sys 07.04.2008 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Witam, Kolejne pytanko: nie wiem dokładnie jak to powinno działać. Mam dwa schodowe. Włączam pierwszym - wyłączam drugim. Włączam drugim - wyłączam pierwszym Niby proste. Czy możliwa jest sytuacja, że jeśli zapomnę włączyć drugiego, to potem nie włączę pierwszego. Mam wrażenie że uzyskałem taki efetkt po podłaczeniu. I teraz nie wiem czy tak ma być, czy nie do końca dobrze podłączyłem. Sytuację utrudnia fakt, że mam już tynki, nie wiem jak wyglądało łaczenie w puszkach więc cieżko zweryfikować ze schematem. Po prostu w każdym gnieździe wystają trzy kolorowe kable. ( uprzedzam pytania o elektryka - przepadł ) ...najprościej... neonówka, porozkręcać wyłączniki, znaleźć puszkę od wyłącznika do którego dochodzi FAZA czyli neonówka zapali się , żyłę(z reguły czarna lub brązowa) na której neonówka zaświeci podłączyć w oznaczone miejsce na wyłączniku - z reguły widnieje przy śrubce podłączeniowej litera "P", resztą czyli pozostałe dwie żyły przykręcić w pozostałe styki, podejść do kolejnego wyłącznika i odszukać żyłę na której świeci się neonówka, wrócić do poprzedniego wyłącznika i kliknąć nim, wrócić do drugiej puszki i odszukać kolejną żyłę na której zaświeci się neonówka... te dwie żyły które wskaazała neonówka podłączyć na styki nie oznaczone na wyłączniku literką"P"...żyłę na której wogóle nie zaświeciła się neonówka podłączyć pod zacisk z literką "P"... i powinno być dobrze ...ogólnie elektrykowi nie zajmuje to więcej niż 2 min acha! nie podłączaj żył pod napięciem! zawsze wyłączaj bezpiecznik! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 07.04.2008 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Krzyżowy wstawiasz tam gdzie te czarne przewody pomocnicze idą Wstawiasz tyle krzyżowych po drodze ile trzeba. Krzyżowy ma dwa wejścia od góry i dwa od dołu. Pomocnicze wchodzą od góry wychodzą od dołu i lecą dalej no, no... http://img196.imageshack.us/img196/9815/dlonieklaszcza6zn.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 08.04.2008 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Sys, dzięki, Tobie też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zygul 08.04.2008 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 ...najprościej... neonówka, porozkręcać wyłączniki, znaleźć puszkę od wyłącznika do którego dochodzi FAZA czyli neonówka zapali się , żyłę(z reguły czarna lub brązowa) na której neonówka zaświeci podłączyć w oznaczone miejsce na wyłączniku - z reguły widnieje przy śrubce podłączeniowej litera "P", resztą czyli pozostałe dwie żyły przykręcić w pozostałe styki, podejść do kolejnego wyłącznika i odszukać żyłę na której świeci się neonówka, wrócić do poprzedniego wyłącznika i kliknąć nim, wrócić do drugiej puszki i odszukać kolejną żyłę na której zaświeci się neonówka... te dwie żyły które wskaazała neonówka podłączyć na styki nie oznaczone na wyłączniku literką"P"...żyłę na której wogóle nie zaświeciła się neonówka podłączyć pod zacisk z literką "P"... i powinno być dobrze Dziękuję za wyjaśnienia. Może i troszkę łopatologicznie, ale na pewno zrozumiale . Pewnie w weekend dobiorę sie jeszcze raz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz-s 15.04.2008 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 A ja dlatego lubię Legranda bo jak kupisz włącznik schodowy to schemat podłączenia dwóch schodowych jest na opakowaniu, a jak kupisz krzyżowy to pełen schemat: 2 schodowe i krzyżowy w środku też jest namalowany ). Tak tylko sugeruję, że muszą być włączniki schodowe, na zwykłych się tego nie zrobi ) - chyba nikt tego wcześniej nie napisał. bo może zbyt oczywiste było. Pozdr Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 17.04.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Tak tylko sugeruję, że muszą być włączniki schodowe, na zwykłych się tego nie zrobi ) - chyba nikt tego wcześniej nie napisał. bo może zbyt oczywiste było Ale są łączniki "schodowe", które się tak wcale nie nazywają. Ot po prostu dwubiegunowe, dwustanowe albo jeszcze inaczej. Z reguły to tańsze, dostępne w marketach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 17.04.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 a tak też nie może być? hę? http://images23.fotosik.pl/190/b3fda5642484fb29.jpg Może, ale podejżewam, że nik już nie ma starych wyłączników obrotowych albo pakieciaków. Tylko te wytrzymują. Nowe to do pierwszego załączenia. Tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 20.04.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 dzieki za wyjasnienia dlatego pisalem ze ja nie elektryk i czasem mi sie zdazy cos pod pradem podlaczas pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zygul 20.04.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Mam nadzieje, że to pytanie przejdzie bez złośliwych komentarzy ale jak powinno być poprawnie obsadzone gniazdko - bolcem uziemienia u góry czy u dołu? http://www.meditronik.com.pl/doc/mini/usb18269.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 20.04.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 mmmmmm ty nawt dobre pytanie sam nie wiem nigdy sie nad tym nie zastanawialem dlazcego bolec ma (CHYBA) byc na gorze co do twojego pytania wszedzie co widzialem to bolec jes na dole pytanie tylko dlaczego ? i teraz czekam i ja na odpowiedz na nie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 20.04.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 a bym zapomnial dlaczego na dole bolec bo zazwyczaj jest na dole ))))))))) chyba ze ktos stanie na glowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz-s 20.04.2008 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Mam nadzieje, że to pytanie przejdzie bez złośliwych komentarzy ale jak powinno być poprawnie obsadzone gniazdko - bolcem uziemienia u góry czy u dołu? Bolec na górze, a faza z lewej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 20.04.2008 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 jak powinno być poprawnie obsadzone gniazdko - bolcem uziemienia u góry czy u dołu? http://www.meditronik.com.pl/doc/mini/usb18269.jpg Pewnie tak, by napis za gniazdkami nie był do góry nogami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prussek 21.04.2008 02:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 sami elektrycy;-) bolec od uziemienia ma jakas podstawe logiczna - wg mnie tak absurdalna jak wychodzenie z domu przez garaz i wyjazd czolgiem w obawie na grad meteorytow z kosmosu w kazdym razie umiejscowienie jego na gorze przy nie calkowicie wysunietej wtyczce chroni przed porazeniem pradem w razie gdyby jakis przedmiot spadl na polaczenie gniazdko-wtyczka moze niezbyt profesjonalnie to opisalem ale nie lubie slownictwa urzedowo-prawniczego swoja droga do autora tematu - ile dales(jesli wogole) elektrykowi za taka fuche? jaka sume uwazalbys za rozsadna za taka usluge? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 21.04.2008 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Co do bolca - weź do ręki kilka wtyczek, które mają wejście na bolca. Zobacz jak będą wyglądać włożone w gniazdko w momencie, gdy bolec będzie na górze a jak gdy na dole.Dość fajnie to wygląda w przypadku kabli do komputera. Jak dasz bolec na górze to wtedy wszystko ładnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 21.04.2008 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Mam nadzieje, że to pytanie przejdzie bez złośliwych komentarzy ale jak powinno być poprawnie obsadzone gniazdko - bolcem uziemienia u góry czy u dołu? Bolec na górze, a faza z lewej strony. Dokładnie tak. dlaczego? bo tak uzgodniono w Unii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 21.04.2008 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 A swoją drogą jakie w europie rozwiązanie jest popularniejsze: z bolcem czy takie jak w gniazdach shuko(chyba tak to się nazywa?)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 22.04.2008 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 to teraz musze przerobic dwa gniazdka u mnie w domu mam bolec na dole bo gniazdko przy samej ziemi i kabel komputerowy ni jak do podlaczenia pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zygul 22.04.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 mam nowe pytanie z gatunku podstawowych... instalowałem dzis włączniki Legrand'a, okazało się że z tyłu nie posiadają tradycyjnych śrubeczek do przykręcania zarobionych kabli, czy to znaczy ze wystarczy jedynie wsunąć kable w w dziurki i juz? http://www.legrand.pl/pl/pl/liblocal/website_old/images/050/050080/050_080_40_10.jpg http://www.legrand.pl/pl/pl/liblocal/website_old/images/050/050080/050_080_40_30.jpg http://www.legrand.pl/pl/pl/liblocal/website_old/images/050/050070/050_070_40_00_00_003_Mech-lacznika.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 23.04.2008 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 czy to znaczy ze wystarczy jedynie wsunąć kable w w dziurki i juz? Dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts