marcin_aneta 06.12.2007 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 witam po zakonczeniu budowy budynek oddaje sie do uzytkowania. to jest jednoznaczne praktycznie z zakonczeniem inwestycji. a co jesli chcialoby sie zamieszkac w niedokonczonym budynku ? jest taka mozliwosc ? jest jakies pozwolenie na zamieszkanie ? z tego co pamietam wlasnie byly 2 warianty oddania budynku. ktos moze napisac jak to sie fachowo nazywa. ewentualnie gdzie o tym poczytac ? thnx from the mountain Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 06.12.2007 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 Można złożyć wniosek o pozwolenie na użytkowanie budynku przed zakończeniem budowy.Trzeba tylko pamiętać, że jeżeli przystąpienie do użytkowania obiektu budowlanego ma nastąpić przed wykonaniem wszystkich robót budowlanych (art. 55 Prawa budowlanego) urząd nadzoru budowlanego musi przeprowadzic kontrole przed wydaniem pozwolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uranos 06.12.2007 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 zgłaszaj do użytkowania mieszkaj i kończ budowę. nie baw się w odbiory częściowe czy inne podobne rzeczy. rzadko się zdarza aby nadzór przyjechał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilzan 06.12.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 A jak zgłoszę do użytkowania i bede mieszkać to z jakiej taryfy ( chodzi o prąd) będę korzystać. Pewnie z budowlanej, a to drogo wychodzi???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w_dlugi 07.12.2007 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Zmiana taryfy nie zależy od odbioru budynku, ale od odbioru samej instalacji elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uranos 07.12.2007 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 zwykła taryfa i zejdziesz z budowlanej - ja tak mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 07.12.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 A jak zgłoszę do użytkowania i bede mieszkać to z jakiej taryfy ( chodzi o prąd) będę korzystać. Pewnie z budowlanej, a to drogo wychodzi???? Gdy ja przerabiałem ten temat to żeby zmienić taryfe musisz mieć odbiór budynku, bo do czasu odbioru budynku pomimo warunkowego w nim zamieszkania jest to nadal budowa. przy podpisywaniu kolejnej umowy (pierwsza na prowizorkę budowlaną - zalilanie placy budowy) wymagane jest przedłożenie odbioru budynku z PINB. Różnice są takie (przynajmniej w moim regionie) w taryfie budowlanej 1 kW kosztował 44gr w taryfie obecnej po odbiorze 1 kW jest w cenie 42 gr. różnice większe są przy wartościach przesyłowych zmiennych widniejących na rachunku na rachunku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilzan 07.12.2007 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 dziękuję za wszystkie odpowiedzi musze pytać jak jest u mnie z tym prądem, Różnica rzeczywiście niewielka za kw, za to te bzdurne oplaty przesyłowe robią cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 08.12.2007 01:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 Taryfa G przeznaczona jest dla potrzeb gospodarste womowych. Więc skoro doszło do zamieszkania w nie ukończonym budynku to z pewnością wyczerpuje to znamiona prowadzenia gospodarstwa domowego co upoważnia do korzystania z taryfy G. Gdyby argumentowali ,że jednocześnie będziesz wykorzystywał prąd do budowy - należy sie wtedy taryfa C to można łatwo udowodnić ,że w przeważającej części zużywał ją bdziesz dla potrzeb gospodarstwa domowego. Ale to tylko moja logiczna chyba interpretacja. Czynnik ludzki jest nieprzewidywalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 08.12.2007 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 U mnie aby przejść z C na G wymagany był wpis kierownika budowy, że budynek nadaje sie do zamieszkania lub częściowego zamieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika31 08.12.2007 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 Jeszcze buduję, a otrzymałam już na starcie zwykłą taryfę. Nigdy nie zrozumiem zasad działania tej instytucji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 08.12.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 Jeśli chcecie zamieszkać w niedokończonym budynku to możecie wystąpić z wnioskiem o pozwolenie na częściowe użytkowanie obiektu. Kierownik budowy powinien wówczas w dzienniku budowy potwierdzić, że budynek nadaje się do częściowego użytkowania . We wniosku podaje się jaka część budynku podlega odbiorowi. Jeśli dokumentacja nie zakładała etapowania robót, to urząd może się "burzyć", ale jeśli macie np. gotową jedną kondygnację z łazienką i kuchnią i zakończone kominy oraz instalacje ( przynajmniej na tej kondygnacji) to próbujcie załatwić formalnie pozwolenie na użytkowanie. Argumentem może też być to, że nie macie gdzie mieszkać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts