Sasha 05.12.2007 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Witam Dostałem wycenę i zastanawiam się czy to normalna cena za taką instalację 1. Czy koszty materiałów są OK?2. Czy robocizna nie jest zbyt droga?3. Gdzie do cholery mogę zaoszczędzić ? http://img337.imageshack.us/img337/9008/wycenakotowniaap9.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 05.12.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 O ...tu... niecenzuralne słowo niejedno... 42 tys?? słono... wręcz wybuliłem na co i cuw 18 tys teraz dołożę powiedzmy 1,5 dajmy na to 20 tys za dom 135 m2 piec na ekogroch i zasobnik 140l grzejniki aluminiowe i jakieś 40m2 podłogówki. na dwóch rozdzielaczach, 1 pompie, głowicach temostatycznych (zamierzane) i sterowniku (zamierzenie) Głowice + zawór termostatyczny danfosa masz po 90 pln netto... w płocku w bardzo drogim sklepie są po 80 brutto, allegro ok 60 możeinny model ale... zawory odcinające są po około 10 pln brutto max 15 pln masz po 31,5 netto Zamiast kanałówek daj podłogówki z zagęszczonymi pętlami, sporo kosztów spadnie sam tak zrobiłem pod drzwiami tarasowymi 3,60mb jak narazie spisuje się wyśmienicie Mój hydraulik wziął 4 tys. Po co ci piec na pellets ?? jeśli pellets to zapewne z podajniliem... po co ci w takim razie zbiornik buforowy?? zwykły zasobnik masz za niecałe 1000 pln taki 140 l elektrometa np. Kiedy ci się zwróci ta rożnica w cenie?? Jakie ilości rur, żeby to dobrze przeanalizować trzebaby poznać ilości zakładane zużycia jednostkowe... wstępnie to sporo cen masz x 1,5 czy nawet 2 To tak na szybko trzebaby przysiąść do tematu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 05.12.2007 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Mój wykonawca wstępnie wycenił całość (z piecem na ekogroszek) na około 35 tysięcy wraz z robocizną. Nie mam tak szczegółowej wyceny jak Ty póki co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 05.12.2007 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 no mało to napewno nie jest ... tak obrazowo u mnie całośc wod-kan i c.o. wyszło ok 33k kociol 25kw elektromet + zasobnik na cwu 200 l 13szt kaloryferów w tym zupełnie płaskie 4 pompy (1,podłoga, 1 kaloryfery,1 cwu, 1 cyrkulacja) ok 250 m podłogówki (rury) 3 rozdzielacze , zawór 4 dr. i 3 dr. mieszajace) 2szt geberitów, 1 bidet rurki rureczki itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 05.12.2007 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 no mało to napewno nie jest ... tak obrazowo u mnie całośc wod-kan i c.o. wyszło ok 33k kociol 25kw elektromet + zasobnik na cwu 200 l 13szt kaloryferów w tym zupełnie płaskie 4 pompy (1,podłoga, 1 kaloryfery,1 cwu, 1 cyrkulacja) ok 250 m podłogówki 3 rozdzielacze , zawór 4 dr. i 3 dr. mieszajace) 2szt geberitów, 1 bidet rurki rureczki itp ale żeś panie tego tam nainstalował jaka powierzchnia domu bo patrząc po m2 podłogówki i ilości grzejnikó to chyba masz ogromą chatkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 05.12.2007 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 jaka powierzchnia domu bo patrząc po m2 podłogówki i ilości grzejnikó to chyba masz ogromą chatkę no troszke w błąd wprowadziłem ale juz poprawiłem (chodzi o 250 mb rury ) podlogówki są małe 5 szt chatka 200m2 liczone po podłodze + schody i mini schowek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 05.12.2007 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Dobrajestem Wam winien wyjaśnienie i jednocześnie proszę o radę Założenia dla COdół grzejniki + mała podłogówka w łazience i wiatrołapiegrzejniki kanałowe - wiem są drogie góra grzejniki + duża podłogówka w łazience i prali Dom 300 m2 podłogiOddzielne sterowanie temp góra / dół Chciałbym mieć jakieś porównanie czy ta oferta jest droga czy też nie więc chcę rozbić ją na czynniki pierwsze 1. Piec + zbiornik + materiał instalacyjny do kotłowni = 17.800 PLNCenę nabija piec i zasobnik - tu można taniej o kilka tys2. Grzejniki, osprzęt, orurowanie, podłogówka, instalacja CWU = 14.451 PLN3. Grzejniki kanałowe z kratkami = 5.881 PLN4 Instalacja sanitarna PCV = 1.200 PLN Na to robocizna 7.000 Więc takJeżeli spróbujemy sprawić aby oferty były porównywane to wychodziKotłownia na groszek = 12.000 (bo piec na pellety jest drogi)grzejniki zostają = 14.151grzejniki kanałowe wyrzucamy = 0instalacja sanitarana zostaje = 1.200robocizna zostaje 7.000 Posumowanie: 34.351 - więc jak teraz wygląda ta cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 05.12.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 A ja zapłaciłem za rurki w domu 170m2 ponad 60tys, robocizna ok 10...dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 06.12.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 A ja zapłaciłem za rurki w domu 170m2 ponad 60tys, robocizna ok 10...dużo? fajny temat duże domy i duże koszty ja mam nadzieje w małym domku zmieścić się z kotłem na ekogroszek w 25k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yar65 06.12.2007 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 ja mam nadzieje w małym domku zmieścić się z kotłem na ekogroszek w 25k Dom 120 p.u. - wod - kan + c.o. --> kosztorysy na 18-22 tys. + ja kupuję piec i grzejniki drabinkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 06.12.2007 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 OK. Dziękuję za wypowiedzi W sumie to ta moja wycena nie odbiega jakoś mocno od waszych standardów - a moje "fanaberie" (pellety + grzejniki kanałowe) niestety nabajają cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 06.12.2007 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 U mnie koszt systemu grzewczego w domku 120m wynosi 25 tys. Piec kondensacyjny Ferroli Domiproject, grzejniki Kermi 8 szt, dwie "drabinki" w łazienkach, ogrzewanie podłogowe na powierzchni 78 m. W tej cenie jest: kocioł z osprzętem ok 5,5 tys., podłogwka ok.8 tys. grzejniki z doprowadzeniem ok. 9 tys., koszty instalacji gazowej (bez wykopu) ok 2,5 tys. W tym robocizna wyniosła w granicach 4 tys (m2 podlogówki był 27 zł). Firma wielokrotnie sprawdzona, nie najtańsza, cena żadna okazyjna, normalna po lekkiej negocjacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuna3 07.12.2007 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezi 08.12.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 Ja place 46 tys brutto za 100 m2 podlogowki, piec gazowy, grzejniki ,solary, cala hydraulika, podlaczenie kominka z plaszczem bez osprzetu i kominka. Dom ma 200 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mushasi 09.12.2007 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 robiłem teraz dom w systemie kombinowanym 50 m2 podłogówki + 12 grzejników w tym jedna drabinka piec mini max plus Termetu (maleństwo 18 kw )+ kominek z płaszczem wodnym kszty materiałowe bez wkładu kominkowego wyniosły 14 500z robocizną wyniosło to 20 tysiecy zł Zapomniałem dodać że razem z wodą i białym montażem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masza 16.12.2007 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Moim zdaniem będzie to droga instalacja, choć przy materiale kupionym u wykonawcy, to jaki by ten wykonawca nie był - przepłacisz. Jak zaoszczędzić?Umówić się z wykonawcą, że on daje robociznę, a Ty kupujesz materiał, ale nie od niego, tylko sam jedziesz do hurtowni i kupujesz na siebie. Przerażające? Przecież nie każdy zna się na rurach, pompach, żeby robić takie zakupy. Ale możliwe. Wystarczy, że wykonawca da Ci listę zakupów...Tylko ciekawe czy po takiej propozycji będzie Twój wykonawca chciał jeszcze z Tobą współpracować? Na moje oko w Twojej wycenie w materiale jest ok. 8 tys. zł netto narzutu wykonawcy. Czyli za robociznę płacisz faktycznie nie 7 tys. zł, lecz ok. 15 tys. zł netto. Pewien człowiek z hurtowni powiedział mi, że dla domu 230 m2 materiał CO+CWU+kanalizacja to 11-12 tys. zł (brutto, bez kotła). Tyle to średnio kosztuje dla klienta. Pod warunkiem, że nie kupuje u wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts