Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Certyfikat energetyczny od 1 stycznia 2009 r.

Wowka

Recommended Posts

Lepszy to sposób dla prawdziwego przedstawienia wyników obliczeń, ale gorzej dla odbierania przez osoby słabo zorientowane w temacie.

Jednak klasa energetyczna A czy B bardziej działa na wyobraźnię niż jakiś wskaźnik EP :-?

Jednak z klasami energetycznymi wychodziły "cyrki". Były one wytykane m.in. na tym Forum. Np. dom pasywny mógł nie uzyskać klasy energetycznej A, bo miał uzupełniające źródło ciepła - grzejnik elektryczny.

• Odpowiedzi 422
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jest tak jak piszesz. A certyfikaty będą miały mniejszy wpływ na cenę nieruchomości bo nie będzie mieszkań czy domów oznaczyć takimi naklejkami jak lodówek, pralek czy zmywarek.

Ale niech coś w końcu uchwalą bo to już trzeci projekt w tym roku, który był na stronach ministerstwa.

gdybym miał ocenić dom przy jego kupnie i był już uzywany to po wstępnej ocenie użytkownika/sprzedającego poprosiłbym o rachunki za gaz tudzież prąd (gorzej z weglem :cry: ) i wiedziałbym czy to duz, oczy mało za utzrymanie przedmiotowego domu i co najważniejsze czy mnie na to stac? :wink:

gdybym miał ocenić dom przy jego kupnie i był już uzywany to po wstępnej ocenie użytkownika/sprzedającego poprosiłbymo rachunki za gaz tudzież prąd (gorzej zweglem :cry: ) i wiedziałbym czy to duzoczy mało za utzrymanie przedmiotowego domu i conajważniejsze czy mniena to stac? :wink:
Jak myślisz, czy jeśli w domu jest kominek, to właściciel pochwali Ci się ile spalił drewna ?

gdybym miał ocenić dom przy jego kupnie i był już uzywany to po wstępnej ocenie użytkownika/sprzedającego poprosiłbymo rachunki za gaz tudzież prąd (gorzej zweglem :cry: ) i wiedziałbym czy to duzoczy mało za utzrymanie przedmiotowego domu i conajważniejsze czy mniena to stac? :wink:
Jak myślisz, czy jeśli w domu jest kominek, to właściciel pochwali Ci się ile spalił drewna ?

Nodlatego napisałem o ocenie dotychczasowego uzytkownika pod kątem uczciwości i ogólnie czy wyglądanaosobę oszczędna czy nieraczej :roll: :wink: . Co do paliw stałych to fakt zużycie węgla o czym wspomnialem i drewna o czym nie wspomniałem będzieciężkiedo uchwycenia, w moich rejonach drewnem pali się mało bo kosztuje średnio 200 zł zam3

Ma piec z podajnikiem czy kuchnie weglowa i w niej pali lub z kaflowcach?

Jesli zachowuje sie jak kiedys na wsiach -czyli pali w dzien a w nocy pod kolderka trzesie sie to moze za 1000 w roku wyrobi na wegiel

Pzdr.

Nie da rady - przetestowane - 2 tony przy kaflowcach nie wystarczało mi w starym domku przed rozbiórką (parter z poddaszem nieuzytkowym , 300 m3 kubatury i skromne 19stC w środku), a jeżeli dobrze zrozumiałem mpoplaw chodziło mu o klocek 10x10m 3 kondygnacje - w tym conajmnie dwie ogrzewane czyli ok. 500 m3 kubatury - sorry ...

no i teraz 1k PLN na 2 tony węgla nie wystarczy...

A certyfikaty będą miały mniejszy wpływ na cenę nieruchomości bo nie będzie mieszkań czy domów oznaczyć takimi naklejkami jak lodówek, pralek czy zmywarek.

http://www.sei.ie/dispImg.asp?IMG=/uploadedfiles/EPBD/ber%20cert.JPG

Jak dla mnie to wygląda to tak samo jak nalepka na lodówce/pralce.

a wiecie intuicyjnie o co chodzi w naklejkach na lodówkę?

co oznaczają mniej więcej te klasy?

o ile się różni w koszcie eksploatacji lodówka klasy A od B?

ja pojęcia nie mam... próbowałem teraz wygooglać w 3 minuty - nie umiem.

to tak przy okazji, bo wszyscy się podbierają tymi lodówkami. jestem ciekaw jak to wygląda.

(ps. nie klasa żarówki - żarówki sobie wygooglałem).

Jeśli prawdą jest co pisze autor tego: http://forum.muratordom.pl/swiadectwa-energetyczne,t141352.htm wątku certyfikat można sobie o d.pe potłuc. Już widzę jak inspektor będzie rozwiercał ściany żeby sprawdzić ile naprawdę jest tam ocieplenia. Śmiechu warte.

pozdrawiam

a o ile można się pomylić z grubością ocieplenia?

po co rozwiercać ściany, sciana z pustaka, cegły ma ...cm szerokości (to są stałe wmiary których nie trzeba sprawdzać, tynk wewnętrzy ma zwykle ...cm miarka za okno i wiesz już ile jest mniejwięcej ocieplenia a te 2-3 cm ewentualnej rozbiezności nie robią różnicy dla całościowego badania.

Z podłogą jest trochę gorzej oczywiście.

pozdrawiam,

Oczywiście jestem za ich wprowadzeniem, ale myślę, że po za fotką z „uciekającym ciepłem” i wyliczeniem zapotrzebowania energetycznego powinno być brane sposób pozyskiwania energii, bo jeśli ktoś ma cały dach w kolektorach i wymiennik ciepła to rachunki będą mówiły co innego niż ekspertyza.

I tak dokładnie będzie, bo taki jest właśnie sens tych zmian.

W projekcie rozporządzenia "w sprawie zakresu i formy swiadectwa energetycznego budynku oraz lokalu" z 2006r obliczenie wskaznika charakterystyki zapotrzebowania energii na potrzeby ogrzewania i wentylacji oblicza się jako: Ng = w * Eg1 /Eg1r

Współczynnik "w" charakteryzuje rodzaj nośnika energii. W przypadku energii słonecznej i geotermalnej wynosi 0, wiec jeśli całą energię (lub jej część) na ogrzewanie i wentylację pobierasz ze źródeł odnawialnych, to współczynnik wynosi 0. Wtedy wskaźnik zuzycia energii na ogrzanie Twego domu wyniesie 0 (lub proporcjonalnie do stopnia skorzystania ze źródeł odnawialnych). Tak samo jest w przypadku pogrzewu ciepłej wody.

I jeśli posiadasz źródła odnawialne to jesteś bardzo blisko spełnienia warunków dla klasy energetycznej "A" - w zalezności od stopnia wykorzystania tych źródeł w ogólnym bilansie energetycznym budynku.

W przypadku biomasy współczynnik "W" wynosi 0,5, najgorzej jest w przypadku energii elektrycznej - tam współczynnik ma wynosić 2,5.

Wykorzystanie tylko źródeł odnawialnych w domu jest trudne, dlatego wazna jest również izolacja przegród chłodzących, ewentualny odzysk ciepła - bo to wszystko ma znaczenie przy określeniu charakterystyki energetycznej budynku. W przypadku budynków uzyteczności publicznej ma znaczenie również ilość energii zuzytej na oświetlenie.

Witam,

mamy rekuperacje z GWC , a dom ogrzewany pompa ciepla, takze ona przygotowuje ciepla wode uzytkowa. Na podlodze 15 cm styropianu, sciana 3warstwowa 42 cm grubosci w tym 10 styro. Jaka klase energetyczna dostaniemy?