Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy starczy nam 200 tys. ;)

Recommended Posts

Ja się modlę, żeby się zmieścić w 400-450 tys.

I absolutnie nie żartuję... :(

co budujesz jesli mozna spytac?

jaki projkekt

Wspaniały z Muratora wersja energooszczędna - 150 m.kw. pow. użytkowej

:o

Sontaktowałam się z osoba która buduje Ar i zaczął w maju a do tej pory wydał 110 tys na stan surowy zamknięty z instalacjami :lol: piękna dachówka i okna

Nic nie robił sam

8)

Pięknie! Znasz może szczegóły dotyczące poszczególnych kosztów: stan zero, okna, więźba, dachówka, izolacje i docieplenie ścian fundamentowych, itd.?

• Odpowiedzi 138
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czytając 10-15 pierszych odpowiedzi na Twoje pytanie przychyle się do nielicznej grupy optymistów! :)

starczy!!

mówie to na podstawie własnych doświadczeń!!!

dom podobny (niewiele większy) - obecnie końcówka płytek i farby i kuchia!!

ale to już policzalne!!!

ważne, że np mogliśmy kupić kabiny (za 600-700pln) a wybraliśmy tanie a jednak KROTNIE droższe drzwi111, mogliśmy zrobić ogrzewanie grzejnikowe w 100%, z zrobiliśmy wodną podłogówkę na 70% powierzchni!! i geberity i nie kładliśmy blachy na dach i okna nie są najtańsze i ... wiele innych - generalnie można było oszczędzić tu i tam.

(nie wszędzie można i trzeba i powinno się)

genaralnie przy odpowiednim gospodarowaniu funduszy i przy założeniu, że to bez przyłączy i papierologi to tak!!

zmieścisz sie w 200000pln

pozdrawiam i powodzenia

ps

mój region nie należy do najtańszych!! :(

Byłbym w siódmym niebie gdybym miał te 200 tyś. - budujemy bardzo podobny domrek do tego http://www.domoweklimaty.pl/index.php?id=4&hid=786 - na razie kosztował nas niecałe 120 tyś - duzy nakład własny,mamy już wszystkie instalacje,tynki,wylewki,kupiona wełna,oceplony na zewnatrz i zatarty klejem - w cenie wszystkie papierkowe sprawy,bez przyłączy.Budowa rozpoczęta w lipcu zeszłego roku.

Mnie się wydaję, że mając budowlańca, trzymając reżim może się udać.

Moja budowa 127m z garażem, na legaletcie, jednowarstwowy ytong, dach wielopołaciowy kosztowała (właściwie kosztuje, bo właśnie kończę) mnie 290 000. To już z kuchnią, łazienkami, podłogami, ogrodzeniem. Można było taniej:

- nie legalett

- dach w parterówce musiałam dać 35 stopni, wyszło w sumie 300m2

- zachciało mi się stropu, więc doszło 4500 na strop drewniany

- płytki mozna było kupić tańsze, dałam 100/m2

- na bramie uchylnej zamiast segmentowej zaoszczędziłabym 2000

- dosyć drogie okno tarasowe, możnaby uciąć z 2000

- mogłam z kominka zrezygnować- 4500

- koszty okołokredytowe, których ty unikniesz to ok.2000

Więcej grzechów na razie nie pamiętam, ale było ich trochę.

Nie wiem ile teść jest w stanie zrobić oprócz murowania (30 000 z blachodachwką bez fundamentów). Może jeszcze tynki (zewn i wewn-8 000-robocizna)? Może trochę wykończeniówki (14 000 robocizna).

Ja bym, zaczynała. Chociaż te dodatkowe 50 000 pewnie by się przydało.

no nie mogę tego czytać :evil:

spójrzcie na ten domek, mały, prosty, łatwy, parterowy = TANI !!

nie moge pojąć skąd biora się wyliczenia typu 350 tys nie starczy na 100m2, bzdura, chyba że ktoś lubi sie przechwalać typu"włozyłem juz 500 tys na chatę ale konca nie widać"

co innego gdy ktos wynalazł sobie projekt skomplikowany, za duży, zbajerowany i teraz jęczy że nie starczyło 200 tys i klapa...

wystarczy 200 tys, oczywiście nie bedziesz miał super wykonczenia ale spokojnie zamieszkasz :D Powodzenia :D

nie moge pojąć skąd biora się wyliczenia typu 350 tys nie starczy na 100m2, bzdura, chyba że ktoś lubi sie przechwalać typu"włozyłem juz 500 tys na chatę ale konca nie widać"

co innego gdy ktos wynalazł sobie projekt skomplikowany, za duży, zbajerowany i teraz jęczy że nie starczyło 200 tys i klapa...

wystarczy 200 tys, oczywiście nie bedziesz miał super wykonczenia ale spokojnie zamieszkasz :D Powodzenia :D

Tak tylko w Erze.

Tak tylko w Erze.

poproszę o rozwinięcie mysli

Tak tylko w Erze.

poproszę o rozwinięcie mysli

Jak wybudujesz pod klucz za <2000 m2 to ja Cię biorę jako Podwykonawcę.

nie będziemy sie tutaj licytować,

spokojnie wybuduje za 200 tys., nie wykończy super kaflami, pewnie nie będzie miał grajacej wanny ani innych bajerów itp, pewnie nie kupi mebli ani nie ogrodzi działki klinkierem, ale postawi ten dom!

oczywiście bez "renomowanej" firmy budowlanej

tak szybciutko, w przybliżeniu, nie mam danych przy sobie:

robocizna mury 15 tys

fundament 10 tys

ściany 25 tys

ocieplenie 12 tys

dach 35 tys

welna 5 tys

tynki wew10 tys

tynki zew 10 tys

wylewki podłoga 5 tys

stropodach 15 tys

instalacja gaz 20tys

inst elekt 5 tys

okna 20 tys

parapety wew. 1500

+malowanie, płytki, wanny itp

,pewnie o czyms zapomniałam

....

Nie tylko Ty, nie przejmuj sie :wink:

Jeżeli dom jest budowany na zasadzie"macie tu kase i wybudujcie mi dom",

jest to prawie to samo co kupno gotowego i niestety to prawda.

Moim zdaniem nie jest to system gospodarczy.

Na budowie musi być jeden porządny majster i to wystarczy.

O cenach materiałów nie będe sie wypowiadał bo to łatwo policzyć (dla tych którzy budowali lub mają pojęcie z czego sie buduje)

Przykro jest niektórym ze za niewielki domek zapłacili ogromną kase, stąd ten wątek

:wink: :D

Przykro to jest wtedy, jak się ma stan surowy plus coś-tam, ale nie za dużo, nie ma mieszkania bo poszło na budowę i w domu budowanym zdecydowanie jeszcze się nie da mieszkać. I oczywiście nie ma kasy :roll:

i tutaj się z toba zgodzę

trzeba mierzyć chęci na zamiary inie przesadzać, zbyt wiele niedokończonych budow naokoło..

ale 200tys na ten mały domek w zupełności wystarczy, a wykanczac go może przez reszte życia :D

spokojnie wybuduje za 200 tys., nie wykończy super kaflami, pewnie nie będzie miał grajacej wanny ani innych bajerów itp, pewnie nie kupi mebli ani nie ogrodzi działki klinkierem, ale postawi ten dom!

robocizna mury 15 tys

fundament 10 tys

ściany 25 tys

ocieplenie 12 tys

dach 35 tys

welna 5 tys

tynki wew10 tys

tynki zew 10 tys

wylewki podłoga 5 tys

stropodach 15 tys

instalacja gaz 20tys

inst elekt 5 tys

okna 20 tys

parapety wew. 1500

+ tylko malowanie ,plus tylko płytki, plust tylko projekt. plus tylko przyłacze i plust tylko sie co najmniej 50 tys uzbiera przy dobrych wiatrach.

robocizna mury 15 tys

fundament 10 tys

ściany 25 tys

ocieplenie 12 tys

dach 35 tys

welna 5 tys

tynki wew10 tys

tynki zew 10 tys

wylewki podłoga 5 tys

stropodach 15 tys

instalacja gaz 20tys

inst elekt 5 tys

okna 20 tys

parapety wew. 1500

+ tylko malowanie ,plus tylko płytki, plust tylko projekt. plus tylko przyłacze i plust tylko sie co najmniej 50 tys uzbiera przy dobrych wiatrach.

malowanie - 2 tys /malowała rodzina/

płytki /z marketu :wink: / na cały dom+łazienka 10 tys

panele 1000

przyłączy nie wliczam , rozumiem iż to autor juz ma

Przykro to jest wtedy, jak się ma stan surowy plus coś-tam, ale nie za dużo, nie ma mieszkania bo poszło na budowę i w domu budowanym zdecydowanie jeszcze się nie da mieszkać. I oczywiście nie ma kasy :roll:

To chyba normalne, jeszcze bardziej przykro jak sie nie ma możliwości a chce sie mieć dom.

Jeżeli ktoś ma działke i chce mieć domekzamiast mieszkania, to nie ma sie co zastanawiać.