doloresk 16.11.2007 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Witam w najblizszym czasie mam zamiar zakupi projekt Malwinka albo Runa. Nie mogę sie zdecydować, ponieważ interesuje mnie tematyka wejska. Czy ktoś z was wybudował czy buduje dom opierając sie na w/w projektach ?? Byłabym wdzięczna o sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reng 16.11.2007 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 dwa różne domy. Runaz mojego punktu widzenia (ale nie wiem jakie są Twoje potrzeby i upodobania) to dom jest ładny ale tylko z zewnątrz. ponad 130 metrów i tylko 3 pokoje.-2 ogromne pokoje i gabinet. jeśli zakładasz, że nie będziesz miała dzieci, to ok. jeśli będzie jedno, to są 3 wyjścia albo śpi z wami albo w gabinecie (chyba że gabinet nie będzie gabinetem) albo w salonie. przy dwójce dzieci problem będzie większy. nie daj Boże, teściowa zostanie na nocleg. chyba że faktycznie lubisz przestrzenie i nie uwzględniasz innych członków rodziny, oprócz ciebie i męża. -kuchnia otwarta na 50-metrowy salon i na komunikację z każdej strony. na tych 50 metrach będziesz miała zapachy smażonych kotletów. a jak będzie impreza i będą goście i będziesz ich częstowała sałatkami, to cały bajzel, jedzenie i brudne naczynia będią na wierzchu.-duża powierzchnia dachu - wchodzenie w koszty. Malwinka dom dużo mniejszy, przy tej samej ilości pokoi bardziej funkcjonalny (wg mnie) też ładny z zewnątrz. klasyczna prostota = piękno.-kuchnia z jadalnią zamknięta - zamykasz drzwi i bajzel ukryty. w dodatku okno z kuchni z przodu domu, co wg mnie jest zaletą, widzisz kto się kręci wokół domu i kto chce do niego wejść.-salon 25 metrów - zmieścisz te same meble co na 50, a sprzątania połowa mniej.-strefa nocna u góry. jako minus skosy w dużej sypialni, ciężko będzie ustawić szafę. na jedynej prostej ścianie jest kominek (sama taki stan rzeczy obecnie przerabiam więc uwierz:) ale jest garderoba, więc nie jest źle.-znacznie tańszy dach osobiście wybrałabym nr 2. ale jeszcze poszukałabym innych. jeśli szukasz czegoś pomiędzy 100-130 metrów, to na takich np 110 lub 120 metrach dodatkowy pokój zawsze się przyda. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reng 16.11.2007 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 aha - nasz ma 128 metrów - prawie tyle co Runa, a ile więcej w nim pokoi (bo z pomieszczeniem nad garażem to aż 6). a dodatkowy pokój choćby na pranie, prasowanie lub inne wypadki zawsze się przyda, pozdrawiam zapomniałam dodać, że minusem w Runie jest brak garażu. i odpowiednia kotłownia, jeśli wieś nie podłączona do sieci to czy na paliwo stałe? musi być większa, jeśli będzie węgiel lub inne, to kotłownia zaraz przy kuchni nie jest wskazana, czy chcesz czy nie, czasem się zakopci (przerabiamy to w domu rodziców). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reng 16.11.2007 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 poprawka - w Malwince nie ma garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doloresk 16.11.2007 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Dziękuję za cenne wskazówki. Masz racje co do Malwinki, ze nie ma garazu (można zawsze zmienic projekt i dobudować) ale za to jaka urodziwa. Wnętrze będzie spełniac moje oczekiwania. Nie jest za duże, łatwiej ogrzac, utrzymac czystość. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doloresk 04.12.2007 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Witam Wszystkich Porywam się z motyką na Księżyc, ponieważ zamierzam kupić projekt domku 100 metrowego, Malwinka z Archipelagu. Mój problem polega na ograniczeniach finansowych a chciałabym dowiedzieć się ile mniej więcej kosztowłby stan surowy otwart takiego domku ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrzydelkomexico27 04.12.2007 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Zadałaś bardzo trudne pytanie, na które nie ma niestety jednoznacznej odpowiedzi (swoją drogą wszyscy budujący zadają sobie to pytanie) - wszystko zalezy od wielu czynników - od skomplikowania domu (najtaniej wychodzi prosta bryła na planie prostokąta lub kwadratu , dwuspadowy dach, co do tego, czy ma być poddaszem czy bez zdania są podzielone - w parterówce tanszy strop ale większe fundamenty), od systemu budowania- czy zrobi to firma czy wybudujecie systemem gospodarczym - czyli sami będziece kupowac materialy i umawiać ekipy do poszczególnych stopni budowy - w koncu -- ile jesteście zrobić sami - powiem ci , ze my tez porywamy się z motyką na księżyc, ale jednak spróbujemy. wybraliśmy prosty, ale naszym zdaniem piękny dom - http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?p=detail&id=222&opcja=opis mamy zamiar sprzedac mieszkanie z aktore maxymalnie dostaniemy 200 tys. no ale dochody mamy niezłe - więc z nich tez przeznaczymy cos na budowe, więc może się udać, ponadto mamy w rodzinie murarza i wykonczeniowca. Ale przygotuj się , że niektórzy ci powiedz że bez 300 - 400 tys nie masz co startować. Jeśli miałabym ci podac koszt, o jakim zwykle mówią, ci co się na tym znają - to ok 2,5 - 3tys. za metr kwadratowy w góre - czyli wychodzi domek 100 metrów ok 300 tys. (za stan deweloperski - czyli tylko wstawić meble i mieszkać)- oczywiscie przy sprzyjających czynnikach można troszkę z tej ceny zejśc ale nie za dużo (i mowię tu o systemie gospodarczym, raczej z firma która rbi wszystko od A do Z to się nie uda). Wszystko tez zależy od standardu - materiałow - ich jakości - a jak wiesz na tym najtrudniej oszczędzać, bo potem naprawy kosztują o wiele więcej. Moja odpowiedz jest tylko wnioskami wysuniętymi z innych postów na ten temat (tych którzy budują, lub wybudowali) - ja jesze nie zaczęłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrzydelkomexico27 04.12.2007 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Eh, chyba ci nie odpowiedzialam na pytanieMyślę, że powinniscie zrobić zestawienie materiałow i pojsc do skldau budowlnaego i popytać o koszty , potem zorientowac się w kosztach robocizny , jeśli nie będziecie budowac sami - ale co do opini ( z tego co przeczytałam na forum) stan surowy otwarty 100metrowego domu będzie kosztował od 100 tys - do 150 tys., ale moge się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fordka 05.12.2007 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 300 tys.(za stan deweloperski - czyli tylko wstawić meble i mieszkać. stan deweloperski jest raczej bardziej ubogi, nie wystarczy wstawić mebli i mieszkać, trzeba ten dom jeszcze wykończyć. Ale nie o to pytał(a) doloresk obawiam się że 200 tys może być troszkę mało na dom, licząc sam materiał, bez kosztów robocizny juz wyjdzie sporo. Ale każdy buduje za inną kwotę, nie mozna tego jednoznacznie oszacować Ja zbudowałam 100 metrowy domek za kwotę 170 tys, ale było to przed 2003 rokiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts