Anna Broc 03.12.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 ta funkcja ma tez inne nazwy, chodzi mi o lodówke z zamrażalnikiem i komora do dłuższego przechowywannia warzyw i mięsa. Do zabudowy.Szukam w internecie ale opisy sa często niepełne. Znalazłam Liebherr IKB 2810 ale chyba nie ma zamrażalnika. Może ktos z odwiedzających forum ma lodówkę z tymi cechami lub wie i może kilka słów napisac, jakie jeszcze firmy produkuja lodówki jw. ( nie musi byc bardzo wysoka, cena no góra 3500) Dziękuję, odpowiedź na pewno zainteresuje też innych forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogacek 03.12.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 ja mam taką lodówkę. tzn z komorą fresh. model sharp sj-43n u mnie to freshcase się nazywa. całkiem fajna lodówka z zamrażarką. dałem 2500,- w media markt. lodówka jest wolnostojąca , mozliwe że są też do zabudowy.fajna bo nie szroni. system wymiany powietrza. sprawdza się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 03.12.2007 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Dziękuję, okazuje sie że nie wszyskie są takie drogie jak to widziałam w internecie. Może nie umiem szukac ale gdy wpisze w wyszukiwarce hasło lodówki biofresh to pojawiaja sie głównie Liebherr-y, a opisy w sklepach internetowych nie zawsze są wyczerpujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 03.12.2007 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Zobacz na Bosch-a, u nich nazywa się to komora "chillersafe" (-2 do +3 stopnie).Również LG ma take modele w swojej ofecie (nazywają to zdaje sie "biofresh") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a____om 03.12.2007 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Teraz praktycznie każda firma ma swojej ofercie model BioFresh,czy jak tam zwał,oraz bezszronowa:) i w cale nie musi byc droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aa_bb_cc 03.12.2007 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Zobacz na Bosch-a, u nich nazywa się to komora "chillersafe" (-2 do +3 stopnie). Również LG ma take modele w swojej ofecie (nazywają to zdaje sie "biofresh") Przepraszam bardzo, ale się mylisz. Jestem w tej chwili na bieżąco z lodówkami, bo szukałam dla siebie i trochę się podszkoliłam. Otóż Bosch (jeśli chodzi o wolnostojące, na lodówkach do zabudowy sie nie znam, bo takiej nie szukałam) ma tylko jedną lodówkę z komorą BioFresch i w Boschu nazywa sie to VitaFresch. Jest to jedyna lodówka z prawdziwą komorą świeżości taką jak posiadają lodówki Liebherr czyli w której jest zawsze 0 st. i odpowiednia wilgotność. Jest to lodówka KGF 39P90 o wysokości 204cm i kosztuje jakieś 3800 zł. Lodówki zaś z "chillersafe" to lodówki z (jak ja to nazywam) "prekursorem" komór BioFresch, gdzie ta temperatura oscyluje od -2 do +3 st. Warto uważnie czytać, bo różnica w cenie wówczas jest znaczna, a ważne przecież komu na czym zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markdottir 04.12.2007 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 zgadzam sie z aa_bb_cc. napaliłam się na Liebherra z biofreshem, ale cena 3000 była dla mnie zaporowa. zaczęłąm szukać tańszego odpowiednika.niestety bardzo często jest to biofresh tylko z nazwy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 04.12.2007 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 agdeldom Wysłany: Wto, 4 Grudzień 2007 00:43 Temat postu: -------------------------------------------------------------------------------- Teraz praktycznie każda firma ma swojej ofercie model BioFresh,czy jak tam zwał,oraz bezszronowa:) i w cale nie musi byc droga. Dzięki , tak to ja też myślałam na początku, że pójde do sklepu a tam każda lodówka bezszromowa,A+ i z biofresh i wszelkimi innymi nowościami, aha i do 2 000zl, ale tak nie jest. Dla mnie 3 000 zl to absolutnie górny pułap. Chyba jednak nie znajdę w tej cenie tego, czego szukam. Niemniej dziekuję za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 04.12.2007 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Bardzo interesuje mnie ten wątek, szukam takiej lodówki z budżetem około 3 tys.Co myślicie o takich: http://www.ceneo.pl/258425http://www.ceneo.pl/263341 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 04.12.2007 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 agakz - chyba wykonałas za mnie robote - to jest to czego szukam . Czy możecie sobie wyobrazic że byłam w sklepie firmowym Bosch-Siemens i pani własnie zaproponowała mi tę Boscha KIF 38A40 - tak jest katalogu - za cene 4799, więc nie chciało mi się nawet szukac w necie bo pomyślałam że tam może byc tańsza tylko o parestet zlotych. Jeżeli kupię za cen e jak w podanym przez Ciebie linku to będzie duzy sukces. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 04.12.2007 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Zobacz na Bosch-a, u nich nazywa się to komora "chillersafe" (-2 do +3 stopnie). Również LG ma take modele w swojej ofecie (nazywają to zdaje sie "biofresh") Przepraszam bardzo, ale się mylisz. Jestem w tej chwili na bieżąco z lodówkami, bo szukałam dla siebie i trochę się podszkoliłam. Otóż Bosch (jeśli chodzi o wolnostojące, na lodówkach do zabudowy sie nie znam, bo takiej nie szukałam) ma tylko jedną lodówkę z komorą BioFresch i w Boschu nazywa sie to VitaFresch. Jest to jedyna lodówka z prawdziwą komorą świeżości taką jak posiadają lodówki Liebherr czyli w której jest zawsze 0 st. i odpowiednia wilgotność. Jest to lodówka KGF 39P90 o wysokości 204cm i kosztuje jakieś 3800 zł. Lodówki zaś z "chillersafe" to lodówki z (jak ja to nazywam) "prekursorem" komór BioFresch, gdzie ta temperatura oscyluje od -2 do +3 st. Warto uważnie czytać, bo różnica w cenie wówczas jest znaczna, a ważne przecież komu na czym zależy. Skoro, jak piszesz, "warto uważnie czytać", to zauważ, że napisałem powyżej (nawet to cytujesz) że chillersafe jest -2 do +3. W praktyce daje to ten sam efekt. Można się spierać, czy w komorze, gdzie panuje idealne 0 stopni caly czas żywnośc utrzyma się trochę dłuyżej lub krócej, nie jest to istotne. Idea jest taka, że komora ta pozwala przechowywać żywnośc w lepszych warunkach niż temp normalnie panująca w lodówce i znacząco zwiększa czas ich przydatnosci do spożycia. Akurat wspoomniana vitafresh boscha, nie jest zwykłą "komora zero stopni" tylko bardziej zaawansowaną zabawką z podziałem na strefę suchą i wilgotną i nie bardzo można ją porównywac do zwykłych komór zerowych w lodówkach za 2-3 tys. Natomiast chillersafe jak najbardziej. I jeszcze jedno - zwracajcie uwage na wielkośc tej szuflady, czasem to tylko mały pojemniczek zawieszony gdzieś pod jedną z półek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aa_bb_cc 05.12.2007 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Autorka wątku pytała się o komorę BioFresch na przykładzie lodówek Liebherr. STUK polecił lodówkę z "chillersafe" pisząc, że to również jest ta komora świeżości. I tu właśnie się trochę zdenerwowałam, bo przez takie nieprecyzyjne informacje, pisane przez ludzi , którzy do końca nie doczytają o co chodzi, ja szukając lodówki z komorą 0 st. spędziłam 3 wieczory przy kompie i 2 dni w sklepach z AGD. Głowiłam się dlaczego mam dopłacić ok. 1000 zł. za lodówkę z VitaFreschem czy BioFreschem skoro "chillersafe" czy "coolbox" to niby to samo.W sklepach internetowych nagminnie używają zamiennie tych nazw, szkoda, że co do ceny się nie pomylą i nie sprzedadzą lodówki z VitaFreschem o 1000 zł taniej.Dlatego jeszcze raz wyjaśnię (może jestem nadgorliwa, ale trochę mnie poniosło):1. "chillersafe", "coolbox", "exstraCold" itp - to szuflady i z temperaturą od -2 do +3 stopni, usytuowane w części chłodniczej urządzeń z techniką noFrost. Nie regulują one wilgotności, jedynie "wdmuchują" chłodniejsze powietrze.2. "VitaFresch", "BioFresch" itp. - to wydzielone komory z temperaturą bliską 0st., które oprócz utrzymywania tej stałej temp. utrzymują stałą wilgotność: 50% wilgotności (dla mięs, wędlin, ryb) i 95% wilgotności (dla owoców i warzyw)Jak widać zatem te drugie komory to trochę bardziej zaawansowana technologia i przez to droższa. Dlatego wkurza mnie jak ktoś pisze, że ma lodówkę z komorą "Vita" a zapłacił tylko 2500 zł. A później pół Polski siedzi w necie i szuka tej super lodówki. Ja już to przeszłam. Strata czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 05.12.2007 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 agakz - chyba wykonałas za mnie robote - to jest to czego szukam . Czy możecie sobie wyobrazic że byłam w sklepie firmowym Bosch-Siemens i pani własnie zaproponowała mi tę Boscha KIF 38A40 - tak jest katalogu - za cene 4799, więc nie chciało mi się nawet szukac w necie bo pomyślałam że tam może byc tańsza tylko o parestet zlotych. Jeżeli kupię za cen e jak w podanym przez Ciebie linku to będzie duzy sukces. lodówka jest w 55 sklepach, między kilkoma pierwszymi jest niewielka różnica w cenie więc mozna sobie wybrać ulubiony lub najbliższy sklep. Ja nie mam oporów przed zakupami w sieci, ostatnio kupiłam pralkę 500 złotych taniej niż w sklepie i jest OK. Czyli rozumiem, ze ten Bosh ma "porządną" komorę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 05.12.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 STUK polecił lodówkę z "chillersafe" pisząc, że to również jest ta komora świeżości. I tu właśnie się trochę zdenerwowałam, bo przez takie nieprecyzyjne informacje, pisane przez ludzi , którzy do końca nie doczytają o co chodzi, ja Takie mamy znerwicowane społeczeństwo, co za czasy... Poza tym, bez urazy, ale znowu powtarzasz to, co już było napisane wcześniej, jak amerykański podręcznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 05.12.2007 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Tak się zastanawiam nad tym modelem Bosch KIF 38A40, ale mam wątpliwości do tego wózka chłodniczego zamiast szuflad w zamrażarce... jak to się sprawdza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 05.12.2007 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Wózek chłodniczy to - jak wyczytałam w katalogu komora piwniczna poj. 74 l temp.3 - 11 stopni C, nie jest to zamrażalnik. Strefa świeżości vita fresh - sucha 79 l wilgotnośc 50% i wilgotna 20 l wilg.90% POniewz mam jak i Ty dużo watpliwości udałam się jeszcze raz do tego punktu Bosch Siemens aby zobaczyc to na żywo. Nie mają ale powiedzieli że w Media markt moge zobaczyc wersję wolnostojąca. Może tam pojadę aby zobaczyc ten wózek chłodniczy. Wydaje mi się tez że tylko 3 półki to trochę mało ale trzeba to zobaczyc.W końcu jak się płaci kika tysięcy to chce się wiedziec za co. Przy okazji zapytałam jeszcze raz o cene bo myślłam że pani poprzednio pomyliła się. POwiedziano mi , że oni sprzedaja po cenie sugerowanej przez producenta, że ze sklepami internetowymi jest różnie i oni mają cały magazyn zwrotów towaru z tych sklepów i że zanim załatwią reklamacje to klient jest przez rok bez towaru i bez pieniędzy które wczesniej zapłacił. Te uszkodzenia to przeważnie wgniecenia zewnetrznej obudowy w czasie transportu. Pocieszam się że ja chcę do zabudowy więc wgniecenia mi nie straszne.Podobno Bosch i Siemens to obecnie jedna firma ale mają osobne katalogi,model u Siemensa to KI 38FA40 a u Boscha KIF38A40 i wg opisu jest to to samo.Siemens ma jeszcze z funkcja 0 ( bo taka nazwa też się pojawia w katalogu)mniejsze modele z zamrażalnikiem KI24A50 (bez wózka) wys.122 cm i bez zamrażal. KI 20FA50. Tyle wg katalogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 05.12.2007 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Anna Broc, jak uda Ci się zobaczyć ten cud techniki kuchennej na własne oczy to daj znać Sklep musi krytykować inetrnetową konkurencję skoro ta sprzedaje tyle taniej, wiadomo. Moja pralka Bosh przyjechała cała i jest ok. Nacięłam się raz - drzwi do kabiny prysznicowej - czekałam miesiąc i na końcu potłukły się u spedytora Na szczęście były zamówione za pobraniem więc nic nie płaciłam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 05.12.2007 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Dam znac a swoją droga mądrzejsza po lekturze tego wątku wpisałam hasło*lodówki z komora 0 * i pojawiło się tego trochę - są tez wiele tańsze chociaz może technologia starsza niz Siemens czy Liebherr.POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 10.12.2007 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Anna, znalazłaś coś ciekawego? Ja już prawie się zdecydowalam na Electroluxa ERZ28800, ale ma nietypowo niską zamrażarkę (2 szuflady) i nie ma takiej szafki w IKEA a meble będą z IKEA bo są o 7 tys tańsze niż wycena identycznych u stolarza... Skutkiem ubocznym tego są tylko typowe szafki np wysokość drzwiczek do zamrażarki 70 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 10.12.2007 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Dobry wieczór, nie widziałam tego na żywo bo nie mieli tam gdzie podobno mozna było zobaczyc. Wybór Twój jest chyba dobry, ale gdzies na forum cyztałam komentarz że juz podobno odchodzi sie od technologii 2 agregatów, niektózy pisali że właściwie nie korzystali z tego udogodnienia. Ja juz sama nie wiem, za dużo tego wszystkiego i brak sensownego doradcy.Mąz mówi *kup cokolwiek* a ja siedzę w interncie albo chodze po sklepach i nic. Jak mi cos sensownego przyjdzie do głowy to dam znac ale póki co same rozterki, pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts