Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Certyfikat energetyczny od 1 stycznia 2009 r.

Wowka

Recommended Posts

Projektant będzie mi tylko adaptował projekt gotowy(albo przerabiał wedle naszego uznania). Więc domyślam się, ze jeśli kupię projekt gotowy po 1.01.2009 to on ciągle nie będzie miał takiego certyfikatu bo pewnie troszkę im zajmie zrobienie tego dla wszystkich swoich projektów zanim zaczną je do nich dołączać. Więc moze się okazać, że po nowym roku nasz projekt ciągle nie bedzie miał tego świadectwa a nas to tylko wstrzymuje.

Jeśli będzie mi to potrzebne do sprzedania domu to sobie coś takiego zrobię ale czy teraz ma to dla mnie jakies znaczenie?

Jak napisałem wcześniej projekty budowlane domów jednorodzinnych są zwolnione z obowiązku załączania do nich charakterystyki energetycznej.

Może jednak się zdarzyć, że w sytuacji rynkowej (np. pod naciskiem inwestorów), projektanci zaczną takie charakterystyki, a być może nawet świadectwa charakterystyki energetycznej do projektów typowych załączać.

Nie liczyłbym jednak, że stanie się to zaraz po 1 stycznia 2009 r.

Hej.

Jesteś pewien tego, że nie dotyczy to budynków jednorodzinnych? Czy tylko ich projekty (a więc później i tak trzeba zrobić tę charakterystykę)

W ustawię są tylko takie wyłączenia:

7. Przepisów ust. 3-6 nie stosuje się do budynków:

1) podlegających ochronie na podstawie przepisów o ochronie zabytków i

opiece nad zabytkami;

2) używanych jako miejsca kultu i do działalności religijnej;

3) przeznaczonych do użytkowania w czasie nie dłuższym niż 2 lata;

4) niemieszkalnych służących gospodarce rolnej;

5) przemysłowych i gospodarczych o zapotrzebowaniu na energię nie większym

niż 50 kWh/m2/rok;

6) mieszkalnych przeznaczonych do użytkowania nie dłużej niż 4 miesiące

w roku;

7) wolnostojących o powierzchni użytkowej poniżej 50 m2.

Pozdrawiam

Tomek

• Odpowiedzi 422
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jesteś pewien tego, że nie dotyczy to budynków jednorodzinnych? Czy tylko ich projekty (a więc później i tak trzeba zrobić tę charakterystykę)

W ustawię są tylko takie wyłączenia:

7. Przepisów ust. 3-6 nie stosuje się do budynków:

...

Przepisy, które cytujesz dotyczą świadectwa charakterystyki energetycznej budynku. Przepisy mówią, że kupujący powinien otrzymać takie świadectwo. Dodatkowo świadectwo takie jest wymagane jako jeden z dokumentów składanych do PINB przy zgłoszeniu budynku do użytkowania.

Natomiast dodatkowo ROZPORZADZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 6 listopada 2008 r. zmieniajace rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego wprowadziło obowiązek załączania do projektu budowlanego charakterystyki energetycznej budynku. Ten obowiązek nie dotyczy budynków jednorodzinnych.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby również projekty domów jednorodzinnych taką charakterystykę (a nawet świadectwo) zawierały. Jest to kwestia umowy zawartej pomiędzy inwestorem i projektantem. Znając charakterystykę energetyczną budynku można zastanowić się nad jej polepszeniem.

Na stronie : http://www.nanoterm.pl/

natknąłem się na taki fragment :

Od 1 stycznia 2009 r każdy budynek wprowadzany do obrotu będzie musiał posiadać certyfikat energetyczny. W myśl proponowanych przepisów instalacja pompy ciepła zapewni budynkowi świadectwo energetyczne najwyższej klasy.

Niestety nie jest to prawda. Po pierwsze zniesieono pojecie klasy energetycznej budynku, zastępując ją wskaźnikiem zużycia energii pierwotnej EP.

Z kolei ten współczynnik dla domów z pompą ciepła będzie tylko trochę nizszy niż dla domów zużywających tę samą ilość energii końcowej wykorzystujące jako źródło ciepła gaz, olej, czy węgiel. Za to bardzo korzystnie wypadają budynki zasilane kotłownią na biomasę, a jeszcze lepiej te wykorzystujące głównie energię z kolektorów słonecznych. Dziwne, że panele fotowoltaniczne zostały potraktowane po macoszemu :(.

Z tą biomasą nie za bardzo mi się podoba. Wychodzi na to, że każdy kominek każdy kocioł na drewno będzie traktowany współczynnikiem 0,2.

Podobnie jak ty myślę za to o fotowoltanice, wiatrakach i MEW-ach. Nie wiem czemu ponad 3 razy bardziej szkodzą środowisku od kominka czy kotła w którym pali sie śmieci :o

Z tą biomasą nie za bardzo mi się podoba. Wychodzi na to, że każdy kominek każdy kocioł na drewno będzie traktowany współczynnikiem 0,2.

Podobnie jak ty myślę za to o fotowoltanice, wiatrakach i MEW-ach. Nie wiem czemu ponad 3 razy bardziej szkodzą środowisku od kominka czy kotła w którym pali sie śmieci :o

Czy kominek może być w ogóle brany pod uwagę jako źródło ogrzewania domu ?

W "warunkach technicznych..." jest zapis :

§ 132. 1. Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze, niebędące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami.

Przepisy tak mówią ale czy są dobre i życiowe. Dobry kominek z zamkniętą komorą spalania to właściwie kocioł na paliwo stałe ze szklaną ścianą.

A producenci zawsze mogą wpisać na fakturę nazwę "urządzenie grzewcze z płaszczem wodnym" i formalnie sprawa załatwiona.

Tak jak betoniarki były (są?) sprzedawane pod nazwą mieszalnik do paszy , bo jako takie mają naliczane 7% zamiast 22% vatu.

To nie ma znaczenia czy kominki mogą być jedynym źródłem ogrzewania w domu czy nie. Spalisz w nim drewno to uzyskasz ileś tam ciepła które będzie potraktowane współczynnikiem 0,2.

Ale tak naprawdę to nie wiem, czym kierowac powinien się wykonujący świadectwo dla nowooddawanego domu do użytku, jeśli jest zamontowany więcej niż jeden system grzewczy. Jak przekonać audytora, że mając kominek z płaszczem i kocioł na gaz w np 80% będziemy uzyskiwać ciepło z biomasy?

Pewnie będzie tak jak z operatami szacunkowymi. Dwóch rzeczoznawców może zrobić operaty tej samej nieruchomości różniące się o kilkadziesiąt procent i ... oba są prawidłowe.

Różnice wynikają z przyjęcia innych współczynników na podstawie subiektywnych ocen typu " atrakcyjność lokalizacji" .

Zresztą czemu tu się dziwić kiedy nawet coś tak , wydawałoby się precyzyjnego , jak Polskie Normy potrafią być różne dla jednej rzeczy. Np . normy do obliczenia powierzchni użytkowej są dwie lub trzy aktualnie obowiązujące. Skutek jest oczywisty : ten sam dom ma inną powierzchnię zależnie od tego kto jak liczy.

A to ma dalsze następstwa : wartość , wysokość podatku czy ... charakterystyka energetyczna. :roll:

To nie ma znaczenia czy kominki mogą być jedynym źródłem ogrzewania w domu czy nie. Spalisz w nim drewno to uzyskasz ileś tam ciepła które będzie potraktowane współczynnikiem 0,2.

Ale tak naprawdę to nie wiem, czym kierowac powinien się wykonujący świadectwo dla nowooddawanego domu do użytku, jeśli jest zamontowany więcej niż jeden system grzewczy. Jak przekonać audytora, że mając kominek z płaszczem i kocioł na gaz w np 80% będziemy uzyskiwać ciepło z biomasy?

Certyfikator będzie opierał się w pierwszej kolejności na dokumentach budowy. Jeżeli w projekcie jest zaprojektowany system grzewczy gazowy, a "Warunki techniczne..." nie zaliczają do instalacji ogrzewczych kominków, to na jakiej podstawie ma przyjąć, że dom jest w 80% ogrzewany drewnem ? Co innego, jeżeli instalacje ogrzewcze będą "zdublowane" już na etapie projektu (tylko, kto tak projektuje), tzn. będą one dopuszczone przez "warunki techniczne..." i MPZP, a ich wielkość pozwoli na ogrzanie całego budynku. Wtedy można jedno z nich, raczej korzystniejsze dla inwestora, wskazać jako podstawowe.

Przepisy tak mówią ale czy są dobre i życiowe. Dobry kominek z zamkniętą komorą spalania to właściwie kocioł na paliwo stałe ze szklaną ścianą.

A producenci zawsze mogą wpisać na fakturę nazwę "urządzenie grzewcze z płaszczem wodnym" i formalnie sprawa załatwiona.

Pod jednym warunkiem, salon trzeba jeszcze nazwać kotłownią :lol: :lol: .

Pod jednym warunkiem, salon trzeba jeszcze nazwać kotłownią :lol: :lol: .

Polak potrafi :wink: w kotłoni atrapa pieca na biomasę, piec gazowy na "długie wyjady" a komiek "wspomagający" :wink: :lol:

Wykonałem pierwsze świadectwo charakterystyki energetycznej budynku :).

Na początek oczywiście swojego.

Wykorzystałem do tego gotowy program. Nie będę go reklamował, bo moim zdaniem wymaga jeszcze dopracowania.

Żeby ugruntować swoją wiedzę w zakresie wykonywania świadectw wybieram sie jeszcze na dodatkowe szkolenie. Wykonanie pierwszych świadectw "na sprzedaż" planuje na początku stycznia :).

Jeśli chodzi o metodologię obliczania charakterystyki energetycznej budynków, doszedłem do wniosku, że dążenie do obniżenia podstawowego wskaźnika na świadectwie (EP) będzie miało miejsce tylko wtedy, gdy w ślad za jego niską wartością pójdą np. niższe podatki. Inaczej nic nie da stosowanie zerowych współczynników przeliczeniowych dla termicznych kolektorów słonecznych, czy 0,2 dla biomasy. W czasie transakcji dużo bardziej istotne będzie rodzaj zastosowanej energii pierwotnej i wskaźnik EK, bo to on będzie decydował o kosztach eksploatacji.

HenoK i jak ci wyszedł twój dom? Pochwal się nam!

Czy osoba wykonująca świadectwo charakterystyki energetycznej budynku musi widzieć dom "na żywo" i go podotykać , czy można zrobić świadectwo (oficjalne i formalne) na podstawie dokumentów ew. zdjęć itp. ? Krótko mówiąc - na odległość.

HenoK i jak ci wyszedł twój dom? Pochwal się nam!

Czy osoba wykonująca świadectwo charakterystyki energetycznej budynku musi widzieć dom "na żywo" i go podotykać , czy można zrobić świadectwo (oficjalne i formalne) na podstawie dokumentów ew. zdjęć itp. ? Krótko mówiąc - na odległość.

Pochwalę się jak skończę to szkolenie. W swoim świadectwie nie uwzględniłem jeszcze wszystkich elementów.

Czy można to zrobić na odległość ? Na pewno trzeba się zapoznać z podstawowymi dokumentami budowy : projektem, dziennikiem budowy, ewentualnie ze zdjęciami z realizacji budowy, danymi zastosowanych materiałów (aprobaty techniczne, świadectwa dopuszczenia do stosowania w budownictwie). Jeżeli dziennik budowy jest rzetelnie prowadzony rzetelnie, zaś w dokumentacji projektowej zostały naniesione wszystkie zmiany (pod tym akurat podpisuje się kierownik budowy), to ja nie widzę w tym problemu. Przecież metodologia wyznaczania charakterystyki energetycznej budynku nie przewiduje wykonywania odkrywek, zdjęć termowizyjnych, itp.

To wszystko oczywiście dotyczy budynków nowych, dla których jest pełna dokumentacja budowy. Dla budynków istniejących, których dokumentacja jest niepełna, zrobienie takiego świadectwa na odległość byłoby trudne. W takiej sytuacji należy najpierw sporządzić inwentaryzację budynku opierając się na dodatkowych badaniach (odkrywki, termowizja, itp.). To oczywiście spowoduje także podwyższenie kosztu świadectwa.

Dlatego warto już teraz zadbać o kompletność dokumentacji budowlanej. To co zaoszczędzi się na kierowniku budowy, może odbić się czkawką przy odbiorze budynku - dodatkowych pieniędzy zażąda certyfikator :(.

Kolejny artykuł na ten temat...

http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,6072811,Unijny_przepis_miesza_w_nieruchomosciach.html

Może nie zdążę oddać domu w tym roku, ale będę chciał oddać zaraz na początku 2009 w styczniu. No to kto mi do cholery w końcu zrobi ten certyfikat? Czy będzie go robił ktokolwiek w pierwszym kwartale?

ps. mam nadzieję, że cena jednak będzie max. zachodnia, tj. wspomniane 50-100 EUR :)

Może nie zdążę oddać domu w tym roku, ale będę chciał oddać zaraz na początku 2009 w styczniu. No to kto mi do cholery w końcu zrobi ten certyfikat? Czy będzie go robił ktokolwiek w pierwszym kwartale?

ps. mam nadzieję, że cena jednak będzie max. zachodnia, tj. wspomniane 50-100 EUR :)

W pierwszym kwartale na pewno będę świadectwa wykonywał. Na razie jeszcze się szkolę.

Jeśli chodzi o ceny to dla domów jednorodzinnych jedna z firm proponuje takie stawki (netto, bez VAT) :

http://republika.pl/hanko2005/foto/cennik.GIF

Problem w tym, że nie wiadomo, kto takie świadectwa będzie wystawiał. Wiadomo, że musi to być niezależny ekspert. Świadectwa energetycznego dla konkretnego budynku nie może przygotować sam właściciel, projektant czy zarządzający inwestycją.

Znowu dezinformacja. Co prawda w Dyrektywie jest zapis :

Niezależni eksperci

Kraje członkowskie powinny zadbać o to, żeby certyfikaty budynków, opisy zalecanych prac i inspekcja kotłów i systemów klimatyzacji były przeprowadzane w sposób niezależny przez wykwalifikowanych/lub akredytowanych ekspertów, którzy działają jako niezależne firmy lub zatrudnieni są przez instytucje państwowe lub prywatne.

jednak w dotychczas obowiązujących przepisach trudno doszukać się, na czym ta niezależność miałaby polegać.

Dopiero w projekcie zmiany ustawy Prawo budowlane jest propozycja ograniczenia, o którym wspomina artykuł :(.