bob budowniczy junior 03.12.2007 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Witam,Jaka temperatura utrzymywała Wam się w domu w przypadku ogrzewania piecem typu koza.Czy ogrzewając na dole , na górze było ciepło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 03.12.2007 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Juniorze, szukaj szukaj, szukaj: http://forum.muratordom.pl/czy-ktos-ma-koze,t74000.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob budowniczy junior 03.12.2007 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Dzięki,to akurat czytałem i nie ma tam o temperaturze.Precyzując mnie chodzi o coś takiego:http://www.allegro.pl/item275800426_piec_koza_od_producenta_gratisy_tania_wysylka_.htmlWiem,że wielu z Was dogrzewało przy tnkach,wylewkach itp.Jaką wówczas mieliście temperaturę wewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 03.12.2007 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Ja mam kozę i palę w ocieplonym domu z podd. użytk. o pow. 130 m2. Wg mnie sprawdza się tylko do ogrzania pomieszczenia w którym stoi. Teraz bez palenia mam 6 stopni, jak rozpalałem kilka dni pod rząd, temperatura na dole wzrosła o 1 st. (komin trzymał ciągle ciepło). Na poddasze muszę skombinować chyba coś na prąd. Koza u mnie sprawdziła się przy osuszaniu salonu i do ogrzewania się ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 03.12.2007 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Witam, Jaka temperatura utrzymywała Wam się w domu w przypadku ogrzewania piecem typu koza.Czy ogrzewając na dole , na górze było ciepło? Kończę elektrykę u siebie w domu - póki co grzeję kozą - nie daje zbyt wiele ciepła - tak jak juz pisano wyżej, ciepło jest w pomieszczeniu, w którym stoi koza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 03.12.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Witam Cena kozy z linku jest beznadziejna . Ja swoją kupiłem na wiejskim jarmarku za 130 zł i dostałem do tego komplet rur z 2 -ma kolankami . Człowiek z allegro pisze ze koza nie jest ciężka _to znaczy ze jest to najtańsza wersja kozy z najcieńszej blachy i bez szamotu w środku . Taką kozę mozna kupić na kazdym jarmarku za około 70-80 zł (oczywiście nówkę ) . Moja waży tyle że jedna osoba ma problemy z przeniesieniem jej o kilka metrów i jest zrobiona z blachy grubości 3mm .W srodku jest wyłożona szamotem,a wygląda tak samo jak na zdjęciu z linku . Paliłem nią całą zeszłą zimę . Nie daje zbyt duzo ciepła ,ale jest na to prosty sposób . Kozę należy postawić jak najdalej od komina i połączyć ją z nim rurami o długości 4-5 metrów . Po rozpaleniu węgla rury robią się czerwone i dają ogromne ilości ciepła - nie mozna podejść . Postawienie jej przy kominie z jedną rurką to nieporozumienie . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob budowniczy junior 03.12.2007 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Link podałem by było wiadomo o co chodzi,zakup planowałem na giełdzie w Słomczynie.Dom mam ocieplony i prawie wykończony.Z pewnych względów przeprowadzimy się dopiero na wiosnę.Kozę chciałem jako wersję oszczędościowego palenia.Zostało mi pół garażu odpadów drewnianych do spalenia i wymyśliłem kozę.Myślałem,że przy tej temperaturze paląc codziennie podniosę temp o 3-5C.Obecnie mam 7-8 to przy moim myśleniu byłoby 10-13 - byłoby nieźle,ale widzę,że byłem w błędzie.Aha dodam,że w domu nocuję więc byłoby miło posiedzieć przy ciepłej kózce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 03.12.2007 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Witam Przy temperaturach na zewnątrz do -5 C nie powinieneś mieć żadnych problemow z uzyskaniem 15-17 C w środku . Ja uzyskiwalem 20-21 C (taka temperatura była w salonie). Warunkiem jest jednak zastosowanie rur spalinowych o długości 4-5 metrów . Oczywiście uzyskanie takiej temperatury w całym domu jest niemozliwe (koza ma tylko 5kW ) . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob budowniczy junior 03.12.2007 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Darku,Bardzo dziękuję za poradę,temperatury o jakich piszesz w zupełności mi wystarczą.Chyba się zdecyduję - i wreszcie będzie porządek w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
To_masz 03.12.2007 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 w chałupie mam jakieś 9-10oC po 24h niepalenia, jak rozpalę i popalę 2-3h to temperatura 12-13oC.rura do komina ma tylko metr tak więc rację ma mój przedmówcapozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 03.12.2007 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 ja mam w domu 6 C po tygodniu niepalenia...jak napale to i 21C...mała koza z szamotem, 2m rury... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 03.12.2007 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Rura daje sporo ... liczy się każdy cm2 gorącej powierzchni. Dokładając do tego radiatory możesz wyciągnąć jeszcze więcej. Ale uwaga możesz za bardzo schłodzić spaliny i będzie kwas. No i do tej kozy to trzeba często dokładać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Czernecki 03.12.2007 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Mam takiego cudaka jak w dzienniku - blaszak z szamotem. Jak paliłem drewnem to było to skrajnie niewygodne. Teraz po przejściu na węgiel jest OK - rzadko dokładam a piecyk czerwony. W salonie ciepło i na antresoli również. Ciekawy jest efekt jak się napali przy zalegającym śniegu na dachu ... godzinka i nie ma śniegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob budowniczy junior 03.12.2007 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Pawle,z tego wynika,że temperatura rośnie w całym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OleAnder 03.12.2007 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Ja mam kozę i palę w ocieplonym domu z podd. użytk. o pow. 130 m2. Wg mnie sprawdza się tylko do ogrzania pomieszczenia w którym stoi. Teraz bez palenia mam 6 stopni, jak rozpalałem kilka dni pod rząd, temperatura na dole wzrosła o 1 st. (komin trzymał ciągle ciepło). Na poddasze muszę skombinować chyba coś na prąd. Koza u mnie sprawdziła się przy osuszaniu salonu i do ogrzewania się ekipy. Może miałeś zbyt małą moc? Ja do ogrzania podobnej powierzchni (ale na jednej kondygnacji) chcę kupić koże o mocy 12 kW. Ponoć komin z radiatorem także jest efektywniejszy, tylko wizualnie wątpliwy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 03.12.2007 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Mam takiego cudaka jak w dzienniku - blaszak z szamotem. Jak paliłem drewnem to było to skrajnie niewygodne. Teraz po przejściu na węgiel jest OK - rzadko dokładam a piecyk czerwony. W salonie ciepło i na antresoli również. Ciekawy jest efekt jak się napali przy zalegającym śniegu na dachu ... godzinka i nie ma śniegu Pawle,z tego wynika,że temperatura rośnie w całym domu. Z tego wynika jeszcze jedno - dach źle / albo wogóle / nieocieplony ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 03.12.2007 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 w naszym domku po położeniu tynków gipsowych ogrzewałem taką MEGA-KOZĄ Był to stary hydrofor z wyciętymi drzwiczkami, podłączeniem do komina, z zamontowaną kratką jako palenisko. Do tego rury do komina o długości około 4 metrów. Dobre rozwiązanie, bo mogłem drewna napakować do samego wierzchu i miałem na 3 godziny spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 04.12.2007 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Mam takiego cudaka jak w dzienniku - blaszak z szamotem. Jak paliłem drewnem to było to skrajnie niewygodne. Teraz po przejściu na węgiel jest OK - rzadko dokładam a piecyk czerwony. W salonie ciepło i na antresoli również. Ciekawy jest efekt jak się napali przy zalegającym śniegu na dachu ... godzinka i nie ma śniegu To znaczy że masz źle ocieplony dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Czernecki 05.12.2007 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 rzekłbym że wcale nie ocieplony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 05.12.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Ja mam kozę i palę w ocieplonym domu z podd. użytk. o pow. 130 m2. Wg mnie sprawdza się tylko do ogrzania pomieszczenia w którym stoi. Teraz bez palenia mam 6 stopni, jak rozpalałem kilka dni pod rząd, temperatura na dole wzrosła o 1 st. (komin trzymał ciągle ciepło). Na poddasze muszę skombinować chyba coś na prąd. Koza u mnie sprawdziła się przy osuszaniu salonu i do ogrzewania się ekipy. Może miałeś zbyt małą moc? Ja do ogrzania podobnej powierzchni (ale na jednej kondygnacji) chcę kupić koże o mocy 12 kW. Ponoć komin z radiatorem także jest efektywniejszy, tylko wizualnie wątpliwy... Hmm, nie sądzę. Nie jest to kawał rury, jak to co sprzedają najtańsze w OBI, tylko pół-profesjonalna koza z regulacją powietrza, popielnikiem, obita z zewnątrz blachą, obłożona w środku szamotem. Od tego żeliwna rura ok. 2 m Zrobię jeszcze raz eksperyment, być może drewno nie wyschło wystarczająco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts