Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarz do dziennika budowy mojego EM20 na Podhalu

Recommended Posts

Witam ponownie! Przychodzę się pożalić. Nie widzę na forum polecanych architektów z Podhala. Będę robić skladaka czyli dwa projekty w jednym. Jako, że nie jestem z Podhala prosiłabym o polecenie architekta. Może być Nowy Targ, Szczawnica. Podhale jakieś takie bardzo tajemnicze na FM, nikt się nie ujawnia.

Z tym widokiem piękna sprawa. Tak kocham nasze Tatry, że nie wyobrażam sobie reszty życia z dala. Ciagle walczę z zakupem działki.

Ale nie zaśmiecam. Czekam oczywiście na dalsze relacje rodzynka na Podhalu! I jak tam piesek? Zakupiony?

Pozdrawiam serdecznie!

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

Witam! Elewacja wygląda elegancko! Kamień i podbitka wyszły pięknie. Szkoda,że pogoda wszystko opóżnia. Ja byłam w czerwcu na Podhalu i nie mogłam zrobić przez 7 dni fotografii działki z widokiem na Tatry bo były ciągle w deszczowych chmurach. Lipiec widać nie lepszy.

Zachwycam się ciągle dachem, piękna dachówka i piękna robota!

Pozdrawiam i życzę jak nie słonecznej to chociaż suchej pogody!

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 4 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...

Przepiękne widoki! Tatry u was na wyciągnięcie Ja będę oglądać Tatry z południowego zbocza Gorców. Na lewo mam Pieniny, na prawo Beskidy. Na wprost ukochane Tatry i u podnóża zalew Czorsztyński. Prawdziwa zima w górach to najpiękniejszy czas.

Jestem Ci bardzo wdzięczna za namiar na majstra. Bardzo miły człowiek i wie co robi. Czekamy na projekt żeby dogadać wszystko ze szczegółami. Planujemy zacząć w czerwcu i skończyć na SSO w tym roku. Majster już był oglądać działkę.

Jak się sprawuje włóknina jako drenaż? Jeśli możesz mi podać koszt włókniny i czy coś jeszcze oprócz tego jest potrzebne to byłabym bardzo wdzięczna. Mam już kontakt do Gliwic i jak tylko bedę w Polsce to zadzwonię do nich. Czy majster robił Ci ten drenaż, czy firma z Gliwic przyjechała?

Przepraszam, że Cię zasypuję pytaniami, ale nikt tu na forum nie buduje na Podhalu. A ty masz swoją budowę w jednym paluszku.

Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru-przy ekstra kominku!

ja kupiłem sobie 2 rolki włókniny - już nie pamiętam ile ona kosztowała. Drenaż - to znaczy tę jego część przy fundamentach układał majster. Natomiast patrząc wstecz - ja mam glinę i nie robiłbym drenażu tuz przy fundamencie, ale tak z 1-2 m od obrysu domu. Tuż przy fundamencie mam teraz chodniczek brukowy, a nad nim jak widać na zdjęciach dach o głębokości około 1 metra i w związku z tym ziemia tuż przy ścianie prawie zawsze jest sucha, a poza tym gliniasta - więc nie ma prawa woda przedostawać się w okolicę fundamentu. Kiedyś widziałem taki artykuł o tzw. drenażu francuskim - niestety po fakcie - i oni zalecali w nim zrobić opaskę drenażową właśnie około 1-2 m od obrysu domu. Pozdrawiam i trzymam kciuki

• 2 months później...
  • 4 months później...