Gość 02.12.2007 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 Ma piec jednofunkcyjny Vaillant VU202/5 z regulatorem pokojowym Vaillant calorMatic 330 umieszczony w hallu na parterze. Cały parter to podłogówka (90m2), cała góra to grzejniki (7 grzejników). Podłogówkę napędza odrębna pompa umieszczona za zaworem trójdrogowym, grzejniki - pompa wbudowana w piec. Nie mam sprzęgła hydraulicznego (a chyba powinienem mieć, niestety mój instalator nie bardzo wiedział co to jest a teraz mnie unika). Podłogówka działa bez zarzutu, ale grzejniki na górze grzeją słabo, gorące robią się dopiero gdy podłogówka się już nagrzeje. W efekcie na piętrze jest chłodno, na parterze ciepło. Chciałbym zrobić tak: kupić drugi regulator pokojowy (np. Auraton 2005TX radiowy) i umieścić go w najchłodniejszym pokoju na piętrze. Podłączyć go do pieca i ustawić tak, iż pierwszy sterownik umieszczony na parterze (działający w zasadzie tylko na ogrzewanie podłogowe ustawić na utrzymywanie temperatury 20st. C w godzinach 6-20. Na dole będzie ciepło, u góry chłodniej ale i tak spędzam czas na dole. Drugi sterownik umieszczony na piętrze ustawiam na grzanie od 20 do 6 rano. Kupuję gniazdko elektryczne sterowane czasowo i podłączam przez nie pompę do ogrzewania podłogowego. Programuję to gniazdko tak aby w godz. 20-6 pompa od ogrzewania podłogowego była wyłączona czyli jak wieczorem będę chciał grzać piętro to aby podłogówka nie działała).O godz. 20 piec wykrywa zbyt niską temperaturę z czujnika umieszczonego na piętrze i włącza grzanie. Pompa wbudowana w piec ma zbyt małą wydajność aby jednocześnie zasilać podłogówkę i ciepło płynie do grzejników i w znikomym stopniu do podłogówki (sprawdziłem to doświadczalnie). Nie grzeję więc parteru, na którym już nie przebywam. Sypialnie na górze ogrzewają się, na dole podłogówka powoli się wychładza.Tym sposobem miałby w domu dwie strefy: cieplejszy za dnia parter i cieplejsze wieczorem poddasze (oczywiście bez przesady z tą ciepłotą). I teraz zasadnicze pytanie: czy do pieca mogę po prostu równolegle podłączyć drugi sterownik? (obecny jest podłączony do styków 7-8-9). Czy mogę podłączyć do styków 7-8-9 sterownik Auraton (2005TX) czy też jeśli już, to musi to być jakiś Vaillant (nie upieram się przy radiowym, mam jak poprowadzić kabel). Czy podane przeze mnie wyżej rozumowanie będzie działać (wolałbym nie przenosić regulatora z parteru na piętro)?W piecu są jeszcze jakieś styki 3-4 połączone zworą i napięciu chyba 230V. Czy ewentualnie mogę podłączyć do nich jakiś regulator pogodowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 03.12.2007 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Pod złącza 7-8-9 można tylko podłączyć regulatory Vaillant.Proponuję regulator calorMATIC przenieść do strefy grzejnikowej.Niestety często tak jest że montaż grzejnikowo-podłogowy realizowany jest bez sprzęgła i nikt nie zastanawia się nad przepływem i wydatkiem pomp obiegowych.Gdy podłoga żąda ciepła pracuje pompa kotłowa oraz również pompa obiegu podłogowego wydatek dwóch pomp jest na tyle duży że musi się to odbić na grzejnikach. Dopiero gdy mieszacz (jaki masz ustawiany ręcznie czy termostatyczny) będzie przymykał dopływ ciepła dopiero ciepło z kotła będzie kierowane do grzejników. Do tego regulator w strefie podłogowej może i na pewno tak jest wyłącza kocioł po osiągnięciu zadanej temp w pomieszczeniu. Twoje oczekiwania sterowania niezależnego dwoma strefami grzewczymi spełni układ ze sprzęgłem i odpowiednim regulatorem.Układ ze sprzęgłem powinien wyglądać tak lub tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.12.2007 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Dzięki za odpowiedź. Bez sprzęgła się pewnie nie obejdzie, ale jego koszty mnie trochę przerażają i niełatwo znaleźć kogoś kto się na tym zna i znajdzie czas aby w pełni sezonu coś takiego zamontować. Wolałbym jakieś doraźne rozwiązanie. Co do przeniesienia regulatora do pomieszczenia z grzejnikami to mam wątpliwość. Jak grzejnik będzie grzał to szybko nagrzeje pomieszczenie i wyłączy się piec i podłogówka nie zdąży się nagrzać. Sądzę że wtedy piec będzie grzał krótkimi cyklami, zbyt krótkimi aby nagrzać dobrze podłogówkę na parterze.Póki co zmniejszyłem wydajność pompy podłogowej przymykając zawory przy pompie (zawory służą do zamknięcia obwodu w razie wymiany pompy) oraz mieszacz (ustawiany ręcznie) przykręciłem tak aby dawał mniejszy przepływ. Temperaturę na piecu ustawiłem na 75 stopni i grzejniki zaczęły szybciej grzać i są już dosyć gorące. Tyle, że jak podłogówka wieczorem się wyłączy, to grzejniki już do rana są zimne. Jak mam ustawiony piec aby całą dobę utrzymywał temperaturę to z kolei podłogówka utrzymuje temperaturę na parterze ale na piętrze grzejniki są ledwie letnie i boję się, że w mroźne dni będzie zimno. Zdaję sobie sprawę, że rozwiązanie które wymyśliłem nie jest doskonałe, ale czy dozwolone jest podłączenie równolegle drugiego calorMatica do styków 7-8-9 (zakładam, że będą one działać w różnych porach doby tak aby piec zawsze słuchał tylko jednego aktywnego sterownika)?Czy można jakoś wykorzystać radiowy sterownik sterownik Auratona czy nie (radiowy bo mogę go przenieść w dowolne miejsce a i cena jest przystępna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 04.12.2007 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 czy dozwolone jest podłączenie równolegle drugiego calorMatica do styków 7-8-9 (zakładam, że będą one działać w różnych porach doby tak aby piec zawsze słuchał tylko jednego aktywnego sterownika)? Czy można jakoś wykorzystać radiowy sterownik sterownik Auratona czy nie (radiowy bo mogę go przenieść w dowolne miejsce a i cena jest przystępna) Może być problem. Zadzwoń na infolinie 0 801 804 444 do działu technicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 04.12.2007 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 WitamJeśli regulator pracuje jako zwykła zworka to nie powinno być problemu, jednak najtaniej i najprościej byłoby dodatkowy programator połączyć bezpośrednio z pompą obiegową grzejników na górze (jako osobny układ) wówczas sterownik nie sterowałby piecem ale pompą, a piec jedynie utrzymywałby swoją temperaturę, a taki układ nie zakłócałby pracy podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.12.2007 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 czy dozwolone jest podłączenie równolegle drugiego calorMatica do styków 7-8-9 (zakładam, że będą one działać w różnych porach doby tak aby piec zawsze słuchał tylko jednego aktywnego sterownika)? Czy można jakoś wykorzystać radiowy sterownik sterownik Auratona czy nie (radiowy bo mogę go przenieść w dowolne miejsce a i cena jest przystępna) Może być problem. Zadzwoń na infolinie 0 801 804 444 do działu technicznego. Dzwoniłem. Powiedzieli, że tak nie można, ale nie uzasadnili dlaczego. Powiedzieli, że jedynie mogę podłączyć calorMatic 630 który może sterować wieloma obiegami niezależnie. Chociaż nie jestem przekonany, czy nie powiedzieli tak, bo wiedzą że na pewno sterownik 630 zadziała i jest to rekomendowane przez Vaillant ( i kosztuje odpowiednio) natomiast podłączenia dwóch regulatorów po prostu nie ćwiczyli i nie jest to zgodne z polityką firmy aby promować tego typu rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 10.12.2007 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Używam od 4 lat piec z regulatorem pokojowym Vaillant.Ostatnio ten regulator zrobił się leniwy i czasami nie włącza pieca przy spadku temperatury.Wystarczy jednak pokręcić, lub nawet nacisnąć pokrętło nastawienia temperatury, aby piec się włączył.Pewnie poluzował się lub zanieczyścił potencjometr obrotowy.Jest w sprzedaży smar do potencjometrów. Czy ktoś tak miał i jak sobie poradził ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts