Barbossa 07.12.2007 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 a uważasz, że pokazany rozkład temperatur jest prawidlowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leśny_ziutek 07.12.2007 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 a uważasz, że pokazany rozkład temperatur jest prawidlowy? Który? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 08.12.2007 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 Rozkłady są wydaje mi się prawie prawidłowe, najbardziej zbliżony do idealnego ma podlogówka a najgorszy ma powietrzne ktorego nie masz wyżej ale ten e) wygląda właśnie jak powietrzne, grzejnki na wewnętrznych mają trochę łagodniejszy a i sufitowe jest chyba zbyt ukośne. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leśny_ziutek 08.12.2007 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 Faktycznie, podłogowe ma najbardziej zbliżony do idealnego. Następne jest sufitowe: w stopy ciepło jak przy podłogówce, następnie w miarę rosnącej odległości od podłogi temperatura rośnie i na wysokości głowy jest niecałe 2 oC wyższa niż przy podłogówce. Nie wiem czy przeglądałeś artykuł, do którego link zamieściłem powyżej - podaję jeszcze raz bo warto tam zajrzeć:http://www.byv.kth.se/avd/byte/reykjavik/pdf/art_089.pdf Ja przeczytałem go uważnie, jest dobrze napisany - sporo mi się wyjaśniło. Są tam opisane konkretne eksperymenty z podłogówką i sufitowym w tym samym pomieszczeniu. Okazuje się, że różnice w stosunku do podłogówki istotnie maleją (w artykule są wykresy porównawcze sufitowego i podłogowego) , jeśli mamy wentylację wymuszoną i nawiew wy przy suficie, szczególnie taki typu anemostat wkręcany, gdzie powietrze rozchodzi się na boki po powierzchni sufitu. Rozpatrują tam 3 przypadki: bez wentylacji, przy 1 wymianie na godzinę (tak zwykle planuje się wentylację wymuszoną) i przy 4 wymianach na godzinę. Bez wentylacji wykresy zgadzają się z tymi powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 08.12.2007 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 czyli są sposoby ogrzewania, które są warte nic i takie, które dostarczają ciepło tak jak organizm ludzki potrzebujejak widać sufitowe niebałdzo do tego się nadajeosobiście nie znam ciepła, które "opada" , konwekcja jest nie do pokonania (jeżeli chodzi o rozprzestrzenianie ciepła) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leśny_ziutek 08.12.2007 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 czyli są sposoby ogrzewania, które są warte nic i takie, które dostarczają ciepło tak jak organizm ludzki potrzebuje jak widać sufitowe niebałdzo do tego się nadaje osobiście nie znam ciepła, które "opada" , konwekcja jest nie do pokonania (jeżeli chodzi o rozprzestrzenianie ciepła) Ja osobiście znam takie "ciepło", co więcej jest to praktycznie jedyny rodzaj ciepła, który ogrzewa tą naszą mała planetę i jakoś dziwnie właśnie płynie z góry na dół. A, że to jest faktycznie ciepło wystarczy sprawdzić wystawiają policzki w kierunku jego źródła. Czujesz? Ciepło, prawda? Każde ciało o temperaturze wyższej od 0 K przekazuje swoje ciepło do otoczenia w ten sposób. Ogrzewanie sufitowe tą drogą oddaje podobno 60% ciepła do otoczenia, podłogówka bodajże 40%. Czy faktycznie nie znasz tego rodzaju ciepła? Poza tym nie powiedziałbym, że są sposoby ogrzewania "nie warte nic". Po pierwsze za każdy rodzaj trzeba coś zapłacić i są tacy, którzy płacą. Po drugie, przy -20 oC chętnie wejdziesz do ogrzanego domu, niezależnie od tego w jaki sposób jest ogrzany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leśny_ziutek 08.12.2007 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 Tu jest fajny artykuł - pierwsza część jest dla laików (z rysunkami) gdzie łopatologicznie odpowiadają na pytania typu: "Czy przy ogrzewaniu sufitowym będzie zimno pod stołem?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 09.12.2007 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 osobiście nie wierzę w promieniowanie przy takich parametrach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leśny_ziutek 09.12.2007 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 Na szczęście dla sposobu działania ogrzewania płaszczyznowego kwestia wiary ma niewielkie znaczenie. Wierzeniami zajmuje się zupełnie inna dziedzina nauki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 09.12.2007 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 ho, ho jaki wyszczekanytylko szkoda, że nie bardzo na temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leśny_ziutek 09.12.2007 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 I doszliśmy do czegoś wspólnie: rozmowa o wierzeniach nie jest tematem tego wątku. Szkoda, że tylko tyle, po 30 wpisach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leśny_ziutek 09.12.2007 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 Właśnie wpadłem na wątek Ogrzewanie scienne - czy ktos to w ogole ma?? i ze zdziwieniem stwierdziłem, że tam dyskusja na temat ogrzewania sufitowego toczyła się całkiem żywo. Szkoda, że po wpisaniu w wyszukiwarkę forum ogrzewanie sufitowe i zaznaczeniu "Szukaj wszystkich słów" pokazują się trzy wątki, ale żadnym z nich nie jest wspomniany wyżej, a co więcej nie znajdziecie tam i tego wątku, który właśnie czytacie... Jeśli wpisze się "Ogrzewanie sufitowe" i zaznaczy opcję "Szukaj któregokolwiek słowa lub wyrażenia jak je wpisano" to nie znajduje nic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 09.12.2007 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 Ja już dawno stwierdziłem że ta wyszukiwarka jest trochę jakoś o kant dupy rozbić- też miałem parę razy problemy ze znalezieniem czegoś co mnie interesowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leśny_ziutek 13.12.2007 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Plany wstępne. Mam zaprojektowany strop monolityczny. Zbrojenie: pręty główne fi. 10 co 14 cm, pręty rozdzielcze fi. 6 co 20 cm. Strop jest praktycznie prostokątny: powierzchnia podłogi/sufitu 6,86 x 12,86 m. Strop dzielę na 4 równe części o wymiarach 343 x 643 cm. Każdą z części będzie obsługiwała oddzielna wężownica. Rury generalnie w rozstawie co 28 cm. Jeśli wzdłuż danego odcinka rury wypadałby pręt, bliżej niż 5 cm, rura byłaby odsuwana od pręta na tą odległość. Układ rur na jednej z czterech części jak na poniższym rysunku: http://ziutek.lnet.pl/jeden_obszar_stropu.png Pozostałe 3 w lustrzanym odbiciu. Długość powyższej wężownicy to 75 m. Jeśli dodamy jeszcze 2 x 5 m na dojście do rozdzielacza to długość pojedynczego obwodu wyjdzie 85 m - chyba w normie. Trzeba by jeszcze policzyć wymaganą średnicę, przy zachowaniu dopuszczalnych strat ciśnienia, prędkość przepływu, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leśny_ziutek 26.12.2007 23:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 Ciekawy artykuł (niestety po angielsku), który ostatnio znalazłem na temat grzania/chłodzenia "rurą zalaną w stropie": Thermo-active building systems (en/pdf). Dla mnie szczególnie ciekawe są zdjęcia z procesu wykonywania, choć niestety są tylko ozdobą artykułu, ale coś zawsze można zobaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leśny_ziutek 08.11.2009 22:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Trochę czasu minęło, koncepcja się trochę zmieniła, ale pomysł został wcielony w życie. Poniżej parę zdjęć z budowy mojego stropu grzewczego/chłodzącego. http://www.dom-przyjazny.pl/sites/default/files/images/dscf2487.preview.jpghttp://www.dom-przyjazny.pl/sites/default/files/images/dscf2504.preview.jpghttp://www.dom-przyjazny.pl/sites/default/files/images/dscf2505.preview.jpghttp://www.dom-przyjazny.pl/sites/default/files/images/dscf2507.preview.jpghttp://www.dom-przyjazny.pl/sites/default/files/images/dscf2511.preview.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redbrick 26.02.2024 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego Trochę czasu minęło, koncepcja się trochę zmieniła, ale pomysł został wcielony w życie. Poniżej parę zdjęć z budowy mojego stropu grzewczego/chłodzącego. Chyba zdjęcia nie ładują się po tylu latach. Może dałbyś radę napisać jakiś update po latach? Chciałbym "odgrzać" ten temat jeśli ktoś chciałby o tym porozmawiać. I o ile jeśi chodzi o ogrzewanie, to chyba podłogówka wygrywa to w temacie chłodzenia, sufit wydaje się być lepszym kandydatem (zimne powietrze opada). Oczywiście chłodzić można pompą ciepła. Zastanawia mnie jedynie temat kondensacji pary wodnej, jeśli to wogóle problem. Przy wentylacji mechanicznej, i wilgotności utrzymanej przez tenże system, strop o temperaturze 15 C nie powinien być problematyczny. Czy źle myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts