Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak podłączyć włącznik schodowy ??

seven

Recommended Posts

zagadka :D

popełniłem jakiś błąd przy montażu włącznika i mam następujący efekt:

1. w jednej pozycji zapala swiatło w garażu

2. w drugiej gasi w garażu i jednoczesnie zapala przed garazem - gdzie jest czujka ruchu, wiec świeci tylko kiedy przechodzę 8)

efekt jest super, ale ewidentnie popełniłem błąd :oops:

czy to oznacza, że powinienem tam zamontować włącznik podwójny?

• Odpowiedzi 136
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

Zależy czy mają te żarówki włączać się razem czy osobno. Jeśli razem to używasz dwóch włączników schodowych i jednego krzyżowego:

http://obrazki.elektroda.net/19_1198946903.gif

Jeśli osobno to używasz w środku włącznika schodowego podwójnego, który jest niczym więcej jak dwoma włącznikami schodowymi w jednej obudowie i robisz dwa zwykłe obwody schodowe z jedną żarówką.

Jako nowy forumowicz witam wszystkich serdecznie ;-)

mam problem, z którym nie mogę sobie poradzić i postanowiłem zwrócić się z nim do Was- prawdziwych, jak czytam, fachowców w tej branży. Otóż, właśnie zakończyłem remont poddasza ( niestety nie dysponuję zdjęciami z jego przebiegu ;-) ) i wydawałoby się że wszystko jest OK, ale nagle żonie się "odwidziało" i w miejscu gdzie miał być szafa ścienna wymyśliła dla mnie stanowisko komputerowe. Niektórzy powiedzą: "anioł nie żona, tak zadbała o męża" ;-) ja też bym tak powiedział, ale niestety, jak już wspomniałem - miała tam być szafa i nigdzie nie ma gniazdka, do którego mógłbym podłączyć komputer ;-(. Ponieważ wiedziałem, że w ścianie, która mi najbardziej pasuje, a w zasadzie, która jest jedynym miejscem, z którego mógłbym podciągnąć prąd leci kabel postanowiłem podpiąć się do niego ze wspomnianym gniazdkiem. Podpiąłem wszystko według znanej mi wiedzy jak należy (niebieski przewód do niebieskiego, czarny do czarnego i uziemienie do uziemienia), zamontowałem gniazdko i... dupa! nie działa... ;-( Nie będę się rozpisywał ale skończyło się na tym, że ustaliłem, że podpiąłem się do... kabla łączącego dwa włączniki schodowe... z których jeden jest na końcu instalacji (tzn. nie zamyka on żadnego obwodu tylko jest ostatnim jego punktem - przynajmniej tak mi się wydaje jako laikowi). I teraz pytanie: Czy istnieje jakiś sposób aby tak podłączyć gniazdko do tych kabli aby działało?? Od razu uprzedzę, że wolałbym aby podpięcie to było w miejscu przecięcia się tychże kabli- bez konieczności dociągania dodatkowego przewodu z innej puszki, gniazdka czy włącznika. Czy to w ogóle jest możliwe? Proszę o pomoc bo w innym razie czeka mnie "rycie" nowiutkich ścian, kupa śmiecenia i roboty... Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na odpowiedzi i porady.

• 4 weeks później...
http://images23.fotosik.pl/190/b3fda5642484fb29.jpg działać będzie , ale bardzo niebezpieczny sposób bo przy jednym z ustawień , mimo że żarówka nie świeci , na oprawce jest pełne napięcie 230V i to w dodatku nie tylko na styku wewnętrznym ale też na "gwincie" co bardzo łatwo może być przyczyną porażenia , bo kto wyłącza bezpiecznik wymieniając żarówkę? , nie polecam

W zupełności się zgadzam z opinią jaką wyraził freiman . Jadyny poprawny sposób to ten który podał JoShi.

Edytowane przez krzysz1985

• 1 month później...

Widzę, że dyskusja jest długa i burzliwa.

Mam pytanie odnośnie wyłącznika schodowego...

Czy jest możliwe zrobienie podwójnego wyłącznika schodowego? Chodzi o to, że na korytarzu są kinkiety i lampa.

Chciałbym to jakoś zrobić, aby na jednym klawiszu wyłącznika można było włączać kinkiety, a na drugim lampę - tak samo na końcu korytarza.

Chodzi o to, że nie wiem czy jest w ogóle taka możliwość, bo zazwyczaj schodowe daje się na pojedynczym wyłączniku ;/

- jeśli jest to możliwe to jak to najlepiej zrealizować ?

Nie jestem pewien czy dobrze to opisałem ;/

Dlatego pokażę prosty rysunek poglądowy...

http://a.imageshack.us/img713/5276/schematlaczeniapodwojne.jpg

Edytowane przez maxxim
poprawka obrazka

Tzn tak mam zamiar kupić ;) - tylko nie wiedziałem czy takie istnieją ;/

Połączenie takiego czegoś jest zapewne bardziej skomplikowane? Poprawiłem poprzedni obrazek, bo kinkiety mają być co najmniej 2.

Czy mogę poprosić o schemat dotyczący takiego połączenia w przypadku instalacji bez puszkowej - choć nie wiem czy w tej sytuacji będzie to możliwe (a jeśli już to dużo przewodów będzie trzeba tam zmieścić ;/

Edytowane przez maxxim
ehhh literówki w pośpiechu - spieszy mi się, żeby dalej moje przewody układać:P

Znalazłem coś takiego, czy to zadziała?

Czy istnieje program, w którym mogę sobie narysować plan instalacji i przetestować jego działanie? Chodzi mi o coś takiego, że:

1. tworze plan instalacji

2. włączam wirtualne zasilanie i sprawdzam co i jak działa

3. przełączam wyłącznikami i wiem kiedy i gdzie jakie elementy działają, a jakie są nieaktywne

Edytowane przez maxxim
poszukiwania programu

• 4 weeks później...
  • 1 month później...

witam

mam problem z polaczeniem schematu poniżej wyłącznika schodowego, krzyżowego i schodowego. tak jak to jest widoczne na schemacie.

wszystkie przewody wystaja mi z puszek.

Jak wykorzystać przewód żółto zielony jako roboczy, a które przewody połączyć na wago.

Prosze o oznaczenie tego wg numeracji co z czym połączyć w przełaczniku.

Pozdrawiam i czekam na pomoc

Tomek

schemat podlacze&#110.JPG

Zaczynasz od końca, bo najłatwiej to pojąć:

Wyłącznik schodowy nr 2:

10 na zacisk wspólny

11 i 12 na 2 pozostałe zaciski wyłącznika schodowego

Wyłącznik krzyżowy:

10 i 9 łączysz WAGO

11 i 12 na jedną parę zacisków

7 i 8 na drugą parę zacisków wyłącznika krzyżowego

Wyłącznik schodowy 1

3 i 6 łączysz WAGO

2 i 5 łączysz WAGO

4 i 9 łączysz WAGO

1 na zacisk wspólny

7 i 8 na pozostałe zaciski wyłącznika schodowego

Żeby to miało ręce i nogi to końcówki przewodów: 7, 8, 11, 12 oznaczasz z obu stron koszulką termokurczliwą koloru czarnego, szarego, brązowego... w zależności jaką zdobędziesz. Inaczej będziesz kombinował za parę lat "co i jak".

• 1 month później...
Te 2 żarówki mają się świecić i gasnąć razem?

Jeśli tak to żarówki łączysz równolegle ze sobą.

Jeśli nie to lepiej opisz problem, a znajdziemy ciekawe rozwiązanie.

Te żarówki mają się palić i gasnąć jednocześnie na włączniki pojedyncze - jeden na górze schodów a drugi na dole. A mogę prosić o schemacik, nawet taki odręczny.