Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzyczenie konta,darowizna a Urzad Skarbowy ... pomozcie

sailor_ro

Recommended Posts

Witam

Sytuacja jest nastepujaca: babcia mojej zony na dniach podpisuje umowe przedwstepna z deweloperem na sprzedaz ziemi.

Babcia jest juz wiekowa,wiec poprosila mnie o uzyczenie konta na cele przelewu od dewelopera.Po wplacie pieniedzy na konto sytuacja bedzie taka ze moja zona ma otrzymac 25 %,a reszta ma zostac wyplacona i babcia rozdysponuje pieniazki.

Moje obawy dotycza ewentualnych spraw podatkowych,oczywiscie na te 25% babcia zrobi darowizne notarialnie(wiec chyba nie bedziemy musieli placic podatku w skarbowce od tej kwoty??)natomiast co zrobic z tymi 75%,czy ewentualnie druga umowa notarilana w ktorej babcia potwierdza ze otrzymala pieniadze.Po prostu chce uniknac sytuacji ze sie okaze iz US zacznie mnie scigac z tytulu niezaplaconych podatkow.

pozdrawiam

no niestety chyba nie.rozmawialem dzisiaj z kobieta z urzedu skarbowego i wyglada to marnie.to znaczy wg nich,przelanie na moje konto pieniedzy babci,kwalifikuje sie od razu do placenia super wysokiego podatku.

Deweloper powinien przekazac pieniadze babci,a babcia komu chce,oczywsicie darowizna itd.

pozdrawiam

Banki zawsze rejestruja każda transakcje, i ślad o nich jest przechowywany przez kilka lat. Natomiast "zawiadamiają z urzedu" o kwotach duzo wyzszych niż wspomniane 40.000,- .

Taka transakcja MOŻE być zakwalifikowana przez US jako pożyczka, ale w I grupie podatkowej nie pobiera sie PCC ("normalnie" wynosi on 2%).

Co do notariusza - to natarialnie mozna potwierdzic jedynie "zgodność podpisu", a nie sam fakt "oddania" pieniedzy.

Biorąc to pod uwage. Możesz smiało przeprowadzić opisana transakcje. Nie niesie ona zadnych skutków "skarbowych" i jest całkowicie legalna.

no własnie stąd że transakcje powyzej jakiejs kwoty sa rejestrowane i banki wysylaja zawiadomienia do skarbówek.bodajze od 40 tysiecy złotych.

Pierwsze słyszę żeby transakcje powyżej 40 koła były automatycznie zgłaszane do US. Wiesz ile by było takich zgłoszeń. Każdy akt notarialny na dzień dzisiejszy byłby zgłaszany a uwierz mi było by tego od groma. Być może jest jakaś kwota graniczna ale nie tak niska. Nie ujawnione źródła dochodu zaczynaja sie bodajże od 100 tysia.

Prawie się zgadza...

Chodzi o granicę 15 tys. EUR (czyli na dziś jakieś 50kilka tys. zł; kiedyś było 10 tys. EUR, a EUR po 4zł i potocznie mówiło się o 40 tys. stąd niektórzy to tak zapamiętali) i są wysyłane, ale nie do US tylko do GIIF. Znajomy pisze oprogramowanie, które takie transakcje wysyła (nie tylko pojedyncze, szuka też w odpowiedni sposób transakcji powiązanych i je sumuje, tak więc kilka transakcji na mniejsze kwoty także może trafić), więc to się odbywa naprawdę i funkcjonuje. Działa to m.in. w bankach, biurach maklerskich (w tych instytucjach zautomatyzowanie), kancelariach notarialnych, kasynach itd. Wysyłane to jest jako plik XML o ustalonym przez GIIF formacie, więc automatyczne przetwarzanie tego, nawet przy dużej ilości mają opanowane. U siebie już także łączą sobie transakcje z różnych instytucji dotyczące jednej osoby i łącznie analizują.

Aczkolwiek jakie jest tego wykorzystanie w GIIF? Póki co chyba szukają tylko naprawdę dużych rzeczy, ale kto wie... Z drugiej strony maluczkich łatwiej przydybać, udowodnić, itd.

GIIF = Generalny Inspektor Informacji Finansowej (pod egidą Ministerstwa Finansów :)

Banki zawsze rejestruja każda transakcje, i ślad o nich jest przechowywany przez kilka lat. Natomiast "zawiadamiają z urzedu" o kwotach duzo wyzszych niż wspomniane 40.000,- .

Nie aż tak dużo wyższych, patrz wyżej :)

Taka transakcja MOŻE być zakwalifikowana przez US jako pożyczka, ale w I grupie podatkowej nie pobiera sie PCC ("normalnie" wynosi on 2%).

Pożyczka zwolniona? Tylko do kwoty określonej w podatku od spadków i darowizn, czyli nie wiele (coś koło 10 tys. zł). Mam wrażenie, że mówimy tutaj o większych kwotach.

No i gorzej jak zostanie zakwalifikowana jako darowizna - jeszcze większy podatek niż PCC od pożyczki. Też niby zwolniona, ale nie w tej sytuacji, bo się nie da tak spełnić wymagań do zwolnienia.

Moim zdaniem nie ma co kombinować, założyć konto babci, z dostępem przez Internet, choć wiekowa, Wy to obsłużycie. Potem z jej konta może(cie) już robić darowizny, w ramach rodziny (I grupa) zwolnione z podatku od darowizn - ale trzeba pamiętać o przekazaniu ich koniecznie przelewem z konta babci na konto osoby obdarowanej oraz złożyć odpowiednią deklarację.

Fakt, moja wina. Miałem 'zakonotowane" 50.000 tyle, że euro :oops:

Istnieją wyroki SN, które zapadły jeszcze w czasach "mniej liberalnych", że sam fakt wpłynięcia kwoty na konto nie jest równoznaczny z pozyczką i nie dotyczyły wpłat między osobami z I grupy - wręcz przeciwnie - osób obcych.

Tak i dzisiaj mieliśmy przypadek "długoterminowego" użyczenia konta, który tez nie został okreslony jako pożyczka - mam na myśli "słynną" sprawę "konta Pana (byłego) Premiera.

Nie mniej jednak, nadgorliwych urzędników nie brak - również w US. Moim zdaniem jednak szanse aby ktoś zinterpretował użyczenie konta jako pożyczkę, czy darowiznę jest znikome - no chyba, że wydatki z tej kwoty "pójdą" na "potrzeby własne" właściciela konta - ale to już "inna inszość".

Pozdrawiam

Ta, przypadek z premierem może być pomocny, wreszcie się do czegoś przydał :-)

Jednak w tym przypadku nie tylko o użyczenie konta chodzi, ale także o to co ma nastąpić później z tymi pieniędzmi - darowizny. A tego się już nie da bez podatków z użyczonym kontem zrobić.

sailor_to - nie wystarczy notarialne darowanie, muszą być spełnione wymogi formalne, a to oznacza przekazanie darowizny pieniężnej przelewem, nadawcą musi być darujący.

hey

Sprawę załatwiliśmy inaczej,pierwszą część wziął na swoje konto nasz adwokat,niestety bierze gosciu 4 procent od sumy.

Z pewnych wzgledow otwarcie konta na babcie nie wchodzi w grę.

Reasumując,w najblizyszm czasie wpłyna jeszcze dwa przelewy,nie chce płacić adwokatowi,ale równiez nie chce dzielić sie ze skarbówką.

Jak sporządzić umowę użyczenia konta,aby nie podpadała pod US??

Co do darowizny to owszem,wiem,że notarialnie,ale adwokat w poniedziałek babci przekaże pieniadze do ręki i w momencie gdy babcia w domu dzieli,też do ręki,to nie zamierzam sie w jakieś zabawy notarialne bawić.

przynajmniej nie od tej pierwszej transzy.moze później ...

pozdrawiam

Ja pisałem tylko o uzyczeniu i tylko do tej spawy sie odniosłem.

Natomiast co do darowizny - a tak, może być potraktowana kwota, która "zostanie" na rachunku, to w pełni podzielam to, co napisałeś.

Musza być spełnione wymogi formalne (przelew na konto, zawiadomienie o fakcie US) aby "podpaść" pod ustawe i nie płacić nic do US. W przeciwnym wypadku - niestety "opłata może być znaczna"

Pozdrawiam.

Ps. Z formalnego punktu widzenia nie musi być żadnej umowy na użyczenie konta. MUSI być natomiast "rozliczenie" kwot które wpłynęły na konto w formie np. pokwitowania Babci otrzymanej gotówki, lub PIT-a rozliczajacego darowizne.

Co do darowizny to owszem,wiem,że notarialnie,ale adwokat w poniedziałek babci przekaże pieniadze do ręki i w momencie gdy babcia w domu dzieli,też do ręki,to nie zamierzam sie w jakieś zabawy notarialne bawić.

nie, nie wiesz, że notarialnie.

nic nie potrzeba w przypadku gotówki notarialnie (chyba, że babcia z jakiegoś powodu chce).

jeśli przekażecie gotówkę do ręki tak jak napisałeś - obdarowany płaci podatek od darowizny (w tej grupie podatkowej powyżej ok. niecałych 10 tys. zł). tzn. powinien, bo oczywiście możecie nie zapłacić, nie zgłaszać i mieć spokój przynajmniej dopóki ktoś nie zechce weryfikować waszych dochodów i wydatków.

tak jak pisaliśmy tutaj - tylko przelew z konta babci i odpowiednie zgłoszenie do US zwolni Was z podatku. i nie ma zmiłuj, że babcia nie może. to zwolnienie jest dodatkowym przywilejem uzyskiwanym tylko pod ściśle określonymi warunkami. nie pomoże tutaj żadne użyczenie konta - to jest tylko rozwiązanie na otrzymanie tej kasy od developera, ale nadal pozostaje ona babci i jeśli chcecie ją jakoś spożytkować to trzeba to dalej w jakiś sposób pociągnąć. o ile oczywiście mówimy o większych kwotach, bo przy mniejszych nie ma się co przejmować.

ps. może jest w tym jakiś głębszy sens i jeszcze inne okoliczności, ale adwokat który Wam zabiera 4%, nie rozwiązując nic i pozostawiając Was dalej z problemem... czy aby jest właściwy?

Adwokat daje babci pieniazki do ręki, użycza swego konta,więc jesli beda to jego problem zeby pozniej zalatwic sprawe przed US,bo on uzycza konta,myle sie??

Co do darowizny i notariusza,moj blad oczywiscie,pieniadze musza wplynac na konto.Pytanie,czy babcia moze te pieniadze wplacic w banku (w kasie) ,czy musi je przetransferowac ze swego konta??

a i jeszcze jedna sprawa,jesliby babcia wplacala kase na konto mojej zony i moje(nasze wpolne)darowizna zrobila dla niej(ona jest w pierwszej grupie,ja niestety w drugiej-podatek 12%,powyzej kwoty 7800 chyba),to czy to bedzie ok,czy US powie ze ja tez zostalem obdarowany bo konto wpsolne.

"Z formalnego punktu widzenia nie musi być żadnej umowy na użyczenie konta. MUSI być natomiast "rozliczenie" kwot które wpłynęły na konto w formie np. pokwitowania Babci otrzymanej gotówki, lub PIT-a rozliczajacego darowizne."

Czyli,co podaje swoje konto,pieniadze wplywaja,a babcia kwituje odbior pieniedzy ode mnie i ja jestem czysty,czy to miales na mysli.

a jak sie ma do tego sprawa depozytu,cos czytalem ze jest taki przepis o depozycie prawidlowym i nieprawidlowym,pierwszy nie podlega podatkowi drugi tak.

roznica miedzy nimi,byla taka,ze prawidlowy jesli,oddaje sie "te"same pieniadze,nieprawidlowy jesli oddaje sie "takie"same lub "tyle" samo.

znalazlem to gdzies w necie,gdzie byla mowa o sprzedazy mieszkania przez ojca,a pienaidze wplynely na konto syna,ktory je ojcu przekazal.

