Vein 01.12.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2007 Witam !!Pytanie jest następujące, mam zamiar stawiać budynek gospodarczy, jednakże problemem jest wybór materialu na ściany zewnętrzne.Najlepiej jak najtaniej, budynek z zewnątrz będzie otynkowany, wewnątrz płyta GK albo gołe ściany. budynek będzie ogrzewany tylko gdy będzie w nim coś robione (będzie służył za warsztat)Jaki materiał użyć ? jakiej grubości ściany stawiać ? budynek mniejwięcej będzie miał wymiary 10x6m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 01.12.2007 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2007 Stawialismy budynek gos. rownoczesnie z domem i wykanczalismy go z identycznych materialow jak dom. Sciana jednowarstwowa 36 cm suporeks, zew. otynkowany, wew. tynk gipsowy agregatowy. Szczegoly w dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 02.12.2007 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 masz wiecej kasy: zrob jak radzi magpie101 (BK 36cm),masz raczej mniejszy budzet: muruj z BK24cm .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yatza 03.12.2007 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Witam !! Pytanie jest następujące, mam zamiar stawiać budynek gospodarczy, jednakże problemem jest wybór materialu na ściany zewnętrzne. Najlepiej jak najtaniej, budynek z zewnątrz będzie otynkowany, wewnątrz płyta GK albo gołe ściany. budynek będzie ogrzewany tylko gdy będzie w nim coś robione (będzie służył za warsztat) Jaki materiał użyć ? jakiej grubości ściany stawiać ? budynek mniejwięcej będzie miał wymiary 10x6m Gospodarczy to bym postawił z najtańszego: bloczki 24 lub 36cm z betonu komórkowego, może nawet tego żużlowego, szarego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vein 04.12.2007 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Szarego bym nie ryzykował jednak :] różnica w cenie prawie żadna jak widziałem. Zastanwaim się czy wytrzymają ściany 24 obciążenie dachu z dachówki ceramicznej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 01.09.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Witam, Pozwólcie że podniosę temat. Podjąłem decyzję, potrzebuję budynku gospodarczego, będzie miał 4x10 metrów w środku. Wiem że muszę mieć pozwolenie, mapkę itp. Miejsce mam. Pytanie, z czego budować. Blaszaka mogą mi postawić za 4800 PLN. Do tego wylewka, no i projekt, bo pozwolenie (blaszaki sprzedają, ale projektu nie mają). Druga opcja to szkieletor, ale jak sobie pomyślę o konstrukcji, OSB, sidingu (aby ładnie wyglądało) - to jakoś wydaje mi się że będzie to sporo kosztowało. Może więc klasycznie - murować z bloczków? Technologia prosta, filozofii nie ma. Można otynkować, pomalować i już jest ładnie. Nawet blachę można dać taką samą jak w domu. Chciałbym zrobić na płycie fundamentowej zamiast fundamentów - wydaje mi się to prostsze. Wytrzyma takie bloczki 24 cm? O wytrzymałość samych bloczków się nie martwię - z takich mam cały dom Wszelkie sugestie mile widziane - zwłaszcza cenowe. Pozdrawiam Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts