Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak podłączyć włącznik schodowy ??

seven

Recommended Posts

Witam, Kolejne pytanko: nie wiem dokładnie jak to powinno działać. Mam dwa schodowe. Włączam pierwszym - wyłączam drugim. Włączam drugim - wyłączam pierwszym ;) Niby proste.

Czy możliwa jest sytuacja, że jeśli zapomnę włączyć drugiego, to potem nie włączę pierwszego. Mam wrażenie że uzyskałem taki efetkt po podłaczeniu. I teraz nie wiem czy tak ma być, czy nie do końca dobrze podłączyłem. Sytuację utrudnia fakt, że mam już tynki, nie wiem jak wyglądało łaczenie w puszkach więc cieżko zweryfikować ze schematem. Po prostu w każdym gnieździe wystają trzy kolorowe kable. ( uprzedzam pytania o elektryka - przepadł :evil: )

...najprościej... neonówka, porozkręcać wyłączniki, znaleźć puszkę od wyłącznika do którego dochodzi FAZA czyli neonówka zapali się , żyłę(z reguły czarna lub brązowa) na której neonówka zaświeci podłączyć w oznaczone miejsce na wyłączniku - z reguły widnieje przy śrubce podłączeniowej litera "P", resztą czyli pozostałe dwie żyły przykręcić w pozostałe styki, podejść do kolejnego wyłącznika i odszukać żyłę na której świeci się neonówka, wrócić do poprzedniego wyłącznika i kliknąć nim, wrócić do drugiej puszki i odszukać kolejną żyłę na której zaświeci się neonówka... te dwie żyły które wskaazała neonówka podłączyć na styki nie oznaczone na wyłączniku literką"P"...żyłę na której wogóle nie zaświeciła się neonówka podłączyć pod zacisk z literką "P"... i powinno być dobrze :D

...ogólnie elektrykowi nie zajmuje to więcej niż 2 min ;) acha! nie podłączaj żył pod napięciem! zawsze wyłączaj bezpiecznik!

• Odpowiedzi 136
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Krzyżowy wstawiasz tam gdzie te czarne przewody pomocnicze idą :) Wstawiasz tyle krzyżowych po drodze ile trzeba. Krzyżowy ma dwa wejścia od góry i dwa od dołu. Pomocnicze wchodzą od góry wychodzą od dołu i lecą dalej :)

:o :o no, no... http://img196.imageshack.us/img196/9815/dlonieklaszcza6zn.gif

...najprościej... neonówka, porozkręcać wyłączniki, znaleźć puszkę od wyłącznika do którego dochodzi FAZA czyli neonówka zapali się , żyłę(z reguły czarna lub brązowa) na której neonówka zaświeci podłączyć w oznaczone miejsce na wyłączniku - z reguły widnieje przy śrubce podłączeniowej litera "P", resztą czyli pozostałe dwie żyły przykręcić w pozostałe styki, podejść do kolejnego wyłącznika i odszukać żyłę na której świeci się neonówka, wrócić do poprzedniego wyłącznika i kliknąć nim, wrócić do drugiej puszki i odszukać kolejną żyłę na której zaświeci się neonówka... te dwie żyły które wskaazała neonówka podłączyć na styki nie oznaczone na wyłączniku literką"P"...żyłę na której wogóle nie zaświeciła się neonówka podłączyć pod zacisk z literką "P"... i powinno być dobrze :D

Dziękuję za wyjaśnienia. Może i troszkę łopatologicznie, ale na pewno zrozumiale :). Pewnie w weekend dobiorę sie jeszcze raz...

A ja dlatego lubię Legranda :-) bo jak kupisz włącznik schodowy to schemat podłączenia dwóch schodowych jest na opakowaniu, a jak kupisz krzyżowy to pełen schemat: 2 schodowe i krzyżowy w środku też jest namalowany :-)).

Tak tylko sugeruję, że muszą być włączniki schodowe, na zwykłych się tego nie zrobi :-)) - chyba nikt tego wcześniej nie napisał. bo może zbyt oczywiste było.

Pozdr

Łukasz

Tak tylko sugeruję, że muszą być włączniki schodowe, na zwykłych się tego nie zrobi :-)) - chyba nikt tego wcześniej nie napisał. bo może zbyt oczywiste było

Ale są łączniki "schodowe", które się tak wcale nie nazywają. Ot po prostu dwubiegunowe, dwustanowe albo jeszcze inaczej. Z reguły to tańsze, dostępne w marketach :)

sami elektrycy;-)

bolec od uziemienia ma jakas podstawe logiczna - wg mnie tak absurdalna jak wychodzenie z domu przez garaz i wyjazd czolgiem w obawie na grad meteorytow z kosmosu :D

w kazdym razie umiejscowienie jego na gorze przy nie calkowicie wysunietej wtyczce chroni przed porazeniem pradem w razie gdyby jakis przedmiot spadl na polaczenie gniazdko-wtyczka

moze niezbyt profesjonalnie to opisalem ale nie lubie slownictwa urzedowo-prawniczego

swoja droga do autora tematu - ile dales(jesli wogole) elektrykowi za taka fuche?

jaka sume uwazalbys za rozsadna za taka usluge?

Mam nadzieje, że to pytanie przejdzie bez złośliwych komentarzy :oops:

ale jak powinno być poprawnie obsadzone gniazdko - bolcem uziemienia u góry czy u dołu?

Bolec na górze, a faza z lewej strony.

Dokładnie tak.

dlaczego? bo tak uzgodniono w Unii.

mam nowe pytanie z gatunku podstawowych... instalowałem dzis włączniki Legrand'a, okazało się że z tyłu nie posiadają tradycyjnych śrubeczek do przykręcania zarobionych kabli, czy to znaczy ze wystarczy jedynie wsunąć kable w w dziurki i juz? :oops:

http://www.legrand.pl/pl/pl/liblocal/website_old/images/050/050080/050_080_40_10.jpg http://www.legrand.pl/pl/pl/liblocal/website_old/images/050/050080/050_080_40_30.jpg http://www.legrand.pl/pl/pl/liblocal/website_old/images/050/050070/050_070_40_00_00_003_Mech-lacznika.jpg