Sasha 03.12.2007 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Odwagi !!!! Prosze się nie załamywać tylko "do przodu ". Pozdrawiam i proszę DZIAŁAĆ. Dobra rada ! Ja też bym potrzebował odwagi przed rachunkami przed zimą - oby w tym roku była taka jak w poprzednim - ale juz następna powinna być sroga i śnieżna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrol 04.12.2007 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Bonetko ! jesteś najlepszym doradcą IVT jestem zachwycony odpowiedzią - gdyby autoryzowani dostawcy mieli taka wiedzę to by nie kaleczyli takiej wspaniałej techniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonetka 04.12.2007 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 hydrolku takie słowa od Ciebie jest mi bardzo miło Ja naprawdę starałam się uzyskać maksimum wiadomości przed budową ale w momencie wybrania firmy odpuściłam bo wydawało mi się , że wtrącanie się i patrzenie im na ręce jest nieeleganckie i to "oni " wiedzą lepiej. Kajot07 przecież nie robił wszystkiego sam tylko wziął firmę polecaną przez IVT i to oni powinni wszystkiego dopilnować i nawet jeśli nie robili sami odwiertów / zazwyczaj nie robią chyba , że poziome ( brak odpowiedniego sprzętu) to powinni zrobić projekt i nadzorować pracę / odległości, głębokość, przekrój rur, z czego , jak wprowadzona do budynku , gdzie , miejsce postawienia PC ,żeby zmieściła się nadbudowa / i od razu zaznaczyć że potrzebne jest tyle i tyle kolektora bo jak nie , to oni się nie podejmują robienia takiej instalacji bo instalacja nie będzie wydolna i r-ki za prąd wysokie a oni robią tylko "super" instalacje a nie buble. To trochę też nasza inwestorów wina bo.........jak coś jest żle to staramy się wszystko załatwiać w białych rękawiczkach , elegancko, żeby nie urazić , kulturalnie , grzecznie . Boimy się żeby pan fachowiec nie miał nieprzyjemnosći z naszego powodu bo a nóż zabiorą mu licencję /na "zabijanie " nas finansowo ( to tylko do tych " niegrzecznych"). I takie są EFEKTY. Może gdyby eliminować ich z rynku byłoby inaczej. To nie jest tak , że jak człowiek ma pieniądze to już jest high life. Będzie tak , jak będzie miał szczęście i trafi na dobrych fachowców którzy nie będą uważali swojej pracy za zło konieczne tylko za wspólne dzieło stanowiące obiekt dumy nie tylko inwestora ale i wykonawcy. Wybieramy renomowane firmy nie firmy " krzak" , płacimy im kolosalne pieniądze i co ........... Chcę tylko jeszcze powiedzieć , że na tym cierpią Ci dobrzy fachowcy ... są tacy ...ale jak do nich trafić? Pozdrawiam ale .........nie pękajmy ! czasami można coś poprawić tylko szkoda dodatkowych nerwów i kosztów . Głowa do góry ....jutro będzie nowy dzień i może "lepszy "dzień czego wszystkim "foremeczkom" życzę , może Św. Miikołaj pomoże i od dziś będzie już OK!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 09.12.2007 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 dzięki za zainteresowanie moim problemem.dom mój ma 200m ogrzewanie podłogowe 7odwiertów po25m ocieplony wełną mineralną 12cm.mieszkamy od półroku i wszystko byłoby ok gdyby nie te rachunki za prąd.nadmienię że gotujemy na gazie,nie mamy zmywarki,żarówki energooszczędne itp.Sąsiad z tej samej ulicy mający urządzenie tej samej firmy płaci rachunki o więcej niż połowę mniejsze Nasz kolega w potrzebie gdzieś zniknął. Nawet nie wiadomo czy przeczytał instrukcję obsługi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lili Lili 10.12.2007 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 No to też w kwestii pompy IVT. Mam pewien problem. Problem występuje przy dużym poborze ciepłej wody (np. nalanie pełnej wanny), gdy w zasobniku woda osiąga niską temperaturę. Pompa wyłącza się podczas gdy woda w zasobniku jest niedogrzana. Wyświetlacz pokazuje zadaną temperaturę 47 st., wskazuje grzanie do 50 st. Przy wskazanych 50 st. pompa się wyłącza pokazując komunikat „Brak zapotrzebowania na ciepło”. Tymczasem woda w zasobniku jest ledwo letnia, ma temperaturę ok. 30 st. i nie jest dłużej grzana. Dopiero przy drugim załączeniu się pompy temperatura osiąga wartość zadaną. W takiej sytuacji oczekiwanie na pełne zagrzanie wody w zasobniku trwa około 45 minut. Serwis twierdzi, że jest to normalne. Macie też takie doświadczenia? Liczę na Bonetkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szejens 10.12.2007 