Chody 05.12.2007 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Witam Forumowiczow, Dwa tygodnie temu dokonalem wymiany starego pieca gazowego /dwufunkcyjnego/ na nowy model. Niestety nowy piec od czasu do czasu "gasnie". Wedlug fachowcow przyczyny nalezy szukac w tym iz odleglosc pieca do szczytu komina to zaledwie 1.5 -2.0 m tym samym komin nie ma duzego ciagu. Piec najprawdopodobniej gasnie poniewaz ktoras z zainstalowanych czujek wylacza obieg (tzw. "cofka"). Nie jestem jednak calkowicie przekonany co do tego. Stary piec (podobne parametry i elektronika co nowy) dzialal poprawnie. Nie chce zakladac specjalnego wentylatora na komin by zwiekszyc ciag. Wylaczenie czujki jest zbyt ryzykowne i niedopuszczalne. Prosze o pomoc. Czy ktos z forumowiczow wiem moze ile powietrza/tlenu pobieraz standardowy piec gazowy przy spalaniu 1m3 gazu. Pozdrawiam, CH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 06.12.2007 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 Przy tak krótkim przewodzie kominowym powinieneś mieć kocioł z zamkniętą komorą spalania. Przy kotle z otwartą komorą spalania efektywna wysokość komina aby uzyskać prawidłowy ciąg kominowy powinna wynosić min 4-5 mb. Spalanie gazu w kotle wymaga dużej ilości powietrza: - do spalenia 1 m/3 gazu potrzeba go aż 10 m/3.Dlaczego tak dużo? Spalenie 1 m/3 gazu wymaga 2 m/3 tlenu a tlen stanowi tylko około 20% (piątą część) powietrza, czyli 1 m/3 tlenu to aż 5 m3 powietrza, a 2 m/3 tlenu to już 10 m/3 powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 06.12.2007 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 Spalanie gazu w kotle wymaga dużej ilości powietrza: - do spalenia 1 m/3 gazu potrzeba go aż 10 m/3. Nie wiem jak w kotłach, ale w silnikach spalinowych zasilanych CNG do spalenia 1m3 potrzeba aż 16,8m3 powietrza, przy założeniu, że mieszanina jest najbardziej ekonomiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts