dzabij 26.12.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 Witam. We wrześniu gadałem ze znajomym Czechem, całą wykończeniówkę (płytki, brodziki, krany, wanny itp.) kupował w Polsce. Trochę się wściekał, bo sporo z tego co kupił było Made in Czech Republic Pzdr Dawid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 26.12.2007 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 Brat męża kupował suporeks z Kozienic w wigilię. Cena 8zł brutto/zł z transportem 15 km od Kozienic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 26.12.2007 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 Niestety czarny scenariusz zaczyna znowu sie sprawdzać. W listopadzie pytałem się o ceny to było tak : BK 9 brutto, stal 2100 brutto. Ostatecznie teraz kupiłem BK po 9,50 brutto i stal za 2150 brutto i podobno to wcale nie są najgorsze ceny, a samochody znowu po 2 dni muszą stać pod fabryką na załadunek. Cóż, wystarczy spojrzeć ile wydano pozwoleń na budowę w 2007 roku, by wyciągnąć wnioski. Pozdrawiam Nie dajmy się zwariować! Wiosna-lato 2007 już się napewno nie powtórzy. Tak jak wiosną tak i teraz próbuje się wywołać sztuczną galopadę cen. Ale po raz drugi ten numer już nie przejdzie bo Polak ma jednak głowę na karku. Jeżeli zabraknie towaru na miejscu to ruszy import na dużo większą skalę niż ma to miejsce teraz. Po prostu zadziała niewidzialna ręka rynku... A czy słyszałeś np. by Lasy Państwowe obniżyły cenę budulca w ciągu ostatneigo roku? Po nowym roku znów budulec drożeje.... Podobno 10% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 26.12.2007 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 Kris....do granicy od mojej budowy mam 5 minut samochodem ...pieszko troszkę więcej ... dlatego czekam -jak już się rozeznasz co i jak to dawaj ceny i namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 26.12.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 wpadnę do pepików na zwiady i dam znać gadułka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 26.12.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 Ja wprawdzie mam kawałek, ale chyba będzie się opłacało wynająć jakiś transport. Przyczepkę też mam , ale obawiam się, że za wiele na nią nie wejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 26.12.2007 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 ja myslę że nie ma co czekać, taniej raczej nie będzie, a nawet robi sie coraz drozej, kupiłem pare dni temu BK24 po 9,50 i to z małymi problemami w dostępności, albo hurtownie przed końcem roku nie chcą mieć na składzie albo produkcja jest za mała pod koniec roku albo rzeczywiście za ciepło jest i za mało towaru, owszem firmy co sprzedają taki solbet po 11,5-12zł maja go od ręki i do oporu (choć u mnie opór to był ale po usłyszeniu tej ceny)no i w stal się zaopatrzyłem, po 2074 brutto/tonę, kumpla mam w hurtowni stali to tak wyszło, z transportem, chłopak kilka lat stal sprzedaje i mówił że na jego oko dołek cenowy stali był juz miesiąc-półtora miesiąca wstecz, teraz delikatnie ale konsekwentnie cena pnie się do góry, gdybym się zdecydował w październiku czy listopadzie jak mnie namawiał do zakupu miałbym jakąś stówkę na tonie niżejna wiosnę trzeba ruszyć z budową i wolę kupić teraz niż zostać z niczym albo z wywieszonym językiem w marcu, jest taka ewentualność, że jak przyjdzie wielki dziadek mróz to ceny spadną albo sie zatrzymają ale ja wole kupić materiały teraz i mieć spokojną rozczochraną już teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruskowa 27.12.2007 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Właśnie dzwoniłam na skład i bk24 jest po 10,26zł z dowozem na budowę. Za 2 tygodnie ma zdrożeć, więc negocjacja ceny nie wchodzi w grę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 27.12.2007 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Podając ceny WARTO zawsze dopisać z jakiej Firmy i czy np: z klejem. Kupuję Solbet 24x24x59 typ 600, wraz z klejem - 11,76zł/szt. Brutto Kupuję Solbet 12x24x59 typ 600 - 4,95zł/szt. Brutto Materiał będzie składowany w hurtowni do rozpoczęcia budowy. Istnieje duża różnica jakości np: Solbet a Powodowo , które jest w moim rejonie dużo tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 27.12.2007 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Nie dajmy się zwariować. !!Ja też jestem przed kupnem, ale poczekam.Sprzedawcy mają czym straszyć, zeszły rok dał wszystkim w kość..Na szczęście Europa to globalna wioska, a złotówka mocna, więc...są zapory nie do przejścia !!!Popatrzcie:http://www.pustaki.de/http://www.allegro.pl/item287368119_pustakceramiczny_max_zamow_dzis_odbierz_wiosna.html Ktoś już wcześniej napisał szlaki zostały przetarte, w składach budowlanych w Niemczech i Czechach to nawet po polsku można się dogadać.. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 27.12.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Tylko za zakupy poza granicami kraju nie Odliczysz Vat*. * - Sprawdzone w US. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 27.12.2007 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Ja też jestem przed zakupami...Tuż przed świętami dzwoniłem do hurtowni w sprawie bk 24 i powiedzieli, że Solbet będzie po Nowym Roku, z tym, że już z nową ceną wyższą o 9-13%. Na pytanie jaka była dotychczas mówili o 8,5 brutto...Dodatkowo znajomy handlowiec mówił, że nic nie wie o podwyżkach...Więc na dwoje babka wróżyła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 27.12.2007 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Kupowac i nie czekać .. Niesttey ja dzis dopiero kupiłam materiały ... I przez to ze nie kupiłam ich 4dni temu zapłaciłam 500zł więcej Jestem sciekła bo miesiac temu nie była bym stratna nawet 1700zł no cóż...juz mam zgłowy . Kupiłam porotherm ...niestety w krakowie brak tego materiału jak i maxa a jak jest to cena z kosmosa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 27.12.2007 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Zgadza się 8,5zł kosztuje SOLBET bez pióra i wpustu i bez kleju. To cena cennikowa, więc można coś z niej urwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luczak84 02.01.2008 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 wpadnę do pepików na zwiady i dam znać gadułka Mam w niemczech zwiadowca apropos tamtejszych cen materiałów, napisz Kris2222 z czego będziesz budował i jakich materiałów szukasz, napisałem Ci na priv wiadomość. Jak będę miał konkrety przekarzę informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malinka135 02.01.2008 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Dzisiaj słyszałam o możliwych zmianach na rynku materiałów budowlanych o ok. 10-15 % w górę wiosną. Czas pokaże czy to prawda , a wiosna już tuż tuż.Jestem ciekawa czy w związku z Euro 2012 i budową dróg nie będzie problemów też z cementem i stalą ? Choć ostatnio kolega mówił mi ,że cement kupił taniej niż myślał i było go w brud , ale miał problem ze Styropianem w dobrej cenie (mówili mu ,że maja z ceną po jesiennych zapasach cenowych ,a więc drożej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 02.01.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 .... cement kupił taniej niż myślał i było go w brud ... łupps, malinka, chyba "w bród", bo z brudnym cementem daleko nie zajedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 03.01.2008 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 styropiany maja teraz dołek, watpie by spadlo to jeszcze nizej - nic tylko brac - oczywiscie trzeba szukac i pytac bo masa hurtowni zrobila zakupy wczesniej i maja te styro nadal drogo ! da sie dostac styropian po 90-100zł netto za przyzwoity produkt. cement: wszelkie prognozy podyktowane czynnikami polityczno-ekonomicznymi wskazuja ze cement i jego pochodne musza isc w gore. Ja sobie zakontraktowalem na hurtowni 10 palet i zobaczymy co z tego wyjdzie. Da sie to tak zorganizowac ze placicie za cement 'wirtualny', hurtownia obraca ciagle cementem, wy 'w kazdej chwili' macie 'swiezy' takze termin nie jest problemem.Szukac pytac. Wiadomo ze czesc szalonych zwyzek w 2007 byla podyktowana manipulacjami na tym rynku (drobny uklad kartelowy) ale mimo to - wg ekonomistow wzrosnac musi. BYc moze sporo. dachowka: przynajmniej w kwesti Brass i Roben: 2008 to kolejne podwyzki i jak zwykle braki dachówki. Jesli zamawiacie teraz - nie dajcie sobie wcisnac historii 'Pan zaplaci zaliczke a towar przyjedzie w wakacje jak Pan bedzie przy dachu'. Placic zaliczke czy calosc i wymagac dostawy JUZ. Luty na placu budowy. Potem sytuacja wielokrotnie wyglada tragicznie - czeka sie tydzien czy dwa na parenascie dachowek bocznych bo nie ma, towar przyjezdza w czerwcu a mialbyc w maju, hurtownia nie ma czasu dowiezc bo taki ruch ze kierowcy jezdza po 12h. wełna mineralna: pytac, dzwonic, isover 0,39 mozna kupic po 100-120zl / rolke (grubosc 10 / 15 cm). bez fv. Żwir i kruszywa: bedzie gorzej niz w 2007 - potwierdzone opinie od znajomych wlascicieli betoniarni. Limity na cement, limity lub brak na rynku porzadnego kruszywa - juz w 2007 drogi import musial pokrywac olbrzymie braki na polskim rynku. Przelozy sie to na zapewne kolejny wzrost cen betonu z betoniarni (gdzie dojdzie jeszcze cena cementu). NIESTETY: betonu nie da sie zakontraktowac. Przynajmniej w mojej okolicy. Ogolna tendencja: spory wzrost płac w krótkim okresie musi znalezc odzwierciedlenie w wzrostach cen surowców i półproduktów budowlanych. Uważam ze wzrosty płacowe 2007 nie zostały jeszcze zdywersifikowane w aktualnych cenach rynkowych produktów wytwarzanych w PL. Narazie pełną dywersyfikacją (zarówno popytu jak i wzrostu płac) pochwalić się mogą jednak ekipy budowlane których 'wyceny' w skali 2 lat (za robociznę) potrafiły skoczyć o 50-100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinez44 03.01.2008 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 KUPOWAĆ !!! Oto jedyna słuszna odpwiedź. i to teraz - LAST MINUTE. W hurtowniach słaby popyt (klienci kupują tylko porothermy i maxy na zapas bo słyszeli że ma być drożej) A ja mam WYSOKI PLAN SPRZEDAŻY DO WYKONANIA . Pracuję w dziale sprzedaży u producenta mat. budowlanych. Listopad: popelina, Grudzień padaczka, w styczniu narazie remanenty. No nie widać u tych moich hurtowników entuzjazmu do zakupów. Jakoś nie wierzą w ten bum na wiosnę. Tylko maksy i porotermy idą bo ludzie kupują na zapas. Tylko w Krakowie panika jakaś max znowu po 4 zeta. A jeszcze w czerwcu tamtego roku sprzedawałem każdą ilość - to były czasy !!!! Ech !!! A jakie premie były !!!! PS. Proszę, wykonajcie telefon do moich klientów i powiedzcie im jaki to zgryz będzie na wiosnę i jak będzie drogo i wogóle ... żeby tylko kupili coś teraz taniej. Towar dobry (w pierszej połowie 2007 kolejka sięgała 4 miesięcy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malinka135 03.01.2008 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Widać ,że wszystko wskazuje za zakupem już teraz w zimie ,choć ta ostatnia opinia : W hurtowniach słaby popyt (klienci kupują tylko porothermy i maxy na zapas bo słyszeli że ma być drożej) A ja mam WYSOKI PLAN SPRZEDAŻY DO WYKONANIA . Pracuję w dziale sprzedaży u producenta mat. budowlanych. Listopad: popelina, Grudzień padaczka, w styczniu narazie remanenty. No nie widać u tych moich hurtowników entuzjazmu do zakupów. Jakoś nie wierzą w ten bum na wiosnę. Tylko maksy i porotermy idą bo ludzie kupują na zapas. Tylko w Krakowie panika jakaś max znowu po 4 zeta. A jeszcze w czerwcu tamtego roku sprzedawałem każdą ilość - to były czasy !!!! Ech !!! A jakie premie były !!!! Trochę mi zamieszała ? Czyżby faktycznie sztuczna panika , a ja się w nią wtapiam i wiję się z tematem : kupić czy czekać ! Czy kupując teraz zyskam czy dołożę do interesu - to jest dylemat prawie jak u Szekspira !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts