Nezia 04.12.2007 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Poszedlem za Waszymi radami, a wiec: - poluzowalem kawalki welny mineralnej odginajac obydwa konce, ktore odslonily mambrane dachowa (nie ma desek) ; welna zwisa sobie swobodnie i "scieka" z niej woda - ogrzewanie chodzi sobie ladnie i najwazniejsze . . - wypozyczylem osuszacz powietrza i w ciagu kilku godzin pracy zebral 2 litry wody Tak wiec mam nadzije, ze za kilka gora kilkanascie dni wszystko na moim poddaszu wroci do normy . . . Pozdrawiam i oby tak sie stalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 04.12.2007 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Poszedlem za Waszymi radami, a wiec: - poluzowalem kawalki welny mineralnej odginajac obydwa konce, ktore odslonily mambrane dachowa (nie ma desek) ; welna zwisa sobie swobodnie i "scieka" z niej woda........... I schnie w tej pozycji , przypilnuj by zachowała w miare swe poprzednie wymiary (podeprzyj czymś). Sprawdź osuszacz, powinien zebrać wiecej wody niż 2 litry na kilka godzin (lub przesadziłeś z wietrzeniem ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muffo 05.12.2007 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Sprawdzilem - po calej nocy zebral ponad 7 litrow wody , a wiec chyba dobrze sie to wszystko skonczy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 05.12.2007 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Ja ocieplałem poddasze grudzień-styczeń, a na początku marca robiłem wylewki (z betoniary). Konsystencji wylewki nie można było nazwać pół-suchą Sprawdzałem wełnę, nie było czuć na niej wilgoci. Folii paroizolacyjnej nie było, wietrzyłem 3-4 godziny dziennie, fakt że łazienka i sufit na korytarzu nie był jeszcze ocieplony. Sprawdzałem wtedy na forum, odradzaliście tylko kładzenie gipso-kartonów przed wylewkami. Dla mnie to dziwna sprawa gdyż: 1) Skąd taka ilość wody z wylewek maszynowych? 2) Gdyby nawet, to membrana powinna przepuścić wilgoć (może założona na drugą stronę)? 3) Ludzie na forum piszą ze robią wylewki po gipso-kartonach i nic sie nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 05.12.2007 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Sprawdzilem - po calej nocy zebral ponad 7 litrow wody , a wiec chyba dobrze sie to wszystko skonczy Pozdrawiam Jak więźba zacznie trzeszczeć to wyłącz osuszacz bo wielbłądy Ci sie zalęgną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 05.12.2007 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Sprawdzilem - po calej nocy zebral ponad 7 litrow wody , a wiec chyba dobrze sie to wszystko skonczy Pozdrawiam Jak więźba zacznie trzeszczeć to wyłącz osuszacz bo wielbłądy Ci sie zalęgną Tak działają tylko tzw. inteligentne osuszacze, które wiedzą, skąd ściągać wodę. Wszystkie pozostale ściągają wilgoć, skąd popadnie tzn. z powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 05.12.2007 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 ........ Tak działają tylko tzw. inteligentne osuszacze, które wiedzą, skąd ściągać wodę. Wszystkie pozostale ściągają wilgoć, skąd popadnie tzn. z powietrza. Hes, nie utrzymuje takich kontaktów z osuszaczami by stwierdzić czy są inteligentne czy nie. Ważniejszym czynnikiem jest umiejetnośc wchłaniania wilgoci i wydalania wody. A to gdzie one sobie spacerują po tym poddaszu w poszukiwaniu wilgoci mnie nie interesuje. Będą głodne to przylgną bezpośrednio do wełny. Ważne że pomagająMuffo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 05.12.2007 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Ważne że pomagająMuffo. Jasne, poprawiają mu samopoczucie i uspokajają sumienie, bo przecież nie osuszają. Osusza powietrze przepuszczane przeciągiem. A osuszacz, owszem, przy okazji wyłapie z tego powietrza trochę wilgoci. I już jest radosć, że dziala... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 05.12.2007 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 ......... Jasne, poprawiają mu samopoczucie i uspokajają sumienie, bo przecież nie osuszają. .............. Nooo tak, ....osuszacze nie osuszają, a ja łapie za słówka. Hes nieistotne co one robią, ja wierze że Muffo będzie sie cieszył z suchej wełny a nie z ilości wyłapanej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 05.12.2007 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Żebyśmy się dobrze rozumieli: osuszają, ale tylko powietrze w HERMETYCZNIEzamkniętym pomieszczeniu. Poddasze, jeszcze nie ukończone, do takichnie należy. Już szybciej ( i taniej) osuszyć mozna tę nieszczęsną wełnę przeciągami, albo paroma wiekszymi wentylatorami razem z usuwaniem stamtąd powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muffo 05.12.2007 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Ja ocieplałem poddasze grudzień-styczeń, a na początku marca robiłem wylewki (z betoniary). Konsystencji wylewki nie można było nazwać pół-suchą Sprawdzałem wełnę, nie było czuć na niej wilgoci. Folii paroizolacyjnej nie było, wietrzyłem 3-4 godziny dziennie, fakt że łazienka i sufit na korytarzu nie był jeszcze ocieplony. Sprawdzałem wtedy na forum, odradzaliście tylko kładzenie gipso-kartonów przed wylewkami. Dla mnie to dziwna sprawa gdyż: 1) Skąd taka ilość wody z wylewek maszynowych? 2) Gdyby nawet, to membrana powinna przepuścić wilgoć (może założona na drugą stronę)? 3) Ludzie na forum piszą ze robią wylewki po gipso-kartonach i nic sie nie dzieje. Hmm tez sie nad tym zastanawialem skad taka ilosc wody - jadnakze tynki gipsowe oraz posadzki to naprawde duza ilosc wody - wietrzylem kilkukrotnie - potem pszyszly mrozy . . . A co do domu to jest on solidnie wykonany i szczelny a wiec para wodna w takiej ilosci na mambranie skraplala sie napotykajac na roznice temperatur ( ktos o tym wczesniej pisal) i woda osiadala na welnie A co do membrany , pisalem o tym wczesniej jest zalozona dobrze, gdyz nie majac jeszcze blachodachowki nie wpuszczala opadow atmosferycznych do srodka , zreszta wczesniej tez bylo wszystko ok . . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muffo 05.12.2007 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Żebyśmy się dobrze rozumieli: osuszają, ale tylko powietrze w HERMETYCZNIE zamkniętym pomieszczeniu. Poddasze, jeszcze nie ukończone, do takich nie należy. Już szybciej ( i taniej) osuszyć mozna tę nieszczęsną wełnę przeciągami, albo paroma wiekszymi wentylatorami razem z usuwaniem stamtąd powietrza. hes - nie do konca masz racje Wczorajszego wieczoru , gdy poodgialem welne naprawde na posadzke zaczely wylewac sie duze ilosci wody, a kazdy kawalek welny od strony membrany dachowej byl mokry jak zamoczona wata w wodzie na glebokosco 2 do 3 cm. Wlasnie wrocilem z pracy, sucha posadzka, i wiekszosc kawalkow juz nie mokra co najwyzej w niektorych tylko miejscachh wilgotna. Krople wody, ktore wczoraj zalegaly na mambranie dachowej zniknley i membrana jest suchutka Ps. masz racje napewno co do mojego samopoczucia - jest juz troszke lepsze W kazdym badz razie dziekuje za wszystkie rady i spostrzezenia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 05.12.2007 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 2) Gdyby nawet, to membrana powinna przepuścić wilgoć (może założona na drugą stronę)? Przepuszcza wilgoć tylko w jedną stronę ? Odwrotnie już nie ? Skąd takie dane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 05.12.2007 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 ......................................... Hmm tez sie nad tym zastanawialem skad taka ilosc wody ........................ jest on solidnie wykonany i szczelny........................... Co ma zalety i wady. P.S. Hes, kazdy Twój post raduje serce me Świat bez Ciebie byłby totalną nudą. (i nie ma tu żadnego podtekstu, żebyś sie nie czepiał) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 05.12.2007 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 ......................................... Hmm tez sie nad tym zastanawialem skad taka ilosc wody ........................ jest on solidnie wykonany i szczelny........................... Co ma zalety i wady. P.S. Hes, kazdy Twój post raduje serce me Świat bez Ciebie byłby totalną nudą. (i nie ma tu żadnego podtekstu, żebyś sie nie czepiał) Są tu na forum lepsi ode mnie... No cóż, walczę z przesądami. I jak z tymi stronami membrany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 05.12.2007 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Mam uczulenie na słowo "folia". W/w ma ogromne zalety w krótkotrwałym przechowywaniu żywności itp. Powszechnie uzywana w/w do przykrywania pewnych etapów budowy i materiałów budowlanych przed warunkami atmosferycznymi. W/w nie szkodzi w pewnych warunkach w zastępstwie papy której nigdy nie zastąpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 05.12.2007 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Poprawilem... I niech tylko ktoś jeszcze na forum napisze "folia"- nawet dachowa... http://img490.imageshack.us/img490/7/tyvekeq5.jpg http://www.tyvek.pl/budowlane.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muffo 05.12.2007 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Membrana jest dobrze zalozona Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 05.12.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 ja myślę że nie masz co sobie robić wyrzutów że nie czytałeś forum. Myślę że i tak zrobiłbyś po swojemu. Jak ktoś sobie coś zaplanuje to choćby wszyscy będą mu pisać że tak nie można to i tak będzie pytał czy natura nie zrobi akurat dla niego wyjątku i będzie dobrze jak jednak on to zrobi... to takie moje przemyślenia po przeczytaniu setek postów na tym forum Z ust mi to wyjąłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 05.12.2007 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Membrana jest dobrze zalozona Pozdrawiam Bardziej od takiego stwierdzenia interesuje mnie, SKĄD wiadomo, jak prawidłowo ma być położona ? Gdzie można na ten temat znależć jakieś dane ? Czy macie na to jakieś namiary ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts