Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak to jest z tym optycznym zmniejszaniem/zwiększaniem?

Recommended Posts

Powinno być dobrze, bo kolory ciemne i ciepłe sprawiają wrażenie wychodzenia na zewnątrz czyli podchodzenia do oczu oglądającego. Natomiast kolory jasne i zimne cofają się w głąb.

Niebagatelne znaczenie ma połozenie okiem wzgledem drzwi.

Przyjmuje się że tylna sciana w kolorze ciemniejszym od bocznych - przybliza - czym zmniejsza pomieszczenie

Tylna sciana jaśniejsza od bocznych oddala ją czym wydłuża (powieksza) pomieszczenie.

Nałóz te informacje na swój pokój.

Powinno być dobrze, bo kolory ciemne i ciepłe sprawiają wrażenie wychodzenia na zewnątrz czyli podchodzenia do oczu oglądającego. Natomiast kolory jasne i zimne cofają się w głąb.

Właśnie już po ustaleniu, jak malować pokój, gdzieś przeczytałam, że właśnie ciemne kolory oddalają (bo zmniejszają), nawet były schemaciki i faktycznie tak to wyglądało na tych schematach. Może jeszcze gdzieś znajdę, ale nie pamiętam, gdzie trafiłam na ten artykulik :-?

Ja wcześniej na chłopski rozum kazałam jedną krótszą malować na ciemno, na drugiej krótkiej jest okno, zasłony będą w tym samym ciemnym kolorze. I decyzji nie zmieniłam, choć przyznam, że się wahałam dłuższą chwilę :roll: No cóż już jutro się okaże, czy miałam rację - i wszyscy tu się wypowiadający :wink:

Drzwi są na dłuższej ścianie, więc ściana na przeciwko jest jasna. Myślę, że będzie dobrze :wink: