andy_n 04.12.2007 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Wszyscy, którzy są mądrzejsi ode mnie pochwalcie się gdzie i za ile kupowaliście drewno na więźbę dachową i deski.Zastanawiam się nad zakupieniem już teraz całego drewna. Są trzy powody:1. Ceny od 1 stycznia na pewno wzrosną (bo swoją cenę podnoszą Lasy Państwowe).2. Podobno drewno wycięte w obecnym czasie jest najlepsze jakościowo. To z wiosny ma dużo żywicy.3. Nie chcę być zaskoczony brakiem tego materiału na wiosnę i wizją czekania długimi tygodniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 05.12.2007 00:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 pomysłów jest wiele, ale dla przykładu więźba w Poznaniu to koszt ok 1000 zł /'m3 ja kupiłem w tartaku oddalonym o 100 km - wyszło taniej nawet doliczając transport a przede wszystkim było ! Czy na wiosnę będzie taniej to niestety trudno powiedzieć... jednak proponuję abyś zamówił już teraz z odebraniem na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 05.12.2007 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Jak pisano tu już wiele razy, drewno na konstrukcje najlepsze jest z zimowego wyrębu. Więc grudzień - styczeń - luty będzie najlepszy z punktu widzenia technologicznego. Co do ekonomiki, myślę, ze trzeba teraz zamawiać/kupować bo zawsze nowy rok niesie nowe cenniki aczkolwiek nie zawsze od 1 stycznia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 05.12.2007 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Jak pisano tu już wiele razy, drewno na konstrukcje najlepsze jest z zimowego wyrębu. Więc grudzień - styczeń - luty będzie najlepszy z punktu widzenia technologicznego. Co do ekonomiki, myślę, ze trzeba teraz zamawiać/kupować bo zawsze nowy rok niesie nowe cenniki aczkolwiek nie zawsze od 1 stycznia. Czemu z zimowego wyrębu jest lepsze? Też słyszalem że jest lepsze ale nie wiem dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 05.12.2007 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 1. Ceny od 1 stycznia na pewno wzrosną (bo swoją cenę podnoszą Lasy Państwowe). . Czy ta informacja jest pewna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xzbyszek 05.12.2007 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 1. Lasy Państwowe robią przetargi na drzewo tartaczne (kto da więcej, ten kupuje) wiec jedynie co mogą zmienić to ceny wywoławcze. Generalnie w Polsce pozyskuje się za mało drewna i zgodnie z prawem popytu i podaży ceny prawdopodobnie będą rosły. Na szczęście można go jeszcze importować, (u nas na Pd Polski dużo firm przywozi drewno ze Słowacji) Jeżeli chodzi o ceny to na pewno teraz Moza kupić więźbę taniej, bo sezon na dachy się już kończy. Myślę jednak, że różnice w cenie nie będą duże a do tego dochodzi cała robota z układaniem, przekładaniem i przykrywaniem tego drewna, w dodatku część może się pokrzywić (elementy więźby) 2. W okresie zimowym drzewa ograniczają swoją wegetacje i maja mniej soków, w zw. z tym po ścięciu drewno jest mniej narażone na psucie się (gnicie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 05.12.2007 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 2. W okresie zimowym drzewa ograniczają swoją wegetacje i maja mniej soków, w zw. z tym po ścięciu drewno jest mniej narażone na psucie się (gnicie) To ciekawe z jakiego wyrębu będę miał drzewo jak zamawiałem pod koniec listopada i za 2 dni będzie impregnowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 05.12.2007 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 My kupowalismy pod Radomiem, drewno impregnowane cisnieniowo, wiezba i deski. Wszystko w rewelacyjnej jakosci (np deski - szalunkowa calowka miala niekiedy 30cm szerokosci - a pod warszawa kupujac deski calowe rzadko kiedy sa szersze niz 13 cm). Nie bylo tez problemu z przywiezieniem 13m platwi 16x22.W wakacje placilismy cos ok 750zl / m3 za wiezbe. Deska taniej - chyba ok 500zl/m3 + ~300zl transport. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 05.12.2007 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 My kupowalismy pod Radomiem, drewno impregnowane cisnieniowo, wiezba i deski. Wszystko w rewelacyjnej jakosci (np deski - szalunkowa calowka miala niekiedy 30cm szerokosci - a pod warszawa kupujac deski calowe rzadko kiedy sa szersze niz 13 cm). Nie bylo tez problemu z przywiezieniem 13m platwi 16x22. W wakacje placilismy cos ok 750zl / m3 za wiezbe. Deska taniej - chyba ok 500zl/m3 + ~300zl transport. To co ceny netto czy brutto Jakim preparatem było impregnowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 05.12.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Jak wszystkie pomysły to proszę : drzewo własne, impregnacja własna, wycinka z lasu i przeróbka przez trak zlecona. Na razie wychodzi po 350 zł/m3. Brutto pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 05.12.2007 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Jak wszystkie pomysły to proszę : drzewo własne, impregnacja własna, wycinka z lasu i przeróbka przez trak zlecona. Na razie wychodzi po 350 zł/m3. Brutto pozdrawiam, majki ale mi pomysł - to co, mam kupić ten las? A tartak.... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 05.12.2007 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 My kupowalismy pod Radomiem, drewno impregnowane cisnieniowo, wiezba i deski. Wszystko w rewelacyjnej jakosci (np deski - szalunkowa calowka miala niekiedy 30cm szerokosci - a pod warszawa kupujac deski calowe rzadko kiedy sa szersze niz 13 cm). Nie bylo tez problemu z przywiezieniem 13m platwi 16x22. W wakacje placilismy cos ok 750zl / m3 za wiezbe. Deska taniej - chyba ok 500zl/m3 + ~300zl transport. To co ceny netto czy brutto Jakim preparatem było impregnowane Z tego co pamietam to brutto, jakim? nie wiem, nie pytalem, kolor brazowo-miodowy. Tartak jest bardzo duzy, jak nie jeden z najwiekszych w polsce. Impregnat raczej dobry, rozbieram wlasnie sterte resztek desek, te ktore byly impregnowane, mimo ze lezaly od czerwca na ziemi nawet nie zmienily koloru - nie impregnowane sa juz czarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 05.12.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Jak wszystkie pomysły to proszę : drzewo własne, impregnacja własna, wycinka z lasu i przeróbka przez trak zlecona. Na razie wychodzi po 350 zł/m3. Brutto pozdrawiam, majki ale mi pomysł - to co, mam kupić ten las? A tartak.... ? "Każdy orze jak może" Ty płać po 800. Najwyżej nie będziesz pisał postów typu "tanie budowanie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 05.12.2007 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Jak miałbym własne drewno to też wyszłoby mi 350 zł a tak zapłaciłem 750 co i tak jest bardzo tanio biorąc pod uwagę Poznań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 05.12.2007 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 zaplacilem 600za m3 z transportem, w sumie 7100 za wszystko. i była to ostatnia więźba w okolicy tartaki puste, następne drewno będzie w marcu, po wyrębie. drewno mokre i surowe, nie impregnowane i chyba nie będzie, podono szkoda fatygi, mazanie solanką po mokrym zimą to ztrata czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jedrek-Jedrek 05.12.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 ale mi pomysł - to co, mam kupić ten las? A tartak.... ? Drewno kup w Balach i zamów trak przewoźny, przyjada na miesce i potną na takie wymiary jakie Ci bedą odpowiadały. taniej bedzie niż zamówisz gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 05.12.2007 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Sasha - pisałeś, że wiele może być pomysłów, to ja podałem swój Wiesz, ukraść też można - i jak tanio wychodzi ... Z drugiej strony jak kupisz tartak, to zaczniesz na tym zarabiać Jedrek-Jedrek - dokładnie tak u mnie było, tylko że drzewo też swoje, ale trak jezdny, przyjechał na miejsce i do tego wszystkiego mam jeszcze stos drzewa na opał ze ścinek pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 06.12.2007 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 majki - w tym sęk http://www.youtube.com/watch?v=y9U_y5rcKmQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 06.12.2007 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 ja kupowalem wiezbe poza Poznaniem i placilem 750 netto z transportem, deski 500 netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 06.12.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 Sasha - pisałeś, że wiele może być pomysłów, to ja podałem swój Wiesz, ukraść też można - i jak tanio wychodzi ... Z drugiej strony jak kupisz tartak, to zaczniesz na tym zarabiać Jedrek-Jedrek - dokładnie tak u mnie było, tylko że drzewo też swoje, ale trak jezdny, przyjechał na miejsce i do tego wszystkiego mam jeszcze stos drzewa na opał ze ścinek pozdrawiam, majki Jak znalazłeś ten trak jezdny? Ja też szukam ale coś nie mogę znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts