Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

porotherm

Recommended Posts

Wieeeeeeele już było na temat tego budulca ,ale ja mam pytanie następujące:

ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza , i mój pustak dość mocno nasiąkł , gdyż nie miałem zabitych okien oraz wymurowanych szczytów. Dostała sie do niego woda ,śnieg. I tu mam obawy czy ten nasiąknięty pustak ,dość mocno dodam , przy najbliższych mrozach zda test wytrzymałości ? czy nie popęka, czy coś mu grozi ,czy mój sen w nocy może być spokojny :) ????

pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi

Nie rozumiemy co za problem przykryć odkryte elementy ściany (i otwory okienne) folią z palet porothermu i budowlaną, deskami i co się nawinie aby marznąca woda i śnieg się nie dostawały. Może być źle z pogodą, ale trzeba się postarać. Więc zakryć co trzeba i iść spać. I będzie OK. :)

Nie rozumiemy co za problem przykryć odkryte elementy ściany (i otwory okienne) folią z palet porothermu i budowlaną, deskami i co się nawinie aby marznąca woda i śnieg się nie dostawały. Może być źle z pogodą, ale trzeba się postarać. Więc zakryć co trzeba i iść spać. I będzie OK. :)

już zacząłem to czynić . lecz ograniczenia czasowe pozwalaja mi tylko na sobotnie prace "okienne" :) , co nie zmienia faktu że zima mnie zaskoczyła ...jak drogowców :) stad moje pytanie , ale widzę że spać mogę spokojnie co jest ..... bezcenne

pozdrowienia :)

Gość JACKIE P

moim zdaniem trzeba zabezpieczyć i to jak najszybciej. Jak wpuścisz dużo wilgoci w PTH /w środek muru/ to podejrzewam, że dłuuugo będziesz te mury dosuszał. A nie jest to wskazane. Zabezpieczenie takie poleca się poza tym przy każdym rodzaju murów aby ograniczyć ich nasiąkliwość.

Po co tracić cenne m3 gazu czy innego paliwa na przedłużone wysuszanie ?