Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie do kanalizacji "prywatnej"

PRYMUS_BMW

Recommended Posts

Witam Państwa.

Jestem szczerze powiedziawszy w kropce i pomyślałem że tu znajde jakieś natchnienie co poczynić dalej. Pisze o co chodzi. Działka na której buduje dom była totalnie nieuzbrojona, udało sie raczej bez problemów podłączyć prąd i teraz spotkałem sie z kanalizacją. Sprawa wygląda w ten sposób że sąsiedzi okolo 2-3 lata temu na swój koszt wybudowali odcinek kanalizacji i nie zamknęli formalnie sprawy z gminą tzn nie przekazali gminie tego odcinka podważając jak twierdzi gmina zapisy w umowie. W związku z tym gmina nie może wydac mi warunków do podłączenia do czegoś co de facto nie jest ich własnością. Do tego odcinka mam jakieś 50m. Byłem i jestem przygotowany do pokrycia kosztów budowy tego odcinka. Sąsiad twierdzi i nawet ostatnio taki tez wariant zaproponowal człowiek w gminie że sąsiad wystawi mi warunki jako "właściciel" i to powinno wystarczyć.

Mam pytanie do Was czy takie coś przejdzie w ZUD i czy warto sie w to bawić, kompletnie nie znam sie na tych przepisach i nie znam też do końca szczegółów i statusu tego odcinka bazuje na tym czego dowiedziałem sie w gminie i od sąsiada. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie co w takiej sytuacji można zrobić dalej. Dzieki z góry.