Barbossa 01.12.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 prędzej chyba ten pkt 5 powinien być wytłuszczony punkt 4 odnosi się do lokali z autonomicznym systemem grzewczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.12.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 prędzej chyba ten pkt 5 powinien być wytłuszczony punkt 4 odnosi się do lokali z autonomicznym systemem grzewczym Chciałem ten punkt 5 także wytłuścić, ale ... zostawiłem coś dla Ciebie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 01.12.2008 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 szur to ja nie arju ale nie wyobrażam sobie, że to wszystko stanie z powodu takiego świstka, to byłby megaabsurd, za późno weszło w życie, aby od 1 stycznia zapewnić świadectwo KAŻDEMU (te wyjątki to nic) oddawanemu do użytkowania obiektowi, podlegającemu zbyciu/nabyciu co do tego drugiego, to przepisy na razie tylko zmieniono w PB, a te jest za krótkie, aby uwalić transakcje notarialne, gorzej z tym użytkowaniem no większych papraków ustawodawczych to ze świecą szukać W tym artykule jest troche info http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/98127,2_tys_zl_kosztuje_uprawnienie_do_wystawiania_certyfikatow.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.12.2008 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 W tym artykule jest troche info http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/98127,2_tys_zl_kosztuje_uprawnienie_do_wystawiania_certyfikatow.html - Spośród 108 tys. członków Izby Inżynierów Budownictwa jedynie ok. 20 tys. inżynierów będzie mogło wystawiać certyfikaty - mówi Andrzej Dobrucki, wiceprezes Polskiej Izby Inżynierów Budownictwa. Nie jest to zbyt wiele. Ciekawe ile świadectw w skali roku jest potrzebnych. Poza tym 2 tys. zł kosztuje egzamin. Żeby wykonywać świadectwa trzeba jeszcze mieć do tego narzędzia (normy, oprogramowanie)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.12.2008 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 nic tam takiego ciekawego nie ma, ale dzięki za linkbędzie jeden wielki bur.del i tyle, ciekawe jak do tego podejdzie PINB, gdy zgłosi ktoś przystąpienie do użytkowania, bez przepisów przejściowych to będzie szopa, że hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 01.12.2008 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 nic tam takiego ciekawego nie ma, ale dzięki za link będzie jeden wielki bur.del i tyle, ciekawe jak do tego podejdzie PINB, gdy zgłosi ktoś przystąpienie do użytkowania, bez przepisów przejściowych to będzie szopa, że hej Starczy już strachów-musimy poczekać do stycznia bo tylko gdybamy. No chyba , że HenoK zrobi uprawnienia i pochwali sie za ile robi audyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 01.12.2008 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 a jak ktoś zgłosi (=dostarczy dokumenty) do odbioru do 31.12.2008 (kilka dni przed), co siłą rzeczy będzie rozpatrywane dopiero po nowym roku? będę w takiej sytuacji i bardzo nie chciałbym wdepnąć w tą minę. podobnie ze sprzedażą mieszkania, podpisuję umowę przedwstępna, ale ostateczna będzie cholera wie kiedy, może pod koniec grudnia, może na początku stycznia... i co, jakby notariusz doszedł do wniosku, że w styczniu certyfikat musi to być, to z mojej winy nie przystąpię do aktu notarialnego ze wszystkimi tego konsekwencjami? ale to chore... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.12.2008 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 to nie strachy tylko polska rzeczywistośćbędzie b. jak nic, już widzę wku... inwestorów (tych od kurników)dodatkowa kasa, OCZEKIWANIE na świstek i upór urzędasów wymagających teo papierka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.12.2008 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 No chyba , że HenoK zrobi uprawnienia i pochwali sie za ile robi audyt. Uprawnienia już mam, podobnie jak 20 tys. innych osób - pisałem o tym wcześniej. Żeby jednak opracować pierwsze świadectwo trzeba włożyć bardzo dużo pracy. Następne pójdą już dużo łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.12.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 ciekawe jak do tego podejdzie PINB, gdy zgłosi ktoś przystąpienie do użytkowania, Prawo budowlane mówi wyraźnie : Art. 57. 1. Do zawiadomienia o zakończeniu budowy obiektu budowlanego lub wniosku o udzielenie pozwolenia na użytkowanie inwestor jest obowiązany dołączyć: ..... 7) kopię świadectwa charakterystyki energetycznej budynku, z zastrzeżeniem art. 5 ust. 7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 01.12.2008 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Uprawnienia już mam, podobnie jak 20 tys. innych osób - pisałem o tym wcześniej. Żeby jednak opracować pierwsze świadectwo trzeba włożyć bardzo dużo pracy. Następne pójdą już dużo łatwiej. Heniu , to jak liczysz-dla domku jednorodzinnego cena będzie od czego zależna? Od metrów,kondygnacji,kubatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 01.12.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 To jest następna totalna bzdura w budownictwie.Poczekamy to zobaczymy. Polak potrafi. Ja w 2009 roku w lato mam zamiar wprowadzić się do domu i w ogóle w tej chwili się tym nie przejmuję. Dla mnie zrozumiałą i logiczną byłaby sytuacja, która wymuszała by taką konieczność wykonania "audytu" wraz z otrzymaniem pozwolenia na budowę. Jeżeli projekt nie spełniałby określonych wymagań z automatu byłby odrzucany. Innymi słowy budujemy i zakańczamy budowę "certyfikatem" Certyfikat energetyczny powinien dotyczyć budów, których rozpoczęcie następuje w dniu wejścia w życie ustawy.---------------------------------------------------------------------------------------------------------Od kiedy i dlaczego będą obowiązywały certyfikaty energetyczne W Polsce? Polska na podstawie Dyrektywy 2002/91/EC musi wprowadzić certyfikaty energetyczne dla nieruchomości.Od stycznia 2009 certyfikat będzie obowiązkowy dla wszystkich nowopowstałych nieruchomości oraz używanych wprowadzanych do obrotu (sprzedawanych lub wynajmowanych). Moja nieruchomość już powstała. I co z tym faktem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 01.12.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Moja nieruchomość już powstała. I co z tym faktem? Bez odbioru to jakby nie istniała. Podatków za nią przecież nie płacisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.12.2008 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Heniu , to jak liczysz-dla domku jednorodzinnego cena będzie od czego zależna? Od metrów,kondygnacji,kubatury? W tej chwili naprawdę trudno powiedzieć. Cena nie musiałaby być wysoka, gdyby było już dostępne odpowiednie oprogramowanie za rozsądne pieniądze. Tylko, że na razie takie oprogramowanie dopiero jest tworzone i jak znam życie na początku jego cena będzie zniechęcała potencjalnych nabywców (twórcy oprogramowania zapewne będą chcieli, żeby jego koszty zwróciły się po sprzedaży kilku licencji ). Coś więcej będę mógł napisać za kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.12.2008 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 pytanie było retorycznenie widzę możliwości ustępstwa, dlatego tak piszę namiętnie o potrzebie wprowadzenia przepisów przejściowych, w formie, np wprowadzenia zapisu podobnego do wydłużenia terminu ważności PnBbez tego cieżko to widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 01.12.2008 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Coś więcej będę mógł napisać za kilka dni. No to czekamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 01.12.2008 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 pytanie było retoryczne nie widzę możliwości ustępstwa, dlatego tak piszę namiętnie o potrzebie wprowadzenia przepisów przejściowych, w formie, np wprowadzenia zapisu podobnego do wydłużenia terminu ważności PnB bez tego cieżko to widzę Jakby miały być przepisy przejściowe to juz by je tworzyli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.12.2008 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Dla mnie zrozumiałą i logiczną byłaby sytuacja, która wymuszała by taką konieczność wykonania "audytu" wraz z otrzymaniem pozwolenia na budowę. Jeżeli projekt nie spełniałby określonych wymagań z automatu byłby odrzucany. Innymi słowy budujemy i zakańczamy budowę "certyfikatem".Taki obowiązek jest praktycznie dla większych budynków. Dla nich projekt budowlany musi zawierać charakterystykę energetyczną budynku. Domy jednorodzinne są z tego obowiązku zwolnione . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.12.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 dostaną sraczki od 01.01.2009, to będzie taka z opóźnionym zapłonem megaturboperystaltyka wytworzenia przepisów, zresztą zapewne wytworzone rozporządzeniem właściwej du.py na Waszym miejscu, Drodzy Inwestorzy, powinniście już atakować papraków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 01.12.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Domy jednorodzinne są z tego obowiązku zwolnione . Skoro każdy projekt domu ma zapotrzebowanie na ciepło i wyszczególnienie wszystkich materiałów do budowy ( chodzi o materiały na ściany,dach posadzki,typy okien),to nie lepiej byłoby , żeby certyfikat był załączany do projekty domu? Ktoś po zakończeniu budowy tylko by to potwierdził ( pewnie kierownik budowy ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts