kjaskulski 03.12.2007 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 WitamNiedawno kupiliśmy projekt domu Udany wariant 1 w odbiciu lustrzanym, w tej chwili projekt jest u architekta w celu adaptacji, wprowadziliśmy kilka małych zmian. Na wiosnę przyszłego roku zamierzamy postawić fundamenty. Czy ktoś z Was kupił też ten projekt i chciałby się wymienić paroma wskazówkami dotyczącymi budowy? Będziemy budować w Tychach na Górnym Śląsku.PozdrawiamyEwelina i Krzysiekhttp://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=508&IdKolekcji=[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damimax 05.12.2007 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Oooo, fajny ten Udany:) Jestem na etapie poszukiwań projektu i już w związku z wąską działką (19m) przestałam marzyć o 2-stanowiskowym garazu a udany zmieściłby się na niej! Czy możesz napisać jakie zmiany planujecie w projekcie. Na moją działkę też pasowałoby lustrzane odbicie - mam wjazd od wschodu. Tak patrze na projekt i ja rozważałabym następujące zmiany:1. Likwidacja lukarn - wybicie "normalnych" okien w tych pokojach w szczycie budynku2. Likwidacja połaciówek (przynajmniej jednej) w pozostałych pokojach na poddaszu i tak samo okna w szczycie.3. Łazienka przy sypialni zostaje garderobą.4. Parter - na pewno dołożenie okna w jadalnie i chyba wydłużenie ścianki przy schodach, tak aby obok kominka możnabyłoby zrobić kącik TV.5. Doprojektowałabym daszek nad tarasem z uwagi na to, że u mnie byłaby to zachodnia strona, czyli latem po południu patelnia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjaskulski 05.12.2007 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Witam Nasza działka też ma 19m szerokości, dom wpasował się idealnie:) Wprowadzanie zmian nie jest takie łatwe jak nam się wydawało i każda zmiana dodatkowo kosztuje. Zmiany jakie wprowadziliśmy to: -likwidacja 2 poczwórnych okien dachowych, zrobiliśmy po 2 z każdej strony. -dodaliśmy 2 okna 70x140 w jadali aby ją trochę doświetlić -z pokoju 15 na poddaszu zrobiliśmy naszą sypialnię z wejściem do łazienki 14 z pokoju i z 16 wydzieliliśmy1,5m na garderobę też z wejściem z sypialni ( zmniejszy się wtedy pokój 16 ale to i tak będzie sypialnia gościnna ) - łazienka 17 będzie dostępna z holu - wstawiliśmy 3 okno balkonowe w pokoju dziennym - dodaliśmy też po oknie w łazienkach na poddaszu Te wszystkie zmiany wraz z adaptacją kosztowały nas będą 2880zł + cena projektu 1890zł Ciężko nam było znaleźć projekt na tak wąska działkę ale udało się i jesteśmy zadowoleni. Adaptację będziemy mięli gotową do świąt, wtedy złożymy wniosek na wydanie pozwolenia na budowę i na wiosnę chcemy ruszyć z fundamentami:) Jeżeli się zdecydujecie na ten projekt piszcie. Pozdrawiamy Ewelina i Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjaskulski 05.12.2007 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 http://www.extradom.pl/ext/page?projekt/projekt.xmf&z=opis&id=4642 Na początku byliśmy zdecydowani na ten projekt ale po wizycie u architekta okazało się, że jest trochę za długi i mięlibyśmy mało miejsca za domem:) Może Wam się zmieści? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damimax 06.12.2007 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 Dzieki za linka - niestety Jaskółka odpadła - chcę mieć kuchnię od frontu. A adaptację robicie przez Muratora, czy lokalne biuro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjaskulski 06.12.2007 23:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 Witam Oczywiście, że przez biuro projektowe. Jeżeli zrobicie przez muratora to zapłacicie podwójnie, bo najpierw za zmiany w projekcie a potem za adaptacje. Więc najlepiej zrobić wszystko u jednego architekta, i tak trzeba mu zapłacić za adaptację, nas te wszystkie zmiany kosztowały 600zł netto + koszt adaptacji, czyli jak pisałem wcześniej w sumie 2800zł brutto. ( Architekt robiący adaptację projektu do działki jest w pełni odpowiedzialny za cały projekt i wszystkie zmiany w nim zrobione, i bierze za to pełną odpowiedzialność ) Jak czytałem na forum zmiany zrobione przez muratora kosztują od 1000zł wzwyż, dochodzą nawet do 5000zł!!! My zanim kupiliśmy projekt byliśmy u projektanta i trochę się dowiedzieliśmy, pewne zmiany mogą być niemożliwe do zrobienia albo bardzo kosztowne z powodu konstrukcji komina, stropu itp. ( dlatego zrezygnowaliśmy z jaskółki, chcieliśmy właśnie przenieść kuchnię od frontu, ale musielibyśmy przenosić kominy itp ) Także radzimy najpierw wizytę u projektanta, nic to nie kosztuje a można wiele się dowiedzieć i uniknąć niepotrzebnych wydatków albo rozczarowania po kupieniu projektu, kiedy okaże się, że zmiany, które chcielibyście wprowadzić wymagają przebudowy połowy budynku, a co za tym idzie sporych wydatków, których i tak jest bardzo wiele zanim wbije się pierwszą łopatę. Najgorszy jest początek, potem już z górki:):) W razie pytań jesteśmy do dyspozycji, już wiemy więcej niz na początku, kiedy wydawało się wszystko takie proste:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karinkaad 28.08.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Jak budowa? Mieszkacie już? Poważnie zastanawiamy się nad tym projektem i chętnie zasięgnęłabym porady, albo obejrzała gotowy domek na fotkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts