wasyl1 11.12.2007 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Ja bym spróbował, aczkolwiek wszystko zależy kto miałby ci to budować i w którym regionie kraju. Mój stan zero (a tyle zdążyłem postawić tej jesieni) wg projektu miał wynieść coś ok. 23-24tys netto - wszystko liczyłem na bieżąco i nie wydałem więcej niż 13,5 tys złotych! Plus 850zł za prąd na działce. Ja buduję się koło Piły a znajomy kończy budowę w Legionowie pod Warszawą. Uwierz mi, różnice są kolosalne. I nie chodzi tylko o robociznę, materiały + koszty dostawy i rozładunku też się bardzo różnią. 107m za 200tys uważam za bardzo realne - oczywiście bez wymyślania w środku. Ja buduję 132m plus garaż i skosy - bez fajerwerków 250tys liczę że mi wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 11.12.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Krzysztofik - pełny szacunek dla Ciebie ,ale weź pod uwagę, że niewielu się to udało. Jesteś chyba następcą słynnego Kodiego - bez żadnej ironii. I masz jednak dużą wiedzę budowlaną, a także jak widac ogromne samozaparcie i siły. Nie wszystkich na to stać - później są załamania. Celowo więc wylewam kubeł zimnej wody. Wyjątki potwierdzają regułę.Amator, a amator, to też różnica - wielu ludzi nieśwaidomych mozliwych błędów i problemów budowlanych wpuszcza się w maliny i ponoszą straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.12.2007 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Ja nie jestem przeciw taniemu budowaniu i trudnym wyzwaniom - ale zawsze staram się sobie zapewnić sensowne finansowanie i uczciwy plan . Jeśli się uda za 200K - to daj Boziu zdrowie. Tylko ja wolę się rozczarować pozytywnie a tzw pozostałą kasę ewentualnie z hukiem przepić jeśli taka wola . Dlatego zachęcałabym Skrzydełko do rozważenia rozwiązania o którym pisałam wcześniej. Nie do rezygnacji z budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katiaXX 26.06.2009 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 odświeżam wątek bo jestem zainteresowana tym projektem, (napisałam do skrzydełko na priv ale nie wiem jak często bywa) , jestem ciekawa jak potoczyły się losy budowy również w aspekcie finansowym. znalazłam w sieci kilka blogów inwestorów projektu ara którzy zmieścili się w kwocie 200 tys. więc wbrew niektórym opiniom to możliwe. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 26.06.2009 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 ... oj ja już gdzieś na tym forum czytałem o budowaniu domu za dwie stówy ... to powinien być być wątek dla zapaleńców którzy wierzą w to co robią. ja wierze. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olcia L. 26.06.2009 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 u mnie w kosztorysie było 450 tyś ze wszystkim oprócz mebli. Jak na razie za 300tyś mam stan surowy zamknięty, instalacje elektryczną, kanalizację, przyłącze wodne oraz tynki wewnętrze. Oceniam budowe jeszcze na 200 - 250 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 26.06.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 a ja tu rzucę trochę optymizmem wzieliśmy 300tys kredytu z tego za 50 kupiłam działkę ,teść ma w dupie nasze budowanie,nawet jednego gwoździa nie przybił, zero pomocy za free....Mamy murarza i 2 pomocników i w 3 robią od samego początku i za wszystko im płacimy, SSO zmieszczę się w 100 tyś a resztę czyli 150 przeznaczę na wnętrze.I choćby mnie to forum zaraz zbojkotowało to i tak udowodnię,że cholera wykończę ten dom i to wcale nie byle jak .Dla mnie nie ma rzeczy niemożliwych i jak się chce to się da ! skrzydelkomexico27-macie bardzo duże szanse na zrealizowanie Waszego planu i bardzo dobre ,warunki....ziemia jest,fundamenty(jak dla mnie najdroższy interes) i ściany będą za darmo więc nie ma co dumać tylko heja do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 27.06.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 claudii zgadzam się z tobą w pełni my tez budujemy i możemy przeznaczyć na ten cel okreslone środki i ani grosza więcej. od początku założyliśmy sobie co chcemy mieć i dlaczego to. nie obraźcie się pozostali ale czasem jak czytam wasze dzienniki budowy to dopiero wiem skąd się biorą domy za 500-600 tys. i więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 27.06.2009 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 ja też jestem optymistką, nie liczyłam dokładnie ile nas będzie kosztowała nasza koniczynka, projekt nie jest tani, ale w 110.000 zrobimy ssz.Teraz mamy zalany strop ścianki działowe na dole i ściany i ścianki doprowadzone pod sam dach. Nic więcej narazie a oto ile nas wyniósł ten standziałka byłapapiery 5000 złfundamenty (robocizna- sami, materiały)- 10.000złmateriały na ściany nośne i działowe- 10.000złmateriały na strop teriva- 12.000złmurarze- 10.000złinne (deski, cement, piach, gwoździe i in.) 5000złrazem 52.000.Dalej liczymy (wg. wycen z hurtowni)materiały na dach (więźba i blachodachówka)- 25.000złrobocizna dachu 10.000złokna- 12.000-14.000złdrzwi- 6000 zł.inne 4000złnawet jak po drodze coś wypadnie to nie zwiększy już to aż tak bardzo wydatków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szelma29 28.06.2009 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 znam ten projekt na pamięć..wbrew pozorom fajny, funkcjonalny domek. Ja licze, ze 200 tys to mało...zeby na tip top...trzeba bedzie miec gdzies 250 zeby oszczednie a 300 zeby poszalec troche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 29.06.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 a ja tu rzucę trochę optymizmem wzieliśmy 300tys kredytu z tego za 50 kupiłam działkę ,teść ma w dupie nasze budowanie,nawet jednego gwoździa nie przybił, zero pomocy za free....Mamy murarza i 2 pomocników i w 3 robią od samego początku i za wszystko im płacimy, SSO zmieszczę się w 100 tyś a resztę czyli 150 przeznaczę na wnętrze.I choćby mnie to forum zaraz zbojkotowało to i tak udowodnię,że cholera wykończę ten dom i to wcale nie byle jak .Dla mnie nie ma rzeczy niemożliwych i jak się chce to się da ! ja też póki co jestem optymistką ale mamy bardzoe wielką pomoc w postaci mojego taty SSZ z ściankami działowymi, gaarderób - 90 tys. zł liczę, że w kwocie 200 tys. zł to ja się zmieszczę i z budowaniem i wyykończeniem i zamieszkaniem i z zakupem działki gdyby nie ten optymizm, budowy bym nie zaczęła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 29.06.2009 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 wszystko zalezy od tego co chce sie mec, gdzie sie buduje oraz na co mozna liczyc (tania sila robocza, materialy itp...) wydaje mi sie ze przesadne ciecie kosztow moze byc mile na samym poczatku, ale w wiekszosci wypadkow odbija sie czkawka po 3-5 latach uzytkownia... no i nie ludzmy sie, gros kosztow to wykonczeniowka... mozna miec plytki za 8,99 za mmetr, ale mozna tez miec za 489,99 za metr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 29.06.2009 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 na razie do kotłowni kupiłam wyprzedażowe 1 gat za 9 i 12 zł podobają mi się żałuję, ze nie dałam ich jednak do małej łazienki - oświetliłyby ją i poszerzyły do salonu i do łazienek nie szukałam jeszcze, ale na pewno tanio się nie kupi ale ... założenie ich kosztuje mnie 0 zł, a nie 35-70 zł za metr jest totalna róznica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 29.06.2009 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 1 kafelek 12 zlotych? po co ci takie drogie kafelki w kotlowni!? zreszta akurat walory dekoracyjne kafelkow w kotlowni sa chyba stosunkowo malo istotne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 29.06.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 1 kafelek 12 zlotych? po co ci takie drogie kafelki w kotlowni!? zreszta akurat walory dekoracyjne kafelkow w kotlowni sa chyba stosunkowo malo istotne bardzo śmieszne to co mi wiadomo płytki się kupuje na metry a jedynie te ozdobne - nie wiem - dekodery ? czy jak to się zwie - na sztuki a u mnie kotłownia musi być ładna, bo jak się wchodzi do domu - to musi się pomieszczenie ładnie prezentować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 29.06.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 kiedys znajomy chcial sobie kotlownie zamontowac w salonie... jestem ciekawy czy by salon plytkami wylozyl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 01.07.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Koszt całkowity zależy od:1-wielkości domu2-od tego ile rzeczy jesteś w stanie zrobić samemu (i ile masz czasu na to)3-klasy materiałów z których budujesz 1 i 2 przypadek może znacząco wpłynąć na cenę, natomiast kupowanie zawsze najtańszych materiałów może nas drogo kosztować.Za dach 280 m2 z dachówki cementowej (z 6cioma oknami dachowymi,rynnami, piorunochronami, płotkami przeciwśnieżnymi i włazem) zapłaciłem 53 000zł z czego materiały 35 000zł.Gdybyśmy zrobili dach z wujkiem/stryjkiem/ojcem/teściem* teoretycznie byśmy zaoszczędzili 1/3 kosztów dachu.Podam inny przykład. Robiłem wylewki 130 m2. Przyjechało trzech panów z miksokretem 8 godz. nieskomplikowanej pracy wzięli 1500zł (materiały moje). Po odliczeniu ich kosztów zarobili po 400zł/dzień. CHCIAŁBYM TAK ZARABIAĆ!Więc jak się ma dużo czasu, dwie sprawne ręce i kogoś do pomocy można te koszty znacznie obniżyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 02.07.2009 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 inne 4000zł nawet jak po drodze coś wypadnie to nie zwiększy już to aż tak bardzo wydatków. hehehe - mi się najbardziej podoba pozycja inne 4000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 02.07.2009 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 pierwek inne tzn. takie drobniejsze rzeczy które są potrzebne do zrobienia dachu, jakbym nie policzyła to zaraz byłyby głosy ze o czymś tam nie pomyślałam a tak wzięłam to pod uwagę.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts