aLien01 05.12.2007 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Witam Mam pytanie do użytkujących szambo co ile dni opróżniacie szambo (jeśli możecie podajcie ilość osób)? Chyba będę musiał wkopać szambo i zastanawiam się dla rodziny 3 osobowej jakie szambo należy postawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 05.12.2007 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Ja opróżniam co tydzień bo zainstalowałem mały zbiornik z nadzieją na kanalizację (zresztą ta matka głupich chyba mnie kocha bo mam już po 2 latach studzienkę na działce - teraz czekam na warunki przyłączenia). Wychodzi tego około 4-5m3 na tydzień dla rodziny 2+1, która kąpie się codziennie. Do tego jest zmywarka (czyli mało wody idzie na "mycie garów") i dobra pralka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawciupag 05.12.2007 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Ja dla 3 osobowej rodziny (miezkam na razie w bloku) obliczyłem średnie zużycie dobowe na jednego domownika. Liczyłem kuchnię i łazienkę. Wyszło mi (uśredniając zużycie roczne) 105litrów/dobę/osobę. Nadmienię, że oszczędzamy wode. Tak więc przez tydzień wychodzi dla trójki 3x7x105=2205litrów=2,2m3Jeśli miałabyś mieć szambo 10m3 to wystarcza na około 4 tygodnie. Opróżnienie takiego szamba to koszt około 240zł, rocznie prawie 3tys. Jak widzisz koszt nie mały więc zastanowić się trezba nad innych wyjściem jeśli ma być docelowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koniczynka 05.12.2007 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Przy okazji:Jakie są koszty robocizmy betonowego szamba na 10 m sześć. w okolicy Warszawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilczur 05.12.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 ja zapłaciłem 4000 za wszystko robocizna plus zbiornik 1om3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koniczynka 05.12.2007 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 05.12.2007 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koniczynka 06.12.2007 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 Od nas chcą 4800 za całość szambo 10 m. plus robocizna. Bilczur, dzięki, widzę, że cena znacznie zawyżona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 06.12.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 miezkam na razie w bloku,Wyszło mi 105litrów/dobę/osobę. .. Tyle samo w domu. 2+2 = 400l dziennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwo_72 06.12.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 U nas przy szambie 10m3 i rodzinie 2+2 wychodzi raz na 2 tygodnie. Iwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 07.12.2007 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Pojemność szamba to jedno a pojemność szambolotu to drugie U nas wóż asenizacyjny jest pojemności 9 m3 i tyle wywozi średnio raz na 25 dni. Rodzina 2+2, bez jakiegoś specjalnego oszczędzania. No, może z zastosowaniem lekkich przemyśleń Mianowicie u mnie stwierdzam że większość wody trafia do szamba przez dolnopłuk. Wyregulowałem go więc, by wypełniał się możliwie niewielką ilością wody (pod przyciskiem mam regulację). Mówimy tu o litrze w tą czy w tą, bo taka jest regulacja, ale policzmy: 4 domowników * 5 naciśnięć przycisku (załóżmy) * 30 dni w miesiącu = 600 dolnopłuków wody. Zmniejszyć jego pojemność o litr to ten sam efekt w muszli, ale 0.6 kubika wody w szambie mniej... Polecam pod rozwagę posiadaczom regulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.12.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Od nas chcą 4800 za całość szambo 10 m. plus robocizna. Bilczur, dzięki, widzę, że cena znacznie zawyżona. A nie lepiej kupić gotowe? Za tą cenę można mieć wykop, zbiornik, zasypanie, przyłącze i jeszcze na kawę zostanie. Dodatkowo całość operacji zamyka się w kilku godzinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 07.12.2007 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Pojemność szamba to jedno a pojemność szambolotu to drugie U nas wóż asenizacyjny jest pojemności 9 m3 i tyle wywozi średnio raz na 25 dni. Rodzina 2+2, bez jakiegoś specjalnego oszczędzania. No, może z zastosowaniem lekkich przemyśleń Mianowicie u mnie stwierdzam że większość wody trafia do szamba przez dolnopłuk. Wyregulowałem go więc, by wypełniał się możliwie niewielką ilością wody (pod przyciskiem mam regulację). Mówimy tu o litrze w tą czy w tą, bo taka jest regulacja, ale policzmy: 4 domowników * 5 naciśnięć przycisku (załóżmy) * 30 dni w miesiącu = 600 dolnopłuków wody. Zmniejszyć jego pojemność o litr to ten sam efekt w muszli, ale 0.6 kubika wody w szambie mniej... Polecam pod rozwagę posiadaczom regulacji. Myślę, że to wszystko kwestia przyzwyczajeń. Wg mnie najwięcej wody idzie na kąpiel w wannie. Ja wraz z rodziną lubimy się kąpać w pełnej wannie... Mam też nadzieję, że przez te 25 dni licznik wody przekręca się również o 9m3 bo jak nie to znaczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MamusiaTomusia 08.12.2007 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 U nas 2+1 raz na dwa tygodnie, mamy 8m2. Gdzies czytalam ze bez wzgledu na wielkosc szamba, jesli jest takie normalne to powinno sie wybierac co 10-14 dni najrzadziej zeby tam za bardzo bakterie nie hulaly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts