Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewno na więźbę - gdzie i za ile?

Recommended Posts

Wszyscy, którzy są mądrzejsi ode mnie pochwalcie się gdzie i za ile kupowaliście drewno na więźbę dachową i deski.

Zastanawiam się nad zakupieniem już teraz całego drewna. Są trzy powody:

1. Ceny od 1 stycznia na pewno wzrosną (bo swoją cenę podnoszą Lasy Państwowe).

2. Podobno drewno wycięte w obecnym czasie jest najlepsze jakościowo. To z wiosny ma dużo żywicy.

3. Nie chcę być zaskoczony brakiem tego materiału na wiosnę i wizją czekania długimi tygodniami.

pomysłów jest wiele, ale dla przykładu

więźba w Poznaniu to koszt ok 1000 zł /'m3

ja kupiłem w tartaku oddalonym o 100 km - wyszło taniej nawet doliczając transport a przede wszystkim było !

Czy na wiosnę będzie taniej to niestety trudno powiedzieć... jednak proponuję abyś zamówił już teraz z odebraniem na wiosnę.

Jak pisano tu już wiele razy, drewno na konstrukcje najlepsze jest z zimowego wyrębu. Więc grudzień - styczeń - luty będzie najlepszy z punktu widzenia technologicznego. Co do ekonomiki, myślę, ze trzeba teraz zamawiać/kupować bo zawsze nowy rok niesie nowe cenniki aczkolwiek nie zawsze od 1 stycznia.

Jak pisano tu już wiele razy, drewno na konstrukcje najlepsze jest z zimowego wyrębu. Więc grudzień - styczeń - luty będzie najlepszy z punktu widzenia technologicznego. Co do ekonomiki, myślę, ze trzeba teraz zamawiać/kupować bo zawsze nowy rok niesie nowe cenniki aczkolwiek nie zawsze od 1 stycznia.

Czemu z zimowego wyrębu jest lepsze?

Też słyszalem że jest lepsze ale nie wiem dlaczego.

1. Lasy Państwowe robią przetargi na drzewo tartaczne (kto da więcej, ten kupuje) wiec jedynie co mogą zmienić to ceny wywoławcze. Generalnie w Polsce pozyskuje się za mało drewna i zgodnie z prawem popytu i podaży ceny prawdopodobnie będą rosły. Na szczęście można go jeszcze importować, (u nas na Pd Polski dużo firm przywozi drewno ze Słowacji)

Jeżeli chodzi o ceny to na pewno teraz Moza kupić więźbę taniej, bo sezon na dachy się już kończy. Myślę jednak, że różnice w cenie nie będą duże a do tego dochodzi cała robota z układaniem, przekładaniem i przykrywaniem tego drewna, w dodatku część może się pokrzywić (elementy więźby)

2. W okresie zimowym drzewa ograniczają swoją wegetacje i maja mniej soków, w zw. z tym po ścięciu drewno jest mniej narażone na psucie się (gnicie)

My kupowalismy pod Radomiem, drewno impregnowane cisnieniowo, wiezba i deski. Wszystko w rewelacyjnej jakosci (np deski - szalunkowa calowka miala niekiedy 30cm szerokosci - a pod warszawa kupujac deski calowe rzadko kiedy sa szersze niz 13 cm). Nie bylo tez problemu z przywiezieniem 13m platwi 16x22.

W wakacje placilismy cos ok 750zl / m3 za wiezbe. Deska taniej - chyba ok 500zl/m3 + ~300zl transport.

My kupowalismy pod Radomiem, drewno impregnowane cisnieniowo, wiezba i deski. Wszystko w rewelacyjnej jakosci (np deski - szalunkowa calowka miala niekiedy 30cm szerokosci - a pod warszawa kupujac deski calowe rzadko kiedy sa szersze niz 13 cm). Nie bylo tez problemu z przywiezieniem 13m platwi 16x22.

W wakacje placilismy cos ok 750zl / m3 za wiezbe. Deska taniej - chyba ok 500zl/m3 + ~300zl transport.

To co ceny netto czy brutto

Jakim preparatem było impregnowane

To co ceny netto czy brutto

Jakim preparatem było impregnowane

Z tego co pamietam to brutto, jakim? nie wiem, nie pytalem, kolor brazowo-miodowy. Tartak jest bardzo duzy, jak nie jeden z najwiekszych w polsce.

Impregnat raczej dobry, rozbieram wlasnie sterte resztek desek, te ktore byly impregnowane, mimo ze lezaly od czerwca na ziemi nawet nie zmienily koloru - nie impregnowane sa juz czarne.

Jak wszystkie pomysły to proszę :wink: : drzewo własne, impregnacja własna, wycinka z lasu i przeróbka przez trak zlecona.

Na razie wychodzi po 350 zł/m3. Brutto :D

pozdrawiam, majki

ale mi pomysł -

to co, mam kupić ten las? A tartak.... ? ;)

"Każdy orze jak może" Ty płać po 800.

Najwyżej nie będziesz pisał postów typu "tanie budowanie" :wink: :D

zaplacilem 600za m3 z transportem, w sumie 7100 za wszystko. i była to ostatnia więźba w okolicy :o

tartaki puste, następne drewno będzie w marcu, po wyrębie.

drewno mokre i surowe, nie impregnowane i chyba nie będzie, podono szkoda fatygi, mazanie solanką po mokrym zimą to ztrata czasu.:(

Sasha - pisałeś, że wiele może być pomysłów, to ja podałem swój :lol:

Wiesz, ukraść też można - i jak tanio wychodzi ... :roll:

Z drugiej strony jak kupisz tartak, to zaczniesz na tym zarabiać :wink:

Jedrek-Jedrek - dokładnie tak u mnie było, tylko że drzewo też swoje, ale trak jezdny, przyjechał na miejsce i do tego wszystkiego mam jeszcze stos drzewa na opał ze ścinek :lol: 8)

pozdrawiam, majki

Sasha - pisałeś, że wiele może być pomysłów, to ja podałem swój :lol:

Wiesz, ukraść też można - i jak tanio wychodzi ... :roll:

Z drugiej strony jak kupisz tartak, to zaczniesz na tym zarabiać :wink:

Jedrek-Jedrek - dokładnie tak u mnie było, tylko że drzewo też swoje, ale trak jezdny, przyjechał na miejsce i do tego wszystkiego mam jeszcze stos drzewa na opał ze ścinek :lol: 8)

pozdrawiam, majki

Jak znalazłeś ten trak jezdny? Ja też szukam ale coś nie mogę znaleźć. :(