skrzydelkomexico27 04.12.2007 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Wiem, że na takie pytanie cięzko odpoowiedzieć, ale tyle własnie warte jest nasze 40 metrowe mieszkanie, które chcemy zamienić na 107metrowy dom Działkę już mamy- jeszcze tylko kwestia przyłączy, ale z tym nie będzie problemu. Idąc za ciosem, po zakupie dzialki kupiliśmy projekt. - jestesmy w trakcie obmyślania zmian do adaptacji Oto link do projektu (wersja lustrzana) http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?id=222&p=detail Jak sami widzicie projekt jest prościutki i ekonomiczny w budowie (chyba że czegoś nie widę - to uświadomcie mnie ) i mimo że nie jest tak reprezentacyjny jak domy forumowiczów, nam się jednak podoba i już mamy koncepcje wnętrza i niewielkich zmian. i teraz pytanie - czy nam starczy te "marne" 200 tys. (Jesli nie to konieczny będzie kredyt) Dodam , że za postawienie fundamentów i ścian nie będziemy płacić - teść murarztynkarzakrobata - więc ten jeden koszt nam odejdzie Dziękuje za wszystkie uwagi, nawet jeśli komuś się ten domek nie spodoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 04.12.2007 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Niedawno był praktycznie identyczny temat. W zasadzie patrząc przez pryzmat tamtego tematu to zróbcie ankietę bo mówiących za i przeciw jest podobna ilość. Przesądzi zapewnie kilka głosów. Na to czy starczy składa się nie tylko murowanie i tynkowanie ale także i wiele innych składowych a glównie to co po murach czyli dach, instalacje i wykończenia...jeśli możecie pomyślcie o kredycie za wczasu, zróbcie wszystko tak żeby postawić kropkę nad ' i ' a wtedy poczujecie że zbudowaliście i mieszkacie, żyjecie itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciaszek 04.12.2007 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 daj składowi budowlanemu projekt do wyceny to bedziesz miał jakis punkt odniesienia.pamietaj ze mury do dopiero poczatek wydatków ,za 200tys jest to raczej niemożliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 04.12.2007 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Ja sie wypowiadał nie będe - bo w zeszłym ja i kilku ludzi z tego forum rozpetalismy nie lada Wojnę Poszukaj podobnego wątku. sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 04.12.2007 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Nie da rady. Zresztą biuro nawet podaje przyblizoną wartość ssz na około 140 tys. a gdzie reszta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 04.12.2007 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 wybudowac za 200.000 zl majac murarza w rodznie to wybudujeszpytanie zadalbym inne: czy to mieszkanie sprzedasz za 200.000 zl nie sugeruj sie cenami z gratki czy innych ogłoszen bo sa sporo przesadzonegdyby tak nie bylo to "kazdy głupi" chcialby za cene mieszkania dom sobie wybudowac a kredy wziac tylko na dzialke jesli nawet teraz masz szanse to mieszkanie za tyle sprzedac to czy uda sie to takze za rok czy półtora własnie konczy sie dobry czas na sprzedaz mieszkanianawet w małych "pipidowkach" firmy budowlane czy deweloperzy buduja teraz całe zamkniete osiedla szeregowek czy domkow jednorodzinnych 2006 rok wzrost pozwolen na budowe o 30%2007 rok wzrost pozwolen na budowe o 50% kto to kupi gdy stopy procentowe ida w gore? kto bedzie za pare lat chcial mieszkac a juz tym bardziej kupowac mieszkania w blokach z wielkiej plyty gdy wszyscy młodzi wynosza sie "za miasto"? chyba tylko emeryci - by miec blisko do lekarza, apteki czy sklepu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 04.12.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 cała prawda.Ja sprzedawałam niedawno. W gratce i biurach moje mieszkanie "chodziło" po 280 tyś. Kupujących za te sumę zero. Chyba, że ktoś ma urządzone na cacy i znajdzie amatora, ale na amatora się czeka, a domek w budowie woła jeść...Sprzedałam za 230 i była to jedna jedyna taka oferta. Reszta dawała 210, 200...Na teściu zaoszczędzisz ok 20-30 tyś (mój murarz wziął 16 a tynkarz 7). Koszty napędza dach, okna, MEDIA i wykończenie, nawet z dolnej półki. Same kontakty i kable elektryczne wydały mi się studnią bez dna... A to właśnie jest wykończenie, nie drogie gresy i superumywalki, które można zastąpić tanią wersją. Buduj, ale myśl o kredycie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 04.12.2007 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 tendencje rynkowe mozna zobaczyc np. tu:http://www.allegro.pl/20782_nieruchomosci.htmlNa poczatku pazdziernika wystawionych do sprzedazy bylo 23.000 mieszkan.Obecnie jest troche ponad 50.000 mieszkan.Ludzie beda sie "bujac" pare miesiecy z takimi cenami, lecz gdy ktos bedzie mieszkanie chcial mieszkanie rzeczywiscie sprzedac to bedzie musial zejsc z ceny, ile - trudno powiedziec, moze nawet 30%.Oczywiscie allegro to tylko ułamek rynku nieruchomosci, lecz mozna go traktowac jako papierek lakmusowy. Trend pokazuje jednak własciwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 04.12.2007 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Nie bawiąc się zbytnio w aptekę w Waszych uwarunkowaniach stan surowy oceniam na 107tys. (tyle co metry użytkowe). Drugie tyle wykończenie domu i siebie przy okazji, ale zobaczyć efekt końcowy .... bezcenne.Tak więc 200 tys.powinno spoko wystarczyć. Ja buduję trochę większy dom 150m2 i wyszło za stan surowy otwarty trochę powyżej 150tys.zł i co ciekawe nie mam odczucia żebym za coś przepłacał, chociaż gorszego okresu na budowę nie mogłem sobie znaleźć. Trudno trzeba płacić frycowe za swoją opieszałość. Tak więc nie ma się co zastanawiać bo czas to pieniądz i im wcześniej zaczniecie tym lepiej.pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 04.12.2007 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 za 200 tys. nie da rady. kropka. spojrzmy prawdzie w oczy - zeby zamieszkac w domku, chocby niewielkim (ok. 100m2) i prostym w konstrukcji, trzeba miec minimum 250tys i sporo wlozyc wlasnej pracy. i lepiej nie rozbudzac w kims nadziei,byly juz podobne zapytania i prowadzily do jalowych dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrzydelkomexico27 04.12.2007 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Dziękuje za wasze wszystkie uwagi, musze się nad tym wszystkim zastanowić W sumie nasz domek nie jest skomplikowany i to tez powinno być plusem jeśli chodzi o koszty - ne ma lukarn, wykuszy , skomplikowanego dachu a to podono podraża nwestycję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 04.12.2007 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Dziękuje za wasze wszystkie uwagi, musze się nad tym wszystkim zastanowić W sumie nasz domek nie jest skomplikowany i to tez powinno być plusem jeśli chodzi o koszty - ne ma lukarn, wykuszy , skomplikowanego dachu a to podono podraża nwestycję Policz dobrze wszelkie instalacje od grzewczych po elektryczne. To już spora kwota. 250 tys. z pomocą to juz bardziej realnie wyglada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 04.12.2007 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Pamietaj jednak ze najdrozsze jest to pierwsze 100m2.Dom 200m2 wcale nie kosztuje 2 x tyle co dom 100m2.Pompa do betonu przyjezdza jedna niezaleznie czy lejesz 10 czy 25 m5 betonu.Geodecie czy kierownikowi budowy placi sie tyle samo niezaleznie od powierzchni. Wiekszy dom wcale nie ma wiecej kominow.Projekt owszem macie oszczedny ale czy z dzialką nie bedzie jakis dodatkowych kosztow np. działka ze spadkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrzydelkomexico27 