Herne 12.08.2003 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Chciałbym w swoim domu zainstalować rekuperator, mam jednak problem z rozprowadzeniem kanałów w podłodze na poddaszu z parterem. Zastanawiam się, czy byłaby możliwość zrobienia dziur przez ściany zewnętrzne i kanałami prtostokątnymi wyprowadzić na strych. Całość byłaby schowana pod styropianem i jednocześnie ocieplona - ocieplenie to 15 cm, grubość kanału to 6 cm x 20 cm więc nie byłoby mowy o mostkach cieplnych. Co sądzicie ta takie rozwiązanie - nie chciałbym również kuć w nadmiarze stropu żeby go nie osłabiać. Anemostaty po prostu byłyby nie w suficie a w ścianie. Dzięki za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.08.2003 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Chciałbym w swoim domu zainstalować rekuperator, mam jednak problem z rozprowadzeniem kanałów w podłodze na poddaszu z parterem. Zastanawiam się, czy byłaby możliwość zrobienia dziur przez ściany zewnętrzne i kanałami prtostokątnymi wyprowadzić na strych. Całość byłaby schowana pod styropianem i jednocześnie ocieplona - ocieplenie to 15 cm, grubość kanału to 6 cm x 20 cm więc nie byłoby mowy o mostkach cieplnych. Co sądzicie ta takie rozwiązanie - nie chciałbym również kuć w nadmiarze stropu żeby go nie osłabiać. Anemostaty po prostu byłyby nie w suficie a w ścianie. Dzięki za opinie. Weź pod uwagę to, że kanały powinny być okresowo czyszczone. Czy przy takim ich usytuowaniu będziesz w stanie je skutecznie oczyścić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 12.08.2003 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Raczej tak - będzie do nich dostęp od strony anemostatu i rekuperatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 12.08.2003 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Podnoszę - prosiłbym o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.08.2003 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Jeżeli nie będzie problemów z czyszczeniem, to myślę, że to może być dobre rozwiązanie. Należałoby sprawdzić jedynie czy kanały, które chcesz zastosować pozwolą na uzyskanie wystarczajacych wydatków powietrza przy zachowaniu dopuszczalnych prędkości (sprawa hałasu). Prawdę mówiąc sam zastanawiałem się czy podobnego rozwiązania nie zastosować w budynku w którym obecnie mieszkam. Jest to 5-kondygnacyjny blok z końca lat 80-tych, w którym jest wentylacja grawitacyjna mało skuteczna (w większości mieszkań szczelne okna PCV). Zastanawiałem się czy przy okazji ocieplania budynku nie zastosować wentylacji mechanicznej z rekuperatorem z rozprowadzeniem przewodów właśnie w warstwie ocieplenia - na kucie w wykończonych łazienkach i kuchniach nikt się nie zgodzi. Centralę wentylacyjną z rekuperatorem mógłbym zlokalizowć na klatce schodowej.Budynek ma być ocieplany w przyszłym roku - trochę czasu na decyzje i przemyślenia jeszcze zostało. Nie wiem tylko czy uda mi się do takiej inwestycji przekonać sąsiadów i zarząd spółdzielni mieszkaniowej.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.08.2003 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Nie sądzę, by kanały miały za małe przekroje (a może się mylę) - firmy DOMUS 20.5 cm x 6 cm Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 13.08.2003 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 To byłem ja, Jarząbek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 13.08.2003 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Polecam wątek Jakie rury do wentylacji Powtórzę to co tam napisałem :Wentylacji wymuszonej (mechanicznej) nie dobiera się "na oko". Trzeba zrobić projekt, założyć w nim wymiany powietrza w poszczególnych pomieszczeniach, dobrać rozmieszczenie przewodów wentylacyjnych, przepływy powietrza w nich, itd. Jeżeli się tego nie zrobi to albo będą poszczególne przewody przewymiarowane (koszty ), albo zbyt małe i wszystko będzie hałasowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.08.2003 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2003 Pomóżcie! Ekipy i projektanci z którymi miałam do tej pory robią "maślane " oczy na słowo rekuperator! Możecie polecić mi jakiegoś projektanta i wykonawcę do wykonania instalecji wentylacji mech w moim domu? Mam dom o 4 poziomach z jednospadowym dachem, który totalnie przerabiam. Mieszkam w Krakowie. Tel 601 56 27 49.Pozdrowienia i wszystkim z góry dziękuję!Jola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolantas 15.08.2003 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2003 Zapomniałam się zalogować Z tą pomocą to do mnie!!Jola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts