Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy kupować teraz materiały czy czekać ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

GUS podał że znowu w 2007 roku wydano o 30% pozwoleń na budowę domów niż w 2006 mimo że w 2006 i tak było o 100% więcej niż w 2005

BTW ciekawa plotkę dzisiaj usłyszałem w hurtowni, wysłali samochód po siporka i na miejscu kolejka 50 tirów na dwa dni stania, a wysłali samochód bo w tej chwili wszystko co mają na placu mają już sprzedane albo zarezerwowane mimo że ceny ciągle u nich wysokie, no cóż zima jak na razie bardzo lekka i cała budowlanka zasuwa, może w styczniu skuje mróz ??

Pytanie tylko, czy to hurtownia nie chce sprzedać takiej plotki, żeby już teraz zachęcić klientów do zakupów w wysokiej cenie?

Według mnie można jeszcze chwilę poczekać z zakupem materiałów...

Tego nie nie wiem... :)

Wydaje mi się, że zarówno producenci, a przede wszystkim dystrybutorzy tak się rozochocili kokosowymi zyskami w kończącym się roku, że teraz będą za wszelką cenę chcieli utrzymywać psychozę: kup teraz może i drogo, bo potem w ogóle nie będzie...

Natomiast analitycy rynku zgodnie się wypowiadają, że to wolny rynek jest najlepszą odpowiedzią dla tego typu praktyk: albo zwiększenie produkcji albo import...

miałam czekać jeszcze z dwa tygodnie, ale już teraz kupiłam... styropian na podłogi i wełnę na dach... ceny niższe o 30% niż np. miesiąc temu

bałam się dłużej czekać... u nas rynek niepewny... górnicy barbórki podostawali, bałam się że podrożeje :roll:

Co sadzicie czy kupować materiały już w grudniu czy jeszcze trochę poczekać ?

Jak sadzicie czy w przyszłym roku będzie taki sam problem jak w tym z materiałami budowlanymi ?

Jak na razie hurtownie są dość dobrze zaopatrzone i jest w czym wybierać .

Wbrew pozorom moglo by sie wydawac ze nawet sa zawalone towarem, ale prawda jest taka ze to co na placu w wiekszosci sprzedane. Ja kupowalem w zeszlym tygodniu towar odbierali bezposrednio od producenta i o ile z Porpthermem nie bylo problemu bo kupowalem u najwiekszego hurtownika w okolicy i zaraz obok producenta to z suporexem byl juz problem i utkneli w kolejkach tirow. Z moich obserwacji wynika ze suporex juz nieznacznie zdrozal natomiast Porotherm zrezygnowal z jakichkolwiek promocji, ktore byly norma co roku o tej porze. Ale moze sie myle i jeszcze stanieje wtedy strace moze z 500 zl a jesli zdrozeje do tegorocznych cen ile bym stracil??

Ja chce teraz kupic suporeks

i miesiac temu byl po 10.50/szt a teraz dzwonilam do 2 duzych hurtowni i wjednej mi powiedzieli ze jest po 9.60/szt i trzeba czekac niewiadomo ile a w drugiej mi powiedzieli ze cena w granicach 9-10 zl i moge zadzwonic dopiero w styczniu bo teraz jest juz i tak gigantyczna kolejka ---> ceny z Puław

a teraz znalazlam w zamosciu za 7.50 + transport od reki

a w kozienicach za 7 zl.szt tez od reki + swoj transport , 7.20 z ich transportem

fajna rozbierznosc cenowa :)

a i jeszcze w kozienicach jest prefabet ktory produkuje suporeksy (tak jak i w pulawach ale indywidualnym nie sprzedaja) i oni sprzedaja po 10.00 .szt luzem + transport

Moja firma, duży odbiorca energii dostała oferty na energię elektryczną o jakieś 25 % wyższe niż rok temu. U nas koszt energii to jakieś 4-5 % kosztów produkcji. Nie ma bata żeby nie odbiło się to na kosztach produkcji mat budowlanych szczególnie tych gdzie prądu się zużywa dużo.

Ceny mat. ściennych i tak są bardzo wysokie. Nie mają jak rosnąć. Przy takich cenach opłaca się je sprowadzać z Zachodu. A szklaki są przetare. Pamiętacie jak w ciągu 2 miesięcy lipiec - siperień sklady zostaly zawalone porotermem? Nie ma żadnego problemu z materiałami - wszystko zostanie usupełnione z importu. Ale ceny z 2005 roku to już raczej historia. A poza tym jelenia który kupi siporex po 11-12 zawsze się znajdzie.

zapomnieliście napisac iż masa hurtowni robi teraz przeceny przed końcem roku, aby pozbyć sie stnów magazynowych od kórych płaci sie podatki.

jest mimo wsyztsko równiez taki okres roku który de facto jest okresem martwym w handlu tak samo jak styczen i luty chyba najbardziej. aby utzrymac firme handlową tzreba przynajmniej mieć obrót pieniązkami czyli nie nastawia sie wtedy na zysk a jesli tak to z minimalnym oddźwiękiem tylko przerzuca towar aby utzrymac płynnosc finansową.

Stąd i promocje, przeceny...etc...

Nie wiem jak jest z cięzką budowlanka bo to nie moja dziedzina handlu...ale w kwestii styropianów, zapraw, etc...takie praktyki często teraz występują..

Ja kupował bym teraz albo na samym początku stycznia tak do połowy a najpóźniej do końca stycznia.

Pozdrawiam

banko Wysłany: Czw, 6 Grudzień 2007 23:40 Temat postu:

crska napisał:

a teraz znalazlam w zamosciu za 7.50 + transport od reki

a w kozienicach za 7 zl.szt tez od reki + swoj transport , 7.20 z ich transportem

czy to oby nie jest luz i szary pustak?? bo cena jak na suporex rewelacja

pustak nie jest szary, ale luzem jest.. mi to roznicy bardzo nie robi nawet moze lepiej ze luzem, bo mam swoja ciezarowke a palet nie mialabym jak wyladowac bo nie mam tego dzwigu czy jakos to sie fachowo nazywa..

za wino to dziś nikt nie robi

wziąłem takich dwóch do wykopu ,na przyłącz wody, mieli 10metrów wykopać na dwa metry głęboko ,przyszli rano , oczywiście piwko i na papierosy zaraz z rańca,

przychodzę z pracy a tu połowa wykopana a chłopów niema (rano mieli podłączać)jadę pod pobliski sklep a oni zola ,nawet mnie nie poznali

:lol: :lol: i nie pozostało mi nic innego jak samemu do wieczora kopać :evil:

wezmie sie paru chlopa da sie im na wino i niech przerzucaja!!!

zrobisz jak zechcesz, ale zanim załadują samochód to osiowe trzeba będzie zapłacić, suma sumarum i tak wyjdzie ci tyle samo co HDS-em

ładują w "chwytach" chyba dość szybko ale za to chyba spora część się niszczy

Dokładnie. Miałem 2 dostawy bloczków betonowych. jedną rozładowali HDSem na paletach i wszystkie bloczki były ok. Drugi raz się "wycwaniłem" i pomyślałem "po co będę się jeszcze użerał z oddawaniem palet?" i kazałem rozładować bez palet. Trochę było uszkodzonych. A były to bloczki betonowe! I uprzedzam że nie był to jakiś syf tylko naprawdę dobre bloczki...

Wracając do pytania malinka135. Wg. Mnie watro kupić - oczywiście jeśli potrzebujemy:

- Styropian ( kupiłem Genderke FS15 za 113 zł/m3, FS20 147 zł/m3 )

- Stal zbrojeniowa fi12, fi6 ok. 1 900 zł/tona

- Stemple ( teraz nawet po 2,5 - 3 PLN za szt !!! )

- Suporex zależnie od źródła 7,6 - 9 PLN

Taniej na pewno nie będzie...

Od października monitoruje ceny suporka i były wtedy po 11-14 zł.Ale poczekałem trochę.Teraz u mnie w regionie ceny suporka 9,5 -11 zł, ale znalazłem hurtownię w Koszalinie co mają po 8,20-8,40zł to zalęży jak daleko od koszalina. Chyba się zdecyduje bo już chyba mniej nie będzie.

ceny z watem.

Szarego suporka nie polecam, u nas jest tańszy od normalnego, ale sam koleś w hurtowni to go osobiście odradził.