Barbossa 30.11.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Właśnie zaczynam przygotowywać dokumentację do odbioru budynku. Prawdopodobnie nie uda mi sie wszystkiego załatwić przed 1 stycznia. Czy to oznacza, że nie będę mogła zrobić odbioru domu bez certyfikatu? będziesz mogła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 30.11.2008 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Właśnie zaczynam przygotowywać dokumentację do odbioru budynku. Prawdopodobnie nie uda mi sie wszystkiego załatwić przed 1 stycznia. Czy to oznacza, że nie będę mogła zrobić odbioru domu bez certyfikatu? będziesz mogłaMoże rozwiń ten temat. Ustawa Prawo budowlane mówi :(Art. 5, ust. 3) Z zastrzeżeniem ust. 7, dla każdego budynku oddawanego do użytkowania oraz budynku podlegającego zbyciu lub wynajmowi powinna być ustalona, w formie świadectwa charakterystyki energetycznej, jego charakterystyka energetyczna, określająca wielkość energii wyrażoną w kWh/m2/rok niezbędnej do zaspokojenia różnych potrzeb związanych z użytkowaniem budynku. Świadectwo charakterystyki energetycznej budynku jest ważne 10 lat. Czyżbyś znał inne przepisy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 30.11.2008 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 właśnie , ...... i jeszcze pytanie ile może kosztowac takie świadectwo i czy to się opłaca odwlekac skoro prędzej czy później i tak każdy dom to będzie musiał miec !!?? może zrobie sobie ten kurs koszt 1500-1600 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 30.11.2008 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 właśnie , ...... i jeszcze pytanie ile może kosztowac takie świadectwo i czy to się opłaca odwlekac skoro prędzej czy później i tak każdy dom to będzie musiał miec !!?? może zrobie sobie ten kurs koszt 1500-1600 zł Też mam ten dylemat , bo niedlugo odbiór. Jak szybko zrobisz kurs to jestem pierwszy po poświadectwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 30.11.2008 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Apropo kursu to po jakich kierunkach można go zrobić??? Pytanie czysto teoretyczne, ale ja nie chciałabym żeby przyszedł do mnie pan menager po uniwersytecie i próbował ustalić ile to ciepełka potrzebuje do ogrzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 30.11.2008 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Właśnie zaczynam przygotowywać dokumentację do odbioru budynku. Prawdopodobnie nie uda mi sie wszystkiego załatwić przed 1 stycznia. Czy to oznacza, że nie będę mogła zrobić odbioru domu bez certyfikatu? będziesz mogła Arju szur? Ja czytałem ostatnie zmiany i tam było, że nowe budynki do odbioru również będą potrzebować ten certyfikat. Chcą wprowadzić jeszcze jedną rzecz. Certyfikatu nie będzie mógł wystawić architekt/projektant (jak zwał tak zwał), który ma cos wspólnego z projektem. Na przykładzie mojego kierbuda, który posiada uprawnienia projektanta i osoby mogącej wystawić certyfikat, ale wg tych przepisów on nie będzie mógł wystawić mi certyfikatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 30.11.2008 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Apropo kursu to po jakich kierunkach można go zrobić??? Pytanie czysto teoretyczne, ale ja nie chciałabym żeby przyszedł do mnie pan menager po uniwersytecie i próbował ustalić ile to ciepełka potrzebuje do ogrzania. http://finanse.wp.pl/wid,10564637,raport_specjalny.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 30.11.2008 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 właśnie , ...... i jeszcze pytanie ile może kosztowac takie świadectwo i czy to się opłaca odwlekac skoro prędzej czy później i tak każdy dom to będzie musiał miec !!?? może zrobie sobie ten kurs koszt 1500-1600 zł http://www.swiadectwaenergetyczne.edu.pl/?gclid=CKH4j_HHnZcCFU4g3godelapDA Sam miałem robic jeszcze na wakacjach, ale z różnych przyczyn zrezygnowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 30.11.2008 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Czyli jednym słowem lipa.....Jak nie zdążę do końca grudnia, to formalnie nie będę mogła zamieszkać, bo będzie mi brakować papierka, który nie dość, że do niczego niepotrzebny , to pewnie drogi i na dzień dzisiejszy trudny do zdobycia. No i nasuwa się jeszcze jedno pytanie - czy jak zdążę złożyć dokumenty 31 grudnia, to będzie liczyć się data złożenia dokumentów czy data odbioru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 01.12.2008 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Czy ktoś zna ceny za ten papier? Zależy od czegoś ( powierzchnia,piętra ) itp? Przeca to już grudzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.12.2008 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 szur to ja nie arju ale nie wyobrażam sobie, że to wszystko stanie z powodu takiego świstka, to byłby megaabsurd, za późno weszło w życie, aby od 1 stycznia zapewnić świadectwo KAŻDEMU (te wyjątki to nic) oddawanemu do użytkowania obiektowi, podlegającemu zbyciu/nabyciu co do tego drugiego, to przepisy na razie tylko zmieniono w PB, a te jest za krótkie, aby uwalić transakcje notarialne, gorzej z tym użytkowaniem no większych papraków ustawodawczych to ze świecą szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 01.12.2008 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 ale nie wyobrażam sobie, że to wszystko stanie z powodu takiego świstka Inni nie mogą pojąć , co to jest oczywista oczywistość. U nas wszystko jest możliwe. A dlaczego niby nie mamy czekać po 2 -3 miechy na papierek? Komuś w Starostwie to będzie przeszkadzać-oni będą pili kawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.12.2008 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Czy ktoś zna ceny za ten papier? Zależy od czegoś ( powierzchnia,piętra ) itp? Przeca to już grudzień. Z tego co wiem, to na razie nikt się z ceną nie wychyla. W czwartek wybieram się na szkolenie w sprawie sporządzania świadectw energetycznych. Teoretycznie mam uprawnienia do ich sporządzenia (dlaczego tak uważam napisałem w wątku : http://forum.muratordom.pl/post2880130.htm#2880130 ). Żeby je jednak wykonać trzeba przewertować metodologię wykonywania świadectw, zapoznać się ze zmianami w "Warunkach technicznych ..." no i sporządzić (np. w Excelu) lub kupić odpowiednie narzędzia (oprogramowanie, którego na rynku jeszcze nie ma ). Ustalona na początku cena będzie stanowiła motywację dla ok. 80 tys. osób, które na dzień dzisiejszy mają uprawnienia do sporządzania świadectw, ale podobnie jak ja muszą sporo zainwestować, aby je prawidłowo wykonać. Ile z tych osób jest w stanie już dzisiaj takie świadectwo sporządzić ? Jeszcze jedno. We wcześniejszych projektach przepisów była mowa, że świadectwa charakterystyki energetycznej nie może sporządzić projektant, kierownik budowy, zarządca nieruchomości, ani jej właściciel. Czy w znalazło to odbicie w aktualnie obowiązujących przepisach ? Jakoś się tego nie doszukałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.12.2008 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 ... to byłby megaabsurd, za późno weszło w życie, aby od 1 stycznia zapewnić świadectwo KAŻDEMU ... u nas wszystko jest mozliwe ... jak było z Izbami Inzynierów ... kazdy wie nagle z dnia na dzień kazdy KB musiał ! wpisac sie do IZB bo inaczej pozbawiano go prawa wykonywania zawodu ... jesli jakis KB był krnąbrny i nie poddał sie szantazowi - karano inwestora ... /nagle inwestor dowiadywał sie ze juz nie ma nadzoru budowy :P/ bez wkacjo legis, prawem kaduka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 01.12.2008 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Pewien jestem , że do osiągnięcia celów jakie przyświecały wprowadzeniu w UE certyfikacji, w Polsce dochodzić się będzie inną drogą , w prosty sprawdzony sposób - podatki ( np kominowy ) akcyzy i podwyżka cen energii. To działa najlepiej i jest najtańsze ( dla budżetu) i najprościej się wprowadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.12.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 o izbach (a raczej zakladających je darmozjadach) wiadomo było odpowiednio wcześniej, łącznie z przepisami wykonawczymi, spokojnie był czas aby to załatwić (nota bene $@#^syństwo)tu doprowadzili do kosmicznej bzdury na miesiąc przed datą wymagalności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 01.12.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 o izbach (a raczej zakladających je darmozjadach) wiadomo było odpowiednio wcześniej, łącznie z przepisami wykonawczymi, spokojnie był czas aby to załatwić (nota bene $@#^syństwo) tu doprowadzili do kosmicznej bzdury na miesiąc przed datą wymagalności Płacz na nic-musimy zjeść tą żabę. A czy nie odbije się czkawką to zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 01.12.2008 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 hm... czytam ten przepis (niestety nie cala ustawe i rozporzadzenie, wiec moze bladze) i mowi sie tam o "budynku" czyzby z tego wynikalo, ze np przy sprzedazy mieszkania (czyli czesci budynku, a nie calego) nie bedzie potrzebny taki certyfikat? z tego co slyszalem 9moze byc nie prawda...) to w przypadku mieszkan najpierw musi byc zrobiony audyt energetyczny calego bloku a dopiero po nim przeprowadza sie audt energetyczny mieszkania... jesli tak, to juz widze jak to "plynnie" ebdzie szlo.. ech... jakies pomysly albo sprawdzone info w tej materii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.12.2008 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 hm... czytam ten przepis (niestety nie cala ustawe i rozporzadzenie, wiec moze bladze) i mowi sie tam o "budynku" czyzby z tego wynikalo, ze np przy sprzedazy mieszkania (czyli czesci budynku, a nie calego) nie bedzie potrzebny taki certyfikat? z tego co slyszalem 9moze byc nie prawda...) to w przypadku mieszkan najpierw musi byc zrobiony audyt energetyczny calego bloku a dopiero po nim przeprowadza sie audt energetyczny mieszkania... jesli tak, to juz widze jak to "plynnie" ebdzie szlo.. ech... jakies pomysly albo sprawdzone info w tej materii? 3. Z zastrzeżeniem ust. 7, dla każdego budynku oddawanego do użytkowania oraz budynku podlegającego zbyciu lub wynajmowi powinna być ustalona, w formie świadectwa charakterystyki energetycznej, jego charakterystyka energetyczna, określająca wielkość energii wyrażoną w kWh/m2/rok niezbędnej do zaspokojenia różnych potrzeb związanych z użytkowaniem budynku. Świadectwo charakterystyki energetycznej budynku jest ważne 10 lat. 4. W przypadku budynku z lokalami mieszkalnymi lub częściami budynku stanowiącymi samodzielną całość techniczno-użytkową, przed wydaniem lokalu mieszkalnego lub takiej części budynku osobie trzeciej, sporządza się świadectwo charakterystyki energetycznej lokalu mieszkalnego lub części budynku. 5. W przypadku budynków ze wspólną instalacją grzewczą świadectwo charakterystyki energetycznej sporządza się wyłącznie dla budynku, a w innych przypadkach także dla lokalu mieszkalnego najbardziej reprezentatywnego dla danego budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 01.12.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 ech... HenoK... a juz mialem nadzieje no nic, to juz wiemy co bedzie "goracym tematem" w TVN na poczatku roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts