Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

teraz włąsnie uświadomiłem sobie,ze ściana szczytowa ( ta trójkątna ,a mam takie 3 - widać na obrazku pod nickiem) będzie stanowiła mostek cieplny. wymurowana jest z porothermu.

zastanawiam się czy je rozebrać, i powyżej wykonczyć drewnem, czy może zostawić i nic nie robić, tylko od zewnątrz ocieplic do samej góry, a może ocieplić na poddaszu nieużytkowym od środka?

https://forum.murator.pl/topic/92128-rozbiera%C4%87-%C5%9Bcian%C4%99-szczytow%C4%85-mostek-cieplny/

Od tych mostków cieplnych to chyba w głowach się przewraca :D . Mostek termiczny od ściany szczytowej na nieużytkowym poddaszu?? A dach? "Mostek termiczny" - czerwona płachta na byka-inwestora :D Nawet w materiale o izolacyjności 0,0001 znajdą się miejsca, które mają - załóżmy - 0,001. I to też są mostki termiczne. Ocieplać? - to wtedy ocieplenie ma np. 0,00001 a pozostałe miejsca... tak, tak - stanowią mostek termiczny :D :D :D . I tak można w nieskończoność...

sprawa wygląda tak, że na gotowo wybudowali tylko jeden szczyt, drugi i tak od góry muszą rozebrać, bo zapomnieli wymurować tego trójkątnego okienka, a trzeciej ścianki jeszcze nie postawili:)

dlatego te dwie zakończę na poziomie sufitu , potem będzie drewniana konstrukcja. pozostaje ta trzecia , już zrobiona, do tego odo północy:(

omatko qwert Ty chyba żartujesz?

rozbierać ścianę?

nie łatwiej ją docieplić?

Żeby uzyskać prawidłowy efekt musiałby tą ścianę ocieplić od zewnątrz i od wewnątrz na nieużytkowej częśc poddasza/strychu.

Taka fragment ściany szczytowe wyprowadzony na nieogrzewany strych, ocieplony jak cała ściana tylko od zewnątrz, to rzeczywiście nie jest mostek cieplny. Jest to po prostu typowy radiator, element chłodzacy całą ścianę.

Tego fragmentu wogóle nie powinno się murtować, tylko tak zakończyć ścianę szytową, aby ocieplenie elewacji można było połaczyć z ociepleniem poddasza - powinny stanowić nieprzerwaną ciągłość.

Powyżej trzeba to jakosć rozwiazać, najlepiej chyba zastosować lekką konstrukcję drewnianą i już.

Pozdrawiam

Chodzi aby ściana szczytowa kończyła się pod krokwiami a nie nad.

Wtedy ocieplenia poddasza połączysz z ociepleniem ściany i zlikwidujesz mostek na ścianie szczytowej.

Ale 99% budynków niestety ma ten mostek, ja też ale skapnąłem się dopiero przy ocieplaniu poddasza.

chyba dalej nie rozumiem o co chodzi... u mnie ściana szczytowa jest ocieplona do końca..- do dachówek

ma ktos zdjęcie zeby mi pokazac o co chodzi?

To chyba będzie lepiej jak pozostaniesz w błogiej nieświadomosci.

Teraz już nie warto się tym zajmować :)

Pozdrawiam

Chodzi aby ściana szczytowa kończyła się pod krokwiami a nie nad.

Wtedy ocieplenia poddasza połączysz z ociepleniem ściany i zlikwidujesz mostek na ścianie szczytowej.

Ale 99% budynków niestety ma ten mostek, ja też ale skapnąłem się dopiero przy ocieplaniu poddasza.

To co piszesz jest prawdą.

Ale nie wynika z twojej wypowiedzi to, że ściana szczytowa powinna się kończyć na poziomie stropu poddasza użytkowego. Jednym słowem nie powinna być trójkątem, dochądzącym do samego "czubka dachu" (kalenicy). Powinna być ścięta, zakończona wcześniej na poziomie mniej więcej sufitu poddasza. Wtedy możliwe jest połączenie ocieplenia sufitu poddasza użytkowego (nie skosów, ale całego sufitu) z ociepleniem elewacji. Ten brakujący trójkąt ściany , który pozostaje do zbudowania na poziomie nieocieplonego strychu zabudowuje sie w lekkiej konstrukcji beż żadnego ocieplenia, bo połać dachu na tym poziomie i tak nie jest ocieplana.

Pozdrawiam

Z wypowiedzi Siwego wcale to nie wynika. A wynika to, że istotą izolacji (każdej) jest jej zamknięcie. Ścianę szczytową można murować aż do kalenicy należy ją jednak skończyć pod krokwiami a w przestrzeni krokwi i od wewnątrz ocieplić. Podobnie muszą być ocieplone od wewnątrz ścianki kolankowe i kominy (oczywiście na nieużytkowym poddaszu). Pozdrawiam.

http://images31.fotosik.pl/70/f886d298df592f1b.jpg

Tak wygląda skopana ściana szczytowa i ocieplone murłaty. Pozwoli to połączyć ocieplenie ściany z poddaszem. Sorry za jakość zdjęcia ale to białe to styropian zamiast cegiełek.[/img]

u mnie dociągnęli ścianę tak,że ocieplenia wyjdzie tylko tyle ile ma szerokość krokiew, czyli nad samą ścianą około 14cm. czy to wystarczy?

do tego z zewnątrz przyjdzie 15cm styro na ścianie dociągnięte do górnej krawędzi krokwii. i pod skosami 25 cm wełny.

zastanawiam się, czy nie obciąć ściany, tak aby między ścianą a krokwią było np 25 cm przestrzeni do wypełnienia wełną.

warto robić te rewolucję?

myślę że 14cm wystarczy i najwyżej daj twardą wełnę lub twardy styropian.

Tak se myślę aby to ocieplenie dać na całą szerokość między krokwiami aby potem ocieplenie ściany dociągnąć do tego styropianu czy wełny.