04.12.2007 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Ok, przemyślę to wszystko i podlicze, a mam jeszcze takie pytanko - jak ma się skomplikowanie domu do jego kosztów - powiem szczerze, ze wybierając projekt braliśmy pod uwagę własnie głównie ekonomiczność (mimo że nam się ten projekt podoba). Jeśli za wybudowanie małego nieskomplikowanego domku ok 100 metrów kosztuje od 2,5 tys za metr to jak sprawa wygląda przy domach bardziej kosztownych . Chodzi mi o to czy dużo jest że tak powiem kosztów stałych - tzn takich które bez względu na dom sa takie same - np instalacje - czy w domu prostym są tańsze. Nie wiem czy dobrze to ujęłam, i czy mnie zrozumiecie Niestety dopiero zaczynam interesować się budowaniem Licze na wyrozumialość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrzydelkomexico27 04.12.2007 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 paluszku chyba ubiegłeś moje pytanie O to mi własnie chodzilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 04.12.2007 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Dziękuje za wasze wszystkie uwagi, musze się nad tym wszystkim zastanowić W sumie nasz domek nie jest skomplikowany i to tez powinno być plusem jeśli chodzi o koszty - ne ma lukarn, wykuszy , skomplikowanego dachu a to podono podraża nwestycję Policz dobrze wszelkie instalacje od grzewczych po elektryczne. To już spora kwota. 250 tys. z pomocą to juz bardziej realnie wyglada. Ja tylko dodam że niektóre instalacje trzeba wykonać w sposób właściwy a nie najtańszy bo potem koszty eksploatacji będą biegać po portwelu, podobnie jak idocieplenie budnynku jeśli zaoszczędzisz teraz dopłacisz potem. Zame docieplenie waszego domu to około 20 tys pln instalacje co + cuw kolejne 25, elektryczna ok 10 tys (tak grubą kreską licząc)... no i nie zapomnijcie do własnych kalkilacji finansowych dołożyć jakieś 20 do 30% które zazwyczaj każdy inwestor pomija... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 04.12.2007 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Według mnie min. 280-300 tys. 200 tys. nie jest realne, chyba, że jesteście właścicielami potężnej hurtowni budowlanej i macie wszystko za 1/2 ceny, no i robicie wszystko sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 04.12.2007 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 A wg mnie jak mają działkę, murarza w domu, 200 kPLN i nadzieję na odkładanie 1 kPLN miesięcznie to nie ma się nad czym zastanawiać. PS. Przypominam, ze niedawno co poniektórzy radzili startować ze 140 kPLN i dochodem netto 2,5 kPLN. Tu sytuacja o niebo lepsza. Jakie dochody netto macie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 04.12.2007 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Powiem krótko. Moim zdaniem* bez szans - czemu ? Wypowiadałem się na podobny temat w ostatniej dyskusji, która zakończyła się stworzeniem forumowego poradnika:"Jak wyżywić się za 7,5pln na dobę".Fajnie prześledzić ten watek, bo zdaniem innych forumowiczów można. *buduje prawie w Warszawie, lubie dobrze jeśc, lubie wakacje poza domem, nie mam w rodzinie budowlańców i właścicieli składów budowlanych, mam tylko 26 dni urlopu/rok, nie jestem wróżem (nie przewidziałem kilku wydatków na które poszło ładnych pare....może parenascie tysiaków). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olasa 04.12.2007 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Bardzo podoba mi się Wasz projekt, nie powinien być baaardzo drogi, ale faktem jest, że niektóre wydatki sa takie same w małym jak i dużym domu, wiem co mówię, bo sama wybudowałam taki ok 80 m. Gdybym miała 200 tyś i jeszcze w perspektywie ewentualny kredyt to nie zastanawiałabym się ani chwili tylko zabierała za robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts