Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy kupować teraz materiały czy czekać ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Pustki: bo każdy obniża zapasy na koniec roku. Ludzie na skladach boją się podatku od zapasów. Niektóre duże sklady tak się zawalily towarem, że mają zakaz zakupów. Drożeje tylko max produkowany w kraju (ceny potheremu trzyma import) - co jest wynikiem przedterminowych zakupów jeleni przekonanych, że taniej już nie będzie. Reszta towaru stoi i nikt na nią nie chce nawet splunąć. Taka jest prawda. A pracuję w branzy to wiem. W grudniu to wogóle słaba sprzedaż. Ledwo zrobiłem plan, a właściwie jeszcze nie.

Ja dziś kupiłem suporka po 8.20 zł,(luzem) ja dłużej czekać nie mogłem. Chcieli 20 gr, więcej ale utargowałem :D Twierdzili że po nowym roku wzrośnie cena, kupuje w tej hurtowni kilka lat i może mnie nie oszukali :lol: :lol:

poza tym w moim regionie wszędzie powyżej 9 zł. I nie chciałem ryzykować dłużej czy stanieje? Według mnie raczej do góry po nowym roku.

Pytałem wczoraj o cene metra stropu żeraźskiego.(w październiku był po 75 zł) teraz po 90-95 zł :evil: I szykują podwyżkę bo dostali cynk o podwyżce cementu :-? , I chyba nie kłamią bo w tej hurtowni co suporka brałem też mówili o podwyżce cementu.

W okolicach Mińska Mazowieckiego jest tak:

początek listopada BK 24 H+H - 8,40zł/szt

w tamtym tygodniu w czwartek (13 grudnia) zadzwoniłem na skład, planując kupno i zapytałem kontrolnie po ile teraz mają, usłyszałem - 9zł/szt

Podjąłem decyzje że kupuję, ale miałem czas dopiero dzisiaj (21 grudnia), cena za jaką kupiłem - 9,35zł/szt i nie chcieli nic nizej zejść, powiedzieli, że ich kierowcy czekają pod zakładami po kilka dni, był już przypadek ze wrócili bez załadunku. Koleś na temat bloczków powiedział mi jeszcze, ze producenci mają takie portfele zamówień, że mówią wprost: nawet jak sypnie 30 stopniowym mrozem na całą zime, to nie mamy powodu obnizać cen.

Oczywiście nie wiem czy tak jest naprawdę, ale to pokrywa się z opinią murarza, z którym podpisałem umowę w zeszłym tygodniu, a który mówił, że inny inwestor kupił cegły, bo rozpoczął się już wzrost ich cen (monitorował podobno dłuższy czas).

Na innych składach w okolicy ceny za BK24 rózne: 10-10,50zł/szt więc obraz sytuacji moim zdaniem nieciekawy.

Na składzie o którym pisze mają w tej chwili stal fi12 po 2150zł/t i mówią ze to najlepsza cena w tym roku.

Wszstki kwoty oczywiście brutto.

Pozdrawiam

Niestety czarny scenariusz zaczyna znowu sie sprawdzać. W listopadzie pytałem się o ceny to było tak : BK 9 brutto, stal 2100 brutto. Ostatecznie teraz kupiłem BK po 9,50 brutto i stal za 2150 brutto i podobno to wcale nie są najgorsze ceny, a samochody znowu po 2 dni muszą stać pod fabryką na załadunek.

Cóż, wystarczy spojrzeć ile wydano pozwoleń na budowę w 2007 roku, by wyciągnąć wnioski.

Pozdrawiam

Dokładnie. Miałem 2 dostawy bloczków betonowych. jedną rozładowali HDSem na paletach i wszystkie bloczki były ok. Drugi raz się "wycwaniłem" i pomyślałem "po co będę się jeszcze użerał z oddawaniem palet?" i kazałem rozładować bez palet. Trochę było uszkodzonych. A były to bloczki betonowe! I uprzedzam że nie był to jakiś syf tylko naprawdę dobre bloczki...

No to Ci powiem,że moje bloczki były wyładowane HDS-em,ale bez palet,tzn. palety zostałe na ciężarówce,polezały z pół roku,przyjechało auto z HDS-em,załadowało i zawiozło na moją działkę i zaryzykuje stwierdzenie,że te parę sztuk uszkodzonych(na 1000 bloczków) przyjechało już od prodcuenta.

Reasumując dobry operator,to i strat nie ma.

pozdrawiam

Dokładnie. Miałem 2 dostawy bloczków betonowych. jedną rozładowali HDSem na paletach i wszystkie bloczki były ok. Drugi raz się "wycwaniłem" i pomyślałem "po co będę się jeszcze użerał z oddawaniem palet?" i kazałem rozładować bez palet. Trochę było uszkodzonych. A były to bloczki betonowe! I uprzedzam że nie był to jakiś syf tylko naprawdę dobre bloczki...

No to Ci powiem,że moje bloczki były wyładowane HDS-em,ale bez palet,tzn. palety zostałe na ciężarówce,polezały z pół roku,przyjechało auto z HDS-em,załadowało i zawiozło na moją działkę i zaryzykuje stwierdzenie,że te parę sztuk uszkodzonych(na 1000 bloczków) przyjechało już od prodcuenta.

Reasumując dobry operator,to i strat nie ma.

pozdrawiam

Dobre bloczki wytrzymają wykiprowanie bez uszczerbku. Ja odkupiłem po wykiprowaniu (część kiprowali razem z jednotrazowymi paletami)700 szt. to tylko 2 sztuki były leciutko uszkodzone :D

ale muszą być pierwsa klasa, bo kiedyś przywieźli dla naszego inwestora to rozleciały się w drobny mak :o i sprzedawca musiał je spowrotem zapakować i oddać kase!!!! Okazało się że to jakaś chałupnicza produkcja.

kupiliśmy suporex za 8 zł brutto.Cena chyba dobra ale bardziej martwimy się o to żeby pozostał w takim samym stanie do marca/kwietnia tzn. bez pleśni itp.Może jakieś sposoby na składowanie macie?

zabezpieczyc żeby nie zamókł i starczy.

hey

gazobeton biały zakupiony w styczniu,ofoliowany.zadnego dodatkowego zabezpieczenia,bez żadnych problemów wytrzymał do września,kiedy to został uzyty.Aktualnie zostalo mi jeszcze 6 palet i te planuje z góry nakryć dodatkowo czarną folią.

Niestety czarny scenariusz zaczyna znowu sie sprawdzać. W listopadzie pytałem się o ceny to było tak : BK 9 brutto, stal 2100 brutto. Ostatecznie teraz kupiłem BK po 9,50 brutto i stal za 2150 brutto i podobno to wcale nie są najgorsze ceny, a samochody znowu po 2 dni muszą stać pod fabryką na załadunek.

Cóż, wystarczy spojrzeć ile wydano pozwoleń na budowę w 2007 roku, by wyciągnąć wnioski.

Pozdrawiam

Nie dajmy się zwariować! Wiosna-lato 2007 już się napewno nie powtórzy. Tak jak wiosną tak i teraz próbuje się wywołać sztuczną galopadę cen. Ale po raz drugi ten numer już nie przejdzie bo Polak ma jednak głowę na karku. Jeżeli zabraknie towaru na miejscu to ruszy import na dużo większą skalę niż ma to miejsce teraz. Po prostu zadziała niewidzialna ręka rynku... :D

U nas na śląsku ,okolice Wodzisławia ,Rybnika wszystkiego na składach pod dostatkiem , dziś jeździłem za dachówką , brass,koramik,roben ,euronit , wszystko od reki nawet jutro jak zapłacę, a dachu mam sporo ,ponad 300 metrów

,był gosciu pytał o poroterm i też mają na miejscu.

Może to fakt że do Czech mam 10km i to dlatego wszystkiego pod dostatkiem, bo hurtownicy wiedzą że jeśli oni nie będą mięć to Czechy mają .

A tak na marginesie, byłem ostatnio w czeskim BauMaxie , strasznie sie płyty opłaca kupić , białe wychodzą 11-12zł a zielone 20zł , knauf. cement po 8 zł ,zaś listwy narożne, podtynkowe i wszystko podobne jest dwa razy droższe od nas.

, poroterm 44 mają po8,5zł do nas transport na dużej ilości gratis.Ytong drogo za metr,ale maja trochę większy na 24cm i coś tam