Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacje wewn?trzne - ile?

Kaa

Recommended Posts

Mam pytanie, czeka mnie teraz wydatek pod tytułem: instalacje wewnętrzne wod-kan-gaz-co. Jakich mogę się spodziewać kosztów, przyjmując że chcę to wszystko zrobić w plastiku (najprawdopodobniej zgrzewanym). A także ile za podłączenie pieca z cyrkulacją i zasobnikiem?

Ma ktoś jakieś bieżące info na ten temat?

U mnie właśnie zakładają instalacje rurowe w miedzi i biorą ok. 50,-/punkt. Za 33 grzejniki , 5 łazienek , 2 WC , pralnia, kuchnia, kotłownia łącznie 3500,- brutto. W tym jest woda, kanaliza , centralne ogrzewanie i gaz. pyrka

Po rozmowie z dwoma instalatorami wychodzi na to że kosztować to będzie średnio 100 zł za punkt. Przyjmując że mam w domu 3 łazienki, 2 kuchnie i piwnicę gdzie w przyszłości chcę zrobic saunę, daje to lekko zabójczy koszt. Zastanawiam sie także nad ogrzewaniem części domu podłogówką a części grzejnikami

Czyżby Kraków i okolice były zą tak drogie? Skąd wziać tańszego ale i solidnego wykonawcę?

Kiedy prowadziłam poszukiwania instalatorów , to byli nawet tacy co chcieli 150,- za punkt. Ale jestem dość wytrwała w poszukiwaniach , wolę tydzień później , ale 3000,- taniej. Płacę i tak dopiero po wykonaniu i sprawdzeniu. Ta ekipa wykonuje też prace dla spółdzielni mieszkaniowych , więc chyba sobie poradzi.

Teraz Was zaskoczę w firmie której pracuję szef wycenia tzw punkt na 200 netto. Powiecie że bardzo dużo może i tak, lecz jak wytłumaczyć fakt iż klienci czekają w kolejce i zamówienia na instalacje firma ma do lutego 2004.

Zadowolony pracownik

Nie rozumiem Was.

Dlaczego twierdzicie że snię i mam marzenia :x . To jest jawa :lol:

Czyżby trudno było Wam przyjąć do wiadomości iż są klienci którzy płacą 200 zł za tzw punkt :lol: i na dodatek firma ma zamówienia do przyszłego roku. To moim zdaniem dobrze świadczy o firmie.

Zp

Chciałabym poznać tych inwestorów, bo chyba mają kłopoty z arytmetyką. Cena jest do przyjęcia , gdy obejmuje robociznę i materiał łącznie.

Cena którą podałem obejmuje tylko wykonawstwo.

Gościu co masz na myśli z materiałem ?

Czyżby w skład materiału miały wejść grzejniki, zawory, orurowanie itp ?

Skoro tak to zlecę Tobie taką instalacje. Jak policzysz 200 zł za pkt to dopłacisz to tego interesu i to sporo.

W mojej okolicy mieszkają snoby, które zrobią wszystko by ich dom był droższy od innych. Mówię np o oknach. Jest w okolicy firma produkująca okna dla snobów. Wiem coś o tym bo pracowałem tam 5 lat. Okna są super ale cena z kosmosu. Mam sporo okien i mimo 30% bonifikaty jako pracownik nie opłaciło się kupić tych okien. Kupiłem niemal identyczne okna : ten sam profil, listwa podokapnikow, ciepła ramka......itd, nieco inne okucia jednak tej samej klasy i zapłaciłem jeszcze taniej o ok 8.000,00 zł. !!!!!!!

• 2 months później...
Moje instalacje przeszły pomyślnie próby ciśnieniowe, trzeba będzie tylko sprawdzić, czy tynkarze ich nie stratowali. Część była kładziona na podłodze. (lutowana miedź) pyrka

Luty miękkie lutowane na cyne są niedopuszczone do stosowania w posadzkach. Należy stosować luty twarde.

Zobaczycie efekt za ok. 5 lat.

• 1 month później...
Nie rozumiem Was.

Dlaczego twierdzicie że snię i mam marzenia :x . To jest jawa :lol:

Czyżby trudno było Wam przyjąć do wiadomości iż są klienci którzy płacą 200 zł za tzw punkt :lol: i na dodatek firma ma zamówienia do przyszłego roku. To moim zdaniem dobrze świadczy o firmie.

Zp

oni powinni sie leczyc a nie placic 200 PLN za punkt...wyjdzie taniej................