Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy starczy nam 200 tys. ;)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 138
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

+ żyrandole, + gniazdka i włączniki, +drzwi wewnętrzne i zewnętrzne, + panele lub dywany, + płyty kg na sufity , +wełna na docieplenie sufitów...itd...itp

od kiedy to żyrandol jest kosztem budowy :D :D

gniazdka i włączniki - patrz mój kosztorys - inst elektr - to było w cenie

drzwi wen - fakt :oops: zapomniałam - ok 2000

panele podałam

dywan to nie koszt budowy

płyty kg na sufity - patrz mój kosztory -stropodach -to jest własnie to :D

cóz zostało??

acha, no i doczytałam, że nie ma przyłączy

+przyłącze i doprowadzenie kanalizacji zewnętrznej

+przyłącze i doprowadzenie wody

+przyłącze i doprowadzenie prądu

za wszystko trzeba zapłacić: mapy , opłaty przyłączeniowe, doprowadzenie rurami do domu

nie są to małe koszty, koszt doprowadzenia uzależniony od odległości

w takim razie koszt instalacji elektrycznej masz zaniżony

obawiam się, że jemu chodziło o stan do zamieszkania.... co z tego, że wybuduje skoro bez tych dodatkowych kosztownych dupereli jak żyrandole i inne drobiazgi mieszkać nie może?

OK, liczac tylko koszty budowy, bez kosztów płytek, paneli, dywanów i zyrandoli, mamy ok 187 tys.

bez żyrandola da sie mieszkać :wink: chyba że umrzesz patrząc na gołą żarówkę :wink:

przyłacza to niestety kolejny wydatek, licząc bardzo optymistycznie będzie

od 5 - 10 tys

dalej sie mieścimy :wink:+

daggulka napisał:

cóż zostało?

wiele rzeczy które wyjdą dopiero w trakcie roboty , a o których istnieniu dopuki nie zaczniesz budować nie masz zielonego pojęcia

dagulka, mam pojęcie, gdyż podałam koszt ostatniego domu w budowaniu którego uczestniczyłam,

a mój własny zbudowałam juz jakiś czas temu, i wyniosło mnie to ok 140 tys, ale ceny były wtedy inne

nie liczymy tutaj miliona rzeczy które mozna miec w domu, ale bez których potencjalny inwestor również może mieszkać

i liczymy koszty dla malutkiej prostej parterówki :D

przy całości prac wykończeniowych wykonywanych samodzielnie i przy zakupie materiałów z dolnej /średniej półki , przy założeniu że nie ma elewacji bajeranckiej zewnętrznej (kamień-patrz projekt), przy założeniu że wiele rzeczy zostawi "na później" (ogrodzenie, żyrandole, meble ...nie wiem jak mozna mieszkać bez nich, ale niech ci będzie)

zakładam, ze może sie zmieści...a może nie :roll:

tylko zastanawiam się , czy autorowi chodziło o to, że chce zamieszkac po ludzku i mieć wszystko co niezbędne czy w warunkach polowych i żyłowac się zanim zarobi na resztę :roll: ...co może potrwać kilka lat

daggulko,

dochody tej rodziny oscylują na poziomie 6 tys mies, nie wiem co prawda jak liczna jest rodzina, ale myslę że uda im się zarobic na ten upragniony żyrandol :D

myslę że nie powinnismy tutaj podawać kosztu zakupu mebli, to nie jest koszt budowy, poza tym niektórzy wolą na łózku polowym we własnym domku zamiast na królewskim łożu w wynajmowanej kawalerce :wink:

życzę jak najlepiej.... ale nadal nie zgadzam się z Twoim zdaniem...uważam, że mu braknie :roll:

ale nie będę ciągnęła tej debaty bo to nie najmniejszego sensu...wszystko zostało już napisane

mam tylko prośbę do autora.... niech napisze po wybudowaniu czy mu starczyło te 200000zł :wink:

ja ze swojej strony taką samą batalię toczyłam w marcu chyba z Pluszkiem ...ja przekonywałam, że starczy 200000, on że nie :lol: ... wygrał :wink:

daggulko,

dochody tej rodziny oscylują na poziomie 6 tys mies, nie wiem co prawda jak liczna jest rodzina, ale myslę że uda im się zarobic na ten upragniony żyrandol :D

myslę że nie powinnismy tutaj podawać kosztu zakupu mebli, to nie jest koszt budowy, poza tym niektórzy wolą na łózku polowym we własnym domku zamiast na królewskim łożu w wynajmowanej kawalerce :wink:

Chyba odbiegamy od pytania. Pytanie było czy wystarczy 200 tys. czy dobierać kredyt a nie czy stac i na ile. Moim zdaniem trzeba założyć te absolutne minimum 250 tys. Wiec min. 50 tys. kredytu co jest kwota niewielką, natomiast jak najbardziej budować ale nie łudzić się na 200 tys.

dagulko, bardzo ładny dom budujesz :wink:

W moim typie

My zdecydowaliśmy sie na parterówke własnie dlatego by było taniej, (twój domek jest większy, ma iokna dachowe, balkon, poddasze ) by było mniej pracy - aby teść i mąż dali radę go zbudować. Wiem, że 200 tys może być mało na wszystko - tzn meble, żyrandole , ale przeciez pracujemy i jesteśmy w stanie odłożyć na wyposażenie domu.

pozdrawiam

Już zdecydowaliśmy - budujemy , dam relację jak nam idzie

Coż, sentencjonalnie mówiąc: HISTORIA NAS ROZSĄDZI :)

skrzydelkomexico27, Gratuluję (jedynie słusznej) decyzji o podjęciu budowy.

Gorąca prośba, żebyś założył(-a) dziennik budowy albo aktualizował(-a) co jakiś czas ten wątek.

I ustalmy co miało być za te 200 tys - rozumiem, że dom stojący na ogrodzonej działce, do którego wystarczy wnieść meble i RTV/AGD (niewliczone w to 200k) i mieszkać, czyli dom posiadający:

- pokrycie dachowe

- wyposażenie łazienek (?)

- wszelakie drzwi i okna

- oczywiscie wszystkie instalacje, piec/kocioł/grzejniki

- tynki wewn i zewn, ocieplenie

- pomalowane ściany

- pokrycie podłóg

czy o czyms zapomnialem?

3mam kciuki.

Autor wydal na domek do tej pory 110 tys - a nie robił nic sam - wszystko jedna ekipa

Jak na razie nie chwaląc się byłem najbliżej oszacowania kosztów budowy na

tym etapie,pisząc o tym w moim poprzednim postcie.

Jedynie co mogę jeszcze dodać do projektu to wyszedłbym bardziej z tarasem na stronę zachodnią. Taras od zachodu jest najkorzystniejszym rozwiązaniem przy wjeżdzie od strony południowej.

pzdr.

Nas dom 250m w podobnym stanie wykończenia wyniósł 130 K. I to była ta mniejsza 1/3 kosztów 8) . I do tego w innej rzeczywistości cenowej.

Ja nie chcę straszyć i zniechęcać, raczej zachęcić do rzetelnego kosztorysu, zapewnienia sobie środków na każdy etap, ustalenia na co ewentualnie zabraknie i czy da się bez tego sensownie żyć (bo mieszkać można i w namiocie, ale chyba nie o to nam wszystkim chodzi :roll: . Bo chyba siebie nie ma co oszukiwać...

Ja sobie szczegółowo rozpisałam poszczególne etapy, wyszła jakaś tam suma i robiliśmy ewentualne przesunięcia czasowe i kosztowe. Ale kosztorys okazał się realny i wiedzieliśmy na czym stoimy. Mieliśmy kilka wariantów cenowych poważniejszych pozycji i mogliśmy podjąć decyzję, co ma być koniecznie, a z czego można zejść 8) .

Poza tym trzeba sobie doliczyć takie "drobiazgi" jak ogrodzenie, kostka brukowa - w jesieni bez niej naprawdę ciężko, a jak mieszkacie bardziej na wsi, bez ogrodzenia możecie miec chociażby psiury sąsiadów na posesji.