Zygul 24.03.2010 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 zagadka popełniłem jakiś błąd przy montażu włącznika i mam następujący efekt: 1. w jednej pozycji zapala swiatło w garażu 2. w drugiej gasi w garażu i jednoczesnie zapala przed garazem - gdzie jest czujka ruchu, wiec świeci tylko kiedy przechodzę efekt jest super, ale ewidentnie popełniłem błąd czy to oznacza, że powinienem tam zamontować włącznik podwójny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 25.03.2010 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Jest taka możliwość, że wyłącznik schodowy załącza napięcia raz na jedną żarówkę, raz na drugą. to możliwe i o taki błąd nietrudno przy przeróbkach. Prawdopodobnie brakuje Ci połączeń... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobus109 12.05.2010 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Schemat super ale jak podłączyć trzy włączniki schodowe i dwie żarówki? w kolejności przełącznik żarówa przełącznik żarówa przełącznik prosze o podobny schemat ktoś mi pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert.k 12.05.2010 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Zależy czy mają te żarówki włączać się razem czy osobno. Jeśli razem to używasz dwóch włączników schodowych i jednego krzyżowego:http://obrazki.elektroda.net/19_1198946903.gifJeśli osobno to używasz w środku włącznika schodowego podwójnego, który jest niczym więcej jak dwoma włącznikami schodowymi w jednej obudowie i robisz dwa zwykłe obwody schodowe z jedną żarówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
proftalent 18.05.2010 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Jako nowy forumowicz witam wszystkich serdecznie mam problem, z którym nie mogę sobie poradzić i postanowiłem zwrócić się z nim do Was- prawdziwych, jak czytam, fachowców w tej branży. Otóż, właśnie zakończyłem remont poddasza ( niestety nie dysponuję zdjęciami z jego przebiegu ) i wydawałoby się że wszystko jest OK, ale nagle żonie się "odwidziało" i w miejscu gdzie miał być szafa ścienna wymyśliła dla mnie stanowisko komputerowe. Niektórzy powiedzą: "anioł nie żona, tak zadbała o męża" ja też bym tak powiedział, ale niestety, jak już wspomniałem - miała tam być szafa i nigdzie nie ma gniazdka, do którego mógłbym podłączyć komputer ;-(. Ponieważ wiedziałem, że w ścianie, która mi najbardziej pasuje, a w zasadzie, która jest jedynym miejscem, z którego mógłbym podciągnąć prąd leci kabel postanowiłem podpiąć się do niego ze wspomnianym gniazdkiem. Podpiąłem wszystko według znanej mi wiedzy jak należy (niebieski przewód do niebieskiego, czarny do czarnego i uziemienie do uziemienia), zamontowałem gniazdko i... dupa! nie działa... ;-( Nie będę się rozpisywał ale skończyło się na tym, że ustaliłem, że podpiąłem się do... kabla łączącego dwa włączniki schodowe... z których jeden jest na końcu instalacji (tzn. nie zamyka on żadnego obwodu tylko jest ostatnim jego punktem - przynajmniej tak mi się wydaje jako laikowi). I teraz pytanie: Czy istnieje jakiś sposób aby tak podłączyć gniazdko do tych kabli aby działało?? Od razu uprzedzę, że wolałbym aby podpięcie to było w miejscu przecięcia się tychże kabli- bez konieczności dociągania dodatkowego przewodu z innej puszki, gniazdka czy włącznika. Czy to w ogóle jest możliwe? Proszę o pomoc bo w innym razie czeka mnie "rycie" nowiutkich ścian, kupa śmiecenia i roboty... Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na odpowiedzi i porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 18.05.2010 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Tylko przez rezygnację ze "schodowości" wyłącznika i usunięcie jednego z nich. Pamiętaj, że przewód nie musi być chowany w ścianie, znakomicie się do tego nadają np. listwy przypodłogowe. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysz1985 09.06.2010 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 (edytowane) http://images23.fotosik.pl/190/b3fda5642484fb29.jpg działać będzie , ale bardzo niebezpieczny sposób bo przy jednym z ustawień , mimo że żarówka nie świeci , na oprawce jest pełne napięcie 230V i to w dodatku nie tylko na styku wewnętrznym ale też na "gwincie" co bardzo łatwo może być przyczyną porażenia , bo kto wyłącza bezpiecznik wymieniając żarówkę? , nie polecam W zupełności się zgadzam z opinią jaką wyraził freiman . Jadyny poprawny sposób to ten który podał JoShi. Edytowane 9 Czerwca 2010 przez krzysz1985 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxxim 06.08.2010 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 (edytowane) Widzę, że dyskusja jest długa i burzliwa.Mam pytanie odnośnie wyłącznika schodowego... Czy jest możliwe zrobienie podwójnego wyłącznika schodowego? Chodzi o to, że na korytarzu są kinkiety i lampa.Chciałbym to jakoś zrobić, aby na jednym klawiszu wyłącznika można było włączać kinkiety, a na drugim lampę - tak samo na końcu korytarza. Chodzi o to, że nie wiem czy jest w ogóle taka możliwość, bo zazwyczaj schodowe daje się na pojedynczym wyłączniku ;/ - jeśli jest to możliwe to jak to najlepiej zrealizować ? Nie jestem pewien czy dobrze to opisałem ;/ Dlatego pokażę prosty rysunek poglądowy...http://a.imageshack.us/img713/5276/schematlaczeniapodwojne.jpg Edytowane 6 Sierpnia 2010 przez maxxim poprawka obrazka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 06.08.2010 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Mam pytanie odnośnie wyłącznika schodowego... Czy jest możliwe zrobienie podwójnego wyłącznika schodowego? A nie prościej kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxxim 06.08.2010 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 (edytowane) Tzn tak mam zamiar kupić - tylko nie wiedziałem czy takie istnieją ;/ Połączenie takiego czegoś jest zapewne bardziej skomplikowane? Poprawiłem poprzedni obrazek, bo kinkiety mają być co najmniej 2. Czy mogę poprosić o schemat dotyczący takiego połączenia w przypadku instalacji bez puszkowej - choć nie wiem czy w tej sytuacji będzie to możliwe (a jeśli już to dużo przewodów będzie trzeba tam zmieścić ;/ Edytowane 6 Sierpnia 2010 przez maxxim ehhh literówki w pośpiechu - spieszy mi się, żeby dalej moje przewody układać:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxxim 07.08.2010 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 (edytowane) Znalazłem coś takiego, czy to zadziała? Czy istnieje program, w którym mogę sobie narysować plan instalacji i przetestować jego działanie? Chodzi mi o coś takiego, że:1. tworze plan instalacji2. włączam wirtualne zasilanie i sprawdzam co i jak działa3. przełączam wyłącznikami i wiem kiedy i gdzie jakie elementy działają, a jakie są nieaktywne Edytowane 7 Sierpnia 2010 przez maxxim poszukiwania programu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motodd 31.08.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 (edytowane) może i już był http://motodd.pl/grafika/instalacja_schodowa_motodd.jpg Edytowane 31 Sierpnia 2010 przez motodd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomi95 10.10.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 witam mam problem z polaczeniem schematu poniżej wyłącznika schodowego, krzyżowego i schodowego. tak jak to jest widoczne na schemacie. wszystkie przewody wystaja mi z puszek. Jak wykorzystać przewód żółto zielony jako roboczy, a które przewody połączyć na wago. Prosze o oznaczenie tego wg numeracji co z czym połączyć w przełaczniku. Pozdrawiam i czekam na pomoc Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 10.10.2010 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Zaczynasz od końca, bo najłatwiej to pojąć:Wyłącznik schodowy nr 2:10 na zacisk wspólny11 i 12 na 2 pozostałe zaciski wyłącznika schodowego Wyłącznik krzyżowy:10 i 9 łączysz WAGO11 i 12 na jedną parę zacisków7 i 8 na drugą parę zacisków wyłącznika krzyżowego Wyłącznik schodowy 13 i 6 łączysz WAGO2 i 5 łączysz WAGO4 i 9 łączysz WAGO1 na zacisk wspólny7 i 8 na pozostałe zaciski wyłącznika schodowego Żeby to miało ręce i nogi to końcówki przewodów: 7, 8, 11, 12 oznaczasz z obu stron koszulką termokurczliwą koloru czarnego, szarego, brązowego... w zależności jaką zdobędziesz. Inaczej będziesz kombinował za parę lat "co i jak". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwusia1473 13.11.2010 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Co znaczą litery L i N na schemacie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 13.11.2010 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Co znaczą litery L i N na schemacie ??? L - przewód pod napięciem (potocznie faza) N - przewód neutralny (potocznie zero) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTA79 17.11.2010 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Dzień dobry! Potrzebuję schemat podłączenia włączników schodowych tzn. 2 włączniki pojedyncze i dwie żarówki. Znalazłam dużo schematów, ale z jedną żarówką, a dla laika ciężko jest w odpowiedni sposób podłączyć tą drugą. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 17.11.2010 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Te 2 żarówki mają się świecić i gasnąć razem?Jeśli tak to żarówki łączysz równolegle ze sobą.Jeśli nie to lepiej opisz problem, a znajdziemy ciekawe rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTA79 17.11.2010 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Te 2 żarówki mają się świecić i gasnąć razem? Jeśli tak to żarówki łączysz równolegle ze sobą. Jeśli nie to lepiej opisz problem, a znajdziemy ciekawe rozwiązanie. Te żarówki mają się palić i gasnąć jednocześnie na włączniki pojedyncze - jeden na górze schodów a drugi na dole. A mogę prosić o schemacik, nawet taki odręczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 17.11.2010 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 To tak jak w poście 112 tylko za pierwszą żarówka druga żarówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts