HenoK 29.09.2008 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Lepszy to sposób dla prawdziwego przedstawienia wyników obliczeń, ale gorzej dla odbierania przez osoby słabo zorientowane w temacie. Jednak klasa energetyczna A czy B bardziej działa na wyobraźnię niż jakiś wskaźnik EP Jednak z klasami energetycznymi wychodziły "cyrki". Były one wytykane m.in. na tym Forum. Np. dom pasywny mógł nie uzyskać klasy energetycznej A, bo miał uzupełniające źródło ciepła - grzejnik elektryczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 29.09.2008 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Jest tak jak piszesz. A certyfikaty będą miały mniejszy wpływ na cenę nieruchomości bo nie będzie mieszkań czy domów oznaczyć takimi naklejkami jak lodówek, pralek czy zmywarek.Ale niech coś w końcu uchwalą bo to już trzeci projekt w tym roku, który był na stronach ministerstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.10.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 gdybym miał ocenić dom przy jego kupnie i był już uzywany to po wstępnej ocenie użytkownika/sprzedającego poprosiłbym o rachunki za gaz tudzież prąd (gorzej z weglem ) i wiedziałbym czy to duz, oczy mało za utzrymanie przedmiotowego domu i co najważniejsze czy mnie na to stac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.10.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 gdybym miał ocenić dom przy jego kupnie i był już uzywany to po wstępnej ocenie użytkownika/sprzedającego poprosiłbymo rachunki za gaz tudzież prąd (gorzej zweglem ) i wiedziałbym czy to duzoczy mało za utzrymanie przedmiotowego domu i conajważniejsze czy mniena to stac? Jak myślisz, czy jeśli w domu jest kominek, to właściciel pochwali Ci się ile spalił drewna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.10.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 gdybym miał ocenić dom przy jego kupnie i był już uzywany to po wstępnej ocenie użytkownika/sprzedającego poprosiłbymo rachunki za gaz tudzież prąd (gorzej zweglem ) i wiedziałbym czy to duzoczy mało za utzrymanie przedmiotowego domu i conajważniejsze czy mniena to stac? Jak myślisz, czy jeśli w domu jest kominek, to właściciel pochwali Ci się ile spalił drewna ? Nodlatego napisałem o ocenie dotychczasowego uzytkownika pod kątem uczciwości i ogólnie czy wyglądanaosobę oszczędna czy nieraczej . Co do paliw stałych to fakt zużycie węgla o czym wspomnialem i drewna o czym nie wspomniałem będzieciężkiedo uchwycenia, w moich rejonach drewnem pali się mało bo kosztuje średnio 200 zł zam3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 02.10.2008 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Ma piec z podajnikiem czy kuchnie weglowa i w niej pali lub z kaflowcach?Jesli zachowuje sie jak kiedys na wsiach -czyli pali w dzien a w nocy pod kolderka trzesie sie to moze za 1000 w roku wyrobi na wegiel Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 02.10.2008 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Ma piec z podajnikiem czy kuchnie weglowa i w niej pali lub z kaflowcach? Jesli zachowuje sie jak kiedys na wsiach -czyli pali w dzien a w nocy pod kolderka trzesie sie to moze za 1000 w roku wyrobi na wegiel Pzdr. Nie da rady - przetestowane - 2 tony przy kaflowcach nie wystarczało mi w starym domku przed rozbiórką (parter z poddaszem nieuzytkowym , 300 m3 kubatury i skromne 19stC w środku), a jeżeli dobrze zrozumiałem mpoplaw chodziło mu o klocek 10x10m 3 kondygnacje - w tym conajmnie dwie ogrzewane czyli ok. 500 m3 kubatury - sorry ... no i teraz 1k PLN na 2 tony węgla nie wystarczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzyna 02.10.2008 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 da radę - dodatkowo tylko jeszcze 2000zł w sezonie za prąd na fareliki i dogrzewacze elektryczne może wydać i 500zł na węgiel - pod warunkeim że nie mieszka albo ogrzewa jeden pokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 02.10.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 To zalezy od rodzaju wegla i gdzie on ma być kupowany. Na Śląsku można kupić jakić "muł" za symboliczne pieniądze i wtedy 1000 zł starczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek_sziwa 02.10.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 A certyfikaty będą miały mniejszy wpływ na cenę nieruchomości bo nie będzie mieszkań czy domów oznaczyć takimi naklejkami jak lodówek, pralek czy zmywarek. http://www.sei.ie/dispImg.asp?IMG=/uploadedfiles/EPBD/ber%20cert.JPG Jak dla mnie to wygląda to tak samo jak nalepka na lodówce/pralce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 02.10.2008 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Tylko, że piszemy tu o certyfikacji polskiej a nie irlandzkiej W Polsce będzie to wyglądało tak: http://swiadectwo.epbd.pl/poufne/obrazki/82/strona1_dom.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek_sziwa 02.10.2008 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Czy będą to słupki, czy paski, czy kwiatuszki to chyba bez znaczenia, kolorystyka jest taka sama, chodzi o to żeby każdy intuicyjnie wiedział o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 02.10.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 a wiecie intuicyjnie o co chodzi w naklejkach na lodówkę?co oznaczają mniej więcej te klasy? o ile się różni w koszcie eksploatacji lodówka klasy A od B? ja pojęcia nie mam... próbowałem teraz wygooglać w 3 minuty - nie umiem. to tak przy okazji, bo wszyscy się podbierają tymi lodówkami. jestem ciekaw jak to wygląda. (ps. nie klasa żarówki - żarówki sobie wygooglałem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alaskaop.pl 02.10.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 WitamZnalazłem coś takiego:http://www.oszczednydom.pl/etykieta/kalkulator.php?producent=atlas&producent_projekt_id=0 dla mojej remontowanej chałupki wyszło całkiem OK - D WZE=0,87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 03.10.2008 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 A to czytaliście?http://dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73497,5758915,Rozmydlanie_swiadectw_energetycznych_budynkow.html Tam minister mówi że do aktu notarialnego certyfikat administracyjnie nie będzie wymagany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 03.10.2008 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Niech minister po 1 stycznie mi będzie chciał sprzedać jakieś mieszkanie to się przekona czy do aktu będzie musiał dołączyć certyfikat czy też nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 03.10.2008 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Jeśli prawdą jest co pisze autor tego: http://forum.muratordom.pl/swiadectwa-energetyczne,t141352.htm wątku certyfikat można sobie o d.pe potłuc. Już widzę jak inspektor będzie rozwiercał ściany żeby sprawdzić ile naprawdę jest tam ocieplenia. Śmiechu warte. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzyna 03.10.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Jeśli prawdą jest co pisze autor tego: http://forum.muratordom.pl/swiadectwa-energetyczne,t141352.htm wątku certyfikat można sobie o d.pe potłuc. Już widzę jak inspektor będzie rozwiercał ściany żeby sprawdzić ile naprawdę jest tam ocieplenia. Śmiechu warte. pozdrawiam a o ile można się pomylić z grubością ocieplenia? po co rozwiercać ściany, sciana z pustaka, cegły ma ...cm szerokości (to są stałe wmiary których nie trzeba sprawdzać, tynk wewnętrzy ma zwykle ...cm miarka za okno i wiesz już ile jest mniejwięcej ocieplenia a te 2-3 cm ewentualnej rozbiezności nie robią różnicy dla całościowego badania. Z podłogą jest trochę gorzej oczywiście. pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 06.10.2008 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Oczywiście jestem za ich wprowadzeniem, ale myślę, że po za fotką z „uciekającym ciepłem” i wyliczeniem zapotrzebowania energetycznego powinno być brane sposób pozyskiwania energii, bo jeśli ktoś ma cały dach w kolektorach i wymiennik ciepła to rachunki będą mówiły co innego niż ekspertyza. I tak dokładnie będzie, bo taki jest właśnie sens tych zmian. W projekcie rozporządzenia "w sprawie zakresu i formy swiadectwa energetycznego budynku oraz lokalu" z 2006r obliczenie wskaznika charakterystyki zapotrzebowania energii na potrzeby ogrzewania i wentylacji oblicza się jako: Ng = w * Eg1 /Eg1r Współczynnik "w" charakteryzuje rodzaj nośnika energii. W przypadku energii słonecznej i geotermalnej wynosi 0, wiec jeśli całą energię (lub jej część) na ogrzewanie i wentylację pobierasz ze źródeł odnawialnych, to współczynnik wynosi 0. Wtedy wskaźnik zuzycia energii na ogrzanie Twego domu wyniesie 0 (lub proporcjonalnie do stopnia skorzystania ze źródeł odnawialnych). Tak samo jest w przypadku pogrzewu ciepłej wody. I jeśli posiadasz źródła odnawialne to jesteś bardzo blisko spełnienia warunków dla klasy energetycznej "A" - w zalezności od stopnia wykorzystania tych źródeł w ogólnym bilansie energetycznym budynku. W przypadku biomasy współczynnik "W" wynosi 0,5, najgorzej jest w przypadku energii elektrycznej - tam współczynnik ma wynosić 2,5. Wykorzystanie tylko źródeł odnawialnych w domu jest trudne, dlatego wazna jest również izolacja przegród chłodzących, ewentualny odzysk ciepła - bo to wszystko ma znaczenie przy określeniu charakterystyki energetycznej budynku. W przypadku budynków uzyteczności publicznej ma znaczenie również ilość energii zuzytej na oświetlenie. Witam, mamy rekuperacje z GWC , a dom ogrzewany pompa ciepla, takze ona przygotowuje ciepla wode uzytkowa. Na podlodze 15 cm styropianu, sciana 3warstwowa 42 cm grubosci w tym 10 styro. Jaka klase energetyczna dostaniemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 06.10.2008 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 to już bedzie extraklasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts