KSERO 05.12.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Mam uczulenie na słowo "folia". W/w ma ogromne zalety w krótkotrwałym przechowywaniu żywności itp. Powszechnie uzywana w/w do przykrywania pewnych etapów budowy i materiałów budowlanych przed warunkami atmosferycznymi. W/w nie szkodzi w pewnych warunkach w zastępstwie papy której nigdy nie zastąpi. pISZĄC "FOLIA" mam na myśli to coś, czym wykończone jest poddasze od środka poddasza i co pełni rolę paroizolacji. Skoro Muffo zbiera wodę z wełny i widzi tę wełnę od środka poddasza, czyli ocieplenie wg nie jest niedokończone, a brakuje conajmniej tej warstwy i zanim się ją założy wełna musi być sucha. Nie rozumiem więc skąd to uczulenie i dlaczego aż tak swędzi Paroizolację robi się z przezroczystych folii polietylenowych, folii metalizowanych, folii zbrojonych włóknem szklanym bądź siatką polietylenową lub folii połączonych z włókniną polipropylenową. Wszystkie one dobrze spełniają swoje zadanie. Folie metalizowane mają ponadto zdolność odbijania promieniowania cieplnego. Zwiększają więc izolacyjność cieplną połaci dachu. cyt. murator Paroizolacja: Układamy ją na zakład i sklejamy ze sobą taśmą dwustronnie klejącą. Montujemy ją od strony wewnętrznej poddasza pod ociepleniem lub stalową konstrukcją okładzin i mocujemy taśmą dwustronnie klejącą do spodu stalowych profili nośnych (np. profili C). cyt. dom.gazeta.pl Ja od środka mam folię, a nie papę a wy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 05.12.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 .............. Ja od środka mam folię, a nie papę a wy? A ja dalej będe zawijał kanapki w pape Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 05.12.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 .............. Ja od środka mam folię, a nie papę a wy? A ja dalej będe zawijał kanapki w pape ja tam wolę folię aluminiową lepiej się zawija i nie pachnie brzydko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 06.12.2007 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 2) Gdyby nawet, to membrana powinna przepuścić wilgoć (może założona na drugą stronę)? Przepuszcza wilgoć tylko w jedną stronę ? Odwrotnie już nie ? Skąd takie dane ? moi??? sprawdzałem empirycznie, przyznaję przy użyciu prymitywnych narzędzi jak szklanka i czajnik z wodą wodą (zaraz po tym jak prężność jej pary wyrównała się z ciśnieniem atmosferycznym) , ale wynik był dla mnie zadowalający. myślałem że z kontekstu wynika że chodzi o membranę dachową ja przyjąłem założenie przed robieniem wylewek że membrana poradzi sobie z odprowadzeniem (części) pary wodnej i jak widać sprawdziło się. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 06.12.2007 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 Zadziwiające, że nawet na stronach Tyvek'a nie ma nic o tych różnicach między jedną czy drugą stroną mambrany. Także w tam zamieszczonych FAQ ani jednego o tym słowa...Dlatego mnieto zastanawia...Może ktoś trafił ? Heath, podoba mi się ta wzmianka o CZĘŚCI odprowadzanej parywodnej przez membranę. Nie każdy o tym pamięta. A tak w ogóle uważam, że NIE MA stron membrany, w każdą stronęprzepuszcza jednakowo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 06.12.2007 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 hes napisał A tak w ogóle uważam, że NIE MA stron membrany, w każdą stronę przepuszcza jednakowo. Pozdrawiam dobre to po co ta membrana lepiej powietrze - w każdą stronę przepuszcza jednakowo - doskonale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 06.12.2007 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 Po co membrana ? Dla przepuszczania pary wodnej. Myślałem, że o tym wszyscy wiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 06.12.2007 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 dobre to po co ta membrana lepiej powietrze - w każdą stronę przepuszcza jednakowo - doskonale. Lenart, taka folia przepuszcza parę wodną, ale nie przepuszcza WODY, o to w tej zabawie chodzi. Ewentualny deszczyk nie zaleje nam więźby i wełny, nie mówiąc o pomieszczeniach poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 06.12.2007 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 No przyznam że coś w tym jest - że nie jest z drugiej strony ani takcałkowicie nieprzepuszczalna dla wody (nacisk słupa wody) ani taknieprzepuszczalna dla pary wodnej.Ale strony mają jednak zasadnicze znaczenie - nie mam czasu teraz szukaćale pamiętam że trzeba je kłaść chyba napisami do górry, folie i membrany są tak zbudowane że z jednej strony są bardziej paro przepuszcz.a z drugiej wodonieprzepuszczalne, mambrany dwu- i trzywarstwowe-składają się z warstw i ważne z której są strony - od spodu czy góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 06.12.2007 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 No cóż, ciągle mam nadzieję, że ktoś coś znajdzie i udowodni te strony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 06.12.2007 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 No cóż, ciągle mam nadzieję, że ktoś coś znajdzie i udowodni te strony... Co tu udowadniać strony istnieją tylko w dwuwarstwowej (włóknina i film). Włókniną w strone do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 06.12.2007 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 No cóż, ciągle mam nadzieję, że ktoś coś znajdzie i udowodni te strony... Coś musi być z tymi stronami, gdyż co kawałek można przeczytać, że folię/membranę powinno się kłaść tak a nie inaczej. Dla przykładu: http://www.doerken.de/bvf/pl/service/verlegeanleitungen/dach/vh_maxx.pdf - Zadrukowana strona winna być skierowana do góry http://www.isover.pl/products.php?p=o&category_id=78&parent=77&level=4 - Membranę układa się napisami na zewnątrz przegrody oraz wypuszcza parę wodną za zewnątrz dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 06.12.2007 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 ............Zadrukowana strona winna być skierowana do góry......... I bezwzględnie należy pilnować by napis nie był do góry nogami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 06.12.2007 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 http://www.onduline.com.pl/download/im/im_folie90110.pdfszukaj "do góry"http://www.muratordom.pl/eksperci_budowairemont/odpowiedz/ktora-strona-klasc-mambrane-tyvek-plus,333,16-0.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 06.12.2007 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 ...... szukaj "do góry" ....... Sorry, jest tu: http://www.corotop.com.pl/poradnik_03.php#membrany I tak preferuje deski i pape Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 06.12.2007 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 Chyba nawet wiem, dlaczego napisami na zewnątrz...Dodatkowa reklama..Krzysztofik miał rację: litery nie do góry nogami ! Nawiasem mówiąc. logika podpowiada, że warstwa filmu lepiej sobie poradziz wodą z góry, niż włóknina...następna zagadka... Już wiem ! Na włókninie łatwiej drukuje sie napisy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 06.12.2007 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 Po co tyle pisać na temat rzeczy oczywistych?!Każdy z pewnością spotkał się z membraną Gore-Tex. Zasada działania taka sama jak membran dachowych. Nawet producent ten sam.Z tego co wiem (i doświadczyłem), membrana w butach po jakimś czasie traci swoje właściwości - tzn. przestają być wodoszczelne. Ciekawe, czy również ta dachowa po jakimś czasie doświadcza tego samego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 06.12.2007 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 Po co tyle pisać na temat rzeczy oczywistych?! Każdy z pewnością spotkał się z membraną Gore-Tex. Zasada działania taka sama jak membran dachowych. Nawet producent ten sam. Z tego co wiem (i doświadczyłem), membrana w butach po jakimś czasie traci swoje właściwości - tzn. przestają być wodoszczelne. Ciekawe, czy również ta dachowa po jakimś czasie doświadcza tego samego? Widzisz, dla Ciebie są to rzeczy oczywiste, ale sam widzialeś: sporo ludzi sądziło, że membrana wypuszcza parę wodną tylko w jedną stronę- taki niby zawór jednokierunkowy, co nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Biorą się z takiego myślenia nieporozumienia. O jednoczesnej wodoszczelności też jakoś nikt nie wspomniał. Wracając do zasadniczej sprawy tego wątku: membrana ma ograniczoną przepuszczalność pary w jednostce czasu. Jeżeli napływ pary będzie zbyt duży, para skropli się i na folii i na wełnie. Zastanawia mnie też wplyw skroplonej pary na własciwości membrany- czy "zaklejone" wodą pory w dalszym ciągu są "sprawne" tzn. czy potrafią odprowadzić parę wodną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 06.12.2007 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 Po co tyle pisać na temat rzeczy oczywistych?! Każdy z pewnością spotkał się z membraną Gore-Tex. Zasada działania taka sama jak membran dachowych. Nawet producent ten sam. Z tego co wiem (i doświadczyłem), membrana w butach po jakimś czasie traci swoje właściwości - tzn. przestają być wodoszczelne. Ciekawe, czy również ta dachowa po jakimś czasie doświadcza tego samego? Widzisz, dla Ciebie są to rzeczy oczywiste, ale sam widzialeś: sporo ludzi sądziło, że membrana wypuszcza parę wodną tylko w jedną stronę- taki niby zawór jednokierunkowy, co nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Biorą się z takiego myślenia nieporozumienia. O jednoczesnej wodoszczelności też jakoś nikt nie wspomniał. Wracając do zasadniczej sprawy tego wątku: membrana ma ograniczoną przepuszczalność pary w jednostce czasu. Jeżeli napływ pary będzie zbyt duży, para skropli się i na folii i na wełnie. Zastanawia mnie też wplyw skroplonej pary na własciwości membrany- czy "zaklejone" wodą pory w dalszym ciągu są "sprawne" tzn. czy potrafią odprowadzić parę wodną ? Tak na chłopski rozum to powinna działać prawidłowa, gdy przestanie być "zaklejona", gdy pory zostaną 'odetkane'... A może jeszcze pytanie... Czy skroplona para na mebranie + temperatura poniżej zera nie spowoduję bezpowrotnego zniszczenia membrany poprzez rozszerzenie porów na tyle, że będą one dostępne dla kropel wody i po prostu zacznie przeciekać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 06.12.2007 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 Tej wody zewnętrznej to bym sie w ogóle nie bał. To naprawdę sporadyczneprzypadki, żeby dach "puścił", dachówki spełniają swoją ochronną rolę. Ujemna temperatura na powierzchni folii ? Hmm... Pewnie przy naprawdęwielkich mrozach możliwe...Ale uszkodzenie z tego powodu ( o ile nastąpi) nie wydaje mi się końcem świata. Może przy okazji poprawi się paroprzepuszczalność ? Dziwi mnie trochę bezgraniczne zaufanie do tych membran. Czy nie lepiejbyłoby od razu przyjąć, że folia nie będzie w stanie w ciągu swojego "żywota"skutecznie przepuścić każdą ilość wyprodukowanej w domu pary wodneji zdecydować się na dodatkowe zabezpieczenie w postaci dylatacji międzyfolią a dachówkami, razem ze stworzeniem tam wentylacji ? Wiem, że ta foliazostała wymyślona po to, żeby nie trzeba bylo tego robić, ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts