Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mokre deski do deskowania

Recommended Posts

Właśnie pracownicy zakończyli deskowanie dachu. Niestety pogoda jaka jest to widać:(. Spadł śnieg, deszcz, deski są bardzo mokre). Ma być to wszystko papowane. Dom w stanie surowym będzie stał do wiosny. Mam pytanie czy na podstawie własnych doświadczeń ktoś wie ,czy mokre deski pokryte papą przeschną od spodu i czy nie zapleśnieją , tak jak wspominałem wcześniej dom w stanie surowym będzie stał do wiosny.

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie pracownicy zakończyli deskowanie dachu. Niestety pogoda jaka jest to widać:(. Spadł śnieg, deszcz, deski są bardzo mokre). Ma być to wszystko papowane. Dom w stanie surowym będzie stał do wiosny. Mam pytanie czy na podstawie własnych doświadczeń ktoś wie ,czy mokre deski pokryte papą przeschną od spodu i czy nie zapleśnieją , tak jak wspominałem wcześniej dom w stanie surowym będzie stał do wiosny.

Wyschną i bedzie OK.

miałem to samo , na jesień deskowałem 320m2 dachu , deski mokły non stop, lało, śnieg padał, w końcu udało sie po papować.

Tak w styczniu zauważyłem coś podobne do mchu na deskach od strony poddasza ,zdarłem to szczotką drucianą , zapewniłem lepszą wentylacje poddasza ,lepszy przewiew i wszystko wyschło.

Jeden minus tego że papa poszła na mokre deski to:

-latem jak deski wyschną to papę masz jak sito. Deski jedne łączenia rozciągną inne zbiegną , rozciągając sie gwozdki podziurawią papę ,

Miałem tak , deskowaliśmy na styk , dziś włożysz palce miedzy deski

[quote="Kris2222"

Jeden minus tego że papa poszła na mokre deski to:

-latem jak deski wyschną to papę masz jak sito. Deski jedne łączenia rozciągną inne zbiegną , rozciągając sie gwozdki podziurawią papę ,

A kto Wam każe nabijać miliony cekinów na papę ? pełno takich dachów spotykam :wink: są inne sposoby mocowania niż kupno wiadra podkładek które niedość ,że są zbędne to jeszcze robią setki niepotrzebnych dziur w papie