onlija 03.12.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 witam serdecznie.zglosiłem się do urzędu miasta w sprawie wydania warunków zabudowy, gdyż chce rozbudować dom oraz postawić wolnostojący garaż na granicy działki. po obu stronach mam sąsiadów. Dodam jeszcze że jest to poniemiecki dom z długa historią a ja mieszkam tu od 4 lat. I mam problem z granicami działki, gdyż ogrodzenia jakie są w tej chwili nie zgadzają się z mapami które są na 100% pewne.Byłem z tym problemem u geodety, ale gość powiedział że nie podejmie się nałożenia ogrodzeń na mapę bo jeśli okaże się że sąsiedzi mi weszli w działkę to i tak sprawa znajdzie się w sądzie. Więc najlepiej od razu zażądac od sądu rozwiązania sporu o granice.Dodam że sąsiedzi twardo obstają że są w porządku i nie zgadzają się na jakiekolwiek zmiany. A z moich pobieżnych wyliczeń wynika że jestem co najmniej o 60 m. kw. w plecy, a jest to dużo bo działka ma 12m na 60m.Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda założenie takiej sprawy w sądzie, jakie są koszty i procedury. czy jest może gdzieś w necie wzór pozwu (wniosku) jaki powinienem zanieść do sądu?jak rozegrać tę sprawę aby wszystko było dobrze?pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 04.12.2007 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Załatw geodetę potem z mapami i geodetą i flaszką idz do sąsiadów i rozwiąż problem. Jak się nie zgodzą to wtedy dopiero walcz o swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onlija 04.12.2007 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Załatw geodetę potem z mapami i geodetą i flaszką idz do sąsiadów i rozwiąż problem. Jak się nie zgodzą to wtedy dopiero walcz o swoje geodeta potwierdzi to co i tak wiem. Sąsiedzi nie uznają werdyktu geodety bo już z nimi rozmawiałem. flaszka tu nic nie zmieni, nawet gdyby ich ze 100 było. zresztą ja nie piję. tak więc idąc za namową geodety musi być sąd. czy ktoś ma doświadczenie w takiej sprawie? jak to ugryźć aby wszystko było oki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 04.12.2007 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 uważam że należy na początku wyczerpać drogę polubowną - potem uprzedzić o sądzie a dopiero później pakować się w koszty. Ale rób jak uważasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts