qlpiak 10.12.2007 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 przyłączy nie wliczam , rozumiem iż to autor juz ma Inwestor nie wie jeszcze co ma - patrz poczatkowe posty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 10.12.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 + żyrandole, + gniazdka i włączniki, +drzwi wewnętrzne i zewnętrzne, + panele lub dywany, + płyty kg na sufity , +wełna na docieplenie sufitów...itd...itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 10.12.2007 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 no i +meble, bo szczerze wątpię żeby meble przeniesione z 40m mieszkania wystarczyły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 10.12.2007 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 no i +meble, bo szczerze wątpię żeby meble przeniesione z 40m mieszkania wystarczyły Nie uwzględniłaś samochodu na drugie stanowisko.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fordka 10.12.2007 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 + żyrandole, + gniazdka i włączniki, +drzwi wewnętrzne i zewnętrzne, + panele lub dywany, + płyty kg na sufity , +wełna na docieplenie sufitów...itd...itp od kiedy to żyrandol jest kosztem budowy gniazdka i włączniki - patrz mój kosztorys - inst elektr - to było w cenie drzwi wen - fakt zapomniałam - ok 2000 panele podałam dywan to nie koszt budowy płyty kg na sufity - patrz mój kosztory -stropodach -to jest własnie to cóz zostało?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 10.12.2007 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 acha, no i doczytałam, że nie ma przyłączy +przyłącze i doprowadzenie kanalizacji zewnętrznej+przyłącze i doprowadzenie wody+przyłącze i doprowadzenie prądu za wszystko trzeba zapłacić: mapy , opłaty przyłączeniowe, doprowadzenie rurami do domu nie są to małe koszty, koszt doprowadzenia uzależniony od odległości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 10.12.2007 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 w takim razie koszt instalacji elektrycznej masz zaniżony obawiam się, że jemu chodziło o stan do zamieszkania.... co z tego, że wybuduje skoro bez tych dodatkowych kosztownych dupereli jak żyrandole i inne drobiazgi mieszkać nie może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 10.12.2007 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 cóż zostało? wiele rzeczy które wyjdą dopiero w trakcie roboty , a o których istnieniu dopuki nie zaczniesz budować nie masz zielonego pojęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fordka 10.12.2007 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 OK, liczac tylko koszty budowy, bez kosztów płytek, paneli, dywanów i zyrandoli, mamy ok 187 tys. bez żyrandola da sie mieszkać chyba że umrzesz patrząc na gołą żarówkę przyłacza to niestety kolejny wydatek, licząc bardzo optymistycznie będzie od 5 - 10 tys dalej sie mieścimy + daggulka napisał: cóż zostało? wiele rzeczy które wyjdą dopiero w trakcie roboty , a o których istnieniu dopuki nie zaczniesz budować nie masz zielonego pojęcia dagulka, mam pojęcie, gdyż podałam koszt ostatniego domu w budowaniu którego uczestniczyłam, a mój własny zbudowałam juz jakiś czas temu, i wyniosło mnie to ok 140 tys, ale ceny były wtedy inne nie liczymy tutaj miliona rzeczy które mozna miec w domu, ale bez których potencjalny inwestor również może mieszkać i liczymy koszty dla malutkiej prostej parterówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 10.12.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 przy całości prac wykończeniowych wykonywanych samodzielnie i przy zakupie materiałów z dolnej /średniej półki , przy założeniu że nie ma elewacji bajeranckiej zewnętrznej (kamień-patrz projekt), przy założeniu że wiele rzeczy zostawi "na później" (ogrodzenie, żyrandole, meble ...nie wiem jak mozna mieszkać bez nich, ale niech ci będzie) zakładam, ze może sie zmieści...a może nie tylko zastanawiam się , czy autorowi chodziło o to, że chce zamieszkac po ludzku i mieć wszystko co niezbędne czy w warunkach polowych i żyłowac się zanim zarobi na resztę ...co może potrwać kilka lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fordka 10.12.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 daggulko, dochody tej rodziny oscylują na poziomie 6 tys mies, nie wiem co prawda jak liczna jest rodzina, ale myslę że uda im się zarobic na ten upragniony żyrandol myslę że nie powinnismy tutaj podawać kosztu zakupu mebli, to nie jest koszt budowy, poza tym niektórzy wolą na łózku polowym we własnym domku zamiast na królewskim łożu w wynajmowanej kawalerce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 10.12.2007 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 życzę jak najlepiej.... ale nadal nie zgadzam się z Twoim zdaniem...uważam, że mu braknie ale nie będę ciągnęła tej debaty bo to nie najmniejszego sensu...wszystko zostało już napisane mam tylko prośbę do autora.... niech napisze po wybudowaniu czy mu starczyło te 200000zł ja ze swojej strony taką samą batalię toczyłam w marcu chyba z Pluszkiem ...ja przekonywałam, że starczy 200000, on że nie ... wygrał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 10.12.