Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RANKING KOMINKÓW z PW

Recommended Posts

nawiązując do postu o 'rankingu kominkow' proponuje podobny ranking ale ranking kominkow z płaszczem wodnym; wybór tutaj jest mniejszy ale wymagania co do jakości i bezpieczeństwa pracy większe;

jakie macie kominki?

na co zwracać uwagę by wyborze?

czy warto inwestować w opcję z chłodnicą?

czekam na wasze odpowiedzi

pozdr

Piotr

Makroterm Turbokomienk I 18 kW Neo.

Odpalony tuz przed 24 ta w piatek,palony non-stop dobe.

Napalilem iglastymi krokwiami,wiem,ze nie wolno,ale pomieszalem z debina.Efekt...szyba cala zasmolona,celowo pale tak by oczyscic gruntownie kominek za 2 miesiace. Szybe oczywiscie co pare dni bede czyscic.Pierwszy wklad palil sie 3.5 godz.Ustawila mi ekipa temp. 65 na wyjscie,na grzejniki,nie mam zalaczonej podlogowki i cieplej wody.Pozniej moje dolozenie starczylo na jakies 4.5 godz.Debinka sezonowana...Wsz. na razie dziala....Zobaczymy.

To fakt,jest mala kotlownia w domku...ale wszystkiego sie mozna nauczyc i dow wielu rzeczy przyzwyczaic.Opinie bede miec wyrobiona po 2 zimach,sezonach uzytkowania, na razie bawi...

Nigdy nie zamontuję kominka z płaszczem wodnym ,ponieważ nie będę robił kotłowni w salonie .W rakingu natomiast wezmę udział i napiszę ,że Tarnava najbardziej odpowiadałaby moim wymaganiom co do jakości i komfortu użytkowania Ma przednią część żywcem przeniesioną z żęliwnej obudowy co jako jedyny kominek z p.w. ma kurtynę powietrzną na szybę jak i dopasowanie drzwiczek bez sznurów uszczelniających.

ADAMOS48 trafna sugestia

szczerze to nie wiedzialem o tych wlasciwosciach Tarnavy

ktos mi kiedys o tym producencie szepnal ale jakos sie zniechecilem

ogladajac ich strone - wszedzie od razu rzadaja rejestracji czyli moich

danych - jakies dla mnie na sile zbieranie danych o klientach czy co:)

ale do wyboru mam jeszcze troche a chyba nie bedzie mnie stac

na makroterma, ctm czy byrskiego i wybor miedzy lechma a tarnava moze

byc wlasnie tym wlasciwym choc trzeba bedzie jeszcze obejrzec

ktora firma dodaje odpowiednia ilosc osprzetu ktory i tak trzeba bedzie

miec wiec cena cenie nie rowna

ja tego nie wiem ale na pewnym watku wlascicieli kominkow z plaszczem

wszyscy makroterma zachwalali ale przeczytalem 20 z 35 stron :) i to tych starszych

stron wiec moze w miare zblizania sie do czasow obecnych rowniez i inne zaczeto

chwalic

ja odnioslem wrazenie ze tam sugerowano :

1.makroterm

2.ctm polonia

3.byrski

a pozniej lechma jako tanszy kuzyn tych wszystkich wyzej :)

o innych fimach byly tak sporadyczne opisy ze ciezko cos z tego wywnioskowac

makroterma chwalono chyba z tego powodu ze mial wszystko w sobie i przez

to podlaczenie go do instalacji nie sprawialo wielkiego problemu a i cala dolaczona

elektronika tez chyba byla opisana

ale to nie jest moje zdanie tylko wnioski wyciagniete z tego co przeczytalem :)

mam kominek GODIN 19kw , bez problemu ogrzewa dom 166 metrów jednym z jego plusów jest termostatyczny dopływ powietrza tz. ustawię sobie na 2 i jak kominek osiągnie temp. np. 45 stopni to zamyka dopływ powietrza a jak temp. spadnie poniżej to otwiera , pozatym może pracować w obiegu zamkniętym . Ale u mnie pracuje w obiegu otwartym .

Pisałem wielokrotnie na forum że od 3 lat użytkuję Tarnavę i od ostatniej zimy palę węglem. Robię to na włąsną odpowiedzialność ponieważ wszystkie kominki nie mają atestów na węgiel ze wględów bezpieczeństwa tz. możliwość uchodzenia czadu .Kominek sprawny jak i szyba i myślę że to najlepszy test kominka.Gwoli prawdy muszę się przyznać ,że moje opinie możecie Państwo odebrać jako subiektywne ponieważ sprzedaję wyżej wymienioną markę kominków .

Nigdy nie zamontuję kominka z płaszczem wodnym ,ponieważ nie będę robił kotłowni w salonie .W rakingu natomiast wezmę udział i napiszę ,że Tarnava najbardziej odpowiadałaby moim wymaganiom co do jakości i komfortu użytkowania Ma przednią część żywcem przeniesioną z żęliwnej obudowy co jako jedyny kominek z p.w. ma kurtynę powietrzną na szybę jak i dopasowanie drzwiczek bez sznurów uszczelniających.

No to troszke mnie zmartwiles ta kotłownią w salonie bo własnie już chyba w tym tygodniu pierwsze odpalenie kominka Mam wkład żeliwno -stalowy Wodan 24kw

tez ma taką kurtyne powietrznaa na szybe czy to znaczy że bedzie sie bardzo kurzyło i brudziło :oops:

racji jest w tym sporo...najlepiej,to pokazac zonie jak wyglada brudna szyba bo moze sie okazac,ze jej sie przez to w ogole nie spodoba kominek....brudzi sie dosc,dosc wokol kominka.Mam dopiero od 2 dni a juz wiem,ze bardzo trzeba bedzie uwazac przy dokladaniu i czyszczeniu kominka.Najlepiej odkurzacz z separatorem w poblizu i wyciagac wszystko w miare z wyprzedzeniem....

EdilKamin Aquatondo Sfera 22, wg mnie doprawdy piekny, prosty model. Mimo, ze pale niesezonowanym drewnem, szybe czyszcze raz na dwa tygodnie. Brudzi sie bardzo znikomo. Podczas otwarcia kominka, automatycznie otwierajacy sie szyber sprawia, ze dymy ze spalania uchodza wprost do przewodu kominowego. Dzieki temu nie czuc, tak czasami charakterystycznego zapachu palonego drewna.

Mozliwosc zamontowania rozna, moze byc dodatkowym atutem ;) ... no i szyba, unoszona do gory 8)

Radosc pewnie bylaby wieksza z kominka, gdyby moj instalator w pelni poradzil sobie z zawiloscia dzialania kominka, podlogowki i kaloryferow ;) A tak wciaz jestesmy na etapie zglaszania reklamacji :evil:

Cześć, u mnie Makroterm 15 kW trzeci sezon jako główne źródło ciepła.

Zalety - automatyka dobrze sterująca temperaturą. Polecam. Nie udało mi się jak dotąd zagotować płaszcza a palam intensywnie... i zdarzały mi się przerwy w dostawie prądu... Jedyny zgrzyt jak dotąd to zapłon sadz w kominie, ale to moja nieczujność i za rzadkie wizyty kominiarza.

Wady - wiecznie czarna szyba i niedogodności z jej czyszczeniem (mój patent to wynoszenie całych drzwiczek na dwór i tam czyszczenie). Ten efekt kotłowni warto też poruszyć ale to kwestia organizacji: Ja wnoszę drewno do salonu w dwóch estetycznych plastikowych skrzynkach i nie ma mowy o jakimś syfie wokół kominka.

Aquatondo Sfera 22 - na razie palę codziennie lub co drugi dzień przez ok. 3-4 godziny bo jeszcze nie mieszkam. Szyba rzeczywiście się nie brudzi zbyt mocno - tak szczerze mówiąc to jeszcze jej nie czyściłem i nie jest tak źle a palone jest ok. kilku tygodni + kilka rozpaleń wiosną po instalacji. Drewno kupione w tym roku wiosną więc też nie za bardzo suche ale pali się dobrze.