Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile cementu na budowe?

Recommended Posts

Witam, przejrzałem masę wątków (pewnie i tak nie wszystkie) na temat betonu, zapraw itp i nie mam pewności. Chodzi o ilość cementu na zaprawę, tynki, posadzki, chudziaka, podciągi.

Moj wykonawca brał w hurtowni (na moje "konto") materiały, m. in. cement. Wyszło tego (cementu) 20 ton. Zrobione z tego zostało:

zaprawa na murowanie ścian gr. 24 cm - 200 m2

zaprawa na murowanie ścian działowych gr. 12 cm - 100 m2

podciągi - ok. 10 m3 betonu (B15?)

chudziak - pow. 140 m2 gr. 10 cm czyli ok. 14 m3 (B7.5?)

wylewka - pow. 140 m2 gr. 6 cm czyli ok. 8.4 m3 (B15?)

Tynki - 500 m2 (liczone z nadwyżką) gr. ok. 2-3 cm

No i to wszystko. Coś mi się nie za bardzo chce wierzyć w te 20 ton.

Co Wy na to?

Z góry dzięki i pozdrawiam serdecznie.

Mirek

Na pierwszy rzut oka pomyślałem że może i tyle poszło, ale tak sobie policzyłem i wyszło mi że:

Do murowania powinno pość ok. 3 ton.

Do betonowania i wylewek potrzebnych było około 6 ton

Do tynkowania ok. 3 tony.

Starałem się raczej zawyżać obliczenia. Ale załóżmy że pomyliłem się o 20% (murowanie kominów, wylewanie nadproży) to góra 15 ton. Nie dziwi mnie zatem twoja podejrzliwość.

Najważniejsze to się nie denerwować. Szkoda nerwów i zdrowia. Najpierw trzeba potwierdzić diagnozę. Głupio było by pomylić się i awanturować się. Bo może rzeczywiście poszło 20 ton. Ale należy przedstawić swoje argumenty i poprosić o wykaz do czego został zużyty cement. Według kalkulatora muratora na 1m3 betonu B15 potrzeba 170 kg* cementu i to jest już pierwszy punkt zaczepienia. Jeżeli kierownik budowy nie jest powiązany z wykonawcą to można poprosić go o sprawdzenie ilości potrzebnego cementu.

Niestety naciągaczy nigdy nie zabraknie. Mam nadzieję że przynajmniej solidnie wykonali robotę.

(pomyłka - patrz post poniżej).

Już widzę błąd w moich wyliczeniach.

na 1m3 betonu b7,5 wchodzi 170 kg cementu, a dla b15 255kg (wg muratora). Post wyżej popełniłem błąd. Tak więc do betonowania przepisowo powinno pójść troszkę ponad 7ton. (18,4x255kg+14*170 kg) Do zaprawy i tynków liczyłem po 200 kg na m3 zgodnie z informacjami zamieszczonymi w muratorze.

Nie wykluczam błednych założeń swoich wyliczeń. Mam nadzieję że wypowie się jeszcze jakiś doświadczony budowlaniec.

Serdeczne dzięki!

Zaraz to wszystko poprzeliczam. Poprosiłem o dokładny wykaz materiałów z hurtowni i patrzę: folii na dach: 6 rolek po 75 m2 (zero zwrotów) co daje 450m2. Dach ma 265 m2 + 30% (to już chyba z "górką") to daje 344.5 m2. Coś daleko do 450m2!

Dam znać jak to policzę.

Jeszcze raz dzieki.

Mirek

A moze zagadaj z kierowca w hurtowni który woził cement na budowę do ciebie ...i spytaj go ile było tych transportów ...moze wtedy bedziesz miał wieksze rozeznania czy faktycznie ten cement był u ciebie na budowie ..czy widnieje tylko na fakturze czy moze "sponsorujesz" kilka budów na około

Serdeczne dzięki!

Zaraz to wszystko poprzeliczam. Poprosiłem o dokładny wykaz materiałów z hurtowni i patrzę: folii na dach: 6 rolek po 75 m2 (zero zwrotów) co daje 450m2. Dach ma 265 m2 + 30% (to już chyba z "górką") to daje 344.5 m2. Coś daleko do 450m2!

Dam znać jak to policzę.

Jeszcze raz dzieki.

Mirek

ILE ?????????????????

to chyba naprawdę przesada ..... no chyba, że masz ośmio spadowy dach z lukarnami !!!!!!!!

Faktycznie to jest 10 połaci + 2 lukarny, więc chyba nie będę się kłócił.

Poprosiłem kierownika budowy o przeliczenie cementu. Policzy, ale mówi, że na B15 idzie 350kg/m3 betonu a i inne betonowania robi się też z takiego betonu bo "robi się dla siebie".

Faktycznie, tynki są tak mocne (wczoraj sprawdzałem), że przy gwóźdź sie wygina przy wbijaniu. Wcale mnie to jednak nie cieszy!

Pozdrwiam

Mirek

Witam,

No właśnie, wszystko zależy jak się liczy. Teoria mówi 265 m2, moje obliczenia mówią 285 m2, obliczenia wykonawcy 330 m2.

Nieźle co?

Ja mówię tutaj o wartościach do pokrycia blachą, więźbę licza bez "odliczeń" (podatkowych :-) ).

Może powinnaś przeliczyć powierzchnię?

Pozdrawiam

Mirek

Wracając do zasadniczego pytania.

Normy normami a życie czyni swoje. Mój parter budowali solidni murarze. warstwy maxa łączyli zaprawą którą tak rozmieszczali by tworzyły się między bloczkami pustki powietrzne. Pracowali co prawda wolniej ale dokładnie i rzetelnie. Niestety, los sprawił, że nie mogli stawiać drugiej kondygnacji. Na szybko "załatwiłem" inna ekipę. Ci zaś z kolei to byli sprinterzy. Kładli na całej długości i szerokości muru grubą warstwę zaprawy w która "wgniatali" maxy. Zaprawa która spadła na zewnątrz już nie wracała do "sztaflika". Przeprowadziłem z nimi dość ostre rozmowy. poprawiło się ale do pierwszej ekipy było im w dalszym ciągu daleko.... .

Tak więc czy rzeczywiście na budowę msobanie poszło 20 ton cementu może zależeć nie tylko od norm ale i od wykonawców.

Poydrawiam

Witam,

Policzyłem: średnio wyszło (na to wszystko co napisałem na początku), że na 1m3 betonu poszło 337 kg cementu.

Przy czym udział poszczególnych czynników w ogólnej ilości betonu:

Zaprawa do murowania 20%, wieńce, podciągi 17%, chudy beton pod posadzkę 24%, wylewka 14%, tynki 25%.

Jeżeli tyle cementu naprawdę poszło, to mam SCHRON na złe czasy!

Pozdrawiam

Mirek