Generalnie to ja glupi juz jestem,wiem ze babcia konta nie moze zalozyc i tak to wyglada.

pozdrawiam

Adwokat daje babci pieniazki do ręki, użycza swego konta,więc jesli beda to jego problem zeby pozniej zalatwic sprawe przed US,bo on uzycza konta,myle sie??

tak, ale to Ci rozwiązuje tylko problem przekazania kasy od developera do babci. za 4% to dość drogo. US taniej by Ci to policzył w maks. skrajnie niekorzystnej interpretacji :)

Co do darowizny i notariusza,moj blad oczywiscie,pieniadze musza wplynac na konto.Pytanie,czy babcia moze te pieniadze wplacic w banku (w kasie) ,czy musi je przetransferowac ze swego konta??

warunek dosłownie wygląda tak, cytat z ustawy: "udokumentują ... ich otrzymanie dowodem przekazania na rachunek bankowy nabywcy albo jego rachunek prowadzony przez spółdzielczą kasę oszczędnościowo-kredytową lub przekazem pocztowym."; nie podejmuję się interpretować, US już mnie nie raz zaskoczył swoim rozumieniem języka polsko-prawnego :)

a i jeszcze jedna sprawa,jesliby babcia wplacala kase na konto mojej zony i moje(nasze wpolne)darowizna zrobila dla niej(ona jest w pierwszej grupie,ja niestety w drugiej-podatek 12%,powyzej kwoty 7800 chyba),to czy to bedzie ok,czy US powie ze ja tez zostalem obdarowany bo konto wpsolne.

Powinno wystarczyć wyraźne zaznaczenie na wszystkich dokumentach (umowa darowizny, przekaz/przelew, deklaracja), że to tylko darowizna dla Twojej żony). Ale lepiej się jeszcze w swoim US upewnij - oni to będą wstępnie interpretować od razu przy składaniu deklaracji. W takich sytuacjach US lubi wyszukiwać jakieś kruczki :)

tak, ale to Ci rozwiązuje tylko problem przekazania kasy od developera do babci. za 4% to dość drogo. US taniej by Ci to policzył w maks. skrajnie niekorzystnej interpretacji :)

no wiec wlasnie,kobieta w moim US powiedziała,ze taki przelew,to oni by zrozumieli jako darowizne dla mnie,ale nie od babci tylko od dewelopera,ktory dla mnie jest osobą obcą.Od babci to skasowali by mnie 12% powyzej kwoty 7800(około).bo jakby to miało byc 4% dla US to bym im zapłacił :D

warunek dosłownie wygląda tak, cytat z ustawy: "udokumentują ... ich otrzymanie dowodem przekazania na rachunek bankowy nabywcy albo jego rachunek prowadzony przez spółdzielczą kasę oszczędnościowo-kredytową lub przekazem pocztowym."; nie podejmuję się interpretować, US już mnie nie raz zaskoczył swoim rozumieniem języka polsko-prawnego "

no to oni potrafia najlepiej.niemniej jednak babcia wpłaca w okienku pieniadze,w tytule transakcji podaje darowizna dla pani X-wnuczki.

wtedy moja zona w skarbówce,bedzie mogła okazać wyciag z banku na którym ów przelew będzie figurował.

Dziekuje wszystkim za podpowiedzi.

pozdrawiam

• 1 year później...
Banki zawsze rejestruja każda transakcje, i ślad o nich jest przechowywany przez kilka lat. Natomiast "zawiadamiają z urzedu" o kwotach duzo wyzszych niż wspomniane 40.000,- . 50000

Co do notariusza - to natarialnie mozna potwierdzic jedynie "zgodność podpisu", a nie sam fakt "oddania" pieniedzy.

Biorąc to pod uwage. Możesz smiało przeprowadzić opisana transakcje. Nie niesie ona zadnych skutków "skarbowych" i jest całkowicie legalna.