Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zamontowałem pół roku temu pompę ciepła IVT-11

KaJot07

Recommended Posts

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hydrolku

takie słowa od Ciebie :D :D

jest mi bardzo miło :D :D :oops:

Ja naprawdę starałam się uzyskać maksimum wiadomości przed budową ale w momencie wybrania firmy odpuściłam bo wydawało mi się , że wtrącanie się i patrzenie im na ręce jest nieeleganckie i to "oni " wiedzą lepiej.

Kajot07 przecież nie robił wszystkiego sam tylko wziął firmę polecaną przez IVT i to oni powinni wszystkiego dopilnować i nawet jeśli nie robili sami odwiertów / zazwyczaj nie robią chyba , że poziome ( brak odpowiedniego sprzętu) to powinni zrobić projekt i nadzorować pracę / odległości, głębokość, przekrój rur, z czego , jak wprowadzona do budynku , gdzie , miejsce postawienia PC ,żeby zmieściła się nadbudowa / i od razu zaznaczyć że potrzebne jest tyle i tyle kolektora bo jak nie , to oni się nie podejmują robienia takiej instalacji bo instalacja nie będzie wydolna i r-ki za prąd wysokie a oni robią tylko "super" instalacje a nie buble.

To trochę też nasza inwestorów wina :cry: bo.........jak coś jest żle to staramy się wszystko załatwiać w białych rękawiczkach , elegancko, żeby nie urazić , kulturalnie , grzecznie . Boimy się żeby pan fachowiec nie miał nieprzyjemnosći z naszego powodu bo a nóż zabiorą mu licencję /na "zabijanie " nas finansowo ( to tylko do tych " niegrzecznych").

I takie są EFEKTY.

Może gdyby eliminować ich z rynku byłoby inaczej.

To nie jest tak , że jak człowiek ma pieniądze to już jest high life.

Będzie tak , jak będzie miał szczęście i trafi na dobrych fachowców którzy nie będą uważali swojej pracy za zło konieczne tylko za wspólne dzieło stanowiące obiekt dumy nie tylko inwestora ale i wykonawcy.

Wybieramy renomowane firmy nie firmy " krzak" , płacimy im kolosalne pieniądze i co ...........

Chcę tylko jeszcze powiedzieć , że na tym cierpią Ci dobrzy fachowcy ... są tacy ...ale jak do nich trafić?

Pozdrawiam ale .........nie pękajmy ! czasami można coś poprawić tylko szkoda dodatkowych nerwów i kosztów .

Głowa do góry ....jutro będzie nowy dzień i może "lepszy "dzień czego wszystkim "foremeczkom" życzę , może Św. Miikołaj pomoże i od dziś będzie już OK!!!!!!! :D :D :D

dzięki za zainteresowanie moim problemem.dom mój ma 200m ogrzewanie podłogowe 7odwiertów po25m ocieplony wełną mineralną 12cm.mieszkamy od półroku i wszystko byłoby ok gdyby nie te rachunki za prąd.nadmienię że gotujemy na gazie,nie mamy zmywarki,żarówki energooszczędne itp.Sąsiad z tej samej ulicy mający urządzenie tej samej firmy płaci rachunki o więcej niż połowę mniejsze

Nasz kolega w potrzebie gdzieś zniknął. Nawet nie wiadomo czy przeczytał instrukcję obsługi.

No to też w kwestii pompy IVT. Mam pewien problem. Problem występuje przy dużym poborze ciepłej wody (np. nalanie pełnej wanny), gdy w zasobniku woda osiąga niską temperaturę. Pompa wyłącza się podczas gdy woda w zasobniku jest niedogrzana. Wyświetlacz pokazuje zadaną temperaturę 47 st., wskazuje grzanie do 50 st. Przy wskazanych 50 st. pompa się wyłącza pokazując komunikat „Brak zapotrzebowania na ciepło”. Tymczasem woda w zasobniku jest ledwo letnia, ma temperaturę ok. 30 st. i nie jest dłużej grzana. Dopiero przy drugim załączeniu się pompy temperatura osiąga wartość zadaną. W takiej sytuacji oczekiwanie na pełne zagrzanie wody w zasobniku trwa około 45 minut. Serwis twierdzi, że jest to normalne. Macie też takie doświadczenia? Liczę na Bonetkę

:D

No to też w kwestii pompy IVT. Mam pewien problem. Problem występuje przy dużym poborze ciepłej wody (np. nalanie pełnej wanny), gdy w zasobniku woda osiąga niską temperaturę. Pompa wyłącza się podczas gdy woda w zasobniku jest niedogrzana. Wyświetlacz pokazuje zadaną temperaturę 47 st., wskazuje grzanie do 50 st. Przy wskazanych 50 st. pompa się wyłącza pokazując komunikat „Brak zapotrzebowania na ciepło”. Tymczasem woda w zasobniku jest ledwo letnia, ma temperaturę ok. 30 st. i nie jest dłużej grzana. Dopiero przy drugim załączeniu się pompy temperatura osiąga wartość zadaną. W takiej sytuacji oczekiwanie na pełne zagrzanie wody w zasobniku trwa około 45 minut. Serwis twierdzi, że jest to normalne. Macie też takie doświadczenia? Liczę na Bonetkę

Pytałem o to co prawda w Buderusie ale to nie ma większego znaczenia bo to ta sama pompa. Wynika to z tego ze grzanie wody w tej pompie odbywa sie przez oddawanie ciepła z płaszcza zewnętrznego do zbiornika cwu. Pompa grzeje wodę w płaszczu do zadanej temp i potem staje i czeka aż temp. w płaszczu spadnie (podobno o 5 st C) i znów sie załacza, bo nie ma sensu pracować podczas gdy następuje wyrównywanie temp. miedzy płaszczem a zbiornikiem C.U.W. Ten typ tak ma, nie zakamienia sie jak Viessmann ale 45 min to wartość katalogowa grzania wody w zasobniku.

To wygląda nie tyle na wadę pompy co na wybór zbyt małego zasobnika w stosunku do potrzeb. Instrukcję dopiero będę zgłębiał, ale nie da się tego załatwić przez uruchomienie grzałki? - oczywiście zakładając że takie zwiększone zapotrzebowanie na cwu występuje względnie rzadko?

a&zb

można to tak załatwić i Lila :D tak robi . Ustawia przed kąpiela 54*C i jest ok!/ tzn. nie wystepuje to zjawisko wyłączania spreżarki /.

Dobrze, że do 55*C grzeje sama PC a od 55-65*C podgrzewacz.

Wszystko byłoby może trochę inaczej gdyby rozkład sił w dwupłaszczowym był inny. Duży ogrzewa mały a nie mały / pojemnosciowo/ ogrzewa duży wtedy ta woda też chyba odrobinę szybciej stygnie. Co innego mieć grubą kołderkę a co innego sam materiał. Inna sprawa to zasobnik / jego wielkość / .

Ale przeważnie w PC są takie. Można dokupić sobie dodatkowy.

Widzę nowego posiadacza IVT - WITAMY :D

Urzadzenie nie jest złe ale ma do d.....peńki funkcje zegara. Chyba , że Ktoś z niego wcale nie korzysta . Wtedy jest ok!

Proszę poczytać posty "pompa ciepła spostrzeżenia i uwagi" i nawet nie trzeba cofać się bardzo do tyłu od ostatnich stron.

Pozdrawiam

a&zb

Urzadzenie nie jest złe ale ma do d.....peńki funkcje zegara. Chyba , że Ktoś z niego wcale nie korzysta . Wtedy jest ok!

Pozdrawiam

Tak, tak. Z tym zegarem to do d..y. Mam wrażenie, że IVT to takie mało inteligentne rozwiązanie. Nie da się zaprogramować np. czasowo, że grzeje mniej jak nas nie ma w domu. Albo to ustawienie temperatury dla CWU, nie musiałąbym przestawiać ręcznie. Mam jeszcze jedno spostrzeżenie: jak już sobie komputer wyliczy, że ma grzać do jakiejś temperatury, to grzeje zawzięcie, mimo że ja w międzyczasie napaliłam ostro w kominku. W ogóle sobie nie przelicza. Pomaga dopiero wyłączenie "z hebla", bezpiecznikiem. Po ponownym włączeniu pompa nie ma już potrzeby grzania. Dziwne, prawda?

SNICF :D

zdradź proszę co to za PC ....bo mi trochę zazdość :D / czy przyczepiłeś do PC czerwoną wstążeczkę od uroków ?, czarownicą nie jestem ale... wiadomo :D - zartuje nawet gdybym była to za duża odległość ....chyba? :lol: /

Nie bój się ? ....chyba , że już tak podpadłam ....ale nie tylko ja jestem ciekawska. Proszę........ :)

U Ciebie jest tak zwany "miękki start i lądowanie" i wszystko super ustawione - cykle pracy itd.

Lilusiu :D

a czy masz regulatory pokojowe ? bo jak nie to skąd PC ma wiedzieć , że kominek pracuje . Jesli ma tylko pogodówkę a nie ma "pokojówki" to reaguje tylko na temp. zewnetrzną.

Jak masz czujniki w pokojach to rzeczywiście "głupie" urządzenie. No i co zrobimy?

Może jakaś delegacja do Producenta?. Ja mam nawet w Szwecji koleżankę ze studiów ......, może inne pomysły ? jakie? czy pozostaje tylko pasek i w d...kę .

Pozdrawiam Was serdecznie. :lol:

Co by było gdybyśmy poprosiły studentów 5 roku o zrobienie inteligentnego sterownika i wpięły go do PC. Tylko jakiego wydziału ? politechnika to na pewno ale jaki wydział ? ....pomysły ? / to z przymróżeniem oka ? ale ....może nie do końca , chłopcy by się nauczyli ....a może praca magisterska " IVT

nowy sterownik XXII wieku / .......a my byśmy były zadowolone ...... :lol: :lol:

Mam jeszcze pytanie:

Powiedzmy, że chcę sprzedać tę PC i kupić nową lepszą > Czy to straszna rujnacja ? / wyjęcie jednej a wpięcie drugiej .

Za ile można ją sprzedać? i Kto by ją kupił? ........

Dziękuję bardzo :D :D

Róznie o niej mówiono a tu proszę nie dość , że ładna to jeszcze oszczędna , mądra i poukładana. Chyba tylko droższa od IVT. Ale ja wtedy nie patrzyłam na cenę - miała być " dobra" i co ?

mogę tylko w ramach kary zrezygnować z czekolady do końca życia !!!

Ciekawe co myślicie o końcu mojego postu ...to hipotetycznie......

ooooo?????

u Ciebie dodatkowo ; wężownica do solara, / czyli dodatkowo masz jeszcze solary / 24tys.

Ładna Vitocal 242-G a ta nadbudowa bardzo elegancka. I zbiornik wbudowany na cwu -250 litrów !!!!

U mnie na wyposażeniu / w środku PC jest zawór 3 drogowy , zasobnik wody / czyli "goła" PC wtedy ... / ta to 2 zima / -26 tys.!!!!

Dodatkowo trzeba było też pompkę do obiegu / Pan pożałował i wszystko zrobił na jednej mimo, że jest podłogówka i są grzejniki , druga do ciepłej wody (malutka) - cała "nadbudowa " miedź 3.500 pln /robocizna/

gdzie byłeś jak szukałam? :( , dlaczego nie doradzałeś ? :(

Wiesz , że żartuję :D

Sama wybrałam i mogę mieć pretensje tylko do SIEBIE :cry: :oops: / a jak boli ..../

Wydaje mi się , że jak ja wybierałam nie było jeszcze takiej gdzie zasobnik jest

wbudowany do środka PC były tylko same PC a zasobnik trzeba było dodatkowo stawić .

Czy menu tylko po niemiecku czy sa różne wersje językowe ?...te pokretła z prawej strony mogłyby być bardziej lux ( designe ciut lepszy , nie pastik ( tak wyglada) , wiem czepiam się ... to nie jest ważne .

ja PC mam na wsi i nie wyobrażałam sobie nie otwierać okien / bo ja romantyczka i słowiki i skowronki i plączący się kot/ drzwi balkonowe / i dlatego mam grawitacyjną . W mieście nie zastanawiałbym się nawet sekundy i zrobiła mechaniczną . Oczywiście CICHĄ / jestem wrażliwa na hałas /.

Napisz jeśli mogę prosić o tym sterowniku.