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 daggulko, dochody tej rodziny oscylują na poziomie 6 tys mies, nie wiem co prawda jak liczna jest rodzina, ale myslę że uda im się zarobic na ten upragniony żyrandol myslę że nie powinnismy tutaj podawać kosztu zakupu mebli, to nie jest koszt budowy, poza tym niektórzy wolą na łózku polowym we własnym domku zamiast na królewskim łożu w wynajmowanej kawalerce Chyba odbiegamy od pytania. Pytanie było czy wystarczy 200 tys. czy dobierać kredyt a nie czy stac i na ile. Moim zdaniem trzeba założyć te absolutne minimum 250 tys. Wiec min. 50 tys. kredytu co jest kwota niewielką, natomiast jak najbardziej budować ale nie łudzić się na 200 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fordka 10.12.2007 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 OK, ja odpowiedziałam na pytanie autora, o meble martwiła się daggulka moja odpwiedz: mi starczyłoby 200 tys na wybudowanie tego malucha a jak bedzie u autora to sie okaże pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrzydelkomexico27 10.12.2007 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 dagulko, bardzo ładny dom budujesz W moim typie My zdecydowaliśmy sie na parterówke własnie dlatego by było taniej, (twój domek jest większy, ma iokna dachowe, balkon, poddasze ) by było mniej pracy - aby teść i mąż dali radę go zbudować. Wiem, że 200 tys może być mało na wszystko - tzn meble, żyrandole , ale przeciez pracujemy i jesteśmy w stanie odłożyć na wyposażenie domu. pozdrawiam Już zdecydowaliśmy - budujemy , dam relację jak nam idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 10.12.2007 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Coż, sentencjonalnie mówiąc: HISTORIA NAS ROZSĄDZI skrzydelkomexico27, Gratuluję (jedynie słusznej) decyzji o podjęciu budowy. Gorąca prośba, żebyś założył(-a) dziennik budowy albo aktualizował(-a) co jakiś czas ten wątek. I ustalmy co miało być za te 200 tys - rozumiem, że dom stojący na ogrodzonej działce, do którego wystarczy wnieść meble i RTV/AGD (niewliczone w to 200k) i mieszkać, czyli dom posiadający: - pokrycie dachowe - wyposażenie łazienek (?) - wszelakie drzwi i okna - oczywiscie wszystkie instalacje, piec/kocioł/grzejniki - tynki wewn i zewn, ocieplenie - pomalowane ściany - pokrycie podłóg czy o czyms zapomnialem? 3mam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrzydelkomexico27 10.12.2007 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Oczywiście jak tylko zaczniemy będę pisac na bierząco.Jesli ktoś chce zobaczyc ten domek w stanie surowym zamkniętym - podaje link . Autor wydal na domek do tej pory 110 tys - a nie robił nic sam - wszystko jedna ekipahttp://www.ar-1.mojabudowa.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 10.12.2007 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Ten etap tyle mniej więcej kosztuje. Do końca jeszcze daleko. Macie rację, że zaczynacie budowę. Trzymajcie się! Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 10.12.2007 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Autor wydal na domek do tej pory 110 tys - a nie robił nic sam - wszystko jedna ekipa Jak na razie nie chwaląc się byłem najbliżej oszacowania kosztów budowy na tym etapie,pisząc o tym w moim poprzednim postcie. Jedynie co mogę jeszcze dodać do projektu to wyszedłbym bardziej z tarasem na stronę zachodnią. Taras od zachodu jest najkorzystniejszym rozwiązaniem przy wjeżdzie od strony południowej. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.12.2007 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Nas dom 250m w podobnym stanie wykończenia wyniósł 130 K. I to była ta mniejsza 1/3 kosztów . I do tego w innej rzeczywistości cenowej. Ja nie chcę straszyć i zniechęcać, raczej zachęcić do rzetelnego kosztorysu, zapewnienia sobie środków na każdy etap, ustalenia na co ewentualnie zabraknie i czy da się bez tego sensownie żyć (bo mieszkać można i w namiocie, ale chyba nie o to nam wszystkim chodzi . Bo chyba siebie nie ma co oszukiwać... Ja sobie szczegółowo rozpisałam poszczególne etapy, wyszła jakaś tam suma i robiliśmy ewentualne przesunięcia czasowe i kosztowe. Ale kosztorys okazał się realny i wiedzieliśmy na czym stoimy. Mieliśmy kilka wariantów cenowych poważniejszych pozycji i mogliśmy podjąć decyzję, co ma być koniecznie, a z czego można zejść . Poza tym trzeba sobie doliczyć takie "drobiazgi" jak ogrodzenie, kostka brukowa - w jesieni bez niej naprawdę ciężko, a jak mieszkacie bardziej na wsi, bez ogrodzenia możecie miec chociażby psiury sąsiadów na posesji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts