Adamol 08.12.2007 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 Ja się modlę, żeby się zmieścić w 400-450 tys. I absolutnie nie żartuję... co budujesz jesli mozna spytac? jaki projkekt Wspaniały z Muratora wersja energooszczędna - 150 m.kw. pow. użytkowej Sontaktowałam się z osoba która buduje Ar i zaczął w maju a do tej pory wydał 110 tys na stan surowy zamknięty z instalacjami piękna dachówka i okna Nic nie robił sam Pięknie! Znasz może szczegóły dotyczące poszczególnych kosztów: stan zero, okna, więźba, dachówka, izolacje i docieplenie ścian fundamentowych, itd.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darials 08.12.2007 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 czytając 10-15 pierszych odpowiedzi na Twoje pytanie przychyle się do nielicznej grupy optymistów! starczy!! mówie to na podstawie własnych doświadczeń!!! dom podobny (niewiele większy) - obecnie końcówka płytek i farby i kuchia!! ale to już policzalne!!! ważne, że np mogliśmy kupić kabiny (za 600-700pln) a wybraliśmy tanie a jednak KROTNIE droższe drzwi111, mogliśmy zrobić ogrzewanie grzejnikowe w 100%, z zrobiliśmy wodną podłogówkę na 70% powierzchni!! i geberity i nie kładliśmy blachy na dach i okna nie są najtańsze i ... wiele innych - generalnie można było oszczędzić tu i tam. (nie wszędzie można i trzeba i powinno się) genaralnie przy odpowiednim gospodarowaniu funduszy i przy założeniu, że to bez przyłączy i papierologi to tak!! zmieścisz sie w 200000pln pozdrawiam i powodzenia ps mój region nie należy do najtańszych!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pwt 09.12.2007 01:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 wystarczy...ja sam mam takie zalozenia...i wierze, ze wystarczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 09.12.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 ja też miałam ma początku takie założenie i też wierzyłam, że wystarczy..... nie wystarczyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 09.12.2007 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 mnie już licznik przekroczył 300000zł i nie potrafi dodać naszej roboty mieszkam, ale do zrobienia tyle, że oby następna setka wystarczyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stiff 09.12.2007 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 Byłbym w siódmym niebie gdybym miał te 200 tyś. - budujemy bardzo podobny domrek do tego http://www.domoweklimaty.pl/index.php?id=4&hid=786 - na razie kosztował nas niecałe 120 tyś - duzy nakład własny,mamy już wszystkie instalacje,tynki,wylewki,kupiona wełna,oceplony na zewnatrz i zatarty klejem - w cenie wszystkie papierkowe sprawy,bez przyłączy.Budowa rozpoczęta w lipcu zeszłego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 09.12.2007 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 ja mam o połowę większą powierzchnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 09.12.2007 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 ja mam o połowę większą powierzchnię ja też... 130m użytkowej i 30m garaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika31 09.12.2007 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 Mnie się wydaję, że mając budowlańca, trzymając reżim może się udać.Moja budowa 127m z garażem, na legaletcie, jednowarstwowy ytong, dach wielopołaciowy kosztowała (właściwie kosztuje, bo właśnie kończę) mnie 290 000. To już z kuchnią, łazienkami, podłogami, ogrodzeniem. Można było taniej:- nie legalett- dach w parterówce musiałam dać 35 stopni, wyszło w sumie 300m2- zachciało mi się stropu, więc doszło 4500 na strop drewniany- płytki mozna było kupić tańsze, dałam 100/m2- na bramie uchylnej zamiast segmentowej zaoszczędziłabym 2000- dosyć drogie okno tarasowe, możnaby uciąć z 2000- mogłam z kominka zrezygnować- 4500- koszty okołokredytowe, których ty unikniesz to ok.2000Więcej grzechów na razie nie pamiętam, ale było ich trochę.Nie wiem ile teść jest w stanie zrobić oprócz murowania (30 000 z blachodachwką bez fundamentów). Może jeszcze tynki (zewn i wewn-8 000-robocizna)? Może trochę wykończeniówki (14 000 robocizna). Ja bym, zaczynała. Chociaż te dodatkowe 50 000 pewnie by się przydało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fordka 10.12.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 no nie mogę tego czytać spójrzcie na ten domek, mały, prosty, łatwy, parterowy = TANI !! nie moge pojąć skąd biora się wyliczenia typu 350 tys nie starczy na 100m2, bzdura, chyba że ktoś lubi sie przechwalać typu"włozyłem juz 500 tys na chatę ale konca nie widać" co innego gdy ktos wynalazł sobie projekt skomplikowany, za duży, zbajerowany i teraz jęczy że nie starczyło 200 tys i klapa... wystarczy 200 tys, oczywiście nie bedziesz miał super wykonczenia ale spokojnie zamieszkasz Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 10.12.2007 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 no nie mogę tego czytać spójrzcie na ten domek, mały, prosty, łatwy, parterowy = TANI !! nie moge pojąć skąd biora się wyliczenia typu 350 tys nie starczy na 100m2, bzdura, chyba że ktoś lubi sie przechwalać typu"włozyłem juz 500 tys na chatę ale konca nie widać" co innego gdy ktos wynalazł sobie projekt skomplikowany, za duży, zbajerowany i teraz jęczy że nie starczyło 200 tys i klapa... wystarczy 200 tys, oczywiście nie bedziesz miał super wykonczenia ale spokojnie zamieszkasz Powodzenia Tak tylko w Erze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fordka 10.12.2007 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 no nie mogę tego czytać spójrzcie na ten domek, mały, prosty, łatwy, parterowy = TANI !! nie moge pojąć skąd biora się wyliczenia typu 350 tys nie starczy na 100m2, bzdura, chyba że ktoś lubi sie przechwalać typu"włozyłem juz 500 tys na chatę ale konca nie widać" co innego gdy ktos wynalazł sobie projekt skomplikowany, za duży, zbajerowany i teraz jęczy że nie starczyło 200 tys i klapa... wystarczy 200 tys, oczywiście nie bedziesz miał super wykonczenia ale spokojnie zamieszkasz Powodzenia Tak tylko w Erze. poproszę o rozwinięcie mysli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 10.12.2007 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 no nie mogę tego czytać spójrzcie na ten domek, mały, prosty, łatwy, parterowy = TANI !! nie moge pojąć skąd biora się wyliczenia typu 350 tys nie starczy na 100m2, bzdura, chyba że ktoś lubi sie przechwalać typu"włozyłem juz 500 tys na chatę ale konca nie widać" co innego gdy ktos wynalazł sobie projekt skomplikowany, za duży, zbajerowany i teraz jęczy że nie starczyło 200 tys i klapa... wystarczy 200 tys, oczywiście nie bedziesz miał super wykonczenia ale spokojnie zamieszkasz Powodzenia Tak tylko w Erze. poproszę o rozwinięcie mysli Jak wybudujesz pod klucz za <2000 m2 to ja Cię biorę jako Podwykonawcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fordka 10.12.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 nie będziemy sie tutaj licytować,spokojnie wybuduje za 200 tys., nie wykończy super kaflami, pewnie nie będzie miał grajacej wanny ani innych bajerów itp, pewnie nie kupi mebli ani nie ogrodzi działki klinkierem, ale postawi ten dom! oczywiście bez "renomowanej" firmy budowlanej tak szybciutko, w przybliżeniu, nie mam danych przy sobie: robocizna mury 15 tysfundament 10 tysściany 25 tysocieplenie 12 tysdach 35 tys welna 5 tystynki wew10 tystynki zew 10 tyswylewki podłoga 5 tysstropodach 15 tysinstalacja gaz 20tysinst elekt 5 tysokna 20 tysparapety wew. 1500+malowanie, płytki, wanny itp ,pewnie o czyms zapomniałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 10.12.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 no nie mogę tego czytać .... Nie tylko Ty, nie przejmuj sie Jeżeli dom jest budowany na zasadzie"macie tu kase i wybudujcie mi dom", jest to prawie to samo co kupno gotowego i niestety to prawda. Moim zdaniem nie jest to system gospodarczy. Na budowie musi być jeden porządny majster i to wystarczy. O cenach materiałów nie będe sie wypowiadał bo to łatwo policzyć (dla tych którzy budowali lub mają pojęcie z czego sie buduje) Przykro jest niektórym ze za niewielki domek zapłacili ogromną kase, stąd ten wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.12.2007 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Przykro to jest wtedy, jak się ma stan surowy plus coś-tam, ale nie za dużo, nie ma mieszkania bo poszło na budowę i w domu budowanym zdecydowanie jeszcze się nie da mieszkać. I oczywiście nie ma kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fordka 10.12.2007 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Przykro to jest wtedy, jak się ma stan surowy plus coś-tam, ale nie za dużo, nie ma mieszkania bo poszło na budowę i w domu budowanym zdecydowanie jeszcze się nie da mieszkać. I oczywiście nie ma kasy i tutaj się z toba zgodzę trzeba mierzyć chęci na zamiary inie przesadzać, zbyt wiele niedokończonych budow naokoło.. ale 200tys na ten mały domek w zupełności wystarczy, a wykanczac go może przez reszte życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 10.12.2007 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 nie będziemy sie tutaj licytować, spokojnie wybuduje za 200 tys., nie wykończy super kaflami, pewnie nie będzie miał grajacej wanny ani innych bajerów itp, pewnie nie kupi mebli ani nie ogrodzi działki klinkierem, ale postawi ten dom! oczywiście bez "renomowanej" firmy budowlanej tak szybciutko, w przybliżeniu, nie mam danych przy sobie: robocizna mury 15 tys fundament 10 tys ściany 25 tys ocieplenie 12 tys dach 35 tys welna 5 tys tynki wew10 tys tynki zew 10 tys wylewki podłoga 5 tys stropodach 15 tys instalacja gaz 20tys inst elekt 5 tys okna 20 tys parapety wew. 1500 +malowanie, płytki, wanny itp ,pewnie o czyms zapomniałam + tylko malowanie ,plus tylko płytki, plust tylko projekt. plus tylko przyłacze i plust tylko sie co najmniej 50 tys uzbiera przy dobrych wiatrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fordka 10.12.2007 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 nie będziemy sie tutaj licytować, spokojnie wybuduje za 200 tys., nie wykończy super kaflami, pewnie nie będzie miał grajacej wanny ani innych bajerów itp, pewnie nie kupi mebli ani nie ogrodzi działki klinkierem, ale postawi ten dom! oczywiście bez "renomowanej" firmy budowlanej tak szybciutko, w przybliżeniu, nie mam danych przy sobie: robocizna mury 15 tys fundament 10 tys ściany 25 tys ocieplenie 12 tys dach 35 tys welna 5 tys tynki wew10 tys tynki zew 10 tys wylewki podłoga 5 tys stropodach 15 tys instalacja gaz 20tys inst elekt 5 tys okna 20 tys parapety wew. 1500 +malowanie, płytki, wanny itp ,pewnie o czyms zapomniałam + tylko malowanie ,plus tylko płytki, plust tylko projekt. plus tylko przyłacze i plust tylko sie co najmniej 50 tys uzbiera przy dobrych wiatrach. malowanie - 2 tys /malowała rodzina/ płytki /z marketu / na cały dom+łazienka 10 tys panele 1000 przyłączy nie wliczam , rozumiem iż to autor juz ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 10.12.2007 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Przykro to jest wtedy, jak się ma stan surowy plus coś-tam, ale nie za dużo, nie ma mieszkania bo poszło na budowę i w domu budowanym zdecydowanie jeszcze się nie da mieszkać. I oczywiście nie ma kasy To chyba normalne, jeszcze bardziej przykro jak sie nie ma możliwości a chce sie mieć dom. Jeżeli ktoś ma działke i chce mieć domekzamiast mieszkania, to nie ma sie co zastanawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts