Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zamontowałem pół roku temu pompę ciepła IVT-11

KaJot07

Recommended Posts

Okazało się że zużywa 40 KWprądu na dobę.Jakie mogą być tego przyczyny.dom jest ocieplony.W środku temp.wynosi 21stopni C. Piec pracuje kilkanaście godzin na dobę co z pewnością niejest normalne. Proszę o szybką odpowiedź i radę, co zrobić.

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Okazało się że zużywa 40 KWprądu na dobę.Jakie mogą być tego przyczyny.dom jest ocieplony.W środku temp.wynosi 21stopni C. Piec pracuje kilkanaście godzin na dobę co z pewnością niejest normalne. Proszę o szybką odpowiedź i radę, co zrobić.

Zajrzyj do wątku :

http://forum.muratordom.pl/post2197027.htm#2197027

Tam z pewnością znajdziesz odpowiedź.

Sam podajesz zbyt mało informacji, aby podać przyczyny takiego zużycia energii elektrycznej. To może być mało (np. dla domu 500 m2), jak u bardzo w przypadku małego domu.

40kWh? na dobre to w 2taryfie 10zł na dobe

jak duzy dom to dobry wynik przeciez!

Problem w tym, że autor wątku nie pisze jakiej wielkości dom ogrzewa tą pompą ciepła, jak ma rozwiazaną instalację, jak ustawione parametry, itp.

W dodatku pompę ciepła utożsamia z piecem ...

Pompa ciepła, choć w zasadzie "bezobsługowa" w początkowym okresie wymaga regulacji i dostosowania krzywej do specyfiki budynku i użytkownika. Oczywiścia sama pompa może być źle dobrana, ale niekoniecznie. Do stwierdzienia tego niezbędny jest serwis. Należy ich wezwać i spytać co oni na to? W razie trudności niezależny ekspert - obawiam się, że na forum nie znajdziesz odpowiedzi.

A co ich żałować - w końcu wzięli kasę, nie po to, żeby inwestor robił doktorat z pompy ciepła. :wink:

Chociaż wiem, jak to jest w życiu, to jednak nie popuszczać za wcześnie!

Pytanie było tak niekonkretne, że raczej nie widać szans, żeby inwestor wszedł w nastawy pompy i byl w stanie je regulować i ocenić. A doradzić na forum w takiej sytuacji to nawet dla fachowca bez obejrzenia domu i pompy jest niemożliwe.Mieszkałam w domu z pompą ciepła i tam przez kilka miesięcy była zabawa, do tego dochodziła regulacja pogodówki - to nie jest wcale takie łatwe.

dzięki za zainteresowanie moim problemem.dom mój ma 200m ogrzewanie podłogowe 7odwiertów po25m ocieplony wełną mineralną 12cm.mieszkamy od półroku i wszystko byłoby ok gdyby nie te rachunki za prąd.nadmienię że gotujemy na gazie,nie mamy zmywarki,żarówki energooszczędne itp.Sąsiad z tej samej ulicy mający urządzenie tej samej firmy płaci rachunki o więcej niż połowę mniejsze

40kWh? na dobre to w 2taryfie 10zł na dobe

jak duzy dom to dobry wynik przeciez!

No faktycznie świetny wynik! ponad 300 PLN / mc kiedy temp. na zew oscyluje wokół +2 stopnie. Ciekawe co będzie zimą? 800 PLN? Przy inwestycji min 40 tys to mierny wynik.

Biorąć pod uwagę koszt inwestycji to taniej grać jest wszystkim - pradem również

dzięki za zainteresowanie moim problemem.dom mój ma 200m ogrzewanie podłogowe 7odwiertów po25m ocieplony wełną mineralną 12cm.mieszkamy od półroku i wszystko byłoby ok gdyby nie te rachunki za prąd.nadmienię że gotujemy na gazie,nie mamy zmywarki,żarówki energooszczędne itp.Sąsiad z tej samej ulicy mający urządzenie tej samej firmy płaci rachunki o więcej niż połowę mniejsze

Nie wiem dlaczego 7 odwiertów po 25 m chyba trochę płytko.U mnie podłogówka na 223 m,pompa Nibe Fighter 1240 8,5 kW ale 4 odwierty po 60 m.

A co na to serwis???!!!

Czy piszesz o PC IVT C11?

Jesli tak, to moze byc , ze z jakiś powodów "chodzi" zamontowana grzalka elektryczna (9 kW)- byc moze że DZ jest "mało wydolne" - 175mb kolektora to jakby troche mało aby ogrzać 200m2 + CWU

Chyba wizyta serwisanta nieodzowna.

Ciągle mało danych. Te 200 m. to pow. użytk. czy po podłodze ? A może inaczej kubatura ?

Wentylacja ?

Dom jest wykończony?

Z czego zbudowany i kiedy był wznoszony ? Technologia mokra ?

Masz bufor? Ile jest wody w układzie ?

Co z ustawieniami ? Użytkownicy celowo zamieniają temp. na sterowniku. W nocy cieplej, w dzień chłodniej. Bezwładność systemu spowoduje, że PC włączy się w nocy ( tańsza taryfa ) - no bo ma być cieplej - a w dzień włączać się nie będzie - no bo ma być zimniej. ( oczywiście to duże uproszczenie ).

Jeszcze jedno, mam kilka wycen na pionowe DZ, ale aż 7 odwiertów i to takich płytkich? Jaki masz grunt? Na jakiej głębokości jest woda ? Jak jest płytko OK. Jak głęboko...to gorzej. Ziemia zamarza do 1-1,4m. Te odcinki kolektora pionowego ( 7 razy 1,4=10 m.!!!) powodują spadek jego wydajności w zimie. ( oczywiście nie dotyczy to listopada tego roku ).

Może być tak, że przy mokrym budynku zapotrzebowanie na ciepło będzie 2 lub nawet 3 większe od tego w następnych latach. Więc jak te 300 zł. podzielisz na 2 to chyba nieźle przy 200 m. !!!

Pozdrawiam.

1.odwierty 25 m, bo do 30 m nie wymagają dokumentacji hydrogeologicznej, pozwoleń itd.itp

2.jeden odwiert 25m to ok. 1 kW mocy chłodniczej czyli razem 7 kW to troche mało jak na pompę ciepła 11 kW, chyba że grunt wyjatkowo "mocny" i nawodniony. Jaka jest temperatura parowania?

3.Nic nie mozna powiedzieć o stanie pompy ciepła i prawidłowej pracy jeśli nie znamy parametrów pracy kolektora, instalacji c.o. i temperatury zewnętrznej. Prosze zwrócić uwage jak precyzyjnie opowiadała o tym bonetka we wspomianianym wyżej wątku. Sama doszła co jest źle i juz umie poradzic innym !

4. Koszt roczny ogrzewania i ciepłej wody w takim budynku nie powienien przekroczyć 1500 zł ( 21C dzień, 23 C noc, c.w.u.45 C) w taryfie weekendowej

i do 2000 zł w taryfie zwykłej 2 członowej.

5. Serwis to magiczne słowo, ale rzadko równie magiczne działanie, niestety. To podstawowa wada takich instalacji w Polsce. Nie lubia sie szkolic i z definicji uważaja że wiedzą wszystko. Nieśmiertelne pytanie kabaretowe : Kto to Panu/Pani tak spier..lił ? , nadal często jest ich wizytówką. Takich gonic od drzwi.

6. Warto poczytac instrukcję i poznać możliwości urządzenia. Nikt chyba nie kupuje pralki i nie pierze programem , któy pokazali mu w sklepie. :D

7. IVT ma bardzo archaiczny sterownik ( jednen przedział czasowy na dobę),trudną w percepcji instrukcję, pod tym wzgledem to marny wyrób i przestarzały. Warto jednak wykorzystać i te skromne nad wyraz mozliwości. Trudno tu liczyć na serwis bo czasem trzeba coś przestawić ręcznie

No faktycznie świetny wynik! ponad 300 PLN / mc kiedy temp. na zew oscyluje wokół +2 stopnie. Ciekawe co będzie zimą? 800 PLN? Przy inwestycji min 40 tys to mierny wynik.

Biorąć pod uwagę koszt inwestycji to taniej grać jest wszystkim - pradem również

Jeżeli wybierzesz ogrzewanie jakiekolwiek nowoczesne-bezobsługowe zapewniam Cię iż będziesz płacił miesięcznie podobną kwote lub większą za 300mkw podłogi klarysy+CWU

przypomne również, iż przed moim wpisem nieznany był metraż autora wątku

Oczywiście masz rację - ale dlatego właśnie zrezygnowałem z PC na rzecz pelletów (rozwiązanie wymaga obsługi co 2-5 dni ale jest czyste)

Liczyłem koszty we wszystkie strony... i u mnie koszt PC to ponad 55 tys - jeżeli dodam do tego rachunki za PC a te nie są super niskie to mogę przez 25 lat garzać prądem. Niestety buduję z kredytu więc dla mnie ważne jest to, aby rata + opłaty były jak najmniejsze. Dlatego właśnie nie pieję z zachwytu nad PC ponieważ ciężko jest komukolwiek udowodnić że to rozwiązanie ma jakikolwiek sens, bo kiedy dodasz do kosztów PC, bufor ciepła i skoplikowaną instalację koszty szybują w kosmos a na końcu i tak przychodzi spory rachunek.

Edit: Napisałem PC za 55 tys bo właśnie taką wycenę dostałem do wspomnianej wyżej marki - wiem natomiast że są tańsze rozwiązania.

1.odwierty 25 m, bo do 30 m nie wymagają dokumentacji hydrogeologicznej, pozwoleń itd.itp

2.jeden odwiert 25m to ok. 1 kW mocy chłodniczej czyli razem 7 kW to troche mało jak na pompę ciepła 11 kW, chyba że grunt wyjatkowo "mocny" i nawodniony. Jaka jest temperatura parowania?

3.Nic nie mozna powiedzieć o stanie pompy ciepła i prawidłowej pracy jeśli nie znamy parametrów pracy kolektora, instalacji c.o. i temperatury zewnętrznej. Prosze zwrócić uwage jak precyzyjnie opowiadała o tym bonetka we wspomianianym wyżej wątku. Sama doszła co jest źle i juz umie poradzic innym !

4. Koszt roczny ogrzewania i ciepłej wody w takim budynku nie powienien przekroczyć 1500 zł ( 21C dzień, 23 C noc, c.w.u.45 C) w taryfie weekendowej

i do 2000 zł w taryfie zwykłej 2 członowej.

5. Serwis to magiczne słowo, ale rzadko równie magiczne działanie, niestety. To podstawowa wada takich instalacji w Polsce. Nie lubia sie szkolic i z definicji uważaja że wiedzą wszystko. Nieśmiertelne pytanie kabaretowe : Kto to Panu/Pani tak spier..lił ? , nadal często jest ich wizytówką. Takich gonic od drzwi.

6. Warto poczytac instrukcję i poznać możliwości urządzenia. Nikt chyba nie kupuje pralki i nie pierze programem , któy pokazali mu w sklepie. :D

7. IVT ma bardzo archaiczny sterownik ( jednen przedział czasowy na dobę),trudną w percepcji instrukcję, pod tym wzgledem to marny wyrób i przestarzały. Warto jednak wykorzystać i te skromne nad wyraz mozliwości. Trudno tu liczyć na serwis bo czasem trzeba coś przestawić ręcznie

Hydrol zagwarantujesz mi takie opłaty roczne w Umowie? Jeżeli tak to kupię tę pompę od Ciebie. Od dawna szukam fachowców którzy się podejmą, ale pod jednym warunkiem - mogę wydać więcej ale chcę płacić poźniej naprawdę mało. Jeżeli jesteś zainteresowany to naprawdę zapraszam na priv.

PS

Nie jest to żadna prowokacja - po prosu nikt nie chce dać gwarancji na to że zakupione cudo będzie działać tak jak to opisałeś.

nie sprzedaję pomp :D , ale porządne firmy gwarantuja COP a nawet montuja liczniki ciepła i energii elektrycznej na okres gwarancji. Ja gwarantuje że podane wyniki nie są wyżyłowane i moga byc lepsze , przy lepszek ochronie cieplnej budynku, wentylacji mechanicznej i co tam jeszcze można wymysleć. Choc moim zdaniem przy takich kosztach to już nic innego nie warto :D

Poza tym nmawet najlepsza pompa niczego nie gwarantuje. O wszystkim decyduje jakość poboru i odbioru ciepła. Jak jest dobrze to nie sposób tego zepsuć. W druga strone to nie działa :(

O wszystkim decyduje jakość poboru i odbioru ciepła

no, ale za dobór tego wszystkiego odpowiadają firmy które te cuda sprzedają. Bardzo chciałbym mieć takie rachunki za ogrzewanie, ale niestety jak dochodzi się do szczegółów to wszyscy wykręcają się sianem, gruntem (który z przyjemnością poddam badaniom i mówią że nie można określić górnej granicy kosztów.

To co w końcu sprzedają? Urządzenie do grzania wody za 50 tys które, jak się pomylą, zeżre tyle samo prądu co tzw bojler? W takiej sytuacji wolę bojler

Nie mniej jeżeli znajdziecie jaką porządną firmę która da porządną gwarancję na sensowne rachunki to zapraszam na priv

kajot07

Witam serdecznie :)

Proszę się nie bać i wejść do menu PC i podać poszczególne wskażniki od GT1 do GT11. Nic się nie popsuje!!! daję słowo../ str.19 i 20 instrukcji - odczyt temperatury na PC/

Tu są mądrzy ludzie i na pewno pomogą ale muszą coś wiedzieć bez tego nawet nasz "czarodziej od PC " :lol: nie da rady .

Na pewno za mało odwietów :( najlepiej gdyby ich było trochę ponad 200 m razem. Dobrze chociaż , że są jednakowej długosci a nie różnej / duże różnice w głębokości / bo też nie byłoby dobrze / kłopoty w przepływie czynnika/.

Instalację robił jakiś partacz nie mający podstawowej wiedzy skoro nie pomyslał o odwiertach / to on projektuje całą instalację i jest odpowiedzialny za całość / logiczne , że jak jest ich za mało to PC będzie grzała ale COP spadnie na główkę .Teoretycznie można grzać i bez odpowiedniej ilości kolektora tylko tyle , że PC 10,7 KW nie pobiera 2,2 KW / 35stC / tylko pobiera zdecydowanie wiecej i staje się wtedy prawie zwykłym elektrycznym piecem i COP robi się malutkie jak krasnalek bez czapeczki .

Ciekawe kto robił tę instalację na "końcu ulicy" czy ta sama firma lub osoba?

Proszę sprawdzić czy nie włącza się dogrzewacz elektryczny / środkowy przycisk na panelu /.

Proszę sprawdzić czy naczynie rozprężne obwodu solanki jest na poziomie max / czy nie jest mniejsze niz min / i czy pompa solanki nie zatrzymała się lub nie jest nastawiona na zbyt niską prędkość / tzn. czy rzeczywiście krąży ta solanka z tych wszystkich nitek kolektora ( będzie to trudne bo nitki powinny byc zaizolowane [ocieplone])/.

Proszę jeszcze sprawdzić czy na panelu nie pali się 1 przycisk po lewej stronie / symbol dzwonka /.

Dobrze byłoby jeszcze sprawdzić wziernik / tam jest czynnik chłodniczy / - powinien mieć w okienku kolor zielony jesli jest zółty to źle . To może być trudne bo ten wziernik jest w środku PC i trzeba najpierw odkręcić górę a póżniej zdjać osłone boczną.

Prosze zajrzeć do szafki gdzie są rozdzielacze i zobaczyć / dotknać reką / czy taka temperatura jak wchodzi dociera do wszystkich obwodów podłogówki , czy przepływy są otwarte /. Bo może część jest zamkniętych i dlatego grzeje , że dostaje sygnał że powinna dostarczać ciepło. / czy są regulatory pokojowe ? /

Skoro PC chodzi prawie cały czas to powinno być zdecydowanie cieplej niz 21 stC.

Jeśli się odczyta te GT i załatwi resztę ....stwierdzi , że jest ok! to niestety trzeba będzie "dorobić " kolektora.

Szkoda, że nie można machnąć czarodziejską różczką tylko trzeba ponosić dodatkowy koszt / odwiert / i robić degradację otoczenia / kopanie żeby go wprowadzić pod fundamentem / a przynajmniej pod strefa przemarzania /, wpięcie do PC /

Odwagi !!!! :D

Prosze się nie załamywać tylko "do przodu ". :D

Pozdrawiam i proszę DZIAŁAĆ.