Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Certyfikat energetyczny od 1 stycznia 2009 r.

Wowka

Recommended Posts

....lub kupić odpowiednie narzędzia (oprogramowanie, którego na rynku jeszcze nie ma :().

Pierwszy program podobno już jest.

A zaraz zapewne pojawią się nowe, wchodzące w skład programów do obliczeń strat ciepła.

Na razie przeczytałem opis - wygląda zachęcająco. Popróbuję i napiszę co to jest warte :).

• Odpowiedzi 422
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak sobie czytam i myślę, że z tymi "certyfikatami energetycznymi" będzie tak samo jak z wyceną działki, domu w budowie itd. prowadzoną przez "rzeczoznawców".

Nie mam pojęcia jak technicznie da się to zrobić. Projekt a jego realizacja, pomijając "adaptację" to dwie różne sprawy.

Przykładowo: W projekcie porotherm a w ścianie pustak żużlowy otynkowany i ocieplony. Ocieplenie z wełny w projekcie a tu styropian itd.???

Chyba, że podstawą operatu będzie "PB" ale to z kolei będzie bzdura za którą będzie trzeba zapłacić.

Temat rzeka.

Czy rzeczywiście nie można sobie samemu takiego certyfikatu wystawić lub zlecić to np. projektantowi, czy kierownikowi budowy ? Kto lepiej zna budowę niż kierownik budowy (nie chodzi mi oczywiście o "papierowego" kierownika)?

W przygotowywanej najnowszej noweli PB dodano takie zastrzeżenia.

Ja mam patent na te papiery-chyba nie do podważenia. :o

Inwestor kończy budowę i....... :o

:o ...... zamawia kamerę termowizyjną. :o :o :o

Operator zapierdziela wszystko kamerą i nagrywa na CD.Na podstawie nagrania automatycznie bez żadnej ściemy jest wyznaczana JAKOŚĆ CIEPLNA BUDYNKU.To jest dołączane do dokumentacji i po bólu.

Może to byc także część audytu ale na pewno najważniejsza bo żadnej mielonki zamiast szynki się nie wciśnie. :p mniam mniam

No i co wy na to?

Ja mam patent na te papiery-chyba nie do podważenia. :o

Inwestor kończy budowę i....... :o

:o ...... zamawia kamerę termowizyjną. :o :o :o

Operator zapierdziela wszystko kamerą i nagrywa na CD.Na podstawie nagrania automatycznie bez żadnej ściemy jest wyznaczana JAKOŚĆ CIEPLNA BUDYNKU.To jest dołączane do dokumentacji i po bólu.

Może to byc także część audytu ale na pewno najważniejsza bo żadnej mielonki zamiast szynki się nie wciśnie. :p mniam mniam

No i co wy na to?

Niezgodne z rozporządzeniem :(

pzdr

Ja dziś od architekta dowiedziałem się, że lepiej wstrzymać się z zakupem projektu do stycznia kiedy to projekty powinny mieć już certyfikaty.

Inaczej będę taki certyfikat musiał sam do projektu dorabiać a to pewnie będzie kosztować. A tak w ogóle to później już stwierdził, że nie wie jak to będzie.

Tutaj czytam, że dotyczy to sprzedaży więc jak ja sobie buduje i nie mam zamiaru nikomu tego sprzedawać nic mnie to nie powinno interesować?

No bo jak wydadzą mi certyfikat do projektu jak ja i tak zbuduję sobie jak będę chciał i z jakich będę chciał materiałów? To raczej się bada po wybudowaniu albo jak pisaliście na podstawie książki budowy...

Nie wiem już kogo słuchać...

Ja dziś od architekta dowiedziałem się, że lepiej wstrzymać się z zakupem projektu do stycznia kiedy to projekty powinny mieć już certyfikaty.

Inaczej będę taki certyfikat musiał sam do projektu dorabiać a to pewnie będzie kosztować. A tak w ogóle to później już stwierdził, że nie wie jak to będzie.

Tutaj czytam, że dotyczy to sprzedaży więc jak ja sobie buduje i nie mam zamiaru nikomu tego sprzedawać nic mnie to nie powinno interesować?

No bo jak wydadzą mi certyfikat do projektu jak ja i tak zbuduję sobie jak będę chciał i z jakich będę chciał materiałów? To raczej się bada po wybudowaniu albo jak pisaliście na podstawie książki budowy...

Nie wiem już kogo słuchać...

Po pierwsze, od 1 stycznia 2009 r. będzie obowiązek dołączania charakterystyki energetycznej do projektu budowlanego (a nie świadectwa), ale ... obowiązek ten nie będzie dotyczył budynków jednorodzinnych (pisałem już o tym wcześniej). Jeżeli architekt obiecuje Ci, że zrobi Ci gratis świadectwo energetyczne po nowym roku, to czemu nie :), tylko jeśli wybudujesz dom ze zmianami, to świadectwo przy zgłoszeniu budynku do użytkowania będziesz musiał robić jeszcze raz :(.

Druga sprawa, że do końca roku projektant, czy kierownik budowy może Ci takie świadectwo sporządzić, a po nowym roku prawdopodobnie już nie, bo planowana jest zmiana ustawy Prawo budowlane :(.

Ja dziś od architekta dowiedziałem się...

Po pierwsze, od 1 stycznia 2009 r. będzie obowiązek dołączania charakterystyki energetycznej do projektu budowlanego (a nie świadectwa), ale ... obowiązek ten nie będzie dotyczył budynków jednorodzinnych (pisałem już o tym wcześniej). Jeżeli architekt obiecuje Ci, że zrobi Ci gratis świadectwo energetyczne po nowym roku, to czemu nie :), tylko jeśli wybudujesz dom ze zmianami, to świadectwo przy zgłoszeniu budynku do użytkowania będziesz musiał robić jeszcze raz :(.

Druga sprawa, że do końca roku projektant, czy kierownik budowy może Ci takie świadectwo sporządzić, a po nowym roku prawdopodobnie już nie, bo planowana jest zmiana ustawy Prawo budowlane :(.

Sprawa wygląda tak:

Projektant będzie mi tylko adaptował projekt gotowy(albo przerabiał wedle naszego uznania). Więc domyślam się, ze jeśli kupię projekt gotowy po 1.01.2009 to on ciągle nie będzie miał takiego certyfikatu bo pewnie troszkę im zajmie zrobienie tego dla wszystkich swoich projektów zanim zaczną je do nich dołączać. Więc moze się okazać, że po nowym roku nasz projekt ciągle nie bedzie miał tego świadectwa a nas to tylko wstrzymuje.

Jeśli będzie mi to potrzebne do sprzedania domu to sobie coś takiego zrobię ale czy teraz ma to dla mnie jakies znaczenie?

Projektant będzie mi tylko adaptował projekt gotowy(albo przerabiał wedle naszego uznania). Więc domyślam się, ze jeśli kupię projekt gotowy po 1.01.2009 to on ciągle nie będzie miał takiego certyfikatu bo pewnie troszkę im zajmie zrobienie tego dla wszystkich swoich projektów zanim zaczną je do nich dołączać. Więc moze się okazać, że po nowym roku nasz projekt ciągle nie bedzie miał tego świadectwa a nas to tylko wstrzymuje.

Jeśli będzie mi to potrzebne do sprzedania domu to sobie coś takiego zrobię ale czy teraz ma to dla mnie jakies znaczenie?

Jak napisałem wcześniej projekty budowlane domów jednorodzinnych są zwolnione z obowiązku załączania do nich charakterystyki energetycznej.

Może jednak się zdarzyć, że w sytuacji rynkowej (np. pod naciskiem inwestorów), projektanci zaczną takie charakterystyki, a być może nawet świadectwa charakterystyki energetycznej do projektów typowych załączać.

Nie liczyłbym jednak, że stanie się to zaraz po 1 stycznia 2009 r.

Nie można wykonać świadectwa w 2008 r. bo rozporządzenie wchodzi w życie od 1 stycznia 2009 r.
Masz rację. Ciekawa sprawa, bo zmiany ustawy wchodzą, wg projektu, w życie 2 stycznia 2009 r. (oprócz ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej, które ma obowiązywać po 3 miesiącach po ogłoszeniu zmian).

Zapowiada się pracowity 1 stycznia 2009 r. :lol: :lol: :lol:

Żeby było jeszcze śmiesznuiej jest to dzień ustawowo wolny od pracy :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: .

PS. Jeżeli tak byśmy interpretowali "wejście w życie" przepisów, to początek roku byłby koszmarem. Przecież zgodnie z taką interpretacją, przed 1 stycznia 2009 r. nie tylko nie można by było przygotować świadectw charakterystyki energetycznej budynków, ale i zamieszczać charakterystyki energetycznej budynków w projektach, dla których taki obowiązek jest zapisany w rozporządzeniach. A co ze szkoleniami ? Czy też należałoby czekać, aż te przepisy "wejdą w życie", żeby móc na ich podstawie szkolić ?

Wydaje ni się , że od 01.01.09 jest OBOWIĄZEK a na dzisiaj po prostu MOŻNA. :o

Przecież są audytorzy , którzy działają od dawna i robią różnego rodzaju audyty , charakterystyki itp.

Są pracownie , które do swoich projektów od jakiegoś czasu dodają charakterystyki energetyczne.

Inna sprawa , czy posługują się obowiązującą od 01.01.2009 metodologią. A jeśli nie , to czy taki dokument ma jakąkolwiek wartość , czy też może służyć jedynie jako "pomoc naukowa" przy wykonaniu aktualnie ( od stycznia) wymaganych papierów.

Przepisy już są więc da się wykonać świadectwo, ale mi bardziej chodziło o to, że jeśli tak by się zdarzyło, że do 1 stycznia zdążyliby znowelizować PB tak aby świadectw nie mogli sporządzać zaangażowani w budowę kb czy architekt to dzisiaj sporządzone świadectwo przez tych ludzi można by wyrzucić do kosza. Bo świadectwa zaczynają działać dopiero od przyszłego roku.

Przepisy już są więc da się wykonać świadectwo, ale mi bardziej chodziło o to, że jeśli tak by się zdarzyło, że do 1 stycznia zdążyliby znowelizować PB tak aby świadectw nie mogli sporządzać zaangażowani w budowę kb czy architekt to dzisiaj sporządzone świadectwo przez tych ludzi można by wyrzucić do kosza. Bo świadectwa zaczynają działać dopiero od przyszłego roku.
No pozostaje jeszcze ten magiczny dzień (furtka ?) - 1 stycznia 2007 r.. Jednw przepisy już wchodzą w życie, a inne jeszcze się nie zmieniły. :lol: :lol: :lol:

PB nie zmienią, nie ma takiej możliwości. Rozporządzenie to minister załatwia jednym podpisem. Ale ustawę trzeba przepchnąć przez Sejm Senat i Prezydenta. To nie do wykonania do końca grudnia szczególnie że nikomu na tym nie zależy.
Jestem tego samego zdania :).