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 No to też w kwestii pompy IVT. Mam pewien problem. Problem występuje przy dużym poborze ciepłej wody (np. nalanie pełnej wanny), gdy w zasobniku woda osiąga niską temperaturę. Pompa wyłącza się podczas gdy woda w zasobniku jest niedogrzana. Wyświetlacz pokazuje zadaną temperaturę 47 st., wskazuje grzanie do 50 st. Przy wskazanych 50 st. pompa się wyłącza pokazując komunikat „Brak zapotrzebowania na ciepło”. Tymczasem woda w zasobniku jest ledwo letnia, ma temperaturę ok. 30 st. i nie jest dłużej grzana. Dopiero przy drugim załączeniu się pompy temperatura osiąga wartość zadaną. W takiej sytuacji oczekiwanie na pełne zagrzanie wody w zasobniku trwa około 45 minut. Serwis twierdzi, że jest to normalne. Macie też takie doświadczenia? Liczę na Bonetkę Pytałem o to co prawda w Buderusie ale to nie ma większego znaczenia bo to ta sama pompa. Wynika to z tego ze grzanie wody w tej pompie odbywa sie przez oddawanie ciepła z płaszcza zewnętrznego do zbiornika cwu. Pompa grzeje wodę w płaszczu do zadanej temp i potem staje i czeka aż temp. w płaszczu spadnie (podobno o 5 st C) i znów sie załacza, bo nie ma sensu pracować podczas gdy następuje wyrównywanie temp. miedzy płaszczem a zbiornikiem C.U.W. Ten typ tak ma, nie zakamienia sie jak Viessmann ale 45 min to wartość katalogowa grzania wody w zasobniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 10.12.2007 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 No to też w kwestii pompy IVT. Mam pewien problem. Problem występuje przy dużym poborze ciepłej wody (np. nalanie pełnej wanny), gdy w zasobniku woda osiąga niską temperaturę. Pompa wyłącza się podczas gdy woda w zasobniku jest niedogrzana. Wyświetlacz pokazuje zadaną temperaturę 47 st., wskazuje grzanie do 50 st. Przy wskazanych 50 st. pompa się wyłącza pokazując komunikat „Brak zapotrzebowania na ciepło”. Tymczasem woda w zasobniku jest ledwo letnia, ma temperaturę ok. 30 st. i nie jest dłużej grzana. Dopiero przy drugim załączeniu się pompy temperatura osiąga wartość zadaną. W takiej sytuacji oczekiwanie na pełne zagrzanie wody w zasobniku trwa około 45 minut. Serwis twierdzi, że jest to normalne. Macie też takie doświadczenia? Liczę na Bonetkę To wygląda nie tyle na wadę pompy co na wybór zbyt małego zasobnika w stosunku do potrzeb. Instrukcję dopiero będę zgłębiał, ale nie da się tego załatwić przez uruchomienie grzałki? - oczywiście zakładając że takie zwiększone zapotrzebowanie na cwu występuje względnie rzadko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonetka 11.12.2007 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 a&zb można to tak załatwić i Lila tak robi . Ustawia przed kąpiela 54*C i jest ok!/ tzn. nie wystepuje to zjawisko wyłączania spreżarki /. Dobrze, że do 55*C grzeje sama PC a od 55-65*C podgrzewacz. Wszystko byłoby może trochę inaczej gdyby rozkład sił w dwupłaszczowym był inny. Duży ogrzewa mały a nie mały / pojemnosciowo/ ogrzewa duży wtedy ta woda też chyba odrobinę szybciej stygnie. Co innego mieć grubą kołderkę a co innego sam materiał. Inna sprawa to zasobnik / jego wielkość / . Ale przeważnie w PC są takie. Można dokupić sobie dodatkowy. Widzę nowego posiadacza IVT - WITAMY Urzadzenie nie jest złe ale ma do d.....peńki funkcje zegara. Chyba , że Ktoś z niego wcale nie korzysta . Wtedy jest ok! Proszę poczytać posty "pompa ciepła spostrzeżenia i uwagi" i nawet nie trzeba cofać się bardzo do tyłu od ostatnich stron. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lili Lili 12.12.2007 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 a&zb Urzadzenie nie jest złe ale ma do d.....peńki funkcje zegara. Chyba , że Ktoś z niego wcale nie korzysta . Wtedy jest ok! Pozdrawiam Tak, tak. Z tym zegarem to do d..y. Mam wrażenie, że IVT to takie mało inteligentne rozwiązanie. Nie da się zaprogramować np. czasowo, że grzeje mniej jak nas nie ma w domu. Albo to ustawienie temperatury dla CWU, nie musiałąbym przestawiać ręcznie. Mam jeszcze jedno spostrzeżenie: jak już sobie komputer wyliczy, że ma grzać do jakiejś temperatury, to grzeje zawzięcie, mimo że ja w międzyczasie napaliłam ostro w kominku. W ogóle sobie nie przelicza. Pomaga dopiero wyłączenie "z hebla", bezpiecznikiem. Po ponownym włączeniu pompa nie ma już potrzeby grzania. Dziwne, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 12.12.2007 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonetka 12.12.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 SNICF zdradź proszę co to za PC ....bo mi trochę zazdość / czy przyczepiłeś do PC czerwoną wstążeczkę od uroków ?, czarownicą nie jestem ale... wiadomo - zartuje nawet gdybym była to za duża odległość ....chyba? / Nie bój się ? ....chyba , że już tak podpadłam ....ale nie tylko ja jestem ciekawska. Proszę........ U Ciebie jest tak zwany "miękki start i lądowanie" i wszystko super ustawione - cykle pracy itd. Lilusiu a czy masz regulatory pokojowe ? bo jak nie to skąd PC ma wiedzieć , że kominek pracuje . Jesli ma tylko pogodówkę a nie ma "pokojówki" to reaguje tylko na temp. zewnetrzną. Jak masz czujniki w pokojach to rzeczywiście "głupie" urządzenie. No i co zrobimy? Może jakaś delegacja do Producenta?. Ja mam nawet w Szwecji koleżankę ze studiów ......, może inne pomysły ? jakie? czy pozostaje tylko pasek i w d...kę . Pozdrawiam Was serdecznie. Co by było gdybyśmy poprosiły studentów 5 roku o zrobienie inteligentnego sterownika i wpięły go do PC. Tylko jakiego wydziału ? politechnika to na pewno ale jaki wydział ? ....pomysły ? / to z przymróżeniem oka ? ale ....może nie do końca , chłopcy by się nauczyli ....a może praca magisterska " IVT nowy sterownik XXII wieku / .......a my byśmy były zadowolone ...... Mam jeszcze pytanie: Powiedzmy, że chcę sprzedać tę PC i kupić nową lepszą > Czy to straszna rujnacja ? / wyjęcie jednej a wpięcie drugiej . Za ile można ją sprzedać? i Kto by ją kupił? ........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 12.12.2007 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonetka 12.12.2007 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Dziękuję bardzo Róznie o niej mówiono a tu proszę nie dość , że ładna to jeszcze oszczędna , mądra i poukładana. Chyba tylko droższa od IVT. Ale ja wtedy nie patrzyłam na cenę - miała być " dobra" i co ? mogę tylko w ramach kary zrezygnować z czekolady do końca życia !!! Ciekawe co myślicie o końcu mojego postu ...to hipotetycznie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 12.12.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonetka 12.12.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 ooooo????? u Ciebie dodatkowo ; wężownica do solara, / czyli dodatkowo masz jeszcze solary / 24tys. Ładna Vitocal 242-G a ta nadbudowa bardzo elegancka. I zbiornik wbudowany na cwu -250 litrów !!!! U mnie na wyposażeniu / w środku PC jest zawór 3 drogowy , zasobnik wody / czyli "goła" PC wtedy ... / ta to 2 zima / -26 tys.!!!! Dodatkowo trzeba było też pompkę do obiegu / Pan pożałował i wszystko zrobił na jednej mimo, że jest podłogówka i są grzejniki , druga do ciepłej wody (malutka) - cała "nadbudowa " miedź 3.500 pln /robocizna/ gdzie byłeś jak szukałam? , dlaczego nie doradzałeś ? Wiesz , że żartuję Sama wybrałam i mogę mieć pretensje tylko do SIEBIE / a jak boli ..../ Wydaje mi się , że jak ja wybierałam nie było jeszcze takiej gdzie zasobnik jest wbudowany do środka PC były tylko same PC a zasobnik trzeba było dodatkowo stawić . Czy menu tylko po niemiecku czy sa różne wersje językowe ?...te pokretła z prawej strony mogłyby być bardziej lux ( designe ciut lepszy , nie pastik ( tak wyglada) , wiem czepiam się ... to nie jest ważne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 12.12.2007 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonetka 12.12.2007 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 czyli masz dom pasywny z wentylacją wymuszoną i dodatkowo solary.Dom XXII wieku.Co to znaczy sterownik CD70? .....nie chce tego znalęść.... czy to znaczy , że można WYBRAĆ sobie sterownik w zależności od potrzeb ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 12.12.2007 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonetka 12.12.2007 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 ja PC mam na wsi i nie wyobrażałam sobie nie otwierać okien / bo ja romantyczka i słowiki i skowronki i plączący się kot/ drzwi balkonowe / i dlatego mam grawitacyjną . W mieście nie zastanawiałbym się nawet sekundy i zrobiła mechaniczną . Oczywiście CICHĄ / jestem wrażliwa na hałas /. Napisz jeśli mogę prosić o tym sterowniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 12.12.2007 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts