Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk strukturalny-czy ktos probował sam połozyc na ściane?

Recommended Posts

Chcę połozyc na sciane tynk strukturalny i zastanawiam sie czy jest to wykonalne własnoręcznie,czy tez trzeba wołac jakiegos artyste.Myślałam o efekcie poziomych "grabii"czy "grzebienia"-nie wiem jak to sie fachowo nazywa.Mam na owalnej klatce schodowej sciane do wykorzystania,podswietlana oknami dachowymi.I mam dwa wyjscia,albo perfekcyjne tynki,gdzie kazde niedociagniecie bedzie "fantastycznie"podswietlone,albo własnie tynk strukturalny,gdzie swiatlo bedzie sie załamywało na strukturze sciany. Czy macie jakies doswiadczenia w tym temacie?

Witam

Miałem podobny problem,żona poćwiczyła jednak trochę na ścianie garażu i sama zrobiła strukturę.Efekt bardzo fajny.Zamiast oryginalnego tynku ( drogi jak diabli ) kupiliśmy gładz gipsową i metodą prób i błędów doszliśmy do właściwej gęstości masy i metody jej nakładania.

pzdr

Radek

proste....

jezeli chcesz uzyskać fakture "kornikową". kupujesz tynk zewnetrzny akrylowy lub silikatowy (bardziej paroprzepuszczalny, na podłoża minerlane,wiadra z masą 25kg) w kolorze jakim chcesz o gramaturze ziarna od 1,5mm- 3,5mm.

Podłoże musisz zagruntować, odczekać około 12h, a potem masą taką uprzednio dokładnie wymieszaną nakładamy na sciane najpierw rajberką stalową, ściągamy nadmiar tynku, następnie rajberką plastikową rolujemy jak Nam wyobraźnia podpowiada:) można do zrobić w pionie(ruchy pionowe pacą plastikową), w poziomie (ruchy poziome pacą plastikową) lub dookoła (ruchy owalne)..

Są to tynki zewnętrzne które można stosować również w środku. Mam takie u siebie w domu. Na dwóch ścianach własnie tynk strukturalny a dwie pozostałe zrobione na gładko gładzią gipsową :) efekt super i jeszcze bardzo łatwo można na Nim utzrymać czystość ponieważ tynk taki zmywamy detergentmi nawet szczotką ryżową i nic mu nie będzie.

Gips natomiast jak przedmówcy mówili będzie się cały czas brudził i tzreba będzie zamalowywać tymbardziej jesli jest to klatka schodowa.

Mam nadzieje ze poradzisz sobie po uprzedniej próbie.

Pozdrawiam i powodenia zycze