Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szambo

Recommended Posts

Ja opróżniam co tydzień bo zainstalowałem mały zbiornik z nadzieją na kanalizację (zresztą ta matka głupich chyba mnie kocha bo mam już po 2 latach studzienkę na działce - teraz czekam na warunki przyłączenia). Wychodzi tego około 4-5m3 na tydzień dla rodziny 2+1, która kąpie się codziennie. Do tego jest zmywarka (czyli mało wody idzie na "mycie garów") i dobra pralka.

Ja dla 3 osobowej rodziny (miezkam na razie w bloku) obliczyłem średnie zużycie dobowe na jednego domownika. Liczyłem kuchnię i łazienkę. Wyszło mi (uśredniając zużycie roczne) 105litrów/dobę/osobę. Nadmienię, że oszczędzamy wode. Tak więc przez tydzień wychodzi dla trójki 3x7x105=2205litrów=2,2m3

Jeśli miałabyś mieć szambo 10m3 to wystarcza na około 4 tygodnie. Opróżnienie takiego szamba to koszt około 240zł, rocznie prawie 3tys. Jak widzisz koszt nie mały więc zastanowić się trezba nad innych wyjściem jeśli ma być docelowe

Pojemność szamba to jedno a pojemność szambolotu to drugie :) U nas wóż asenizacyjny jest pojemności 9 m3 i tyle wywozi średnio raz na 25 dni. Rodzina 2+2, bez jakiegoś specjalnego oszczędzania. No, może z zastosowaniem lekkich przemyśleń :wink: Mianowicie u mnie stwierdzam że większość wody trafia do szamba przez dolnopłuk. Wyregulowałem go więc, by wypełniał się możliwie niewielką ilością wody (pod przyciskiem mam regulację). Mówimy tu o litrze w tą czy w tą, bo taka jest regulacja, ale policzmy: 4 domowników * 5 naciśnięć przycisku (załóżmy) * 30 dni w miesiącu = 600 dolnopłuków wody. Zmniejszyć jego pojemność o litr to ten sam efekt w muszli, ale 0.6 kubika wody w szambie mniej... Polecam pod rozwagę posiadaczom regulacji.

Pojemność szamba to jedno a pojemność szambolotu to drugie :) U nas wóż asenizacyjny jest pojemności 9 m3 i tyle wywozi średnio raz na 25 dni. Rodzina 2+2, bez jakiegoś specjalnego oszczędzania. No, może z zastosowaniem lekkich przemyśleń :wink: Mianowicie u mnie stwierdzam że większość wody trafia do szamba przez dolnopłuk. Wyregulowałem go więc, by wypełniał się możliwie niewielką ilością wody (pod przyciskiem mam regulację). Mówimy tu o litrze w tą czy w tą, bo taka jest regulacja, ale policzmy: 4 domowników * 5 naciśnięć przycisku (załóżmy) * 30 dni w miesiącu = 600 dolnopłuków wody. Zmniejszyć jego pojemność o litr to ten sam efekt w muszli, ale 0.6 kubika wody w szambie mniej... Polecam pod rozwagę posiadaczom regulacji.

Myślę, że to wszystko kwestia przyzwyczajeń. Wg mnie najwięcej wody idzie na kąpiel w wannie. Ja wraz z rodziną lubimy się kąpać w pełnej wannie...

Mam też nadzieję, że przez te 25 dni licznik wody przekręca się również o 9m3 bo jak nie to znaczy...