Małgośka 02.12.2007 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 Witam. Chciałabym pozanać Państwa opinię na temat niżej opisanego rozwiązania. Na sąsiadujących działkach w odległości około 40 m od siebie stoją dwa domy (mój i rodziców). Oba domy są dobrze docieplone i mają wstawione okna o dobrych parametrach (jeden 100 m2, drugi 90 m2). Dom rodziców ogrzewany jest ponad 20- letnim kotłem na węgiel, mój na olej opałowy. Ponieważ cena oleju wciąż rośnie, a kocioł grzewczy w domu rodziców wymagać będzie wkrótce wymiany powstał pomysł, aby oba domy połączyć wspólną kotłownią. Kotłownia powstałaby w samodzielnym budynku dokładnie po środku odległości pomiędzy domami. Myślimy aby był to kocioł na eko-groszek. I teraz pojawiły się następujące wątpliwości:Jakie wady może mieć takie rozwiązanie?Jakie mogą być straty przy wysyłaniu energii cieplnej?Jaki rodzaj kotła wybrać?Czy może ktoś z Państwa ma już podobne rozwiązanie i podzieliłby się swoimi doświadczeniami?Pozdrawiam Małgośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 03.12.2007 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Wada:- koszt magistrali łaczacej domy z kotłownią zewnętrzną (wkopać rury w ziemie, uszczelnic (korozja) farbami, ocieplic (zabetonowac rure w peszlu perlitowa wylewka ?).- Trzeba by rozrysować instalacje ale byc moze mocniejsze/wiecej pomp w układzie Zaleta: - Osobna duża kotłownia, można pokusić się o cos tanszego w eksploatacji niż ekogroszek np zwykly wegiel czy drewno czy inna biomasa (plus bufor ciepła w kotłowni)- Jeden kocioł zamiast dwóch- jesli budynek kotlowni dopiero bedzie budowany - mozliwosc zaprojektowania z wygodnym zsypem paliwa stałego wprost z ciężarówki Straty ciepła nie musza byc wcale duze wlasciwie moga byc pomijalne - wszystko kwestia wykonania. Czyli pieniedzy. Zrealizowac mozna to tak ze magistrala to tylko zrodlo ciepla i w kazdym domu wewnetrzne urzadzenia ktore je wykorzystuja (tj np wymiennik podlogowki czy bojler c.w.u) w zaleznosci od tego co w danym domu jest potrzebne. Niby C.W.U mozna przygotowac takze w kotlowni dla obu domow - Moze i mialoby to sens, jeden wiekszy zbiornik, lepiej ocieplony. W sumie fajna koncepcja taka kotłownia - wezcie hydraulika dobrego i pogadajcie z nim co o tym sadzi. tyle amatorskich przemyslen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 03.12.2007 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Witam. Chciałabym pozanać Państwa opinię na temat niżej opisanego rozwiązania. Na sąsiadujących działkach w odległości około 40 m od siebie stoją dwa domy (mój i rodziców). Oba domy są dobrze docieplone i mają wstawione okna o dobrych parametrach (jeden 100 m2, drugi 90 m2). Dom rodziców ogrzewany jest ponad 20- letnim kotłem na węgiel, mój na olej opałowy. Ponieważ cena oleju wciąż rośnie, a kocioł grzewczy w domu rodziców wymagać będzie wkrótce wymiany powstał pomysł, aby oba domy połączyć wspólną kotłownią. Kotłownia powstałaby w samodzielnym budynku dokładnie po środku odległości pomiędzy domami. Myślimy aby był to kocioł na eko-groszek. I teraz pojawiły się następujące wątpliwości: Jakie wady może mieć takie rozwiązanie? Jakie mogą być straty przy wysyłaniu energii cieplnej? Jaki rodzaj kotła wybrać? Czy może ktoś z Państwa ma już podobne rozwiązanie i podzieliłby się swoimi doświadczeniami? Pozdrawiam Małgośka Mam kotłownię w osobnym budynku gospodarczym i nie ma tu minusów (poza podziałem kosztów), a jest sporo plusów (dowolny wybór kotła, możliwa wygoda obsługi zaopatrzenia, czysto w domu). należy jednak pamiętać o dobrej izolacji rurociągów biegnących na zewnątrz (rura poniżej metra, izolacja 20cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lutek34 03.12.2007 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Jeśli budowa kotłowni, przeciągania rur jest bardzie opłacalna ekonomicznie niz postawienie dwóch nowych kotłów w każdym z tych domów to czemu nie.Pamietaj że na wybudowanie kotłowni bedzie potrzebne pozwolenie i projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 03.12.2007 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Idea wspaniała. Ale ...1. Nie bydowałbym osobnej kotłowni (koszty) tylko postawił to w miejsce obecnego pieca.2. Do drugiego domu dociągnął magistralę z pierwszej kotłowni.3. Ciepła woda w domu pierwszym i drugim zorhanozowana w podobny sposób jak w kotłach jednofukcyjnych.4. Na lato automatyczny piec ogrzeje tylko wodę dla dwóch domów.5. Kocioł pracując układzie jednofukcyjnym nie musi być mocny ... tylko automatyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgośka 04.12.2007 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Witam. Dzięki za wszystkie wyjaśnienia. Podnieśliście mnie na duchu, że w sumie idea nie jest zła. Co do ciepłej wody - oba budynki mają dodatkowo zamontowane bojlery elektryczne (jako alternatywa i są rzadko używane). Ale faktycznie jest kwestia, która w dyskusjach jeszcze się pojawiała. Muszę wyjaśnić że budynek w sumie już istnieje - obecny skład opału, murowany, około 20 m2, więc się chyba nada. Rury miałyby iść w betonowych rynnach (oprócz tego że byłyby dobrze ocieplone). Zastanawiam się też na tym na ile trzeba będzie przerobić instalcję w nowym domu. Instalacja jest w obiegu zamknięty. Potrzebne chyba będzie dodatkowy zbiornik wyrównawczy? Czy jeszcze jakieś inne znaczne przeróbki? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 06.12.2007 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 Instalacja jest w obiegu zamknięty. Potrzebne chyba będzie dodatkowy zbiornik wyrównawczy? Czy jeszcze jakieś inne znaczne przeróbki? Nie jest potrzebny dodatkowy zbiornik wyrównawczy, ale wymiennik ciepła. Zbiornik wyrównawczy powinien być przy piecu i należy zwrócić uwagę by był on wyżej niż najwyższy punkt instalacji. Niby jasne, ale chodzi o wysokość nad poziomem morza (kotłownia może znajdować się niżej niż dom). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts