Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

promieniowanie szarego bloczka???

Recommended Posts

Szdar77, jeśli masz wybór, bierz 600 lub nawet 650. Różnica w cenie niewielka, a nie będziesz stale myślał o ewentualnym promieniowaniu ;)

Poza tym, białe bloczki mają lepszą przenikalność cieplną.

Myśmy nasze sprowadzali z Solbetu w Kolbuszowej: http://www.solbet-kolbuszowa.com.pl/komorkowy.htm i są doskonałej jakości.

Zapytaj tam o cenę (dają upusty).

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nieśmiało dodam, że jony dodatnie "wytworzone" przez nowoczesne koloryfery są bardziej szkodliwe niż to promieniowanie z bloczków. :lol:

Wnisek z tego taki, ze aby "zdrowym umrzeć", to koniecznie z bloczków białych i ogrzewanie podłogowe - bo to mniej szkodzi zdrowiu. :p :D :roll:

Szdar77, jeśli masz wybór, bierz 600 lub nawet 650. Różnica w cenie niewielka, a nie będziesz stale myślał o ewentualnym promieniowaniu ;)

Poza tym, białe bloczki mają lepszą przenikalność cieplną.

Myśmy nasze sprowadzali z Solbetu w Kolbuszowej: http://www.solbet-kolbuszowa.com.pl/komorkowy.htm i są doskonałej jakości.

Zapytaj tam o cenę (dają upusty).

to zależy czy chce docieplać.... bo jeśli planuje ścianę jednowarstwową to wręcz przeciwnie.... odmiana 400 najcieplejsza ale najbardziej miękka i krucha ... ja mam z 500-tki, docieplać nie będę

moje zdanie... bierz co tańsze...wiadomo , że szary bk jest nieco tańszy...a promieniowanie? ...za kilka miesięcy będziesz miał większe problemy i o tym wyimaginowanym zapomnisz :wink:

No tak, ciekawa dyskusja na temat promieniowani bloczka szarego i białego.

Ja chciałem tylko przypomnieć, że najbardziej promieniotwórcza jest tradycyjna ceramika. Wynika to z natury rzeczy.

Ale nikt nie zastanawia się nad tym aspektem decydując się na dom z ceramiki.

Zresztą słusznie czyni, bo ta promieniotwórczość jest na pomijalnym poziomie, w porównaniu z tłem promieniowania, któe nas otacza na codzień.

Pozdrawiam

to zależy czy chce docieplać.... bo jeśli planuje ścianę jednowarstwową to wręcz przeciwnie.... odmiana 400 najcieplejsza ale najbardziej miękka i krucha ... ja mam z 500-tki, docieplać nie będę

Ojjj, jeszcze się upewnij, bo są to ściany do docieplania! I jest dokładnie odwrotnie: 400 jest najtwardsza, ale zimniejsza. Najbardziej krucha, ale najcieplejsza jest 650 :) Mówimy oczywiście o betonie komórkowym ;)

Witam wszystkich!

Własnie zastanawiam sie nad wyborem bloczka /pustaka do postawienia ścian zwenetrzyn i wew. ,Moim faworytem (i nie ukrywam ze względu na cene) jest bloczek szary zwany siwym z gazobetonu.Jak sądzicie jak jest z tym promieniowaniem tego bloczka bo sprzedawcy zawsze wpychają mi bloczek biały a straszą szarym ze wzgledu na to włanie promieniowanie.Jezeli dobrz kojarze to bloczek szary ma wartośc promieniowania cos okło 0,6(nie pamietam jakie to jednostki) a dopuszczalne promieniowanie wynosi 1,2 , wiec chyba nie ma sie czego bac ,ale co wy o tym sadzicie ???

pozdrawiam i dziek iz góry za odpowiedz

Na stronie: http://www.solbet.pl/ekologia.php jest wykres porównawczy promieniotwórczości kilku materiałów. Ale jakie to ma znaczenie? Jak ktoś się przeci samolotem np do USA to złapie więcej niż podczas awarii w Czarnobylu. Dajmy sobie luzu.

Jeszcze jedno. Widziałem wykres przed zakupem materiałów ściennych i... kupiłem ceramikę poryzowaną! :lol:

A napisz mi, jaka różnica w pieniążkach jest na wszystkich ścianach przy zastosowaniu bloczka białego/szarego.

Bo może okaże się, że skórka nie warta wyprawki.

nie jeat to jakas porazająca kwota cos ok. 800-1000 zł , no ale zawsze

zagłębilem sie w temacie i wychodzi ze taki szary bloczek ma promieniowanie bardzo zblizone do cegły , wiec chyba da sie życ :)

Zbudowaliśmy z białego na klej, teraz wzielibyśmy szary gdyby tylko był wymiarowo dobry na klej...

Promieniowanie szarego jest nie większe niż maxa czy innego porotherma - ale tam to się nazywa nowoczesny materiał

W większości opinie o materiałach budowlanych to reklamy konkretnych produktów więc nie przejmowałbym się tą promieniotwórczością.

W niektórych regionach Polski (a w szczególności w rejonie Sudetów) ziemia ma porównywalna promieniotwórczość z żużlobetonami. Ludzie tam żyją i mają się dobrze.

Większym zagrożeniem dla życia w Polsce są pijani kierowcy niż najgorsze materiały budowlane.

Nikt jakoś nie zauważa że np gips ma w swoim składzie siarkę. Bo przecież w większości przypadków gips jest uzyskiwany przez obmycie spalin zasiarczonych mleczkiem wapiennym.:)

Sprawdźcie jeszcze tę informację, że bloczek szary nadaje się do budowy domów wyłącznie parterowych. Piętrowe powinno się budować z białego.

A co ma piernik do wiatraka??? O tym, czy dany materiał nadaje się do budowy ścian o danej wysokości decyduje jego wytrzymałość na ściskanie, a nie kolor! Szary ma dodatek popiołów lotnych i to wszystko. Promieniotwórczość danego materiału zależy natomiast od materiału z którego jest zrobiony. W uproszczeniu : im mniejsza gęstość objętościowa materiału na ściany, tym mniej materiału w 1 m3 ściany, który potencjalnie emituje promieniowanie. Łapiecie pchły, kiedy uciekają słonie, tzn dywagujecie, czy szary BK ma większą promieniotwórczość od białego, a nikt nie zastanawia się nad promieniotwórczością dziesiątek ton betonu wylanego pod podłogą. W końcu zawiera cement, który także zawiera popioły, mikrokrzemionkę, wolny chrom i tym podobne dodatki (nie mówiąc o osadach z oczyszczalni ścieków, które po spalarni trafiają jako dodatki do betonów).

Sprawdźcie jeszcze tę informację, że bloczek szary nadaje się do budowy domów wyłącznie parterowych. Piętrowe powinno się budować z białego.

skąd wzięłas tą informację?

mam dom z poddaszem użytkowym ... architekt zatwierdził....sądzę, że jeśli byłoby tak jak piszesz to nie uzyskałabym pozwolenia na budowę :roll:

z tym , iż ogólnie bk jest materiałem miększym niż ceramika i dlatego musiałam mieć dodatkowe wzmonienia-słupy betonowe w ścianach , których budując z ceramiki nie musiałabym mieć

ale to, że jest miększy niż ceramika nie dykwalifikuje go jako materiału do budowy domu z poddaszem .... bloku z tego się nie stawia tylko dom jednorodzinny :roll:

sprawdzaj dokładnie informacje które podajesz :wink: