Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarz do dziennika budowy mojego EM20 na Podhalu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 months później...

witam

Zachwycił mnie dach. Już się na niego zdecydowałam, ale coraz częściej słyszę, że przez posypkę szybciej zarasta glonami. Niestety nie mogę tego sprawdzić (w okolicy nikt nie ma takiego pokrycia) dlatego proszę o opinie tutaj. Czy naprawdę tak szybko zarasta, brudzi się, czy jest to widoczne na ciemnym dachu, a może akurat na blasze tej firmy nic takiego nie ma miejsca? A może wszystkie dachy na Podhalu są zarośnięte? Bardzo proszę o opinię.

pozdrawiam

• 4 months później...

Witam,

Mam taki sam ukl sciany fund tzn. sciana fund (30cm) z bloczkow zasypowych/styro (10cm)/scianka dociskowa z bloczkow betonowych (14cm). Czy mocowales jakos specjalnie te scianke dociskowa np za pomoca kotew do sciany fund.? Jaka zastosowales hydroizolacje i czy kladles ja na scianke dociskowa czy tez na sciane fund?

Ja tez bede chcial oblozyc swoj budynek tym lupkiem, czy masz jakies dojscie?

Dzieki za odp i pozdr

ściana fundamentowa, potem styrodur 20 cm i ścianka dociskowa dociskana do styroduru ziemią :) po prostu, bez żadnych mocowań. Ława fundamentowa była lana szeroka dość ok 80 cm, tak, aby ścianka dociskowa miała na czym spocząć. hydroizolacja była na ścianie fundamentowej (papa Icopal ) i dodatkowo na dociskowej (izolacja w płynie Icopal). Widać to w początkowych fragmentach dziennika. łupek na Podhalu to norma, można ją kupić wszędzie, nawet u mojego sąsiada. Pytanie skąd jesteś i czy transport z Podhala się opłaca - tego lupka to parę metrów sześciennych wychodzi.

u mnie sciana dociskowa to bloczek fund 14cm szeroki, i wedlug mojego architekta powinno sie ja kotwic do sciany fund. ale jak sie tego nie zrobi to tragedii nie bedzie, ja zamierzam zakotwic ostatni bloczek i te okladke z lupka. gdybym wylal te sciane dociskowa tak ja ty to nie musialbym kotwic. co kosztow to niestety, ale bede musial je poniesc, chcac osiagnac zamierzony efekt to nie mam wyjscia. a ile kosztuje ten lupek u sasiadai jakie on ma ilosci i jaka gruba masz polozana okladke z lupka? ja jestem ze slupska.

bylbym wdzieczny za jakies fajne foty twojej elewacji.

pozdr

łupek kosztuje ok 500 zł za m3 tyle że do Słupska to transport będzie kosztowny. A co jeżeli ci zabraknie 1m3 i trzeba będzie dowozić? Bo jednak trochę odpadów się robi i ciężko tak naprawdę obliczyć, ile tego trzeba. Zatem sugeruję znalezienie czegoś podobnego nieco bliżej. No rzeczywiście ja wylewałem ściankę z betonu, w środku ma zbrojenie, więc nie trzeba było kotwić. Natomiast samą obkładkę kotwiłem do ściany nośnej - to oczywiste. Na razie jest odwilż, więc nie chce mi się łazić z aparatem wokół domu po błocie, jak trochę przymarznie, to porobię fotki :)

• 5 weeks później...
  • 1 month później...

Witam Pana.Ponieważ będę budował 40 km od Pana,chciałbym zapytać;

1/czy jest Pan zadowolony z ekipy murarzy,jeśli tak proszę o kontakt

2/czy ścianka dociskowa była w projekcie czy jest to Pana lub kogoś innego pomysł

3/jakie widzi Pan korzyści z w/w rozwiązania

4/ile kosztowała Pana robocizna za SSO/ekipa/

5/ile m3 desek zużył Pan na potrzeby szalunku

Nie chcę być nachalny więc poprzestane na tych pytaniach,tymczasem z góry dziękuję za odpowiedz.Pozdrawiam

1) z ekipy murarzy jestem zadowolony, robili mi również więźbę (też OK) i pokrycie dachu (hmm tu już nieco mniej - niektóre elementy nie są idealne) szef ekipy z Klikuszowej, p. Piotr Matuszek 603081663

2) ścianka dociskowa była w projekcie jest ona fundamentem pod obkładke kamienną - po to została głównie zrobiona

3) w 2008 48tys. (uwaga trzeba dokładnie spisać umowę, bo jak nie ma jakiegoś elementu robót, to każą sobie dopłacać - np impregnowania więźby nie było w zakresie robót i musiałem zapłacić dodatkowe 1500 zł

4) nie pamiętam sorki, ale da się to policzyć

jakby coś, proszę o kolejne pytania (aha jak widać w dzienniku - murowałem silkę na klej, ale wydaje mi się że chyba mimo wszystko pewniejsze jest murowanie na zaprawę. Nie mamy żadnych pęknięć ani nic, ale może dlatego, że zrobiliśmy "pancerny" fundament - mamy tutaj glinę - jak robiliśmy ten fundament - to śmiali się, że taki ostatnio robili pod kościół :) . Kolejna uwaga - podniecałem się tym, że w silce są te otwory na przewody elektryczne - kazałem im równo kreski murować - post factum - elektrycy wcale z nich nie chcieli korzystać - szkoda na to czasu i energii :)

• 2 months później...

Witam!!!!!! Ja tak wykrzyknikuję bo w końcu znalazłam bratnią duszę i to gdzie? Na Podhalu! Nie licząc projektu, bo mój malusienki domek będzie to tak jakbym własny dziennik czytała. Fundament Icopal, potem Isomur, Silka, a na dachu Decra Stratos antracyt. Cieszę się, że podał Pan namiar na ekipę!!!! Jak długo wcześniej trzeba się umawiać? Z napewnością się z nimi skontaktuję, bo miałam wstępne rozmowy z fachowcami i woleli by coś zastępczego zamiast Icopala, a to znowu coś tam.... A u Pana widzę bez problemów poszli jak burza. Cudny dom w cudnym podhalanskim stylu i tu wielki ukłon za zachowanie tradycji. Włos siwieje jak się widzi ten śmietnik architektoniczny w wykonaniu niektórych inwestorów w najpiekniejszym zakątku Polski.

W zasadzie mam 2 projekty jeden bardzo zbliżony do Pańskiego, a drugi nie, ale obity półbalem w całości, też silka i wełna. Tylko mi szkoda,że nie ma w nim tych "skrzydełek" przy dachu i to mi nie daje spać. Może zrobimy z niego projekt indywidualny i zmienimy mu czapeczkę. Już wpisuję w moje najulubieńsze i będę podglądać. Pozdrawiam i jeśli Pan pozwoli pozadaję trochę pytań odnośnie budowy jak już wystartujemy. :)

Dziękuję za odpowiedż! Ekipa już zanotowana. Zanotowałam również dachówkę. W ostatnim numerze Muratora były bodajże wszystkie pokrycia dachowe to zaraz porównam też ceny. Ale skoro lepsza to pewnie pokieruję się podpowiedzią. Czekam na nowinki z budowy bo piękny domek już jest, a otoczenie przecież musi dorównać wnętrzom. Chociaż ten widok jest i tak nie do pobicia. Czy widać Tatry z sypialni? Oj ,boję się, że tą odpowiedzią mnie zabijesz. Pozdrawiam serdecznie !:)

tak, oczywiście widać :) najlepszy widok z sypialni Martynki (córki) ale i z naszej małżeńskiej nie najgorszy...

Co do otoczenia - to jak widać z ostatnich wpisów na Dzienniku - pracujemy nad tym. Ciężko będzie o sensowną zieleń w tym roku (trzeba zrobić bruki, przeprowadzić jeszcze parę rurek i przewodów, ale na wiosnę powinno się udać :)